Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Terugverdientijd zonnepanelen

De terugverdientijd van zonnepanelen is de tijd die nodig is om de investeringskost van jouw zonnepanelen installatie terug te verdienen. Het geeft een duidelijk beeld van de rendabiliteit van jouw investering. Daarom is het voor velen een belangrijk factor in de beslissing om al dan niet zonnepanelen te laten plaatsen. In dit artikel lees je alles over de zonnepanelen terugverdientijd en hoe je die kan berekenen.

 

Terugverdientijd zonnepanelen berekenen

De terugverdientijd van jouw zonnepanelen installatie is afhankelijk van de kostprijs ervan. Hoeveel je betaalt voor zonnepanelen is vooral afhankelijk van het vermogen van de installatie. Dat vereiste vermogen is op zijn beurt afhankelijk van jouw elektriciteitsverbruik. We verduidelijken alles in onderstaande tabel:

 

Aantal personenGemiddeld elektriciteitsverbruik / jaar (kWh)Wp (van de zonnepanelen
installatie) dat nodig is om het verbruik te dekken
(kWh/0,85)
Gemiddelde prijs zonnepanelen
(incl. omvormer, btw, montage)
Gemiddelde besparing / jaar
12.500 kWh3.000 Wp€6.100€637,50
23.000 kWh3.500 Wp€7.400€743,75
33.500 kWh4.100 Wp€8.800€871,25
44.000 kWh4.700 Wp€9.500€998,75
54.500 kWh5.300 Wp€10.900€1126,25
Benieuwd naar de beste oplossing voor jouw situatie? Vraag vrijblijvend offertes op maat aan bij erkende zonnepanelen installateurs via de offertepagina.

 

⇒ Voorbeeld

Stel, je hebt een gezin van 4 personen met een jaarlijks elektriciteitsverbruik van ongeveer 4000 kWh. Om dat verbruik te dekken heb je een zonnepanelen installatie met een nominaal vermogen van 4700 Wp nodig. Deze zal dan 3995 kWh (4700 x 0,85) per jaar opleveren. Reken voor zo’n zonnepanelen installatie op een gemiddelde kostprijs van €9.500 (incl. omvormer, btw en montage).

 

» Besparing

Om de terugverdientijd van deze investering te berekenen is het belangrijk om te achterhalen hoeveel je gemiddeld per jaar kan besparen. Indien we uitgaan van een energieprijs van €0,25/kWh, kan je jaarlijks €998,75 (0,25 * 3995 kWh) besparen.

 

» Terugverdientijd

Om uiteindelijk de terugverdientijd te berekenen gebruik je volgende formule:
Totale investeringskost / Jaarlijkse besparing (- netvergoeding)

Het tarief van de netvergoeding verschilt van netgebied tot netgebied en is afhankelijk van het vermogen van jouw omvormer(s). Laten we in ons voorbeeld uitgaan van:
– de IMEWO (Fluvius) netvergoeding van €99,61 (per kW, per jaar, incl. 21% btw)
– een omvormer van 3 kW
De netvergoeding bedraagt dan €298,83 (99,61 x 3)

Alles samen komen we zo tot een terugverdientijd van jaar: ± 13,5 jaar
(€9.500 / (€998,75 – €298,83))

 

 

Zonnepanelen terugverdientijd: Factoren van invloed

Via bovenstaand voorbeeld wordt duidelijk dat de terugverdientijd van zonnepanelen afhankelijk is van verschillende factoren: de totale investeringskost, jouw gemiddeld elektriciteitsverbruik, het rendement van de zonnepanelen, het elektriciteitstarief, de netvergoeding, … Hoewel deze de terugverdientijd niet extreem beïnvloeden, dien je ook rekening te houden met onderhoudskosten.

TIP: Schakel de hulp in van een professional. Deze heeft de nodige kennis en ervaring om jou het juiste advies te geven. Zo krijg je een accuraat en reëel beeld van de kosten en opbrengsten voor jouw situatie. Vraag gratis advies en prijzen op maat aan bij erkende installateurs van zonnepanelen via de offertepagina

 

 

Rendement vs. terugverdientijd

We haalden het al aan, het rendement van jouw zonnepanelen heeft een grote invloed op de terugverdientijd ervan. Hoe hoger het rendement, hoe hoger de jaarlijkse besparing en hoe sneller je jouw investering terugverdient. In ons voorbeeld gingen we uit van een gemiddeld rendement van 85%. Dat kan echter variëren afhankelijk van verschillende factoren:

 

1. Soort zonnepanelen

Monokristallijn of polykristallijn zonnepanelen wekken over het algemeen het meest energie op. Monokristallijn zonnepanelen zijn duurder, maar hebben wel een hoger rendement per vierkante meter dan polykristallijn zonnepanelen.

 

2. Locatie

De mate waarin de zon schijnt en het aantal zonne-uren is afhankelijk van de locatie. Ga ervan uit dat je in het westen van België meer energie kan opwekken dan in het midden of oosten van het land.

 

3. Temperatuur

Zonnepanelen hebben zon nodig, geen hoge temperaturen. Een zonnepaneel werkt eigenlijk het meest efficiënt bij een temperatuur van ongeveer 25°C. Bij hogere temperaturen presteren zonnepanelen minder goed.

 

4. Hellingsgraad van de zonnepanelen

Zonnepanelen werken het efficiënts bij een hellingshoek van 30 tot 40 graden. Is de hellingshoek van jouw dak kleiner dan 30 graden of groter dan 40 graden? Hou dan rekening met een lagere energieopbrengst van gemiddeld 10%. Heb je een plat dak? Geen probleem! Zonnepanelen kunnen op een frame geplaatst worden waarvan men de hellingshoek optimaal kan instellen.

 

5. Oriëntatie van de zonnepanelen en de aanwezige schaduw

We haalden het al aan, zonnepanelen hebben zon nodig. Ze werken dan ook het efficiënts wanneer ze op het zuiden gericht zijn. Een oostelijke of westelijke oriëntatie is het minst aangeraden. De opbrengst is dan gemiddeld 20% lager.

Vermijd ook dat schaduw de inval van de zon verstoort en zo het rendement van jouw zonnepanelen naar beneden haalt. Hou bij het plaatsen van de zonnepanelen dus zeker rekening met bomen, schoorstenen, dakkapellen, … in de buurt.

 

 

Conclusie: Zijn zonnepanelen een interessante investering?

Het plaatsen van zonnepanelen blijft een goede keuze. Hoe dan ook zijn zonnepanelen rendabel. Veel is te danken aan de gedaalde prijs en het steeds beter wordend rendement van zonnepanelen als gevolg van technologische ontwikkelingen.

Wetende dat zonnepanelen een gemiddelde levensduur hebben van 25 jaar, is een terugverdientijd van 13,5 jaar (zie bovenstaand voorbeeld) nog steeds interessant. Al die jaren geniet je dus van een mooie besparing op de energiefactuur. Kortom, zonnepanelen zijn goed voor je portemonnee én het milieu.

Van plan om zonnepanelen te laten installeren en benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw situatie? Vraag vrijblijvend offertes op maat aan bij erkende zonnepanelen installateurs uit jouw regio via de offertepagina

 
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Lees ook
zonnepanelen rendement
Rendement zonnepanelen
omvormer zonnepanelen
Kwaliteit omvormers: kies voor sterke service en zekerheid
zonnepanelen waarom kiezen
Zonnepanelen van de beste kwaliteit laten u lang en zorgeloos genieten
zonnepanelen voordelen
Voordelen zonnepanelen
zonnepanelen nog rendabel
Zijn zonnepanelen nog rendabel?
zonnepanelen rendabel
Micro-inverters
zonnepanelen reinigen
Zonnepanelen reinigen: hoe en waarom?
rendement zonnepanelen vakman
Zonne-energie is de meest voordelige energie voor gezinnen en bedrijven