Zonne-energie: toepassingen, prijzen, ...
De Europese Unie wil van Europa het eerste klimaatneutrale continent maken in 2050. Om geen broeikasgassen meer uit te stoten tegen die deadline, moeten we o.a. de switch maken van fossiele brandstoffen naar zonne-energie. Wat zijn de belangrijkste toepassingen van deze vorm van hernieuwbare energie? En hoe kan je deze energie efficiënt opslaan? We gaan er hier dieper op in!
Ga snel naar:
Voordelen en nadelen
2 grote toepassingen van zonne-energie
Hoe zonne-energie opslaan thuis?
Veelgestelde vragen [FAQ]
Ontvang nu offertes van zonnepanelen-installateurs!
Wat is zonne-energie precies?
Het woord zegt het eigenlijk zelf: zonne-energie is energie afkomstig van de zon, in de vorm van zonlicht en zonnewarmte. Het gaat om een vorm van duurzame, hernieuwbare energie die oneindig beschikbaar is en het milieu en klimaat niet belast. Om de overstap te maken van gas en mazout naar zonne-energie zijn deze 2 toepassingen essentieel:
- Zonnepanelen (zonlicht naar stroom): zonnepanelen zijn en blijven de meest populaire toepassing van zonne-energie. Door zelf je groene stroom te produceren, verlaag je je energiekosten en ben je minder afhankelijk van de flink schommelende stroomprijzen.
- Zonneboiler (zonlicht naar warmte): een zonneboiler zet zonlicht niet om naar elektriciteit, maar naar warmte. Op die manier warm je met zonne-energie het water voor in je keuken en badkamer ecologisch op. Met een zonneboilercombi verwarm je bovendien ook je woning zelf.
Wil jij ook profiteren van de voordelen van zonne-energie? Via onze offerteservice kom je gratis en vrijblijvend in contact met erkende installateurs van zowel zonnepanelen als zonneboilers!
Voordelen en nadelen van zonne-energie
Fossiele brandstoffen zijn duidelijk een eindig verhaal. In de toekomst zal vooral ons stroomverbruik flink stijgen (warmtepomp, laadpaal, …) en ons gasverbruik dalen. Wil jij voorbereid zijn op deze evolutie? Dan is het belangrijk om in te zetten op technologieën op basis van zonne-energie in je woning. We zetten even de grootste voordelen en ook een paar nadelen op een rij:
Voordelen zonne-energie
- Goedkoop: voor zonlicht betaal je natuurlijk helemaal niks. Je moet uiteraard investeren in zonnepanelen en/of een zonneboiler, maar zulke installaties verdien je volledig terug door je lagere energiekosten. Na die terugverdienperiode maak je dus pure winst met jouw installaties op basis van zonne-energie.
- Milieuvriendelijk: bij het opwekken van elektriciteit of warmte dankzij zonne-energie komen er geen broeikasgassen of CO2 vrij. Je draagt dus een flink steentje bij aan het milieu en gaat mee de opwarming van de aarde tegen.
- Hernieuwbaar: ooit raken fossiele brandstoffen als gas, mazout en steenkool helemaal op. Of door bepaalde geopolitieke situaties (bv. de oorlog in Oekraïne) kunnen de voorraden plots flink dalen. Dat is niet zo met zonne-energie uiteraard. De zon komt gewoon elke dag opnieuw op.
Nadelen zonne-energie
- Enkel overdag mogelijk: zonlicht is er natuurlijk niet de klok rond. Alleen overdag kan je dus groene stroom en warmte opwekken dankzij zonne-energie. Gelukkig is daar een goede oplossing voor: je kan makkelijk en efficiënt zonne-energie opslaan in een thuisbatterij.
- Lagere productie in de winter: helemaal ‘off the grid’ gaan met zonne-energie is (nog) niet mogelijk. In de herfst en de winter schijnt de zon te weinig om volledig zelfvoorzienend te zijn. Daarom heb je in deze periode nog altijd elektriciteit van het net nodig. Al produceren zonnepanelen ook in de winter meer energie dan je zou denken.
2 grote toepassingen van zonne-energie
Hoe maak je nu in je woning volop gebruik van zonne-energie? Als woningeigenaar heb je 2 grote mogelijkheden om gebruik te maken van deze vorm van hernieuwbare energie: zonnepanelen en een zonneboiler. Een woordje uitleg over beide toepassingen!
1. Zonne-energie met zonnepanelen
Zonnepanelen zijn en blijven de meest rendabele toepassing van zonne-energie. Als zonlicht op de zonnecellen in de panelen valt, ontstaat een elektrische spanning tussen de 2 laagjes silicium in die cellen. Zo ontstaat gelijkstroom die een omvormer vervolgens omzet naar bruikbare wisselstroom voor je apparaten, verlichting, warmtepomp, … Zelfs met een digitale meter bespaar je zo jaarlijks honderden euro’s op je stroomfactuur!
Gemiddelde terugverdientijd: 6 à 10 jaar
Prijs voor gemiddeld huishouden: € 3.500 – 8.000 (incl. installatie, excl. btw). Vergelijk nu je offertes!
2. Zonne-energie met zonneboiler
Met een zonneboiler creëer je geen stroom, maar wel warm water met zonne-energie. Zonnecollectoren op het dak vangen de zonnewarmte op, waarmee het systeem dan water in een voorraadvat opwarmt. In de eerste plaats gaat het om sanitair water voor in de keuken en de badkamer, maar ook je cv-water opwarmen met zo’n zonneboiler is mogelijk. Dat noemen we dan een ‘zonneboilercombi’. Met een zonneboilersysteem kan je jaarlijks tot 60% besparen op je energiekosten voor de productie van warm water.
Gemiddelde terugverdientijd: 8 à 20 jaar
Prijs voor gemiddeld huishouden: € 2.500 – 7.000 (incl. installatie, excl. btw). Vergelijk nu je offertes!
Kies ik best voor zonnepanelen of een zonneboiler?
Welke vorm van zonne-energie is nu het meest geschikt voor jouw woning? Dat hangt af van je budget, je persoonlijke wensen, … Zo is de gemiddelde aankoopprijs voor zonnepanelen hoger, maar je verdient zo’n installatie wel sneller terug. Als je heel weinig plaats hebt op je dak zijn de zonnecollectoren van een zonneboiler ook beter geschikt. Die nemen veel minder plaats in dan zonnepanelen voor een gemiddelde installatie.
Ontvang gratis advies op maat van een erkende installateur! Via onze offerteservice kom je vrijblijvend in contact met zowel installateurs van zonnepanelen als zonneboilers!
Hoe zonne-energie opslaan thuis?
Een nadeel van zonne-energie is dat het niet de klok rond in even grote mate beschikbaar is. Daarnaast verschilt de productie van zonlicht en zonnewarmte natuurlijk van seizoen tot seizoen. Gelukkig is het perfect mogelijk om zonne-energie op te slaan met een thuisbatterij. Daarnaast kan je ook je overtollige zonnestroom weer het elektriciteitsnet opsturen, maar dat is minder interessant. We overlopen kort even beide opties:
OPTIE 1: zonne-energie opslaan met een thuisbatterij
De zon schijnt heel vaak als we niet thuis zijn. Terwijl het net belangrijk is om zoveel mogelijk van je geproduceerde groene stroom te verbruiken. Om dat probleem te verhelpen, is een thuisbatterij de beste oplossing. Met zo’n batterij verhoog je die zelfproductie van je zonne-energie van gemiddeld 30% naar wel 70%. Zo gebruik je ’s avonds en ’s nachts zonne-energie uit je batterij in plaats van dure elektriciteit van het net te moeten halen.
Interesse in een thuisbatterij voor je zonnepanelen? Kom gratis in contact met erkende installateurs!
OPTIE 2: zonne-energie op het elektriciteitsnet zetten
Een andere optie is je overtollige zonne-energie weer op het elektriciteitsnet zetten. Let op: dat is een veel minder voordelige vorm van ‘opslag’. Je krijgt van je energieleverancier wel een terugleververgoeding voor die groene stroom, maar die vergoeding ligt veel lager dan de kosten voor je afgenomen netstroom. Kortom, je zonne-energie opslaan in een batterij komt op lange termijn voordeliger uit.
Enkele veelgestelde vragen over zonne-energie
Nog vragen over hernieuwbare energie en over zonne-energie in het bijzonder? Hieronder beantwoorden we nog kort enkele veelgestelde vragen over dit thema:
-
Waarvoor kan ik zonne-energie allemaal gebruiken?Zonne-energie zal in de toekomst alleen maar aan belang winnen. Door het stijgende stroomverbruik in onze woningen is het de enige manier om onze energiekosten binnen de perken te houden. We zullen die duurzame energie in de komende jaren meer en meer gebruiken om het stroomverbruik van onze warmtepompen te compenseren, om onze elektrische wagens mee op te laden, … En daarnaast gebruiken we die hernieuwbare energie natuurlijk ook voor alle andere apparaten in huis, onze verlichting, … -
Welke andere vormen van hernieuwbare energie bestaan er?De zon is natuurlijk niet de enige bron van duurzame, hernieuwbare energie. Ook windenergie zal in de toekomst een grotere rol gaan spelen. Daarnaast zijn ook biomassa-ketels (met pellets, houtsnippers, …) en geothermische warmtepompen (met aardwarmte) vormen van hernieuwbare energie. -
Kom ik in aanmerking voor premies als ik investeer in zonne-energie?Voor zonnepanelen en thuisbatterijen bestaan geen premies meer, maar die zijn ook rendabel zonder zulke tegemoetkomingen. Dat is ook net de reden waarom de Vlaamse overheid geen geld meer vrijmaakt voor zulke premies. Voor een zonneboiler maak je wel nog altijd aanspraak op de Mijn VerbouwPremie. -
Hoe kan ik slim omgaan met mijn opgewekte zonne-energie?Met de digitale meter is het des te belangrijk om zoveel mogelijk van je geproduceerde zonne-energie te verbruiken. In de eerste plaats door een thuisbatterij aan te schaffen, maar er zijn zeker nog manieren om slim om te gaan met je hernieuwbare energie. Bijvoorbeeld door je huishoudtoestellen overdag te gebruiken met een timer of app. Er bestaan ook energiemanagementsystemen die je helpen om de stroom van je zonnepanelen slim in te zetten.