Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Natuurlijke woningbouw

Voor wie bewust kiest voor een gezonde, energieneutrale woning die aangepast is aan de toekomst en een kleine impact heeft op milieu en omgeving. Dit zowel tijdens de productie van de materialen, het bouwen, het bewonen als achteraf bij de afbraak. Omdat de gebruikte bio­‐ecologische materialen weinig bewerkt zijn, herbruikbaar of composteerbaar zijn.

 

Wat zijn natuurlijk woningen?

  • Gezonder door betere luchtkwaliteit (Ideaal voor allergie‐ en astmapatiënten)
  • Energiezuiniger (besparing op verwarming, water, onderhoud,…)
  • Duurzamer
  • Een bewezen bouwmethode (reeds 1000den jaren toegepast)
  • Modern, genormeerd en gecertifieerd
  • Brandveiliger en stabieler
  • Gebouwd uit een brede waaier warme, bio-­ecologische materialen
  • Rijker aan natuurlijke lichtinval
  • CO2 neutraal (verlaagde voetafdruk)
  • Budgetvriendelijker (mogelijkheid meer zelf te doen)

We brengen gemiddeld 85 à 90% van onze tijd binnen door. Wetenschappelijke rapporten tonen aan dat de vervuiling binnen vaak groter is dan buiten. Wij bouwen samen met u uw droomhuis dat ook voor het milieu een droom is.

 

Milieuvriendelijk

Hernieuwbare grondstoffen spelen eveneens een rol in de CO2­‐balans: tijdens de groei van de gewassen wordt CO2 vastgelegd, wat bijdraagt aan het verminderen van het CO2‐gehalte in de lucht. Meer gangbare producten op basis van aardolie en aardgas dragen sterk bij aan de uitstoot van CO2, terwijl het gebruik van hernieuwbare grondstoffen CO2­‐neutraal is, zolang het product in gebruik blijft.

Enkele voorbeelden van natuurlijke materialen en de fantastische eigenschappen die zij bieden.

 

Stro (muren, isolatie dak/vloer,…)

Stro is een afvalproduct van de graanbouw. Door het gebruik ervan doet u dus aan recyclage. Het is relatief goedkoop en heeft uitstekende geluidswerende en warmte-isolerende kwaliteiten. Bouwen met strobalen reduceert aanzienlijk uw CO² voetafdruk. Wij geven u graag meer uitleg.

Strobalenbouw is heel milieuvriendelijk. Dat komt onder meer omdat hout, stro en leem duurzame, recycleerbare en natuurlijke materialen zijn. Daardoor ontlast je het milieu.

We gebruiken duurzaam gewonnen hout en dus geen hout dat door het leegkappen van ecologisch waardevolle gebieden ontgonnen werd.
In feite is stro een afvalproduct, dat ieder jaar opnieuw bij de oogst van granen voorhanden is.
Hout (structuur, ramen/deuren, vloer, dak…)
Een natuurlijk bouwmateriaal bij uitstek is hout, mits afkomstig uit goed beheerde bossen. Daarom kiezen wij voor fabrikanten die ons gegarandeerd materiaal uit ecologisch en sociaal verantwoord bosbeheer bieden. Door de duurzame relatie met onze leveranciers kan Solar Spirit u een aantrekkelijke prijs/kwaliteit verhouding garanderen.

 

Vlas (isolatie stijlen, muren,…)

Vlas is een herwinbare grondstof met een korte groeifase die biologisch afbreekbaar is, milieuvriendelijk geteeld wordt en een positieve CO2 balans heeft. De vezels hebben de eigenschap dat zij alleen vocht opnemen in de celwanden, waarbij de met lucht gevulde ruimten ertussen vochtvrij blijven. Het vocht dat wordt opgenomen wordt ook snel weer afgegeven. Vlasisolatie heeft dezelfde isolerende capaciteit als rots-­‐ of glaswol.

 

Schelpen (isolatie en vochtmanagement)

Schelpen zijn een effectief en duurzaam alternatief voor de traditionele isolatiematerialen in de bouw. Schelpen bevatten geen chemische of aardolieproducten. Het natuurproduct vormt de ideale isolatie onder vloeren mét en zonder kruipruimten. Vocht met de daarbij behorende muffe geur wordt door het materiaal geabsorbeerd. Schimmels en zwammen worden geweerd. Het resultaat is een prima binnenklimaat. Natuurlijke schelpen zorgen voor energiebesparing zonder ooit zelf milieubelastend te zijn. Ook niet bij afbraak.

 

Bamboe (vloeren,…)

Bamboe is geen hout-­‐ of boomsoort, maar een gras. Het is één van de snelstgroeiende planten ter wereld en ook al moeten ze een viertal jaar rijpen vooraleer ze geschikt zijn als constructiedeel, zijn ze nog steeds 3 keer sneller inzetbaar dan de snelste houtsoorten. Dankzij die snelle groei genereert bamboe een grote hoeveelheid biomassa en onttrekt ze heel wat CO2 uit de atmosfeer. Wanneer de bamboe gekapt wordt en gebruikt in de bouw, blijft de koolstofdioxide in de plant gefi xeerd waardoor bamboe een positief effect heeft op het broeikaseffect. Opmerkelijk is ook dat bamboe op zeer onvruchtbare plaatsen groeit en dat het, net als wilg of populier, vervuilde gronden kan reinigen.

 

Riet (hechting bij stucwerk,isolatie, …)

 

natuurlijke woningbouw

 

Kalk (stucwerk, binding bij metselwerk,…)

De Romeinen met bijvoorbeeld hun aquaducten en later de kathedralenbouwers hebben aangetoond dat kalkmortels de tand des tijd doorstaan. Zowel bij restauratie van gebouwen als in de ecologische bouw worden ze meer en meer aangewend omwille van de bouwfysische kwaliteiten en hun lagere impact op het milieu.

 

Leem (stucwerk, vloeren,…)

Leem behoort tot de oudste bouwmaterialen in de geschiedenis van de mens. Het ‘zit in de grond’ onder de teeltlaag en het bestaat uit zand, klei en silt. Leem is van oudsher een bouw’produkt’ dat alom aanwezig is en daardoor relatief gemakkelijk te winnen.
Tegenwoordig wordt leem op verschillende manieren als bouwmateriaal gebruikt: in de vorm van stuc (leemstuc), als aangestampte leem (stampleem) en in de vorm van stenen (leemstenen)

Leem heeft van nature aangename eigenschappen:

  • het werkt vochtregulerend, d.w.z. het neemt vocht uit de ruimte op en staat dit weer af wanneer de vochtigheidsgraad in de ruimte daalt
  • het werkt warmteregulerend, d.w.z. het slaat warmte uit de ruimte op en staat dit weer af wanneer de temperatuur in de ruimte daalt
  • het is damp-­‐open, d.w.z. het ‘ademt’
  • het is brandwerend
  • het werkt geluiddempend

 

Hennep (isolatie, binding stucwerk,…)

Hennep is van oudsher een cultuurplant in West-­‐Europa, vooral omwille van de vezel. Ze kan worden geteeld zonder gebruik van herbiciden en kunstmest. De groeiperiode is kort en de hoeveelheid biomassa enorm. Het is dan ook een ideale plant voor de teelafwisseling bij de biologische landbouw.

De kalk-­‐hennepbouwsteen is een product dat ook uitstekende isolatie prestaties neerzet. Met zijn lambdawaarde van 0,07 en thermische weerstand van 4,2 m2K/W (blok van 30 cm) presteert hij veel beter dan de nieuwe EPC eisen. Hij wordt als isolerende voorzetgevel gebruikt of als opvulling van een houtskelet. Door zijn goede akoestische eigenschappen zijn ze ook ideaal voor het bouwen van binnenmuren.

 

Kurk (isolatie, wand, vloer,…)

Kurk is zowat bijna het ideale hergroeibare isolatiemateriaal : naast de goede thermische en akoestische eigenschappen is het quasi onrotbaar, brandt het heel moeilijk, heeft het een hoge warmtecapaciteit. Gerecycleerde wijnkurken worden tot een hoogwaardig isolatiemateriaal verwerkt. Ideaal als geluid-­‐ en thermische isolatie.

 

Houtvezelproducten (isolatie vloer, muur,…)

Hout draagt door zijn uitstekende absorbtievermogen als geen andere bouwstof bij aan een behaaglijke warmte. De goede thermische isolatie zorgt niet alleen voor comfort maar helpt ook energie te besparen.

In de winter wordt met houtvezelplaten de behagelijke warmte binnenshuis gehouden. Door de zeer goede wamteisolatie verhindert het houtvezelisolatiemateriaal warmteverlies. Dit wordt onderstreept door het warmtegeleidingsvermogen Lambda (λ) van de houtvezelisolatieplaten die tussen 0,038 en 0,050 W/mK ligt.

 

Schapenwol (isolatie,…)

Schapenwol is hoogwaardige dierlijke vezel keratine. Schapenwol is een vernieuwbare, bio-­‐ecologische en secundaire grondstof en daarmee bijzonder milieuvriendelijk. Schapenwol is zeer goed bestand tegen schimmels en water en heeft een goede brandwerende functie.

 

Lees ook
verwarmingsketel rendement
Soorten verwarmingsketels en hun rendement
pelletketel
Pelletketel
waterzijdig inregelen
Waterzijdig inregelen
warmtepompboiler
Sanitair warm water
accumulatieverwarming
Accumulatieverwarming: Zuinig elektrisch verwarmen
biomassaketel prijs
Biomassaketel
alternatief voor gasverwarming
Alternatief voor gasverwarming: dit zijn de opties!
onderhoud cv-ketel
CV-ketel onderhouden: Weetjes en verplichtingen