Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Split airco

Split airco’s zijn de meest voorkomende soort airco’s en de gemakkelijkste manier om een of meerdere ruimtes te koelen. Deze toestellen zijn gesplitst in een of meerdere binnenunits en een buitenunit. In dit artikel kom je meer te weten over de voor- en nadelen van een split airco, de mogelijke uitvoeringen, de prijs en andere veelgestelde vragen over split airco’s.

Ga snel naar:
Voordelen en nadelen
Uitvoeringen split airco
Prijs airco split unit
Veelgestelde vragen split airco’s
Vergelijk offertes van installateurs

 

 

Wat is een split airco?

Een split airco bestaat uit een buitenunit en minstens één binnenunit. De binnen- en buitenunits zijn aan elkaar gekoppeld via 2 koelleidingen. Op die manier kan de binnenunit de warmte uit de woning halen en buiten weer afgeven via de buitenunit. Een buitenunit kan je tegen de gevel, in de tuin of op je plat dak plaatsen. Binnenunits kan je dan weer bevestigen aan de muur, het plafond of op de vloer.

 

Wanneer is een split airco aangewezen?

Split airco’s zijn ideaal wanneer je 1 of meerdere ruimtes hebt die je wil verkoelen. Je kan er namelijk gemakkelijk de temperatuur mee regelen in 1 ruimte. Ook wanneer je je binnenunit niet aan de binnenkant van een buitenmuur kan hangen of wanneer je minder geluid wil, is een split airco meer aangewezen dan een airco zonder buitenunit.

Interesse in een split airco? Een installateur kan je verder informeren over de mogelijkheden en geeft je advies op maat van jouw situatie. Vind een airco installateur in de buurt.

 

Voordelen en nadelen split airco

Een split airco biedt tal van interessante voordelen, maar heeft ook enkele nadelen. We zetten de belangrijkste hieronder op een rij:

 

Voordelen split airco

 • Beperkte lawaaihinder: de compressor en de condensor, de componenten die voor het meeste lawaai zorgen bij een airco, bevinden zich bij een split airco in de buitenunit van de installatie. Hierdoor heb je binnen dus amper last van een teveel aan lawaai van de airco.
 • Flexibiliteit: je kan tot wel vijf (bij sommige installaties zelfs nog meer) binnenunits koppelen aan slechts één buitenunit. Bovendien hoeven de binnenunits niet allemaal van hetzelfde model te zijn. Zo kan je bijvoorbeeld in de ene kamer een plafondmodel installeren en in een andere een wandmodel.
 • Esthetische voordelen: aangezien heel wat onderdelen van het airconditioningsysteem zich aan de buitenkant van de woning bevinden, zijn de binnenunits heel wat compacter. Bovendien kan je voor je binnenunit het model kiezen dat het beste past bij jouw woning en kan je dit zelfs bij een grote renovatie of nieuwbouw laten inbouwen.
 • Meer plaatsingsvrijheid: bij een monoblock airco moet je de binnenunit altijd aan de binnenkant van een buitenmuur plaatsen. Bij een airco met buitenunit is dat niet noodzakelijk en heb je dus meer vrijheid voor de plaatsing.

 

Nadelen split airco

 • Complexere installatie: omdat er verschillende airco units gekoppeld moeten worden, is de installatie iets ingewikkelder in vergelijking met het plaatsen van airco’s zonder buitenunit.
 • Ruimte nodig aan buitenzijde woning: als je kiest voor een split airco, dan moet je natuurlijk plaats voorzien voor de plaatsing van de buitenunit aan de buitenzijde van de woning. Dat brengt voor sommigen ook een esthetisch nadeel met zich mee.
 • Duurder: doorgaans zijn gesplitste airco’s wat duurder dan airconditioningsystemen die geen buitenunit hebben. De prijs loopt natuurlijk ook op als je meerdere binnenunits plaatst.

 

split airco met buitenunit

Uitvoeringen split airco

Wil je een split airco kopen, dan heb je keuze uit verschillende uitvoeringen. Hieronder vind je een overzicht van de mogelijkheden bij gesplitste airco’s:

 

Single of multi split airco

Een single split airco heeft 1 buitenunit en 1 binnenunit. Een multi split airco bestaat daarentegen uit 1 buitenunit en meerdere binnenunits die gekoppeld zijn aan de buitenunit. Wanneer kies je nu best voor een single of multi split?

 • Single split airco: als je slechts één kamer wil verkoelen, kies je best voor een single split airconditioning. Ook wanneer je bv. 2 of meerdere aparte kamers hebt, waar je de airco’s los van elkaar wil gebruiken (bv. verwarmen in de ene kamer en koelen in de andere), kies je best voor single split systemen.
 • Multi split airco: een multi split airco is ideaal wanneer je verschillende ruimtes wil verkoelen. Bij dit airco systeem kan je elke binnenunit apart bedienen, wat het gebruiksgemak natuurlijk aanzienlijk verhoogt.

 

Vaste of mobiele airco

Split airco’s bestaan zowel in een vaste als een mobiele variant. Bij een vaste split airco worden de binnen- en buitenunit vast bevestigd, terwijl deze bij een mobiele airco verplaatsbaar zijn:

 • Vaste airco: vaste split airco’s zijn het vaakst voorkomend, omdat het aanbod hiervan veel groter is en de installatie makkelijker is. Vaste airco’s zijn beschikbaar in veel modellen. Er bestaan bijvoorbeeld airco units die je aan een wand of het plafond kan bevestigen, maar je kan ook kiezen voor een inbouw airco.
 • Mobiele airco: mobiele airco’s zijn om praktische redenen vaak monoblock modellen. Hierdoor zijn ze gemakkelijk te installeren, al moet er wel telkens plaats voorzien worden voor de buis die de warme lucht afvoert. Er bestaan echter ook mobiele split airco’s. Net als bij vaste split airco’s bevinden de lawaaierige onderdelen zich dan in de buitenunit. De binnenunit van een mobiele split airco is doorgaans dan ook kleiner, zodat je in de woning minder last hebt van het aircotoestel.

 

Welke split airco kopen?

Wat nu het meeste geschikte airco systeem is voor jouw woning, hangt af van je persoonlijke situatie en je wensen. Wat is bv. je budget? Hoeveel ruimtes wil je verwarmen? Hoeveel ruimte is er voor buiten- en binnenunits?… Al die factoren spelen een rol in je uiteindelijke keuze. Een airco installateur kan je hierover ook meer advies geven en houdt daarbij steeds rekening met je eigen voorkeuren. Ontvang vrijblijvend advies van airco installateurs.

 

Prijs airco split unit

Voor de plaatsing van een basismodel van een vaste single split airco kan je rekenen op een startprijs van ongeveer 1.500 euro (incl. plaatsing en excl. btw). Die prijs loopt op naarmate je meer binnenunits (multi split airco) plaatst. Per bijkomende unit kan je je verwachten aan een meerprijs van 800 à 1.000 euro (incl. plaatsing en excl. btw).

De prijs van een split airco hangt ook af van andere factoren zoals het merk, het model en de volumes van de ruimtes die je wil koelen. Een grotere ruimte zal nl. meer vermogen van de airco vragen, wat de kosten doet oplopen. Verder beïnvloeden de functies van de airco de prijs ook sterk. Sommige airco systemen hebben bv. een verwarmingsfunctie of kunnen de luchtvochtigheid in huis regelen, wat resulteert in een hogere prijs.

TIP: als je je split airco laat installeren door een erkende airco specialist in een privéwoning die ouder is dan 10 jaar, geniet je van het verlaagde btw-tarief van 6%. Ontvang prijsvoorstellen op maat van installateurs.

Wil je toch liever een mobiele airco kopen? Ontdek hier het aanbod in de webshop.

 

Veelgestelde vragen split airco’s

Heb je nog vragen over split airco’s? Neem dan zeker eens een kijkje naar het antwoord op enkele veelgestelde vragen hieronder: • Hoe onderhoud je een split airco?

  Een regelmatig onderhoud van een split airco is sterk aangewezen en zelfs deels verplicht. Het basisonderhoud zoals filters reinigen, de compressor en ventilatoren reinigen en controleren, de afvoer schoonmaken, de regelapparatuur afstellen… is niet verplicht, maar wel sterk aangewezen. Door dit jaarlijks te doen, zorg je ervoor dat je airco optimaal blijft werken en verleng je de levensduur van je toestel.

  Een lekdichtheidscontrole en energetische keuring van je airco zijn daarentegen wettelijk verplicht. Bij de lekdichtheidscontrole wordt de koelvloeistof verwijderd en leidingen vacuüm gezogen om te controleren op lekkages. Hiervoor moet je verplicht een erkende koeltechnicus inschakelen. Voor de energetische keuring tot slot ben je ook verplicht om een erkende aircospecialist in te schakelen. • Hoe werkt een split airco?

  Split airco’s werken op basis van een koelvloeistof die warmte uit de binnenlucht haalt en deze buiten opnieuw afgeeft. In de binnenunit zit een ventilator die de warmte onttrekt aan de binnenlucht en die naar de warmtewisselaar stuurt. Daar komt de warme binnenlucht in contact met de koelvloeistof, die dan opwarmt. Op die manier koelt de lucht dus af.

  Nadien wordt de warme lucht door de compressor naar de buitenunit afgevoerd. Daar condenseert het gas door contact met de buitenlucht, waardoor het opnieuw koude koelvloeistof wordt en naar de airco unit binnen kan. • Wat is het gemiddelde verbruik van een split airco?
  Het verbruik van een airco met buitenunit hangt af van verschillende factoren zoals hoe vaak en hoe lang je je airco gebruikt, de energieprijzen, het vermogen van je airco, de isolatie van je woning… Om het verbruik van je airco te berekenen moet je het verbruik van je airco aan het stopcontact vermenigvuldigen met de energieprijs en eventueel het aantal uren dat je airco draait. Verbruikt je airco bv. 1 KW per uur en gaan we uit van een energieprijs van gemiddeld € 0,35? Dan verbruikt je airco per uur € 0,35. Stel dat je airco gedurende ongeveer 40 dagen per jaar 8u per dag draait, dan ligt het verbruik per jaar op € 112.


 • Hoe verloopt de installatie van een split airco?
  De installatie van een vaste airco met buitenunit is vrij complex. Voor de installatie is het al belangrijk om na te denken over waar je binnen- en buitenunits bevestigd moeten worden. Dan kan een airco installateur te werk gaan. Eerst plaatst deze 1 of meerdere binnenunits, voert nadien boorwerken uit en legt de leidingen voor de koelvloeistof. Vervolgens plaatst deze de buitenunit en koelleidingen, en sluit de stuurkabel aan. Tot slot controleert een specialist de airco met splitunit op lekkages en vult deze met koelvloeistof.


 • Welke modellen kan je kiezen als binnenunit van een split airco?

  Een binnenunit kan je op verschillende manieren vormgeven om deze perfect te laten passen in jouw woning. Er zijn daarbij 3 modellen waaruit je kan kiezen:

  • Wandmodel: dit is het meest voorkomende model. Daarbij hangt de airco hoog tegen de muur, vaak boven een deur of raam en op minstens 2 meter hoogte om de ruimte efficiënt te kunnen koelen.
  • Plafondmodel: hierbij kan je de binnenunit aan het plafond monteren of je kan kiezen voor een plafondcasette. Dat laatste is vooral aangewezen bij een vals of verlaagd plafond.
  • Vloermodel: vloerairco’s staan altijd dicht tegen de grond en zijn ideaal voor kleine ruimtes of ruimtes met schuine daken en lage muren.

  Daarnaast kan je ook nog kiezen voor een inbouwairco. Daarbij wordt de airco geïntegreerd in een vals plafond of een valse wand en blijft enkel het rooster zichtbaar. • Kan je met een split airco ook verwarmen?
  Met een split airco systeem kan je doorgaans je woning in de winter ook verwarmen. De werking van het toestel wordt dan eigenlijk omgekeerd; de buitenunit onttrekt dan warmte aan de buitenlucht en verspreidt deze via de binnenunit binnen in je woning. Let wel op: als je een multi split airco hebt, kan je niet tegelijk verwarmen met de ene binnenunit en verkoelen met een andere binnenunit. De temperatuur in elke ruimte kan je daarentegen wel steeds afzonderlijk instellen.


 • Wat is het verschil tussen een split airco en een monoblock airco?
  Een monoblock airco heeft in tegenstelling tot een split airco geen buitenunit en bestaat dus enkel uit de binnenunit. De koelmotor bevindt zich dus ook in de binnenunit. De airco voert dan via 2 roosters in de muur warmte lucht af en verse lucht aan. Het nadeel van een airco zonder buitenunit is dat de binnenunit iets groter is, deze meer lawaai maakt en de unit altijd aan de binnenkant van een buitenmuur geplaatst moet worden. Het voordeel is dan weer dat je geen buitenunit moet plaatsen, waardoor de installatie eenvoudiger is en de prijs iets lager ligt.

 

 
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Lees ook
bediening airco
Airco kopen: soorten en prijzen
airco zonder buitenunit
Airco zonder buitenunit: voor- en nadelen & prijs
onderhoud airco prijs
Airco onderhoud: info, prijs & verplichtingen
mobiele airconditioner
Mobiele airco kopen: voor- en nadelen & prijs
onzichtbare airco kanaal
Onzichtbare airco
airco buitenunit
Airco met buitenunit: soorten & prijzen
installatie airconditioning
Airco installateur kiezen
muren isoleren voorbeeld
Muren isoleren: voordelen & soorten [+ Kosten]