Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Split airco: voor- en nadelen, uitvoeringen & prijs

Bij een split airco wordt het airconditioningsysteem gesplitst in een binnenunit en een buitenunit. Wil je meerdere ruimtes kunnen koelen, dan kunnen er zelfs meerdere binnenunits op één buitenunit aangesloten worden. In dit artikel kom je meer te weten over de voor- en nadelen van split airco’s, de mogelijke uitvoeringen en de prijs.

Snel naar: voor- en nadelenuitvoeringenprijs split airco

 

binnenunit split airco Voordelen split airco

– Beperkte lawaaihinder. De compressor en de condensor, de componenten die voor het meeste lawaai zorgen bij een airco, bevinden zich bij een split airco in de buitenunit van de installatie. Hierdoor heb je binnen dus amper last van een teveel aan lawaai van de airconditioner.

– Flexibiliteit. Je kan tot wel vijf (bij sommige installaties zelfs nog meer) binnenunits koppelen aan slechts één buitenunit. Bovendien hoeven de binnenunits niet allemaal van hetzelfde model te zijn. Zo kan je bijvoorbeeld in de ene kamer een plafondmodel installeren en in een andere een wandmodel.

– Esthetische voordelen. Aangezien heel wat onderdelen van het airconditioningsysteem zich aan de buitenkant van de woning bevinden, zullen de binnenunits heel wat compacter zijn.

 

buitenunits airconditioning Nadelen split airco

– Complexere installatie. Door het moeten koppelen van de verschillende airco units is de installatie iets ingewikkelder in vergelijking met het plaatsen van airco’s zonder buitenunit (de zogenaamde monoblock airco’s).
Lees hier meer over deze airco’s zonder buitenunit.

– Ruimte nodig aan de buitenzijde van de woning. Als je kiest voor een split airco, dan moet je natuurlijk plaats voorzien voor de plaatsing van de buitenunit aan de buitenzijde van de woning. Je zou dit als een esthetisch nadeel van de split airco kunnen beschouwen.

– Duurder dan monoblock airco’s. Doorgaans zijn gesplitste airco’s wat duurder dan airconditioningsystemen die geen buitenunit hebben. De prijs loopt natuurlijk op als je meerdere binnenunits plaatst.

 

Om zeker te zijn van een correcte plaatsing en werking van je airconditioning laat je de installatie beter over aan een vakman. Via de offerteservice kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen op maat aanvragen voor split airco’s bij professionele plaatsers van aircotoestellen. Klik hier om jouw offerte op maat aan te vragen.

 

 

Uitvoeringen

Wil je een split airco kopen, dan heb je keuze uit verschillende uitvoeringen. Hieronder vind je een overzicht van de mogelijkheden bij gesplitste airco’s:

 

1) Single of multi split airco

Als je slechts één kamer wil verkoelen, kies je best voor een single split airconditioning. Hierbij wordt er dan één airco unit binnenin de woning geïnstalleerd en één unit aan de buitenzijde.

Het is echter ook mogelijk om meerdere binnenunits in verschillende kamers te installeren en deze te koppelen aan één buitenunit. We spreken dan van een multi split airco. Bij dit airco systeem kan je elke binnenunit apart bedienen, wat het gebruiksgemak natuurlijk aanzienlijk verhoogt.

 

split airco

 

2) Vast of mobiel aircotoestel

Split airco’s bestaan zowel in een vaste als een mobiele variant. Vaste airco’s zijn beschikbaar in veel modellen. Er bestaan bijvoorbeeld airco units die je aan een wand of het plafond kan bevestigen, maar je kan ook kiezen voor een inbouw airco.

Mobiele airco’s zijn om praktische redenen vaak monoblock modellen. Hierdoor zijn ze gemakkelijk te installeren, al moet er wel telkens plaats voorzien worden voor de buis die de warme lucht afvoert. Er bestaan echter ook mobiele split airco’s. Net als bij vaste split airco’s bevinden de lawaaierige onderdelen zich dan in de buitenunit. De binnenunit is doorgaans dan ook kleiner, zodat je in de woning minder last hebt van het aircotoestel. Meer info over mobiele airco’s vind je in dit artikel.

 

 

Prijs split airco

De prijs van een airconditioningsysteem hangt onder meer af van de volumes van de ruimtes die je wil afkoelen. Een grotere ruimte zal namelijk meer vermogen van de airco vragen en dit zal de kosten doen oplopen. Bovendien beïnvloeden de functies van de airco de prijs ook sterk. Sommige aircosystemen hebben bijvoorbeeld ook een verwarmingsfunctie of kunnen de luchtvochtigheid in huis regelen. De prijs daarvan ligt dan ook hoger.

Voor de plaatsing van een basismodel van een vaste single split airco kan je rekenen op een startprijs van ongeveer 1.500 euro. Het is logisch dat de prijs oploopt naarmate je meer binnenunits (multi split airco) plaatst. Per bijkomende unit kan je je verwachten aan een meerprijs van 800 à 1.000 euro.

Als je airco laat plaatsen door een erkend installateur in een privéwoning die ouder dan 10 jaar is, dan kom je overigens in aanmerking voor een verlaagd BTW-tarief. Je betaalt dan slechts 6% BTW in plaats van het gewoonlijke tarief van 21%.

Wil je een split airco kopen en laten plaatsen door een erkend vakman? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij professionele installateurs van airconditioning. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding kiezen. Klik hier om jouw offerte op maat te ontvangen.

Toch liever een mobiele airco kopen? Ontdek hier het aanbod in de webshop.

 

 
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Lees ook
airco onderhoud
Airco onderhoud: info, prijs & verplichtingen
installatie airconditioning
Airco installateur kiezen
bediening airco
Airco kopen: soorten en prijzen
airco zonder buitenunit
Airco zonder buitenunit: voor- en nadelen & prijs
mobiele airconditioner
Mobiele airco kopen: voor- en nadelen & prijs
airco buitenunit
Airco met buitenunit: soorten & prijzen
totaalrenovatie aannemer
Totaalrenovatie aannemer
spouwmuren opvullen boorgaatjes
Spouwmuren opvullen: 5 vragen & antwoorden