Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Airco met buitenunit: soorten & prijzen

Een airco met buitenunit (of split airco) bestaat steeds uit 2 onderdelen: een buitenunit en 1 of meerdere binnenunits. De grote voordelen van dit type aircosystemen zijn de compacte en stille binnenunits en de mogelijkheid om meerdere binnenunits aan te sluiten op 1 buitenunit. Alles over de mogelijkheden en prijs van airco’s met buitenunit lees je hier.

Ga snel naar: soortenprijsalternatief: airco zonder buitenunit

 

Wat is een airco met buitenunit (split airco)?

Een airco met buitenunit of een split airco heeft 1 buitenunit en 1 of meerdere binnenunits. Via de binnenunit trekt de airco warme binnenlucht uit je woning aan. Een warmtewisselaar met koelvloeistof zal de warmte uit deze lucht onttrekken. Achteraf wordt de afgekoelde lucht via de binnenunit weer de woning ingeblazen. De onttrokken warmte wordt op zijn beurt naar buiten afgevoerd via de buitenunit. Enkele bekende merken van airco’s met buitenunit zijn Daikin, LG, Mitsubishi, Toshiba, …

TIP: interesse in een airco met buitenunit? Vraag dan voorstellen aan bij verschillende erkende installateurs. Zo kan je makkelijk prijzen, merken, modellen, … vergelijken. Offertes van erkende airco installateurs actief in jouw buurt kan je vrijblijvend aanvragen via het offerteformulier.

 

 

Soorten airco’s met buitenunit

 

SOORT 1: vaste airco met buitenunit

vaste airco met buitenunit

Met een buitenunit airco wordt meestal een vast aircosysteem (niet verplaatsbaar) bedoeld. Hierbij zijn 2 uitvoeringen mogelijk:

 

1. Vaste airco met 1 buitenunit en 1 binnenunit (single split airco)

In geval van een vaste airco met 1 buitenunit en 1 binnenunit spreken we van een single split airco. Gezien ze maar 1 binnenunit hebben, kunnen ze 1 ruimte koelen of verwarmen (sommige toestellen kunnen zowel koelen als verwarmen).

Voor de binnenunit zijn er verschillende uitvoeringen mogelijk: of je laat hem inbouwen voor een strakke vormgeving of je kiest voor een opbouwmodel met vloer-, wand- of plafondbevestiging. Bijkomende opties voor het airco systeem zoals een timer, bediening met smartphone, automatische temperatuurregeling, … behoren natuurlijk ook tot de mogelijkheden.

TIP: een single split airco kan je achteraf nog altijd uitbreiden naar een multisplit airco (zie hieronder) zonder dat je de airco buitenunit moet veranderen.

 

2. Vaste airco met 1 buitenunit en meerder binnenunits (multisplit airco)

Een vaste airco met 1 buitenunit en meerdere binnenunits noemen we multisplit airco. Het grootste verschil met de single split airco is dat je meerdere ruimtes kan koelen of verwarmen (door de meerdere binnenunits). Hoeveel binnenunits je kan koppelen aan 1 buitenunit is afhankelijk van het merk van de airco.

Het vermogen, uitzicht, de grootte, … van de binnenunits onderling kan verschillen zodat ze perfect afgestemd zijn op de ruimte die ze moeten koelen of verwarmen. De airco buitenunit kan bovendien alle binnenunits synchroon aansturen (zodat het overal in huis even koel is) of elke binnenunit apart afstellen. Wel moeten alle binnenunits hetzelfde doen: allemaal koelen of allemaal verwarmen.

 

Voordelen: meerdere binnenunits mogelijk – groot koelvermogen – efficiënte koeling – lange levensduur
Nadelen: complexere plaatsing dan mobiele airco – duurder dan mobiele airco
Prijs: € 1.500 – 3.000 (+ € 800 à 1.000 per bijkomende binnenunit) (incl. btw en montage). Ontvang offertes op maat.

 

 

SOORT 2: mobiele airco met buitenunit

mobiele airco met buitenunit

Mobiele airco’s zoals wij ze kennen zijn meestal modellen zonder buitenunit (mobiele monoblock airco), waarbij de afvoer van warme lucht gebeurt via een afvoerslang die via het raam of een deur naar buiten loopt. Dat je het raam of de deur steeds moet laten open staan en warme lucht dus gewoon terug naar binnen kan, vermindert natuurlijk de efficiëntie.

Hoewel ze niet zo vaak voorkomen, bestaan er tegenwoordig ook mobiele airco’s die niet werken met zo’n rechtstreekse afvoerslang, maar een afzonderlijke buitenunit hebben. Hierdoor werken ze iets efficiënter. Wel staan de binnen- en buitenunit met elkaar in verbinding via een leiding, waardoor je nog steeds een raam of deur moet laten openstaan. De leiding is wel dunner (het raam moet niet zo ver open) en langer dan bij de mobiele monoblock variant.

Voordelen: relatief goedkoop – verplaatsbaar – eenvoudig te plaatsen
Nadelen: beperkt koelvermogen – minder efficiënte koeling (opening raam/deur) – minder uitvoeringen en functies mogelijk – beperkt tot 1 binnenunit
Prijs: vanaf gemiddeld € 250 (incl. btw). Bekijk en vergelijk het aanbod in de webshop.

 

 

CONCLUSIE: welke type kies ik best?

Hieronder een overzicht van de belangrijkste beslissingsfactoren en welke type airco er het best op scoort. Aan jou om te bepalen welke factoren voor jou van belang zijn:

  • PRIJS: beste keuze = mobiele airco met buitenunit
  • PLAATSING: beste keuze = mobiele airco met buitenunit
  • KOELVERMOGEN: beste keuze = vaste airco met buitenunit
  • EFFICIËNTIE VAN HET KOELEN/VERWARMEN: beste keuze = vaste airco met buitenunit
  • MOGELIJKHEDEN QUA FUNCTIES: beste keuze = mobiele airco met buitenunit
  • MOGELIJKHEDEN QUA UITVOERINGEN: beste keuze = mobiele airco met buitenunit

CONCLUSIE: Als we alle factoren tegenover elkaar afwegen, kunnen we concluderen dat een vaste airco met buitenunit, ondanks de hogere prijs en complexere installatie, de meest interessante keuze is. Het heeft niet alleen een groter koelvermogen, een vast aircosysteem werkt ook efficiënter (er hoeft geen raam/deur open te staan waardoor warme lucht terug naar binnen kan). Bovendien zijn er bij een vaste airco met buitenunit veel meer mogelijkheden op vlak van extra functies (vb. smartphone bediening) en design. Bij mobiele airco’s is de keuze meestal beperkt tot standaard vloermodellen.

Benieuwd naar de mogelijkheden en beste optie voor jouw situatie? Een erkende airco installateur kan je gepast adviseren en helpen bij het maken van de juiste keuze. Vergelijk vrijblijvend voorstellen via de offertepagina.

 

 

airco met buitenunit

 

Prijzen airco met buitenunit

De prijs van een buitenunit airco is afhankelijk van verschillende factoren zoals het vermogen, het design (inbouw- of opbouwmodel), de gewenste functies (smartphone bediening, timer, alleen koelen of koelen en verwarmen…), het merk, enz. De uitvoering van de airco (vast of mobiel) heeft echter de grootste invloed op de prijs:

  • Vaste airco met buitenunit: € 1.500 – 3.000 (+ € 800 à 1.000 per bijkomende binnenunit) (incl. btw en montage)
  • Mobiele airco met buitenunit: vanaf gemiddeld € 250 (incl. btw)

 

Airco met buitenunit zelf installeren?

De plaatsing van een mobiele airco met buitenunit is relatief eenvoudig en kan je, mits de nodige kennis en handigheid, zelf doen. Bekijk het volledige aanbod mobiele airco’s en vergelijk prijzen en modellen in de webshop.

Bij de installatie van een vaste airco met buitenunit komt veel meer kijken: de binnenunits bevestigen/inbouwen, de leidingen tussen de buiten- en binnenunits wegwerken, het systeem correct afstellen, … Je schakelt hiervoor beter een erkende installateur in. De kan je verzekeren van een correcte plaatsing en optimale werking. Is je woning ouder dan 10 jaar, dan geniet je bovendien van een verlaagd btw-tarief van 6% als je de werken laat uitvoeren door een vakman.

TIP: vraag offertes aan bij meerdere installateurs. Zo kan je niet alleen prijzen, maar ook modellen, merken, adviezen, voorgestelde vermogens, … vergelijken. Ontvang en vergelijk hier vrijblijvend voorstellen.

 

 

Voordelen

+ Compacte en stille binnenunits: lawaaierige onderdelen zoals de compressor, condensor, … zitten in de airco buitenunit. Daardoor maken de binnenunits niet alleen minder lawaai, maar zijn ze ook compact. De binnenunits vallen zo minder op en je verliest binnen minder plaats.

+ Meerdere binnenunits mogelijk (niet bij mobiele variant): aan de buitenunit kan je meerdere binnenunits koppelen waardoor je meerdere ruimtes kan koelen of verwarmen. De binnenunits mogen onderling verschillen qua grootte, design, vermogen, … waardoor je elke unit perfect kan afstellen op de ruimte die het moeten koelen/verwarmen.

 

Nadelen

– Plaatsverlies door buitenunit: de buitenunit moet je, zoals de naam het zegt, aan de buitenzijde van je woning, kantoor, … plaatsen. Hierdoor verlies je niet alleen plaats buiten, het heeft ook een invloed op de look van je pand/tuin. TIP: voorzie de airco buitenunit van een omkasting. Zo valt hij minder op en wordt ook het geluid meer tegengehouden.

– Duurder en moeilijker te installeren (niet bij mobiele variant): dat er een buitenunit bij komt kijken en dat elke binnenunit gekoppeld moet worden aan deze buitenunit, maakt de plaatsing niet makkelijk. Dat heeft vanzelfsprekend ook een invloed op de kostprijs.

 

 

Alternatief: airco zonder buitenunit

Naast airco’s met een buitenunit, bestaan er ook airco’s zonder buitenunit. We kennen dit type ook als de monoblock airco.

Voordelen t.o.v. een airco met buitenunit:
Het voordeel van deze aircosystemen is dat je buiten geen plaats moet voorzien voor de airco buitenunit. Het enige wat je aan de buitenkant van het gebouw ziet zijn 2 roosters voor de aan- en afvoer van lucht. Doordat er geen airco units aan elkaar gekoppeld moet worden, is de plaatsing niet zo complex. Airco’s zonder buitenunit zijn daardoor doorgaans ook iets goedkoper.

Nadelen t.o.v. een airco met buitenunit:
Het nadeel is dan weer dat er binnen in huis iets meer lawaai is omdat alle onderdelen van de airco zich in de binnenunit bevinden. De binnenunit is daardoor ook wat groter.

Ook bij een airco zonder buitenunit kan je kiezen voor een vast of mobiel toestel. Alles over de mogelijkheden, eigenschappen en prijs lees je in dit artikel.

 

 
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Lees ook
split airco met buitenunit
Split airco
onzichtbare airco kanaal
Onzichtbare airco
installatie airconditioning
Airco installateur kiezen
airco zonder buitenunit
Airco zonder buitenunit: voor- en nadelen & prijs
onderhoud airco prijs
Airco onderhoud: info, prijs & verplichtingen
mobiele airconditioner
Mobiele airco kopen: voor- en nadelen & prijs
bediening airco
Airco kopen: soorten en prijzen
muren isoleren voorbeeld
Muren isoleren: voordelen & soorten [+ Kosten]