Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Airco kopen: soorten en prijzen

Een airco kopen doe je natuurlijk niet zomaar. Je vergelijkt best verschillende systemen om te weten te komen wat de beste airco is voor jouw situatie. In dit artikel ontdek je de belangrijkste soorten airconditioning, hun prijzen en enkele aandachtspunten, zoals het onderhoud en het geluid van aircosystemen.

Snel naar: vaste airco aan plafond/wandinbouw aircomobiele aircoprijs airco – onderhoud airco

 

vaste airco kopen Vaste airco aan plafond of wand

Je kan een vaste airco laten monteren aan het plafond of tegen een wand. Dit type airconditioning wordt vooral gebruikt om één kamer af te koelen en is erg makkelijk te bedienen.

Sommigen vinden deze toestellen nogal log, maar er bestaan heel wat design airco’s waarbij esthetiek ook een belangrijk punt is. Op die manier vormt de airco geen storend element in je interieur.

Vaste airco kopen? Vraag hier gratis offertes aan.

 

ingebouwde airconditioning Inbouw airco kopen

De inbouw airco is eigenlijk een meer esthetische versie van een toestel dat bevestigd wordt aan een wand of het plafond. Dit type airco kan gebruikt worden voor het koelen van meerdere ruimtes.

Aan de binnenkant van de woning zijn de roosters waarlangs de lucht passeert eigenlijk het enige wat je ziet van de airconditioning. Deze roosters van een ingebouwde airco kunnen zowel in het plafond als in een muur geplaatst worden.

Ingebouwde airconditioning kopen? Vraag hier gratis prijzen op maat aan.

 

 

Mobiele airco: handig alternatief voor vaste airco’s

Heb je niet zo vaak airconditioning nodig, dan kan je in plaats van een vast toestel een mobiele airco kopen. De installatie hiervan is heel eenvoudig en uiteraard is de verplaatsbaarheid van het toestel een grote troef: zo kan je met hetzelfde toestel bijvoorbeeld ’s morgens je werkkamer afkoelen en ’s avonds je slaapkamer. Wil je een mobiele airco kopen? Ontdek het aanbod in de webshop.

Het vermogen van mobiele airco’s is vaak echter nogal beperkt. Hierdoor zijn ze vooral geschikt voor het koelen van kleinere ruimtes. Daarnaast zijn mobiele airco’s vaak monoblock modellen (zo meteen meer hierover). Dit betekent dat de compressor zich binnen bevindt, waardoor er meer geluidshinder zal zijn.

Uitgebreide info over alles wat te maken heeft airconditioning vind je op https://www.airconditioning-specialist.be/.

 

 

Monoblock of split airco kopen?

Wil je een airco kopen, dan kan je zowel bij vaste als mobiele toestellen kiezen voor een monoblock of split model. Beide systemen hebben zo hun voor- en nadelen:

 

1) Monoblock airconditioning

De monoblock airco is een airco zonder buitenunit. Een eerste voordeel is dus dat je langs de buitenkant van de woning of het kantoor geen ruimte moet voorzien voor de vrij logge buitenunit. Er zijn enkel twee roosters zichtbaar voor de aan- en afvoer van de lucht. Daarnaast zal de installatie van een monoblock airco ook vrij vlot kunnen verlopen. De prijs van een airco zonder buitenunit ligt doorgaans dan ook lager dan die van een split airco.

Wil je een mobiele airco kopen zonder buitenunit, hou er dan wel rekening mee dat de warme lucht moet afgevoerd worden via een afvoerslang. Hiervoor zal je dus een raam of deur moeten openen. Hierdoor zal er dan ook weer warme buitenlucht kunnen binnenkomen, wat uiteraard niet efficiënt is.

Meer weten over monoblock airco’s? Je ontdekt er meer over in het artikelAirco zonder buitenunit“.

 

airco kopen

 

2) Split airco

De split airco wordt -zoals zijn naam al doet vermoeden- opgesplitst in twee of meer units. Bij meerdere binnenunits die op een buitenunit worden aangesloten spreekt men van multisplit airconditioning. Het splitsysteem is wel duurder dan de monoblock varianten.

Het grote voordeel aan split airco’s is dat de compressor zich in de buitenunit bevindt, dus je zal niet veel last hebben van het lawaai. In het geval van een mobiele split airco verklein je ook het probleem van de afvoerslang dat zich stelt bij mobiele airco’s zonder buitenunit. Beide units staan bij mobiele split airco’s weliswaar nog in verbinding met elkaar, maar met een veel fijnere leiding. Hierdoor hoef je geen raam of deur wijd open te zetten om de warme lucht af te voeren.

Wil je meer weten over gesplitste airco’s? Je ontdekt er meer over in het artikelSplit airco“.

 

 

Airco prijs

Ga je een airco kopen, hou er dan rekening mee dat de prijs afhankelijk is van verschillende factoren:

  • Het type airco: vaste airco’s zijn duurder dan de mobiele varianten.
  • Het aantal units.
  • Het vermogen van de airconditioning is ook een bepalende factor bij het berekenen van de kosten.
  • Model met of zonder buitenunit: airco’s zonder buitenunit zijn doorgaans goedkoper dan modellen met een buitenunit.
  • Mogelijkheden van het airconditioningsysteem: airco’s hebben soms nog andere functies naast het koelen van ruimtes. Sommige airco’s kunnen bijvoorbeeld ook verwarmen of de luchtvochtigheid in een ruimte regelen.
  • Extra’s: je kan bijvoorbeeld kiezen voor een afstandsbediening of de airconditioning integreren in je domoticasysteem.

Gemiddeld gesproken kan je je verwachten aan een prijs tussen 1.200 en 3.000 euro voor de installatie van een vaste airco zonder buitenunit. Voor modellen met een buitenunit kan de prijs zoals reeds vermeld hoger liggen: reken hier op een startprijs van ongeveer 1.500 euro voor de plaatsing een basismodel van een vaste single split airco. Kies je voor een multi split systeem, reken dan op een kost van 800 à 1.000 euro per bijkomende unit.

 

TIP: Maak gebruik van het verlaagde BTW-tarief!

Laat je airco installeren en onderhouden door een erkend installateur in een privéwoning ouder dan 10 jaar? Dan kan je genieten van een verlaagd BTW-tarief. In dat geval betaal je slechts 6% btw in plaats van 21%.

 

Airco met installatie kopen

Wil je een airco kopen en laten installeren in jouw huis of kantoor? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij professionele installateurs van airconditioning. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken.

Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

 

(Mobiele) Airco zonder installatie kopen

Wil je een mobiele airconditioning kopen, reken dan op een instapprijs van ongeveer 200 euro voor de goedkoopste modellen. De prijs van de betere uitvoeringen kan echter oplopen tot zo’n 900 euro. In de webshop kan je verschillende merken en uitvoeringen vergelijken.

Klik hier om naar de webshop te gaan.

 

 

onderhoud airco

 

Belang van onderhoud

Om een efficiënte werking van je airco installatie te garanderen, is het nodig dat je ze proper houdt. Aangezien de filters in de airconditioning bij frequent gebruik al snel stof vergaren, maak je deze best op regelmatige basis schoon. Dit kan je doen door met een stofzuiger het stof te verwijderen via de buitenkant van de filters.

BELANGRIJK: een basisonderhoud is vrijblijvend, maar er zijn wel 2 belangrijke verplichtingen: de energetische keuring en lekdichtheidcontrole. In de laatste instantie is een jaarlijks onderhoud van installaties met een koelmiddelinhoud vanaf 3 kilogram verplicht. Lees hier meer over het onderhoud.

 

 

Hoe zit het met het geluid van airconditioning?

Iets waarover veel mensen zich zorgen maken wanneer ze airconditioning willen installeren, is het geluid. Dat een airconditioningsysteem lawaai zal produceren is onvermijdelijk, maar tegenwoordig zijn de moderne systemen echter al zodanig geëvolueerd dat ze nauwelijks nog voor geluidshinder zorgen. Op de laagste stand produceren ze bijvoorbeeld al minder lawaai dan een fluistergesprek. Bovendien is het een lawaai waar je snel aan kan wennen.

Wil je een stille airco kopen, dan ga je best voor een split airco. Zoals reeds gezegd bevinden de lawaaierige onderdelen zich dan in de buitenunit, waardoor je binnen nauwelijks last zal ondervinden van de werking van de airconditioning.

Een vakman kan je advies geven over wat de beste airco is voor jouw situatie. Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen aanvragen bij professionele plaatsers van airco’s. Klik hier voor meer informatie.

 
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Lees ook
split airco met buitenunit
Split airco
onzichtbare airco kanaal
Onzichtbare airco
airco buitenunit
Airco met buitenunit: soorten & prijzen
airco zonder buitenunit
Airco zonder buitenunit: voor- en nadelen & prijs
onderhoud airco prijs
Airco onderhoud: info, prijs & verplichtingen
mobiele airconditioner
Mobiele airco kopen: voor- en nadelen & prijs
installatie airconditioning
Airco installateur kiezen
muren isoleren voorbeeld
Muren isoleren: voordelen & soorten [+ Kosten]