Bouwplannen? Wij helpen jou.

Airco onderhoud: info, prijs & verplichtingen

Een airco kan een ware verademing betekenen tijdens hete zomerdagen. Om een goede werking van het toestel te verzekeren, is een regelmatig airco onderhoud nodig. In dit artikel ontdek je de werkwijze en de prijzen voor het onderhouden van aircotoestellen.

Snel naar: belang onderhoudwerkwijzeprijswat kan je zelf doen?

 

airco onderhoud reinigingWaarom je airco onderhouden?

– Een regelmatig onderhoud van je airconditioner helpt bij het vermijden van hoge kosten die verwaarlozing van de installatie met zich kan meebrengen. Als je niet naar je installatie omkijkt, gaat er al snel iets kapot en een vervanging van onderdelen kost al snel veel meer dan een routineonderhoud.

– Met een goed onderhouden airco vermijd je dat er bacteriën ontstaan in je installatie. Zo worden er dus ook geen bacteriën in de kamer geblazen.

– Een goed onderhouden airco is efficiënter, waardoor je energieverbruik daalt.

– Een regelmatig onderhouden airco gaat langer mee.

– Voor sommige aircotoestellen is een onderhoudsbeurt verplicht. Meer hierover in het volgende stuk.

 

Hoe gaat een airco onderhoud in zijn werk?

Bij airconditioningsystemen die meer dan 3 kg koelmiddel bevatten, is het verplicht om een onderhoudsboek bij te houden. De controle en het onderhoud van de airco gebeuren dan door een bedrijf met een certificaat in koeltechniek. Dit nazicht moet eenmaal per jaar gebeuren.

Het onderhouden van een airconditioning bestaat uit verschillende stappen. Alle belangrijke onderdelen van het apparaat, waaronder de compressor en de ventilatoren, worden gecontroleerd op een goede werking en eventuele kapotte onderdelen worden vervangen. De filters en de unit(s) worden schoongemaakt en er wordt gecontroleerd of er geen koelmiddel lekt.

Het bijvullen van het koelmiddel is ook een erg belangrijke taak voor het goed functioneren van je airco. Een tekort aan koelmiddel kan nefaste gevolgen hebben voor de compressor en dus voor het hele airconditioningsysteem. Een professional zal dan ook zeker het koelmiddel van je airco bijvullen tijdens de onderhoudsbeurt.
Lees hier onze tips voor het vinden van een goede airco installateur.

 

Airco onderhoud prijs

De kosten voor een onderhoudsbeurt voor je airco hangen af van verschillende factoren. Als er bijvoorbeeld veel onderdelen moeten vervangen moeten worden, dan zal de prijs een pak hoger liggen dan bij een routineonderhoud. Ook de formule zal een bepalende rol spelen: kies je bijvoorbeeld telkens voor een ander bedrijf voor het onderhoud of kies je voor een onderhoudscontract bij één bedrijf?

Veel airco installateurs bieden namelijk onderhoudscontracten aan. Dan komt er volgens een vaste termijn een airco specialist langs om je airco te onderhouden. Door steeds te kiezen voor hetzelfde bedrijf zal de prijs per onderhoud lager liggen. Controleer wel goed op voorhand wat het onderhoudscontract precies inhoudt.

Voor een standaard eenmalig onderhoud (niet in een onderhoudscontract) van je airco thuis kan je je verwachten aan prijzen vanaf 125 euro.

Ben je op zoek naar een vakman voor de installatie van airconditioning in jouw woning of kantoor? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij professionele installateurs van airco. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de interessantste aanbieding kiezen. Klik hier voor meer informatie.

onderhoud airco prijs

 

Wat kan je zelf doen?

Je kan ook zelf een deel van het onderhoud aan je airconditioning uitvoeren. Als er veel stof op de filters van je airco ligt, zal dit stof mee in de kamer geblazen worden. Hierdoor kunnen mensen met allergieën last krijgen. Om dit te vermijden, kan je zelf de filters kuisen. Je kan dit simpelweg doen door met een stofzuiger het stof weg te halen langs de buitenkant van de filters. Ook een schoonmaakbeurt met een natte doek is mogelijk. Dit hangt af van het type filter.

Let zeker ook op lekken in je installatie. Deze kunnen de werkingskracht van je airco namelijk fors verminderen. Beschik je over een split airco, dan is het belangrijk om ook oog te hebben voor de staat van de buitenunit. Dit deel mag namelijk niet te vuil worden. Het vuil van de buitenunit verwijderen kan al een groot verschil maken voor de efficiëntie van het systeem.

 

 
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Lees ook
installatie airconditioning
Airco installateur kiezen
bediening airco
Airco kopen: soorten en prijzen
split airco buitenunit
Split airco: voor- en nadelen, uitvoeringen & prijs
airco buitenunit
Airco met buitenunit: soorten & prijzen
airco zonder buitenunit
Airco zonder buitenunit: voor- en nadelen & prijs
mobiele airconditioner
Mobiele airco kopen: voor- en nadelen & prijs
zolder verbouwen kosten
Zolder renoveren
tempex vloerisolatie
Tempex vloerisolatie