Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Airco onderhoud: info, prijs & verplichtingen

Een airco kan een ware verademing betekenen tijdens hete zomerdagen. Om een goede werking van het toestel te verzekeren, is een regelmatig airco onderhoud nodig. In dit artikel ontdek je de werkwijze en de prijzen voor het onderhouden van aircotoestellen.

Snel naar: belang onderhoudwerkwijzeprijswat kan je zelf doen?

 

airco onderhoud reiniging Waarom je airco onderhouden?

– Een regelmatig onderhoud van je airconditioner helpt bij het vermijden van hoge kosten die verwaarlozing van de installatie met zich kan meebrengen. Als je niet naar je installatie omkijkt, gaat er al snel iets kapot en een vervanging van onderdelen kost al snel veel meer dan een routineonderhoud.

– Met een goed onderhouden airco vermijd je dat er bacteriën ontstaan in je installatie. Zo worden er dus ook geen bacteriën in de kamer geblazen.

– Een goed onderhouden airco is efficiënter, waardoor je energieverbruik daalt.

– Een regelmatig onderhouden airco gaat langer mee.

– Voor sommige aircotoestellen is een onderhoudsbeurt verplicht. Meer hierover in het volgende stuk.

 

Hoe gaat een airco onderhoud in zijn werk?

Een periodiek onderhoud van je airconditioning is niet verplicht, maar wel sterk aangeraden. Een jaarlijkse controle is een goed uitgangspunt. Begint je airco behoorlijk wat lawaai te produceren? Merk je op dat je woning minder snel afkoelt dan voorheen? Of stijgt je energiefactuur gevoelig? Dan is het tijd voor een onderhoudsbeurt. Doorgaans bestaat die uit volgende stappen:

  • Controle van alle belangrijke onderdelen van het apparaat, o.a. compressoren en ventilatoren.
  • Indien nodig worden kapotte stukken vervangen.
  • De filters en unit(s) worden schoongemaakt.
  • Er wordt gecontroleerd of het koelmiddel niet lekt.
  • Het koelmiddel wordt aangevuld.

Voor grote koelsystemen is het verplicht om een onderhoudsboek bij te houden. De controle en het onderhoud van de airco gebeuren dan door een bedrijf met een certificaat in koeltechniek. Dit nazicht moet eenmaal per jaar gebeuren. In het geval van kleine systemen in particuliere woningen, is dit niet nodig. Lees hier onze tips voor het vinden van een goede airco installateur.

 

LET OP: verplichte lekdichtheidscontrole & energetische keuring!

Plaats je een airconditioning? Dan ben je wel verplicht om de volgende controles op tijd en stond te laten uitvoeren:

  • Lekdichtheidscontrole: omdat een airco z’n koelvermogen niet zou verliezen, moet die tijdig bijgevuld en gevacumeerd worden. Met behulp van een lekdetectievloeistof controleert een vakman of je airco niet lekt. De controlefrequentie is afhankelijk van het airco vermogen.
  • Energetische keuring: airco’s die dienst doen als comfortkoeling en met een vermogen van 12 kW, moeten elke 5 jaar energetisch gekeurd worden. Dit gebeurt door een erkende airco-energiedeskundige.

Meer informatie over de verplichte keuringen? Neem dan contact op met een ervaren vakman. Die vertelt er je graag alles over. Start hier je contactaanvraag.

 

 

Airco onderhoud prijs

De kosten voor een onderhoudsbeurt voor je airco hangen af van verschillende factoren. Als er bijvoorbeeld veel onderdelen vervangen moeten worden, dan zal de prijs een pak hoger liggen dan bij een routinecontrole. Ook de formule zal een bepalende rol spelen: kies je bijvoorbeeld telkens voor een ander bedrijf voor het onderhoud of kies je voor een onderhoudscontract bij één bedrijf?

  • Standaard eenmalig onderhoud: vanaf 125 euro (excl. btw).
  • Onderhoudscontracten: in dit geval komt een specialist op vooraf vastgelegde data langs om je airco te onderhouden. Door steeds te kiezen voor hetzelfde bedrijf ligt de prijs per onderhoudsbeurt lager. Controleer wel goed op voorhand wat het onderhoudscontract precies inhoudt.

TIP: ben je op zoek naar een vakman voor de installatie van airconditioning in jouw woning of kantoor? Via de offertedienst kan je gratis prijzen op maat aanvragen bij ervaren installateurs. Zo wordt het eenvoudiger om prijzen te vergelijken en de interessantste aanbieding uit te kiezen. Klik hier voor meer informatie.

 

onderhoud airco prijs

 

Wat kan je zelf doen?

Je kan ook zelf een deel van het onderhoud aan je airconditioning uitvoeren. Als er veel stof op de filters van je airco ligt, zal dit stof mee in de kamer geblazen worden. Hierdoor kunnen mensen met allergieën last krijgen. Om dit te vermijden, kan je zelf de filters kuisen. Je kan dit simpelweg doen door met een stofzuiger het stof weg te halen langs de buitenkant van de filters. Ook een schoonmaakbeurt met een natte doek is mogelijk. Dit hangt af van het type filter.

Let zeker ook op lekken in je installatie. Deze kunnen de werkingskracht van je airco namelijk fors verminderen. Beschik je over een split airco, dan is het belangrijk om ook oog te hebben voor de staat van de buitenunit. Dit deel mag namelijk niet te vuil worden. Het vuil van de buitenunit verwijderen kan al een groot verschil maken voor de efficiëntie van het systeem.

 

 
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Lees ook
onzichtbare airco kanaal
Onzichtbare airco
airco buitenunit
Airco met buitenunit: soorten & prijzen
mobiele airconditioner
Mobiele airco kopen: voor- en nadelen & prijs
bediening airco
Airco kopen: soorten en prijzen
split airco met buitenunit
Split airco
installatie airconditioning
Airco installateur kiezen
airco zonder buitenunit
Airco zonder buitenunit: voor- en nadelen & prijs
zonwerend glas
Zonwerend glas: opties, kosten & alternatieven