Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Airco zonder buitenunit: voor- en nadelen & prijs

Een airco zonder buitenunit, ook wel bekend als monoblock airco, is vooral geschikt voor het koelen van één ruimte. Dit soort airco is zowel in een vaste als een mobiele variant beschikbaar. In dit artikel vind je de voor- en nadelen en prijzen van airco’s zonder buitenunit.

 

airco zonder buitenunit plaatsen Voordelen

1) Je hoeft aan de buitenzijde van je woning of kantoor geen plaats te voorzien voor een buitenunit.

2) Door te kiezen voor een airco met een mooi design kan het toestel mooi ingepast worden in je interieur. Het vormt dan zowel een functionele als esthetische meerwaarde in de ruimte. Een vaste airco zonder buitenunit kan bijvoorbeeld eenvoudig aan een wand of plafond bevestigd worden zodat hij niet te veel opvalt.

3) De installatie van een vaste monoblock airco wordt niet bemoeilijkt door het moeten verbinden van verschillende units. Er is één airco unit en de afvoer gebeurt simpelweg via een wand met behulp van een leiding.

 

monoblock airco wand Nadelen airco zonder buitenunit

1) Aangezien de airco uit één unit bestaat, bevindt de lawaaierige compressor er zich ook in. Je zal bij een monoblock airco dus iets meer hinder ondervinden van het geluid dan bij split airco’s. Deze hebben namelijk een binnen- en buitenunit. De lawaaierige onderdelen zitten in de buitenunit, wat binnen minder last veroorzaakt. Tegenwoordig zijn er echter al monoblock airco’s die redelijk stil kunnen werken.

2) Er moet bij mobiele airco’s zonder buitenunit telkens plaats voorzien worden voor de afvoerslang. Deze zorgt voor de afvoer van de warme lucht. Dit kan via een raam of een deur gebeuren, maar dan kan er natuurlijk weer warme buitenlucht naar binnen komen. Dit maakt mobiele airco’s minder efficiënt.

 

 

Vaste of mobiele airco zonder buitenunit kiezen?

Een monoblock airco is beschikbaar in een vaste en een mobiele variant. Beide modellen hebben zo hun voor- en nadelen.

 

Voordelen vaste airco

  • Als je kiest voor een vaste airco aan een muur of plafond, moet je nauwelijks aan leefruimte inboeten. Mobiele airco’s zijn daarentegen vrij logge toestellen en ze kunnen heel wat plaats innemen in een ruimte.
  • Vaste airco’s hebben vaak een groter koelvermogen dan de mobiele varianten. Ze zullen een ruimte sneller op de gewenste temperatuur krijgen. Een mobiele airco met een beperkt vermogen is dan ook niet geschikt voor het koelen van grote ruimtes.
  • De afvoer van de warme lucht bij vaste airco’s gebeurt simpelweg via een buitenmuur. Bij een mobiele airco zonder buitenunit moet je zoals reeds gezegd telkens een raam of deur openen om de warme lucht met behulp van een afvoerslang af te voeren. Dit is natuurlijk minder efficiënt omdat er dan weer warme buitenlucht kan binnenkomen.

 

Ga voor een erkend installateur!

De plaatsing en aankoop van een vaste airco laat je best over aan een erkende koeltechnieker. Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij professionele installateurs. Klik hier voor meer info.

 

 

Voordelen mobiele airco

  • Met een vaste airco zonder buitenunit kan je slechts één ruimte koelen. Aangezien een mobiele airco makkelijk te verplaatsen is, kan je met één aircotoestel verschillende ruimtes koelen, weliswaar niet tegelijkertijd uiteraard. Zo kan je met een verplaatsbare airco bijvoorbeeld ’s morgens je werkkamer afkoelen en ’s avonds de slaapkamer. Je moet er wel rekening mee houden dat een mobiele airco vrij log is. Geregeld verhuizen tussen verschillende verdiepen is bijvoorbeeld niet haalbaar.
  • De prijzen van een draagbare airco liggen een pak lager dan die van een vaste airco zonder buitenunit.

Wil je meer weten over mobiele airconditioning? Je leest er meer over in dit artikel.

 

airco zonder buitenunit prijs

 

Prijs airco zonder buitenunit

De prijzen voor een airco zonder buitenunit zijn afhankelijk van verschillende factoren. Onder meer het vermogen, het type (vast of mobiel), de energieprestaties en eventuele extra’s (verwarmingsfunctie, afstandsbediening,…) zullen een impact hebben op de kosten.

Voor de plaatsing van een vaste airco zonder buitenunit kan je je verwachten aan een prijs tussen 1.200 en 3.000 euro. Laat je de airco plaatsen door een erkend aannemer in een privéwoning ouder dan 10 jaar? Dan kom je in aanmerking voor een verlaagd BTW-tarief; je betaalt dan slechts 6% BTW in plaats van het gebruikelijke tarief van 21%.

De installatie van zo’n vaste airco zonder buitenunit laat je beter over aan een erkend aannemer. Dan kan je rekenen op een correcte plaatsing van het toestel én kom je in aanmerking voor het verlaagde BTW-tarief. Ben je op zoek naar een professional voor de installatie van een vaste airco?

Hier kan je gratis & vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij erkende airco installateurs.

De kosten voor mobiele airco’s liggen zoals gezegd een pak lager. De startprijs voor een mobiele airco zonder buitenunit ligt rond 200 euro, maar de prijzen van luxueuze modellen kunnen al oplopen tot ongeveer 900 euro. Je moet er wel rekening mee houden dat het verbruik van een mobiel toestel wel een pak hoger ligt. Wil je een mobiele airco kopen? Ontdek hier het aanbod in de webshop.

 

 
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Lees ook
mobiele airconditioner
Mobiele airco kopen: voor- en nadelen & prijs
onzichtbare airco kanaal
Onzichtbare airco
airco buitenunit
Airco met buitenunit: soorten & prijzen
bediening airco
Airco kopen: soorten en prijzen
installatie airconditioning
Airco installateur kiezen
onderhoud airco prijs
Airco onderhoud: info, prijs & verplichtingen
split airco met buitenunit
Split airco
muren isoleren voorbeeld
Muren isoleren: voordelen & soorten [+ Kosten]