Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Nieuwe trap of traprenovatie?

Wanneer je je trap wil vernieuwen, kan je er voor kiezen om de oude te vervangen door een nieuwe of om de huidige trap te renoveren. In dit artikel worden alle mogelijkheden en prijzen per keuze besproken.

Ga snel naar: nieuwe traptraprenovatieprijs op maat ontvangen

 

1. Nieuwe trap

Een nieuwe trap wordt het vaakst in een nieuwbouw geplaatst maar het is ook mogelijk om de oude trap in je woning te verwijderen en er een nieuwe in de plaats te zetten. Hieronder vind je de mogelijke materialen voor trappen en de vormen. Verder lees je meer over de soorten trappen.

 

Materialen

houten trappen Houten trap: Hout is en blijft een van de populairste keuzes voor een trap. Hij past zowel in moderne als in landelijke interieurs. In tegenstelling tot andere materialen heeft hout wel enig onderhoud nodig. Zo wordt hij het best vernist bij de plaatsing om hem zo goed mogelijk te beschermen.

Eens hij vernist is, ben je tot wel 20 jaar op je gemak. Als je je trap wil boenen, moet je dit om de 2 à 3 jaar herhalen. Door niet met schoenen op de trap te gaan, verslijt hij veel minder rap en blijft hij langer in perfecte staat.

» Prijs houten trap: vanaf 2000 euro

 

betonnen trappen Betonnen trap: Je kent de betonnen trap vooral als buitentrap, maar hij kan net zo goed binnen geplaatst worden. Als je houdt van de industriële look, kan je hem onafgewerkt laten – best wel polieren voor een binnentrap. Anderzijds kan je hem ook gebruiken als goedkoop constructiemateriaal en hem stijlvol afwerken met hout, natuursteen, tapijt, tegels,…

Het grote voordeel van een betonnen trap is dat deze geheel onderhoudsvrij is. Een betonnen trap wordt zeer vaak toegepast als keldertrap.

» Prijs onafgewerkte betonnen trap: €100 per trede / gepolierd: €200 per trede

 

metalen trappen Metalen trap: Metalen trappen kunnen uit staal (inox), aluminium of ijzer gemaakt worden. Het grote voordeel van metaal is dat het zeer sterk is en dus slank kan toegepast worden. Het kan in allerlei vormen gesmolten worden waardoor je de meest uiteenlopende realisaties kan bekomen met metalen trappen. Dit materiaal vergt enkel onderhoud als je het laat lakken of vernissen.

IJzeren trappen zijn zo’n 40% goedkoper dan inox trappen. Aluminium is ook goedkoper dan inox maar wel wat krasgevoeliger.

» Prijs afgewerkte inox trap: €6000

 

Benieuwd naar een prijs op maat voor jouw trap? ✓ Ontvang hier een prijs op maat.

 

Soorten trappen

Hieronder vind je een opsomming van de verschillende soorten trappen, gesorteerd op prijs van laag naar hoog. De prijs van het type trap hangt zeer sterk af van het gebruikte materiaal (zie boven). Je kan hier gratis een prijs op maat ontvangen.

 

A) Molenaarstrap: Een molenaarstrap of een steektrap is een simple rechte en stijle trap. Deze past in elke woning en stijl. Als je maar weinig plaats hebt, kan je hem gemakkelijk steil maken. Onder een molenaarstrap wordt vaak een kast gebouwd om plaatsverspilling tegen te gaan.

» Prijs molenaarstrap: vanaf €1000

 

B) Draaitrap: Een draai- of spiltrap draait rond één centrale as naar boven. Hierdoor neemt hij maar heel weinig ruimte in beslag. Hij kan uit alle bovengenoemde materialen gemaakt worden waardoor hij zowel er zowel modern als klassiek kan uitzien.

» Prijs draaitrap: vanaf €1200

 

C) Wenteltrap: Een wenteltrap gaat in een spiraal naar omhoog, maar draait niet rond één centrale as. Hierdoor maak je hem zo breed als je wil. Je kan hem tegen de muren laten draaien waardoor je langs de binnenzijde een open ruimte krijgt om naar beneden te kijken. Een wenteltrap kan zo steil of vlak gemaakt worden als je zelf wil en afhankelijk van de beschikbare ruimte.

» Prijs wenteltrap: vanaf €2500

 

D) Open trap: Een open trap heeft geen stootbord tussen de treden. Het verschil met een zwevende trap is dat deze niet perse tegen de muur moet geplaatst worden. Je kan een wenteltrap en een draaitrap ook als open trap maken.

» Prijs open trap: vanaf €4500

 

E) Zwevende trap: Bij een zwevende trap zijn de treden rechtstreeks aan de muur bevestigd. Een zwevende trap creëert een groot ruimtegevoel in de kamer en heeft meestal geen leuning. Als je toch graag een leuning hebt zal een zwevende leuning het mooiste zijn.

» Prijs zwevende trap: vanaf €5000

 

zwevende trappen

2. Traprenovatie

Wanneer je je trap wil vernieuwen, maar hem niet wilt verwijderen, kan je je trap laten renoveren. Dit is een heel stuk goedkoper dan een nieuwe trap te laten plaatsen. Hieronder vind je de mogelijkheden van een traprenovatie en de prijzen ervoor.

 

Verven

Om je trap te renoveren kan je hem laten herverven. Hier worden de oneffenheden weggewerkt en eventuele verschijningen gecamoufleerd. Hout is het makkelijkst te schilderen, maar kunststof, ijzer en staal kunnen mits de juiste aanpak ook geverfd worden.

Prijs trap zandstralen: ± €15 à €20 per m² (incl. btw)
» Ontvang hier een prijs op maat.

 

Zandstralen

Enkel houten trappen kunnen gezandstraald worden. Hier wordt een straalmiddel onder hoge druk op de trap gespoten. Door de hoge kracht gaat dit middel als schuurmiddel werken waardoor alles egaal gestraald worden. Hierdoor wordt de houten trap ook enkele tinten lichter.

Prijs trap zandstralen: ± €30 à €40 per m² (incl. btw)
» Ontvang hier een prijs op maat.

 

Overzettreden

Je trap renoveren met overzettreden is de meest toegepaste renovatiemethode. Hier worden nieuwe traptreden over de oude geplaatst zonder dat die eerst verwijderd moeten worden. Overzettreden zijn in zo goed als alle materialen verkrijgbaar. Laminaat en vinyl worden het vaakst gebruikt. Houten overzettreden uit beuk of eik dragen bij tot een warme uitstraling. Ga je liever voor modern? Kies dan voor overzettreden uit staal of met betonlook.

Prijs overzettreden laminaat: ± €35 per trede (incl. btw, excl. plaatsing)
Prijs overzettreden vinyl: ± €50 per trede (incl. btw, excl. plaatsing)
Prijs overzettreden hout (eik): ± €65 per trede (incl. btw, excl. plaatsing)
» Ontvang hier een prijs op maat.

Meer info over de voor- en nadelen, mogelijke uitvoeringen en prijzen van overzettreden ontdek je in dit artikel.

 

Trap stofferen

Door je trap te stofferen met tapijt bedek je de oude of beschadigde traptreden. Je kan kiezen voor een soort loper op je trap, die enkel het midden van de trap bedekt, of voor een volledige stoffering die de volledige treden bedekt.

Prijs trap stofferen: ± €45 per traptrede (incl. btw, excl. plaatsing)
» Ontvang hier een prijs op maat.

 

traprenovatie

 

 

Lees ook
spanplafonds in moderne woningen
Spanplafonds: prijs per m² & mogelijkheden
Tips badkamerrenovatie
Badkamerrenovatie: tips & prijzen
keuken renovatie
Keuken renoveren
steenstrips binnen plaatsen
Binnen- en buitenmuren afwerken met steenstrips
overzettreden trappen
Traprenovatie met overzettreden: mogelijkheden & prijs
Spanplafond plaatsen in woning
Spanplafond plaatsen
Bordestrap woonkamer
Soorten trappen: voor- en nadelen
trap renovatie
Trap renovatie: 4 mogelijkheden & prijzen