Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Keuringsattest elektriciteit

Een keuringsattest voor elektriciteit is sinds 1981 verplicht. Een erkend controleorganisme keurt dan jouw installatie en maakt vervolgens een keuringsverslag of een gelijkvormigheidsverslag op. Wanneer is een keuringsattest verplicht? Hoe verloopt de keuring en hoeveel kost het? Je leest het in dit artikel.

Ga snel naar:
Wanneer krijg ik een keuringsattest?
Hoeveel kost een elektriciteitskeuring?
Hoe verkrijg ik een keuringsattest?
Enkele veelgestelde vragen
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Wanneer heb je een keuringsattest voor je elektriciteit nodig?

Om een keuringsattest voor je elektriciteit te verkrijgen, moet je natuurlijk eerst een keuring laten uitvoeren. Dat is in de volgende gevallen verplicht:

  • Voor je de elektrische installatie in gebruik neemt
  • Bij een uitbreiding of wijziging van de elektrische installatie
  • Bij een verzwaring van de elektriciteitsaansluiting
  • Bij een verkoop van een woning met een oude installatie
  • Om de 25 jaar

BELANGRIJK: om zeker te weten dat je een positief keuringsattest voor je elektriciteit ontvangt, laat je best je installatie op voorhand nakijken door een elektricien. Ben je hiervoor op zoek naar een expert? Ontvang dan gratis en vrijblijvend offertes op maat van verschillende elektriciens in jouw buurt.

keuringsattest elektriciteit

 

Wanneer krijg ik een keuringsattest elektriciteit?

Om een keuringsattest of keuringsverslag te krijgen, moet je elektrische installatie volledig in orde zijn. Hieronder enkele aandachtspunten waar jij en je elektricien best rekening mee houden:

  • Elektrische schema’s: voor je keuring heb je een ééndraadschema en een situatieschema nodig. Kijk na of je er hebt en of ze volledig zijn. Indien niet kan je elektricien deze schema’s voor jou opmaken.
  • Differentieelschakelaar: zo’n schakelaar beschermt je tegen elektrocutie, brandgevaar en energieverspilling. Heb je geen differentieelschakelaar of werkt hij niet goed? Dan ben je niet in orde.
  • Stopcontacten: om je veiligheid te garanderen, is het belangrijk dat je stopcontacten met een aardingspen verbonden zijn aan het aardingssysteem. Ook hier kan een elektricien voor zorgen.
  • Houten wanden: zijn je stopcontacten en schakelaars ingebouwd in houten wanden? Dan is een speciale inbouwdoos nodig om je veiligheid te garanderen. Deze klus laat je beter over aan een elektricien.
  • Voldoende isolatie: een elektricien kan controleren of je geleiders voldoende geïsoleerd zijn en ingrijpen waar nodig. Onvoldoende geïsoleerde geleiders kunnen leiden tot brand of elektrocutie.

TIP: een elektricien kan je elektriciteitsinstallatie volledig in orde maken voor de keuring. Ontvang gratis en vrijblijvend meerdere offertes van verschillende experts via onze offertepagina. Start je aanvraag hier!

 

Hoeveel kost een elektriciteitskeuring?

Gemiddeld mag je voor het keuren van een standaard elektrische installatie met één elektriciteitsmeter rekenen op € 150 à 200 (incl. btw). Het kostenplaatje hangt af van een aantal factoren, bv. de grootte van de woning, het aantal elektriciteitsmeters, …

LET OP: de beste garantie op een positief keuringsattest is je elektriciteitsinstallatie op voorhand te laten in orde zetten door een elektricien. Doorgaans vraagt zo’n expert los van de materiaalkosten € 35 à 40 per uur (incl. btw). Ben je op zoek naar een elektricien in je buurt? Dan kan je gratis en vrijblijvend meerdere offertes aanvragen bij verschillende professionals via onze offerteservice.

 

keuringsattest controleur

 

Hoe verkrijg ik een keuringsattest?

Een erkend controleorganisme gaat na of je elektrische installatie voldoet aan de voorschriften van het A.R.E.I. (Algemeen Reglement Elektrische Installaties). Op de website van de FOD Economie vind je een lijst van erkende keuringsorganismen die voldoen aan de wetgeving. Doorgaans gaat zo’n controleur op deze manier te werk:

 

  1. Administratieve controle

    De inspecteur controleert eerst of het verplichte ééndraadschema en situatieplan van de elektrische installatie aanwezig zijn. Ook moet je de EAN-code kunnen voorleggen. Die vind je terug op de meter of je elektriciteitsfactuur.

  2. Visuele controle

    Daarna gaat de inspecteur na of de 2 schema’s correct zijn opgemaakt en overeenkomen met de werkelijke installatie. Vervolgens controleert de expert ook of je de elektrische installatie correct gebruikt.

  3. Testcontrole en meetcontrole

    In deze stap bekijkt de controleur of de differentieelschakelaars nog goed functioneren. Verder voert die nog een aantal aardings-, continuïteit- en isolatiemetingen uit om te controleren of de elektrische installatie op een veilige manier werkt.

  4. Keuringsverslag

    Na de keuring ontvang je een keuringsattest. Is je elektriciteit goedgekeurd? Dan ontvang je een gelijkvormigheidsverslag. Is je installatie afgekeurd? Dan moet je voor een bepaalde datum je installatie in orde maken en opnieuw laten keuren.

Op zoek naar een elektricien die je installatie in orde brengt voor de keuring? Ontvang dan gratis en vrijblijvend offertes van verschillende experts. Start je aanvraag hier!

 

Enkele veelgestelde vragen

Wanneer is zo’n keuringsattest verplicht? Wat moet je doen wanneer je installatie afgekeurd wordt? Je vindt de antwoorden op enkele veelgestelde vragen hieronder:



      • Hoe moet ik een keuringsattest opvragen?
        Voor je een keuringsattest krijgt, moet je eerst een keuring van je elektriciteitsinstallatie laten uitvoeren. Je vindt een erkend controleorganisme via de website van de FOD Economie. Als die controleur je installatie goedkeurt, ontvang je een keuringsattest.


      • Ik ben mijn keuringsattest verloren, wat nu?
        Keuringsattesten worden helaas nergens geregistreerd. Ben je je keuringsattest kwijt? Dan zal je jammer genoeg je installatie opnieuw moeten laten keuren.


      • Is een keuringsattest verplicht bij verhuur?
        Het elektriciteitsattest is niet verplicht als je een woning wil verhuren. Toch is het aangeraden om je installatie te laten keuren. Het is de meest betrouwbare manier om je huurder te garanderen dat jouw woning over een veilige elektrische installatie beschikt.


      • Is een keuringsattest verplicht bij verkoop?
        Ja, een keuringsattest bij verkoop is verplicht. Heb je al een geldig keuringsverslag en hebben er geen grote veranderingen plaatsgevonden? Dan kan je verkopen zonder nieuwe elektrische keuring. Beschik je niet over een geldig keuringsverslag, is de installatie niet meer in orde of hebben er grote veranderingen plaatsgevonden? Dan dringt een nieuwe keuring zich op.


      • Mijn elektrische installatie is afgekeurd, wat nu?
        Als je elektriciteit is afgekeurd, moet je de vastgestelde inbreuken binnen een bepaalde termijn laten herstellen. Hoeveel tijd je daarvoor hebt, varieert tussen 12 en 18 maanden afhankelijk van de situatie. Vervolgens kan je een herkeuring laten uitvoeren.

       

      TIP: schakel een expert in voor de voorbereiding van je keuring!

      Om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op de keuring van je elektriciteitsinstallatie laat je je best bijstaan door een elektricien. Die kan je installatie volledig nakijken en indien nodig herstellingen uitvoeren. Zo heb je de beste garantie op een positief keuringsattest.

      Ben je op zoek naar een elektricien om je installatie na te kijken? Ontvang dan gratis en vrijblijvend meerdere offertes van verschillende experts via onze offerteservice.

 
Elektriciteitswerken uitvoeren?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Lees ook
Vernieuwing elektrische installatie
Vernieuwing elektrische installatie
elektriciteit leggen
Elektriciteit leggen: werkwijze en prijs
keuring elektriciteit
Keuring elektrische installatie
elektriciteitskeuring
Keuring elektriciteit bij verkoop
man en vrouw overwegen energetische renovatie
Energetische renovatie: regels & kosten
zonwerend glas
Zonwerend glas: opties, kosten & alternatieven
muren isoleren voorbeeld
Muren isoleren: voordelen & soorten [+ Kosten]
goedkoopste pvc ramen en deuren
Goedkope ramen en deuren: hoe vergelijken?