by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Keuring elektriciteit bij verkoop

Als je beslist om je woning te koop aan te bieden, is het in sommige gevallen verplicht om de elektrische installatie te laten keuren. In dit artikel vertellen we je wat een keuring van de elektrische installatie inhoudt, in welke gevallen ze verplicht is en hoeveel ze kost.

 

Procedure keuring elektriciteit bij verkoop

elektriciteit keuring De keuring van de elektrische installatie mag enkel uitgevoerd worden door een keuringsorgaan dat erkend is door de Minister van Energie. De elektriciteitsexpert kijkt bij een keuring de elektrische installatie grondig na. Hij controleert of de installatie overeenkomt met het eendraad- en positieschema. Deze documenten tonen schematisch hoe de elektrische installatie van de woning in elkaar zit. Je houdt deze documenten, samen met het keuringsrapport en je EAN-code, best op voorhand klaar bij een keuring.

Daarnaast controleert de keurder onder meer het schakelmateriaal en de differentieelschakelaars. Ook het isolatieniveau en de spreidingsweerstand van de aarding worden gemeten. Het komt erop neer dat de expert bij een keuring oordeelt of de elektrische installatie voldoet aan de voorschriften van het AREI (Algemeen Reglement Elektrische Installaties).

 

Verplichte keuring elektriciteit bij verkoop?

Als je beslist je huis te verkopen, ben je in sommige gevallen verplicht om je elektrische installatie te laten keuren. Dit is het geval als je installatie dateert van voor 1 oktober 1981 of als het keuringsrapport ouder is dan 25 jaar. Bovendien moet de elektrische installatie ook nagekeken worden bij iedere verzwaring, uitbreiding of welke wijziging dan ook aan de installatie. Ook nieuwe installaties moeten gekeurd worden. Ten slotte moeten tijdelijke elektriciteitsvoorzieningen zoals werfkasten ook telkens een keuring ondergaan. Een keuringsrapport (ook wel gelijkvormigheidsverslag genoemd) is sowieso verplicht bij de verkoop van je huis.

 

Nog verkopen bij afkeuring?

Het is mogelijk om de woning te verkopen als je elektrische installatie wordt afgekeurd. In dat geval ben je wel verplicht om de verkoopdatum, die je op het verkoopscontract kan vinden, te melden aan de instantie die de installatie heeft afgekeurd. De nieuwe eigenaar heeft hierop één jaar de tijd om de installatie in orde te brengen en te laten keuren door een daartoe bevoegde instantie.

 

Prijs keuring elektriciteit

De prijs voor de keuring van je elektrische installatie hangt onder meer af van de grootte van de installatie. Voor een standaard elektrische installatie met één enkele meter kan je je verwachten aan een gemiddelde prijs tussen 100 en 150 euro.

Ben je op zoek naar een erkende keuringsinstantie voor een controle van je elektrische installatie? Via onze offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijzen aanvragen bij erkende vakmannen. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

keuring elektriciteit bij verkoop

 
Elektriciteitswerken uitvoeren?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Lees ook
keuringsattest controleur
Keuringsattest elektriciteit
elektriciteit leggen
Elektriciteit leggen: werkwijze en prijs
keuring elektriciteit
Keuring elektrische installatie
Vernieuwing elektrische installatie
Vernieuwing elektrische installatie
keuringsattest controleur
Keuringsattest elektriciteit
ensuite badkamer
Ensuite badkamer
eps spouwmuurisolatie
EPS spouwmuurisolatie
gevelreiniging en impregneren
Gevelreiniging en impregneren