Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Keuring elektriciteit bij verkoop

Als je beslist om je woning te koop aan te bieden, is het in sommige gevallen verplicht om de elektrische installatie te laten keuren. Maar wat houdt zo’n keuring van je elektriciteit bij verkoop nu in? Wanneer is het verplicht? En hoeveel kost het? In dit artikel lees je meer info over elektrische keuringen bij verkoop en vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen.

Ga snel naar: 
Procedure keuring elektriciteit bij verkoop
Woning verkopen bij elektriciteit niet conform?
Kostprijs keuring elektriciteit bij verkoop
Veelgestelde vragen keuring bij verkoop
Vergelijk vrijblijvend offertes op maat

 

 

Keuring van je elektriciteit verplicht bij verkoop van woning?

Bij verkoop van een woning is de eigenaar verplicht om een geldig keuringsverslag voor te leggen van de elektrische installatie. Een nieuwe keuring van je elektriciteit bij verkoop van een woning is in sommige gevallen verplicht. Dit is altijd het geval als je installatie dateert van voor 1 oktober 1981 of als je huidige keuringsattest ouder is dan 25 jaar.

Als je een woning verkoopt met een elektrische installatie van na 1 oktober 1981, je over een geldig keuringsverslag beschikt en er geen grote aanpassingen aan je installatie hebben plaatsgevonden, kan je je woning verkopen zonder nieuwe elektriciteitskeuring. Maar een keuringsattest van je elektriciteit (ook wel gelijkvormigheidsverslag genoemd) is dus wel sowieso verplicht bij de verkoop van je huis.

Verder moet je je elektriciteit ook nog in de volgende gevallen laten keuren:

  • Om de 25 jaar
  • Bij iedere verzwaring, uitbreiding of wijziging aan je elektrische installatie
  • Bij de aansluiting van een nieuwe installatie
  • Bij de aansluiting van tijdelijke elektriciteitsvoorzieningen zoals werfkasten

Keuring van je elektriciteit nodig voor verkoop van je woning? Schakel dan een vakman in. Via onze offerteservice kom je in contact met erkende vakmannen in jouw buurt. Ontvang vrijblijvend offertes.

elektrische keuring bij verkoop

 

Procedure keuring elektriciteit bij verkoop

Bij een keuring van je elektriciteit kijkt een expert de elektrische installatie altijd grondig na en oordeelt deze of de elektrische installatie voldoet aan de voorschriften van het AREI (Algemeen Reglement Elektrische Installaties). De keuring van de elektrische installatie mag enkel uitgevoerd worden door een keuringsorgaan dat erkend is door de Minister van Energie. Zo’n keuringsorgaan doorloopt daarbij volgende stappen:

  1. Administratie nakijken: eerst controleert de expert of alle nodige documenten aanwezig zijn en of de installatie overeenkomt met het eendraad- en positieschema. Deze documenten tonen schematisch hoe de elektrische installatie van de woning in elkaar zit. Je houdt deze documenten, samen met het keuringsrapport en je EAN-code, best op voorhand klaar bij een keuring.
  2. Visuele controle & metingen: vervolgens gaat de controleur rond in de woning en controleert stopcontacten, de aarding van de toestellen, de beschermingsvolumes… Daarnaast controleert de keurder onder meer het schakelmateriaal en de differentieelschakelaars. Ook het isolatieniveau en de spreidingsweerstand van de aarding worden gemeten.

Op zoek naar een geschikte controleur? Via onze offerteservice brengen we je in contact met 2 à 3 erkende controlemechanismen die jouw elektrische installatie kunnen keuren. Start je aanvraag hier.

 

Mag je je woning verkopen als de elektriciteit niet conform is?

Als je elektrische installatie goedgekeurd is, ontvang je een keuringsattest of gelijkvormigheidsverslag. Zo’n verslag is 25 jaar geldig en toont aan dat je installatie voldoet aan de AREI eisen. Maar wat als je elektriciteit afgekeurd wordt bij verkoop?

Het is nog steeds mogelijk om je woning te verkopen als je elektrische installatie is afgekeurd. In dat geval ben je wel verplicht om de verkoopdatum, die je op het verkoopscontract kan vinden, te melden aan de instantie die de installatie heeft afgekeurd. De nieuwe eigenaar heeft dan een beperkte tijd om de installatie in orde te brengen en te laten keuren door een daartoe bevoegde instantie. Die tijd is 18 maanden wanneer je installatie dateert van voor 1981 en nog nooit gekeurd werd, en 12 maanden in alle andere gevallen.

 

keuring elektrische installatie bij verkoop

 

Kostprijs keuring elektriciteit bij verkoop

Voor een standaard elektrische installatie met één enkele meter kan je je verwachten aan een gemiddelde prijs tussen 100 en 200 euro (excl. btw). De prijs voor de keuring van je elektrische installatie hangt onder meer af van de grootte van de installatie en het aantal elektriciteitsmeters.

TIP: ben je op zoek naar een erkende keuringsinstantie voor een elektrische keuring bij verkoop? Via onze offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijzen aanvragen bij erkende vakmannen actief in jouw buurt. Vergelijk prijsvoorstellen op maat.

 

Veelgestelde vragen elektriciteitskeuring bij verkoop

Wil je nog meer informatie over een elektriciteitskeuring bij verkoop van een woning? Neem dan zeker eens een kijkje bij de veelgestelde vragen hieronder:



  • Wie mag een elektrische keuring bij verkoop uitvoeren?
    Enkel controlemechanismen die erkend zijn door de Minister van Energie mogen elektrische keuringen uitvoeren. Op de website van de FOD Economie vind je een lijst met de erkende controlemechanismen die je hiervoor kan inschakelen. Daaronder vallen o.a. ACEG, Certinergie, KEURteam, Van Hemelen J., …


  • Welke voorbereidingen moet je treffen voor de elektrische keuring?

    Voor een vakman langs komt voor de keuring van je elektrische installatie bij verkoop van je huis, kan je zelf al enkele voorbereidingen treffen:

    • De nodige documenten klaarleggen zoals het eendraadschema, het situatieschema, de EAN-code en eerdere controleverslagen.
    • Je elektrische apparaten uitschakelen omdat de stroom onderbroken wordt tijdens de keuring.
    • Je elektrische installatie toegankelijk maken en ervoor zorgen dat de stopcontacten en aardklem bereikbaar zijn.
    • Alle ruimtes waar aansluitingen op het elektriciteitsnetwerk zijn voldoende toegankelijk maken .


  • Wat als de herkeuring van je elektriciteit bij verkoop niet op tijd plaatsvindt?

    Als je nog niet de tijd vond om je installatie in orde te brengen, kan je bij de FOD Economie uitstel vragen voor die werken. Als je je installatie echter niet op tijd in orde brengt, kan het zijn dat je verzekering bij een probleem of schade weigert tussen te komen.

    Bovendien moet het erkende controlemechanisme dat je voor de keuring inschakelde je gegevens verplicht doorgeven aan de FOD wanneer de opgelegde termijn (12 of 18 maanden) verstreken is. De Federale Overheidsdienst Energie kan dan eventueel sancties opleggen. Hoewel dit niet vaak gebeurt, is het toch aangeraden om je installatie in orde te brengen. Zo garandeer je je eigen veiligheid en die van anderen.

 
Elektriciteitswerken uitvoeren?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Lees ook
keuring elektriciteit
Keuring elektrische installatie
Vernieuwing elektrische installatie
Vernieuwing elektrische installatie
keuringsattest controleur
Keuringsattest elektriciteit
elektriciteit leggen
Elektriciteit leggen: werkwijze en prijs
goedkoopste pvc ramen en deuren
Goedkope ramen en deuren: hoe vergelijken?
kelder waterdicht maken drainage
Kelder waterdicht maken: 4 situaties + oplossingen
warmtepompboiler
Sanitair warm water
biomassaketel prijs
Biomassaketel