Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Kelder waterdicht maken: 4 situaties + oplossingen

Een vochtige kelder kan ontstaan door infiltratie van het grondwater, poreuze keldermuren, lekkages, slechte ventilatie, … Wil je je kelder waterdicht maken? Dan ga je best eerst na welk vochtprobleem je precies hebt. Hieronder vind je enkele situatieschetsen en de bijbehorende oplossingen!

 

4 oplossingen om je kelder waterdicht te maken

SITUATIE 1: grondwater via keldermuren of -vloer = kelder bekuipen

SITUATIE 2: stilstaand water in kelder = kelder draineren

SITUATIE 3: opstijgend vocht in kelder = keldermuren injecteren

SITUATIE 4: vochtige zones en condensvorming = kelder ventileren

FAQ: enkele veelgestelde vragen

Wil jij graag je kelder waterdicht maken? Dan kan je altijd terecht bij onze professionals. Kom gratis en vrijblijvend met hen in contact via onze offerteservice!

 

SITUATIE 1: grondwater via keldermuren of -vloer = kelder bekuipen

kelder waterdicht maken bekuipen

Komt het grondwater via de keldermuren of -vloer naar binnen? Dan is in de meeste gevallen je kelder bekuipen de geschikte oplossing. Is de druk van het grondwater echter erg hoog? Dan denk je eerder richting een kelder drainage. Bij een bekuiping maakt een professional de keldermuren waterdicht met cement. Hieronder lees je meer over hoe die te werk gaat en hoeveel zo’n kelderbekuiping kost.

 

Hoe je kelder bekuipen?

Hoe werkt zo’n kelder bekuiping? Doorgaans laat je deze klus over aan een professional. Die weet perfect hoe die te werk moet gaan. Vaklui gebruiken bovendien hoogwaardige materialen en kennen de veelvoorkomende problemen. Hieronder meer over de werkwijze van een expert:

 1. Kelderbekuiping voorbereiden

  Eerst zal een professional de kelderbekuiping voorbereiden. Dat doet die door de bestaande lagen cement en pleisterwerk te verwijderen. Op die manier gaat die na waar het grondwater precies door de keldermuren sijpelt.

 2. Cementlagen aanbrengen

  Vervolgens vult de professional deze lekken met een speciaal waterdicht vulmiddel. Na een droogtijd van 24 tot 48 uur brengt die verschillende fixeerlagen en cementeringslagen aan om de keldermuren volledig af te sluiten. Ook die lagen zijn waterdicht, maar laten voldoende damp door om vochtproblemen in de toekomst te vermijden.

 3. Kelder afwerken

  Het is perfect mogelijk om je kelder als een functionele ruimte te gebruiken. Dan kies je best voor een extra afwerkingslaag na de bekuiping. Doorgaans is dat een oppervlaktefinish die vochtregulerend werkt. Die laag kan je opnieuw beschilderen, waardoor je kan kiezen voor verschillende afwerkingsmogelijkheden.

 

Hoeveel kost een kelderbekuiping?

Wat betaal je doorgaans voor een bekuiping? Gemiddeld mag je rekenen op een prijskaartje van € 50 à 100 per m² (excl. btw & incl. arbeidskosten). De startprijs voor een gemiddelde kelder is in de meeste gevallen € 3.000 à 4.000. Hou er wel rekening mee dat afhankelijk van de grootte van je kelder, de ernst van de schade en de afwerking het kostenplaatje kan oplopen.

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Wil je graag een offerte op maat ontvangen voor jouw kelderbekuiping? Kom hier gratis en vrijblijvend in contact met vakspecialisten in jouw buurt!

 


SITUATIE 2: stilstaand water in kelder = kelder draineren

kelder waterdicht maken drainage

In sommige gevallen voldoet een kelderbekuiping niet om je vochtprobleem te verhelpen. Is de druk van het grondwater te hoog? Dan kies je best voor een kelder drainage. Er zijn een aantal manieren om je kelder te draineren. Hieronder vind je de verschillende soorten en hun gangbare prijzen.

 

Welke soorten kelderdrainage zijn er?

Afhankelijk van je situatie raden professionals een bepaald type kelderdrainage aan. Doorgaans gaat het tussen 3 mogelijkheden: drainage via de wand, vloer of rand. Hieronder vind je een woordje uitleg over de verschillende methodes:

 • Wanddrainage: een professional bekleedt de muren van de kelder met een speciaal noppenmembraan. Dit houdt het infiltrerende grondwater tegen en voert het vervolgens af. Op de noppenfolie plaatst de expert daarna een nieuwe wand en vloer. Daarom staat deze methode ook bekend als box-in-box.
 • Vloerdrainage: bij een vloerdrainage legt een professional een noppenfolie op de bestaande keldervloer. De kanaaltjes in de noppenfolie vangen het water op en leiden het naar de afvoerput. Bij deze methode staat een waterpomp in om het water naar de riolering te sturen. Op die manier kan een professional de keldervloer waterdicht maken.
 • Randdrainage: bij deze methode metselt een expert een stenen goot onderaan de muren van de kelder. Dat doet die ter hoogte van de kimnaad, zodat het vocht dat via de kieren naar binnen sijpelt in de goot belandt. Ook hier vloeit het water naar een verzamelput en leidt een waterpomp het naar de riolering.

 

Hoeveel kost kelderdrainage?

Je kelder waterdicht maken kent uiteraard een prijs. Het kostenplaatje van een kelderdrainage hangt af van verschillende factoren. Zo speelt de grootte van je kelder een rol, maar ook de gekozen methode, de moeilijkheidsgraad van de werken, … Hieronder vind je alvast enkele richtprijzen:

Type kelderdrainageGemiddelde prijs (excl. btw & incl. arbeidskosten)
Wanddrainage€ 8.000 à 10.000
Vloerdrainage€ 5.000 à 8.000
Randdrainage€ 3.000 à 5.000

OPGELET: bovenstaande bedragen zijn slechts richtprijzen. Het is dus mogelijk dat het bedrag op jouw offerte hiervan verschilt. Wil je graag een gericht prijsvoorstel? Dan kan je gratis en vrijblijvend in contact komen met vakbedrijven in jouw buurt via onze offerteservice. Start hier je aanvraag!


SITUATIE 3: opstijgend vocht in kelder = keldermuren injecteren

kelder waterdicht maken injecteren

Heb je last van opstijgend vocht in je kelder? Dat zie je aan vochtplekken en schimmels onderaan de muren. Eventueel merk je ook een muffe geur op in de ruimte. In dat geval laat je best je keldermuren injecteren. Hoe dat in z’n werk gaat en wat zo’n injectie gemiddeld kost, lees je hieronder.

 

Hoe je keldermuren injecteren?

Merk je opstijgend vocht op in je kelder? Dan laat je best de keldermuren injecteren door een professional. Ben je benieuwd naar hoe die te werk gaat? Je leest het in het stappenplan hieronder:

 1. Keldermuren voorbereiden

  Allereerst gaat een expert je keldermuren voorbereiden. Dat doet die door te markeren waar de boorgaten moeten komen. Na het boren verwijdert de expert het stof met een stofzuiger.

 2. Vochtwerend middel injecteren

  Afhankelijk van het middel dat de professional gebruikt, is de manier van injecteren verschillend. Zo kan die ervoor kiezen om de kelder te injecteren met een trechter of een kitspuit. Nadat het vochtwerend middel is opgedroogd, vormt het een barrière voor opstijgend vocht dat zich een weg naar boven wil banen.

 3. Keldermuur afwerken

  De gaten vult de specialist daarna met een waterdicht opvulmiddel. Als het middel volledig droog is, kan je de muren en vloeren eventueel opnieuw laten bekleden. Het kan bovendien interessant zijn om ook een kelderdichting te voorzien als extra beschermlaag.

 

Hoeveel kost je keldermuren injecteren?

De prijs van je keldermuren injecteren varieert. Zo hangen de kosten af van het gebruikte middel, de injectiemethode, de grootte van de kelder, … Louter voor de keldermuren injecteren mag je rekenen op een prijs vanaf € 100 per lopende meter (excl. btw en incl. arbeidskosten).

BELANGRIJK: wil je een beeld van het precieze kostenplaatje in jouw situatie? Dan kom je gratis en vrijblijvend in contact met professionals via onze offertedienst. Start je aanvraag hier!


SITUATIE 4: vochtige zones en condensvorming = kelder ventileren

kelder waterdicht maken ventilatie

Last van een muffe geur in je kelder? Zie je schimmels op je muren? Verschijnen er condensatiedruppels op de ramen of muren? Dan ben je eventueel met kelderventilatie geholpen. Benieuwd naar de mogelijkheden en prijzen? Die ontdek je hieronder!

 

Hoe je kelder ventileren?

Er zijn een aantal mogelijkheden voor het ventileren van je kelder. Zo kan je kiezen voor luchtroosters, mechanische ventilatie of decentrale balansventilatie. Hieronder lees je er meer over:

 • Luchtroosters plaatsen: ben je op zoek naar een goedkope en eenvoudige manier om je kelder te verluchten? Dan is luchtroosters plaatsen in je kelderdeur of -muren geschikt. Dit is echter geen wondermiddel. Ze zorgen wel voor frisse buitenlucht, maar kunnen niet altijd vochtproblemen tegengaan.
 • Mechanische ventilator plaatsen: een mechanische ventilator voert de vervuilde binnenlucht af. Dat kan met een buisventilator of een kanaalventilator. Bij dit type ventilatie kan je kiezen voor een automatische of handmatige bediening. Dit systeem is efficiënter dan luchtroosters, maar brengt geen frisse lucht in de kelder en kan niet in alle gevallen vochtproblemen tegengaan.
 • Decentrale balansventilatie plaatsen: decentrale balansventilatie is de meest doeltreffende manier om condensatievocht te bestrijden. Dit systeem regelt zowel de aanvoer van verse buitenlucht als de afvoer van vervuilde binnenlucht.

 

Hoeveel kost je kelder ventileren?

Het prijskaartje van kelderventilatie hangt sterk af van de gekozen methode. Daarnaast verschilt de prijs uiteraard van specialist tot specialist. Hieronder vind je een tabel met richtprijzen per type ventilatie:

Type kelderventilatieGemiddelde prijs (excl. btw & arbeidskosten)
Luchtroostersvanaf € 10
Mechanische ventilatorgemiddeld € 200
Decentrale balansventilatiegemiddeld € 1.000 à 1.500

OPGELET: hou er rekening mee dat bovenstaande bedragen richtprijzen zijn. Wil je graag een gericht prijsvoorstel voor jouw situatie ontvangen? Dan kan je gratis en vrijblijvend in contact komen met experts in jouw buurt via onze offerteservice!


Veelgestelde vragen over vocht in de kelder

Je kan met al je vragen altijd terecht bij onze professionele vochtbestrijders. In de tussentijd vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen alvast hieronder:  • Hoe weet ik welke oplossing geschikt is om mijn kelder vochtvrij te maken?
   Er zijn een aantal symptomen die aantonen met welk vochtprobleem je kampt. Zit je bv. met condensvorming op je kelderramen of -muren? Dan pak je het condensatievocht best aan door grondig te ventileren. Het is echter aangewezen om bij vochtproblemen een specialist in te schakelen. Die weet perfect hoe elk vochtprobleem zich manifesteert en hoe je dat best aanpakt.


  • Kan ik mijn kelder waterdicht maken langs binnen en langs buiten?
   In dit artikel beschrijven we methodes om je kelder waterdicht te maken langs binnen. Je kan echter ook de buitenzijde aanpakken. Het is bv. mogelijk om je kelder te bekuipen langs buiten, maar dat is enkel een optie bij nieuwbouw en is een stuk duurder dan langs binnen.


  • Hoe kan ik besparen op mijn kelder waterdicht maken?
   Het waterdicht maken van kelders kan een dure klus zijn. Je kan besparen op het kostenplaatje door offertes van professionals te vergelijken. Op die manier ben je zeker dat je de meest correcte prijs betaalt. Wil je besparen door zelf aan de slag te gaan? Dan loop je het risico dat je fouten maakt en de werken nog meer geld kosten.


  • Kan ik zelf mijn kelder waterdicht maken?
   Blijven de werken beperkt tot luchtroosters plaatsen? Dan kan je er eventueel voor kiezen om dat zelf te doen. Bij alle andere methodes is het echter aangeraden om een professional in te schakelen. Deze werken vergen heel wat ervaring en expertise. Kortom, wil je fouten en nog extra kosten vermijden? Dan werk je het best samen met een professionele vochtbestrijder.


  • Hoe kan ik een vochtige kelder voorkomen?
   Een vochtige kelder heeft een aantal oorzaken. Op factoren als grondvocht en lekvorming heb je weinig invloed. Je kan er echter wel voor zorgen dat je voldoende ventilatie voorziet in de kelder. Op die manier kan je al heel wat vochtschade tegengaan.
 
Vochtproblemen? Vraag vrijblijvend offertes aan
Lees ook
schimmel muren
Schimmel op muren
salpeter verwijderen op de muren
Salpeter op muren verwijderen: info & stappenplan
muren onderkappen
Muren onderkappen: Werkwijze & Kostprijs
Opstijgend vocht binnenmuur
Opstijgend vocht behandelen: Methodes + prijs
injecteren tegen vocht
Muren injecteren: Kostprijs en werkwijze
soorten vochtproblemen
Soorten vochtproblemen
Doorslaand vocht binnenmuur
Doorslaand vocht: oorzaken en behandeling
vochtbestrijdingstechnieken
Vochtbestrijding technieken