Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Vernieuwing elektrische installatie

Een betrouwbare, veilige elektrische installatie in je woning is essentieel. Soms is het dan ook nodig om je elektrische installatie te vernieuwen. Zoals bij een negatief keuringsverslag, bij de aankoop van een bestaande woning, wanneer je meterkast verouderd is, … Welke werken vallen onder de vernieuwing van je elektrische installatie? En hoeveel kost het precies? Je leest er alles over in dit artikel.

Ga snel naar:
Mogelijkheden elektriciteit vernieuwen
Kosten elektriciteit vernieuwen
Aandachtspunten bij vernieuwing
Zelf vernieuwen of laten vernieuwen?
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Wanneer laat je best je elektriciteit vernieuwen?

Een elektrische installatie bestaat uit verschillende elementen: een meterkast, de bedrading, de aardlekschakelaar, het verdeelbord, stopcontacten, lichtpunten en schakelaars. Soms moeten 1 of meerdere elementen hiervan vervangen worden. Dat kan het geval zijn bij…

 • Negatief keuringsverslag: wordt je elektriciteit bij een herkeuring afgekeurd? Dan heb je 12 à 18 maanden de tijd om de vernieuwing van je elektrische installatie uit te voeren.
 • Grondige renovatie: voldoet het huidige elektriciteitsschema niet aan je vereisten? Moet er een nieuwe stroomkring geplaatst worden? Of wil je zonnepanelen plaatsen? Dan is een vernieuwing, uitbreiding of verzwaring van je elektriciteit nodig.
 • Kleine ingrepen: defecten aan centrale lichtpunten, schakelaars en stopcontacten, problemen met de meterkast, het vervangen of installeren van lichtpunten, het aansluiten van een stopcontact, een domoticasysteem of parlofoon plaatsen, ongeaarde stekkers vervangen, …

Elektricien nodig? Via onze gratis offertedienst kom je in contact met verschillende elektriciens actief in je regio. Start hier je aanvraag.

Vernieuwing elektrische installatie

 

Vernieuwen elektrische installatie: mogelijkheden

De elektriciteit vernieuwen in een nieuwe of oude woning kan op verschillende manieren. Niet alle klussen zijn even ingrijpend. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende elektriciteitswerken.

 

OPTIE 1: volledige vernieuwing elektrische installatie

Heb je een negatief keuringsverslag ontvangen? Kocht je onlangs een nieuwe woning en wil je deze grondig renoveren? Of springen de zekeringen regelmatig? Dan is een ingrijpende vernieuwing van je elektriciteit de oplossing. Een elektricien haalt alle verouderde elementen weg en vervangt deze volledig volgens de geldende normen. Voorafgaand aan de renovatie voert hij een grondige inspectie uit en maakt hij een nieuw elektriciteitsplan op. Het resultaat is een elektrische installatie op maat van jouw situatie.

Prijs: € 5.000 à 10.000 (excl. btw). Start hier je aanvraag.

 

OPTIE 2: gedeeltelijke vernieuwing elektrische installatie

Je kan je elektrische installatie ook gedeeltelijk vernieuwen. In dit geval beperken de werken zich meestal tot 1 kamer en/of tot een bepaald deel van je installatie. Het gaat o.a. over…

 • Vervangen van bestaande stroomkringen
 • Lokale herstelling aan je installatie na een kortsluiting, overbelasting, …
 • Renovatie van verouderde, niet geaarde stopcontacten of lichtpunten
 • Plaatsen van nieuwe lichtpunten of stopcontacten
 • Plaatsen van een nieuwe zekeringkast
 • Inslijpen van sleuven
 • Installeren van domotica, parlofonie of videofonie
 • Plaatsen van een bedraad netwerk
 • Uitbreiding van een elektrische installatie door de aanbouw van een nieuwe woonruimte

Prijs: afhankelijk van de klus. Start hier je aanvraag.

 

OPTIE 3: verzwaren van elektrische installatie

Investeer je in een warmtepomp, laadpaal of jacuzzi? Dan is het mogelijk dat je meer elektriciteit verbruikt dan wat je huidige aansluiting aankan. Om dit op te lossen, moet je je elektriciteit verzwaren. Je schakelt van een eenfasige aansluiting over naar een meerfasige aansluiting. Eerst onderzoekt Fluvius de haalbaarheid van het project. Krijg je groen licht voor de ingreep? Dan past een elektricien je zekeringkast aan. Na een positieve elektriciteitskeuring voert Fluvius de eigenlijke verzwaring uit.

Prijs: € 1.000 à 2.000 (incl. btw & uitvoering). Start hier je aanvraag.

 

Vertrouw op het advies van een ervaren elektricien

Een ervaren elektricien weet perfect hoe hij het elektriciteitsplan moet lezen, begrijpt wat er op het keuringsverslag staat, weet wat er nodig is en wat er mist, hoeveel stopcontacten je nodig hebt en waar die moeten komen, … Kortom, zijn vakkennis staat garant voor een correcte en veilige vernieuwing van je elektrische installatie.

TIP: door verschillende elektriciens te vergelijken, kan je best wat besparen op de kostprijs van je renovatie. Vul daarvoor het offerteformulier in en kom vrijblijvend in contact met meerdere professionals actief in je regio.

 

Prijs elektriciteit vernieuwen

De kostprijs om je elektriciteit te vernieuwen, hangt sterk af van de intensiteit van de werken, het aantal arbeidsuren, de totale woonoppervlakte, het type domoticasysteem, het aantal schakelaars, stopcontacten en lichtpunten, … Een opsomming van de mogelijkheden en hun prijs:

Soort vernieuwing elektriciteitType klusGemiddelde prijs (excl. btw)
Volledige vernieuwing elektriciteit € 5.000 à 10.000
Gedeeltelijke vernieuwing elektriciteitNieuwe zekeringkast€ 750 à 1.000
Stopcontact plaatsen€ 50 à 80
Verlichting plaatsen€ 500 à 700
Domoticasysteem plaatsen€ 6.000 à 6.500
Aardlekschakelaar aansluiten€ 100 à 150
Elektriciteit verzwaren€ 1.000 à 2.000

LET OP: de bovenstaande tabel bevat richtprijzen. Wil je graag weten hoeveel jij gaat betalen om je elektriciteit te vernieuwen? Vul daarvoor eenvoudigweg het contactformulier in en ontvang vrijblijvend offertes van elektriciens actief in je regio. Interesse? Start hier je aanvraag.

 

Druk de kosten dankzij financiële voordelen

Elektra vervangen vergt een behoorlijke investering. Gelukkig kan je dankzij de overheid genieten van een mooie korting op de kosten dankzij enkele financiële voordelen:

 • Mijn VerbouwPremie: voor werken aan de elektrische installatie, telecommunicatie, de aansluiting op het openbare net en de plaatsing van de meetinstallatie voor elektriciteit kan je een premie van max. 50% van de totale investering krijgen.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar? En gevestigd in het Vlaams Gewest? Dan geniet je voor zowel de materiaal- als arbeidskosten van 6% btw i.p.v. 21%.

BELANGRIJK: om te genieten van deze financiële voordelen moet je wel samenwerken met een erkende elektricien. Kom in contact met een ervaren elektricien in je buurt.

 

elektrische installatie vernieuwen

Aandachtspunten bij vernieuwing elektrische installatie

Bij het vernieuwen of vervangen van je elektriciteit moet je onder meer rekening houden met de onderstaande aandachtspunten:

 • Praktische vragen: hoeveel stopcontacten en schakelaars heb ik nodig? Waar moeten die komen? Al deze vragen hebben een invloed op het elektriciteitsplan dat een elektricien voor je opstelt. Wil je na de werken alsnog veranderingen doorvoeren? Dan lopen de kosten op.
 • Domotica: ook de vraag of je een slim en energiebesparend domoticasysteem in huis wil, is belangrijk. In een nieuwbouwwoning of bij een grondige renovatie wordt de elektrische bekabeling van een bedraad systeem netjes weggewerkt. In andere situaties is een draadloos systeem interessanter.
 • CE-keurmerk: je installatie draagt het CE-keurmerk (Conformité Européenne). Dit toont aan dat alle onderdelen in overeenstemming zijn met de Europese regelgeving. Is dit niet het geval? Dan wordt je installatie afgekeurd.
 • EAN-nummer: een EAN-code is het identificatienummer van elke individuele elektrische installatie. In elke correspondentie t.a.v. Fluvius of je energieleverancier, speelt deze code een dominante rol. Ze is gebonden aan de locatie en niet aan de persoon. Verhuis je? Dan beschik je over een nieuwe EAN.
 • AREI-voorschriften: alle elektriciteitswerken moeten volgens de AREI-voorschriften opgevolgd en uitgevoerd worden. Pas dan ben je verzekerd van de veilige en correcte aansluiting van jouw elektrische installatie.
 • Verplichte elektriciteitskeuring: na elke verzwaring, aanpassing of uitbreiding van je elektrische installatie is een keuring door een erkend controleorganisme verplicht. Daarnaast moet je na 25 jaar een nieuwe keuring laten uitvoeren. Deze kost € 100 à 150.

TIP: een elektricien is op de hoogte van al deze aandachtspunten en verplichtingen. Zo heb je gegarandeerd een installatie conform de wettelijke voorschriften. Kom in contact met elektriciens actief in je regio.

 

Elektriciteit zelf vernieuwen of elektricien inschakelen?

Is het mogelijk om te besparen op je nieuwe elektrische installatie door zelf de handen uit de mouwen te steken? Of is het veiliger om te vertrouwen op de technische know-how van een ervaren elektricien?

 

1. Zelf elektrische installatie vernieuwen

Ga alleen zelf aan de slag als je beschikt over voldoende ervaring én als de klus niet te complex is. Denk bv. aan het plaatsen van nieuwe lichtpunten of het vervangen van een schakelaar. Werkzaamheden aan de elektriciteit houden namelijk altijd een risico in.

Ben je niet handig? Of heb je geen verstand van elektrische schema’s? Schakel dan de hulp in van een elektricien. Wil je toch wat besparen op de klus? Vraag dan op voorhand aan je elektricien welke voorbereidende werken je misschien zelf al kan uitvoeren. Contacteer vrijblijvend een elektricien.

 

2. Vernieuwing elektrische installatie door elektricien

Gaat het over een verzwaring van je elektriciteit? Of een complete vernieuwing van je elektrische installatie? Aarzel dan niet om een ervaren vakman onder de arm te nemen. Zo ben je verzekerd van…

 • Gepersonaliseerd advies: een elektricien komt langs voor een plaatsbezoek. Tijdens zijn bezoek neemt hij een kijkje naar je keuringsbewijs, huidige elektriciteitsschema, attesten, … en luistert hij aandachtig naar al je wensen en plannen.
 • Gedetailleerd elektriciteitsplan: weet hij waar je al je stopcontacten, schakelaars, … wil? Dan maakt hij op basis van jouw wensen een nieuw elektriciteitsplan op.
 • Veilig & betrouwbaar: een professional bezit over de noodzakelijke technische voorkennis (bv.de wetgeving, AREI-regels, …) en materialen om je elektrische installatie geheel volgens de regels van de kunst te plaatsen.
 • Elektrisch dossier: net omdat veiligheid zo belangrijk is, gaat je elektricien altijd de installatie testen en nameten. Op basis van zijn bevindingen maakt hij een professioneel technisch verslag op dat je tijdens de elektriciteitskeuring kan voorleggen.
 • Nette afwerking: na alle werken staat je vakman garant voor de nette afwerking van je elektriciteit. Hij kan je elektriciteit vernieuwen zonder breken of slijpen, zorgt voor een nette integratie van je systemen, de correcte afstelling van je elektrische installatie, …
 • Financiële voordelen: wil je genieten van het verlaagde btw-tarief en premies bij de vernieuwing van je elektriciteit? Dan moet je samenwerken met een professionele elektricien. Hij helpt je graag verder met de premieaanvraag.

Gratis elektriciens vergelijken? Dat kan! Vul het offerteformulier in en kom binnen enkele werkdagen in contact met professionals actief in je regio. Door grondig prijsvoorstellen te vergelijken, kan je flink wat besparen op de kosten voor het vervangen van je elektrische installatie.

 
Elektriciteitswerken uitvoeren?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Lees ook
elektriciteit leggen
Elektriciteit leggen: werkwijze en prijs
keuring elektriciteit
Keuring elektrische installatie
keuringsattest controleur
Keuringsattest elektriciteit
elektriciteitskeuring
Keuring elektriciteit bij verkoop
goedkoopste pvc ramen en deuren
Goedkope ramen en deuren: hoe vergelijken?
kelder waterdicht maken drainage
Kelder waterdicht maken: 4 situaties + oplossingen
warmtepompboiler
Sanitair warm water
biomassaketel prijs
Biomassaketel