Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Keuring elektrische installatie

Nieuwe elektrische installaties moeten verplicht gekeurd worden. Dat geldt ook voor tijdelijke of gewijzigde installaties. Maar er zijn nog meer situaties waarbij een keuring verplicht is. In dit artikel vind je meer informatie over de keuring van een elektrische installatie, aan welke eisen je moet voldoen, wat het kost en wat je kan doen wanneer je installatie afgekeurd wordt.

Ga snel naar:
Verloop keuring elektrische installatie
Keuringsverslag elektriciteit
Elektrische keuring prijs
Keuring elektrische installatie bij verkoop
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Wanneer is een keuring van je elektrische installatie verplicht?

Volgens de wetgeving moet elke elektrische installatie in een wooneenheid eens in de 25 jaar verplicht gekeurd worden. Daarnaast is ook in volgende gevallen een verplichte keuring van je elektrische installatie nodig:

• wijzigingen aan een bestaande installatie

• uitbreiding van de installatie

• aanleg van een nieuwe installatie (nieuwbouw)

• aanleg van een tijdelijke elektriciteitsvoorziening (werfkast)

• verkoop van een gebouw met een elektrische installatie die dateert van vóór 1 oktober 1981

• verzwaring van de installatie

Keuring van elektrische installaties nodig? Via onze offerteservice brengen we je in contact met geschikte vakmannen actief in jouw regio. Start je aanvraag hier.

keuring elektrische installatie prijs

 

Verloop keuring van elektrische installatie

De keuring van je elektrische installatie mag enkel gebeuren door een erkend controlemechanisme, aangewezen door de minister van energie. Tijdens de keuring controleert de expert of de installatie voldoet aan alle eisen zoals die in het AREI (Algemeen Reglement Elektrische Installaties) omschreven staan:

  • De expert controleert of het eendraadschema en situatieplan aanwezig zijn. Je moet ook de EAN-code kunnen voorleggen.
  • Hij controleert of de elektrische schema’s die bij de installatie horen op de juiste wijze opgemaakt zijn.
  • Nadien voert de expert een aantal aardings- en isolatiemetingen uit om te controleren of de installatie op een veilige manier werkt.
  • Verder inspecteert hij nog een aantal andere zaken, zoals de werking van de differentieelschakelaars.

Op zoek naar een erkend controlemechanisme? Via onze offerteservice kan je offertes van meerdere controlemechanismen in jouw regio vergelijken. Ontvang vrijblijvend offertes.

 

Welke voorbereidingen moet ik treffen?

Voordat de keuring van de elektrische installatie plaatsvindt, is het handig om alvast de schema’s ervan gereed te leggen. Het gaat hierbij om het eendraadschema (schematische weergave van de elektrische installatie) en het positieschema (gedetailleerde versie van het eendraadschema). Bij het keuren van de elektriciteit, heeft een expert deze schema’s nodig en zal deze controleren of ze overeenstemmen met de installatie. Als je niet over deze schema’s beschikt, neem dan contact op met de keurende instantie.

In principe hoef je voor de keuring verder geen bijzondere maatregelen te treffen. Zorg ervoor dat de installatie goed toegankelijk is voor de expert. De stroom zal gedurende de inspectie ook korte tijd onderbroken worden.

TIP: behoud het overzicht over je documenten

Zorg altijd dat je alle documenten van de elektrische installatie netjes bij elkaar houdt. Dit is vooral belangrijk wanneer er veranderingen aan het systeem plaatsvinden. Zorg dat de schema’s ook bijgewerkt worden en bewaar deze bij de installatie. Bij verkoop of een herkeuring heb je deze nodig!

 

Keuringsverslag elektriciteit

Een controlemechanisme maakt een verslag op van de keuring van je elektrische installatie. Wanneer de installatie is goedgekeurd, ontvang je een zogenaamd gelijkvormigheidsverslag. Met dat keuringsattest kan je aantonen dat de elektrische installatie voldoet aan alle AREI eisen. Het rapport is 25 jaar geldig en in deze periode hoeft de installatie niet meer gekeurd te worden, tenzij deze je deze aanpast (uitbreiding, verzwaring…)

 

Wat te doen bij een afgekeurde elektrische installatie?

Indien na inspectie blijkt dat de installatie niet in orde is of de schema’s niet kloppen, dan krijg je van de keuringsinstantie gedurende een bepaalde termijn de gelegenheid om de installatie alsnog in orde te laten maken. Je moet hier zelf een elektricien voor inschakelen. Hierna kan je de keuring opnieuw laten uitvoeren.

Deze herkeuring kan je laten uitvoeren door hetzelfde controlemechanisme, maar dat is niet verplicht. Je bent vrij om zelf een keuringsinstantie te kiezen, zolang deze maar erkend wordt door de Vlaamse overheid. Vind een geschikte keuringsinstantie via onze offerteservice.

 

keuringsattest controleur

 

Elektrische keuring prijs

Een elektrische keuring van een standaard installatie met één elektriciteitsmeter kost gemiddeld 100 à 200 euro (excl. btw). De keuring neemt ongeveer een half uur tot een uur in beslag. Heb je meerdere elektriciteitsmeters? Of heb je een grotere woning? Dan ligt de prijs doorgaans hoger.

De overheid legt de keuringsinstanties geen vaste tarieven op, waardoor prijzen onderhevig zijn aan concurrentie. Het loont dus de moeite om offertes van verschillende keuringsorganismen voor elektriciteit met elkaar te vergelijken. Vergelijk vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

Keuring elektrische installatie bij verkoop

Bij verkoop van een woning met een elektrische installatie van voor 1 oktober 1981 ben je verplicht om het gelijkvormigheidsverslag en de bijbehorende schema’s (eendraadschema, positieschema) te overhandigen aan de nieuwe eigenaar.

Mocht de installatie zijn afgekeurd, dan wil dat nog niet zeggen dat je de woning niet mag verkopen. Je moet dan wel met de koper overeenkomen dat deze bv. de kosten voor de reparatie van de installatie voor zijn rekening neemt. Ook wanneer bijvoorbeeld overeengekomen is dat de elektrische installatie volledig vernieuw wordt of de woning afgebroken wordt, kan je deze verkopen zonder een gelijkvormigheidsverslag. Lees meer over het keuren van een elektrische installatie bij verkoop.

 

LET OP: indien je na afkeur besluit om de woning toch te verkopen, dan ben je wettelijk verplicht om de verkoopdatum die op het koopcontract staat door te geven aan het keuringsorganisme dat de installatie eerder heeft afgekeurd. De nieuwe eigenaar van de woning krijgt hierna één jaar de tijd om de elektrische installatie alsnog in orde te brengen en opnieuw te laten keuren.

 

 
Elektriciteitswerken uitvoeren?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Lees ook
elektriciteit leggen
Elektriciteit leggen: werkwijze en prijs
Vernieuwing elektrische installatie
Vernieuwing elektrische installatie
elektriciteitskeuring
Keuring elektriciteit bij verkoop
keuringsattest controleur
Keuringsattest elektriciteit
totaalrenovatie aannemer
Totaalrenovatie aannemer
spouwmuren opvullen boorgaatjes
Spouwmuren opvullen: 5 vragen & antwoorden
dikte vloerisolatie
Dikte vloerisolatie
keuringsattest controleur
Keuringsattest elektriciteit