Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Keuring elektrische installatie

Nieuwe elektrische installaties moeten verplicht gekeurd worden. Dat geldt ook voor tijdelijke of gewijzigde installaties. Maar er zijn nog meer situaties waarbij een keuring verplicht is. In dit artikel vind je meer informatie over de keuring van een elektrische installatie, aan welke eisen je moet voldoen, wat het kost en wat je kan doen wanneer je installatie afgekeurd wordt.

Ga snel naar:
Verloop keuring elektrische installatie
Keuringsverslag elektriciteit
Elektrische keuring prijs
Keuring elektrische installatie bij verkoop
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Wanneer is een keuring van je elektrische installatie verplicht?

Volgens de wetgeving is een keuring van je elektrische installatie verplicht. Elke elektrische installatie in een wooneenheid moet zo eens in de 25 jaar verplicht gekeurd worden. Daarnaast is ook in volgende gevallen een verplichte keuring van je elektrische installatie nodig:

• wijzigingen aan een bestaande installatie (bv.vervangen van bestaande stroomkringen, herstelling elektriciteit na kortsluiting…)

• uitbreiding van de installatie (bv. plaatsing nieuwe lichtpunten, stopcontacten, zekeringkast…)

• aanleg van een nieuwe installatie (bv. bij nieuwbouw)

• aanleg van een tijdelijke elektriciteitsvoorziening (bv. een werfkast)

• verkoop van een gebouw met een elektrische installatie die dateert van vóór 1 oktober 1981

• verzwaring van de installatie (bv. plaatsing van zonnepanelen, warmtepomp, thuisbatterij…)

Je elektrische installatie laten keuren? Via onze offerteservice brengen we je in contact met geschikte vakmannen actief in jouw regio. Start je aanvraag hier.

keuring elektrische installatie prijs

 

Verloop keuring van elektrische installatie

Tijdens de controle van je elektrische installatie controleert een expert of de installatie voldoet aan alle eisen zoals die in het AREI (Algemeen Reglement Elektrische Installaties) omschreven staan. Dat verloopt op de volgende manier:

  1. Contacteer een erkend controlemechanisme

    De elektrische keuring mag enkel gebeuren door een erkend controlemechanisme, aangewezen door de minister van energie. Elektriciens mogen namelijk wel aanpassingen doen aan je elektrische installatie, maar mogen deze niet keuren. Via onze offerteservice brengen we je in contact met erkende keurders in jouw buurt. Zo kan je zelf het meest geschikte controlemechanisme uitkiezen. Vergelijk vrijblijvend offertes op maat.

  2. Tref de nodige voorbereidingen

    Voor de keuring van de elektriciteit is het handig om alvast de schema’s ervan klaar te leggen. Het gaat om het eendraadschema (schematische weergave van de elektrische installatie) en het positieschema (gedetailleerde versie van het eendraadschema). Bij het keuren van de elektrische installatie, heeft een expert deze schema’s nodig. Als je niet over deze schema’s beschikt, neem dan contact op met de keurende instantie.

  3. Laat een administratieve controle uitvoeren

    Als eerste controleert de expert dan of het eendraadschema en situatieplan aanwezig zijn. Je moet ook de EAN-code kunnen voorleggen. Verder gaat de keurder na of de elektrische schema’s die bij de installatie horen op de juiste wijze opgemaakt zijn. Hij verzamelt ook nog wat informatie zoals wie de eigenaar is van de elektrische installatie.

  4. Laat een visuele controle uitvoeren

    Nu volgt een visuele controle waarbij de keurder de meterstanden afleest en nagaat of het eendraadschema en situatieplan overeenkomen met je elektrische installatie. Hij controleert ook of alles nog op de juiste manier is aangesloten en of de elektriciteitskast nog in goede conditie is en veilig kan werken. Ook stopcontacten, lichtschakelaars, elektriciteitsdraden… in je woning worden nagekeken.

  5. Laat test- en meetcontroles uitvoeren

    Tot slot voert de expert een aantal aardings- en isolatiemetingen uit om te controleren of de installatie op een veilige manier werkt. Verder inspecteert deze ook nog een aantal andere zaken, zoals de werking van de differentieelschakelaars, van eventuele zonnepanelen, airco’s, laadpalen, warmtepompen…

 

Keuringsverslag elektriciteit

Een controlemechanisme maakt een verslag op van de keuring van je elektrische installatie. Wanneer de installatie is goedgekeurd, ontvang je een zogenaamd gelijkvormigheidsverslag. Met dat keuringsattest kan je aantonen dat de elektrische installatie voldoet aan alle AREI eisen. Het rapport is 25 jaar geldig en in deze periode hoeft de installatie niet meer gekeurd te worden, tenzij deze je deze aanpast (uitbreiding, verzwaring, wijziging of renovatie…)

 

Wat te doen bij een afgekeurde elektrische installatie?

Indien na inspectie blijkt dat de installatie niet in orde is of de schema’s niet kloppen, dan krijg je van de keuringsinstantie tussen 12 en 18 maanden (afh. van de situatie) de tijd om de installatie alsnog in orde te laten maken. Je moet hier zelf een elektricien voor inschakelen. Hierna kan je de elektriciteit opnieuw laten keuren.

Een herkeuring van je elektriciteit kan je laten uitvoeren door hetzelfde controlemechanisme, maar dat is niet verplicht. Je bent vrij om zelf een keuringsinstantie te kiezen, zolang het maar erkend wordt door de Vlaamse overheid. Vind een keuringsinstantie via onze offerteservice.

 

keuringsattest controleur

 

Elektrische keuring prijs

Een elektrische keuring van een standaard installatie met één elektriciteitsmeter kost gemiddeld 100 à 200 euro (excl. btw). De keuring neemt ongeveer een half uur tot een uur in beslag. Heb je meerdere elektriciteitsmeters? Of heb je een grotere woning? Dan ligt de prijs doorgaans hoger.

De overheid legt de keuringsinstanties geen vaste tarieven op, waardoor de prijs voor een keuring van je elektriciteit onderhevig is aan concurrentie. Het loont dus de moeite om offertes van verschillende keuringsorganismen voor elektriciteit met elkaar te vergelijken. Vergelijk vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

Keuring elektrische installatie bij verkoop

Bij verkoop van een woning met een elektrische installatie van voor 1 oktober 1981 ben je verplicht om het gelijkvormigheidsverslag en de bijbehorende schema’s (eendraadschema, positieschema) te overhandigen aan de nieuwe eigenaar.

Mocht de installatie zijn afgekeurd, dan wil dat nog niet zeggen dat je de woning niet mag verkopen. Je moet dan wel met de koper overeenkomen dat deze bv. de kosten voor de reparatie van de installatie voor zijn rekening neemt. Ook wanneer bijvoorbeeld overeengekomen is dat de elektrische installatie volledig vernieuw wordt of de woning afgebroken wordt, kan je deze verkopen zonder een gelijkvormigheidsverslag. Lees meer over de keuring van elektrische installaties bij verkoop.

 

LET OP: indien je na afkeur besluit om de woning toch te verkopen, dan ben je wettelijk verplicht om de verkoopdatum die op het koopcontract staat door te geven aan het keuringsorganisme dat de elektriciteit eerder heeft afgekeurd. De nieuwe eigenaar van de woning krijgt hierna één jaar de tijd om de elektrische installatie alsnog in orde te brengen en opnieuw te laten keuren.

 

 
Elektriciteitswerken uitvoeren?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Lees ook
elektriciteit leggen
Elektriciteit leggen: werkwijze en prijs
Vernieuwing elektrische installatie
Vernieuwing elektrische installatie
elektriciteitskeuring
Keuring elektriciteit bij verkoop
keuringsattest controleur
Keuringsattest elektriciteit
goedkoopste pvc ramen en deuren
Goedkope ramen en deuren: hoe vergelijken?
kelder waterdicht maken drainage
Kelder waterdicht maken: 4 situaties + oplossingen
warmtepompboiler
Sanitair warm water
biomassaketel prijs
Biomassaketel