Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Kelderdichting: Methodes & Kostprijs

Vochtproblemen in de kelder zijn veelal ook de oorzaak van vochtproblemen in de rest van de woning. Meestal is een lek in de leidingen of grondwater dat op de een of andere manier in de muren trekt de oorzaak. Het probleem snel aanpakken is noodzakelijk om verdere schade te voorkomen. Alles over de verschillende mogelijkheden van kelderdichting en de bijhorende prijzen ontdek je hier.

 

Vochtproblemen in de kelder aanpakken?

Vraag hier een gratis diagnose + vrijblijvende offerte aan

 

voorbeeld vochtige kelder Oorzaken vochtige kelder

Bij vochtproblemen in de kelder en de rest van het huis is het belangrijk om eerst de oorzaak van het probleem vast te stellen. Pas dan kan een gepaste oplossing toegepast worden.

Een van de mogelijke oorzaken van vocht in de kelder is een lek in een van de leidingen. In dat geval moet het lek gelokaliseerd en hersteld worden. Veelal is er sprake van een combinatie van factoren en heb je ook te maken met optrekkend vocht. Optrekkend of opstijgend vocht wordt veroorzaakt door muren die grondvocht absorberen en afgeven aan het pleisterwerk.

 

Het belang van kelderdichting

Duidelijke symptomen van vochtproblemen in de kelder zijn vochtige muren in de kelder en vaak ook in de rest van het huis, schimmelvorming, optrekkende koude en een muffe geur. Soms kan er zelfs een laagje water op de keldervloer staan. Wees je ervan bewust dat het vocht ook helemaal kan doortrekken tot in de bovenste verdiepingen van het huis, met alle problemen van dien.

Het is daarom van groot belang om vochtproblemen zo snel als mogelijk aan te pakken. Ze brengen niet alleen schade toe aan de constructie van de woning, vochtproblemen zijn ook heel nadelig voor de gezondheid.

Kelderafdichting is een goede oplossing tegen een vochtige kelder. Bovendien zal het jouw huis ook in de toekomst beschermen tegen vocht en daarmee je wooncomfort enorm vergroten. Bijkomende voordelen zijn een verlaging van de energiefactuur en eventueel een extra leefruimte in de woning.

 

vocht in de kelder

 

Soorten kelderdichting

Om een kelder te dichten zijn er verschillende mogelijkheden en gradaties. Welke methode de voorkeur geniet hangt grotendeels af van hoe je de kelder gebruikt of wil gebruiken. Is het slechts voor opslag en kom je er verder nooit, dan hoeven er veel minder eisen aan de afdichting gesteld te worden dan wanneer je de kelder als woonruimte gebruikt.

Het proces van het dichten van de kelder bestaat uit een aantal onderdelen. Allereerst worden losse stenen, scheuren en gaten opgespoord en gerepareerd. Vervolgens kan men verder gaan met het daadwerkelijke afdichten, waarvoor er verschillende methodes bestaan. Hoeveel de kosten voor de kelderdichting bedragen, is onder meer afhankelijk van de gekozen oplossing, de moeilijkheidsgraad van de werken en de totale oppervlakte van de ruimte.

 

1. Muren injecteren

Als de kelder alleen voor opslag wordt gebruikt is een veelgebruikte afdichtingsmethode het injecteren van de muren. Daarbij worden er gaten in de muur geboord waarin vervolgens een waterdicht gelmengsel wordt gespoten. Doordat de gel uitzet wordt voorkomen dat het grondwater naar boven dringt. De muur wordt als het ware waterafstotend gemaakt.

Prijs muren injecteren: Gemiddeld €100 à €150 per lopende meter.
⇒ Vrijblijvend offertes op maat aanvragen voor het laten injecteren van muren kan via de offertepagina.

 

2. Bekuiping

Kelderdichting in de vorm van bekuiping houdt in dat de keldermuren waterdicht gecementeerd worden. Eerst worden de muren afgekapt om zo te kunnen vaststellen waar het grondwater precies door de muren dringt. Met een speciaal vulmiddel worden de lekken dan waterdicht gemaakt.

Na een droogtijd van 24 tot 48 uur worden verschillende fixeer- en cementeringslagen op de keldermuren aangebracht om deze volledig waterdicht te maken. Het hele bekuipingsproces kan zo’n 3 tot 4 dagen in beslag nemen.

Om te kunnen spreken van een geslaagde vochtbestrijding moet ook de keldervloer volledig waterdicht zijn. Is dat niet het geval, dan moet er een nieuwe vloerplaat gelegd worden. De gehele kelderconstructie moet ook voldoende stabiel zijn om scheuren in de waterdichte lagen te voorkomen. Anders zal vocht toch nog kunnen doordringen.

Prijs bekuiping: vanaf ongeveer 4.000 euro voor een gemiddelde kelder, maar de kosten kunnen stijgen tot 10.000 euro of meer. Vooral de wijze van aanbrengen is een grote prijsbepaler: een bekuiping van een kelder langs buiten is bijvoorbeeld duurder dan een bekuiping langs binnen.
⇒ Vrijblijvend offertes op maat aanvragen voor bekuiping kan via de offertepagina.

 

3. Drainage

Wanneer bekuiping niet mogelijk is of de ondergrondse waterdruk te hoog is, past men meestal drainage toe. Een drainagesysteem pompt dan het overtollige water weg en voert het via drainagebuizen af. Daarbij worden zowel de muren als de vloer van de kelder gedraineerd.

Een ander alternatief is de aanleg van een zinkput. Vooral wanneer regen en grondwater niet goed worden afgevoerd naar de riolering is de aanleg van een zinkput een adequate oplossing. Overtollig water stroomt dan automatisch naar de put.

Prijs drainage: de prijzen beginnen ongeveer bij 3.000 euro voor een gemiddelde kelder, maar ook hier kan de prijs oplopen tot meer dan 10.000 euro. Hier is vooral het type drainage (rand-, vloer- of muurdrainage) een grote prijsbepaler: muurdrainage is de duurste methode.
⇒ Vrijblijvend offertes op maat aanvragen voor kelderdrainage kan via de offertepagina.

 

Vergeet niet te ventileren en isoleren!

Hoe goed je een kelder ook afdicht, het zal er altijd vochtiger zijn dan in de rest van het huis. Een kelder 100% waterdicht maken is dan ook zo goed als onmogelijk. De grote vochtproblemen mogen dan wel opgelost zijn, om ook condensatievocht (is altijd in elk huis aanwezig als gevolg van douchen, ademen, …) geen kans meer te geven is een goede ventilatie van de kelder belangrijk. Zo wordt vochtige lucht tijdig en voldoende afgevoerd en vervangen door verse lucht. Lees hier meer over ventilatie.

Indien je de kelder ook als extra leefruimte wil gebruiken is het aan te raden de keldermuur ook te isoleren, best met waterafstotend materiaal. De muren van een kelder zijn namelijk omringd door grond waardoor het lastiger is de ruimte te verwarmen. Lees hier meer over isolatie.

 

voorbeeld kelderdichting

 

Offertes voor vochtbestrijding in de kelder ontvangen?

Kies voor een ervaren vochtspecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Ervaren vochtspecialisten