Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Vochtbestrijding: technieken & hun prijzen

Als je te maken hebt met vocht in huis, dan is het belangrijk om snel te handelen. Welke techniek van vochtbestrijding de meest geschikte is, hangt onder meer af van het soort vochtprobleem en de hardnekkigheid ervan. In dit artikel vind je een overzicht van vaak toegepaste vochtbestrijdingsmethodes, in welke gevallen ze toegepast worden en hoeveel ze kosten.

 

Onderstaande tabel toont alvast de belangrijkste methodes van vochtbestrijding en hun prijzen:

Techniek van vochtbestrijdingVoor welk vochtprobleem?Prijs
Muren injecterenOpstijgend vochtVanaf 100 euro per lopende meter
Muren onderkappenOpstijgend vochtVanaf 100 euro per lopende meter
Gevel impregnerenDoorslaand vocht8 - 12 euro per m2
Nieuwe gevelbekledingDoorslaand vochtVanaf 40 euro per m2
Vochtwerende verfDoorslaand vocht15 - 40 euro per m2
VentilatiesysteemCondensatievocht3.000 - 8.000 euro (incl. plaatsing)
Je doet best een beroep op een professionele vochtbestrijder voor een juiste diagnose van het vochtprobleem en de keuze van een geschikte bestrijdingstechniek. Ben je op zoek naar een professionele vochtbestrijder?
Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes op maat aan bij specialisten in vochtbestrijding.

 

Vocht bestrijden door de muren te injecteren

Wat is het injecteren van muren? Bij deze vochtbestrijdingstechniek boort men eerst gaten in de vochtige muur. De afstand tussen deze gaten bedraagt 10 à 12 centimeter. Via deze gaten wordt een vochtwerende gel in de muur geïnjecteerd. Het product verspreidt zich en vormt zo een barrière tegen opstijgend vocht. Meer info over het herkennen, de oorzaken en het bestrijden van opstijgend vocht vind je in dit artikel.

Wat zijn de voordelen? De gel kan gebruikt worden voor verschillende muurmaterialen. Er is bovendien weinig breekwerk nodig om aan de slag te kunnen gaan.

Wat zijn de nadelen? Er is een risico op ongelijkmatige verdeling van het product. Bij muren met een zwaar vochtprobleem kan het zijn dat de vochtbestrijder niet voldoende gel kan injecteren omdat de muur zodanig verzadigd met vocht is.

Wat is de prijs? De prijzen beginnen ongeveer vanaf 100 euro per lopende meter. Vraag hier een prijs op maat aan.

Meer weten over deze vochtbestrijdingstechniek? Ga dan naar het artikel “Muren injecteren: werkwijze en kostprijs“.

vochtige muren injecteren

 

Muren onderkappen

Wat is het onderkappen van muren? Bij deze methode om opstijgend vocht te behandelen wordt een nieuwe waterkerende laag geplaatst op het grondniveau. Om deze waterkering op zijn plaats te brengen worden de vochtige muren als het ware opgeheven.

Wat zijn de voordelen? Het is een zeer effectieve methode van vochtbestrijding: bij een goede uitvoering kan je ervan uitgaan dat het vochtprobleem definitief van de baan is. Zo verhoog je je wooncomfort.

Wat zijn de nadelen? Het is een arbeidsintensieve, tijdrovende en ietwat verouderde techniek die alleen aan te raden valt bij grote renovaties. De muren moeten na de behandeling opnieuw afgewerkt worden.

Wat is de prijs? De prijzen beginnen ongeveer vanaf 100 euro per lopende meter. Vraag hier een prijs op maat aan.

Meer weten over deze vochtbestrijdingsmethode? Ga dan naar het artikel “Muren onderkappen: werkwijze en kostprijs“.

 

 

Gevel impregneren

Wat is het impregneren van muren? Gevelimpregnatie is een behandeling tegen doorslaand vocht in de gevel. Er wordt een transparant product op de buitenmuur aangebracht. Dit impregneermiddel vormt een waterdichte laag op de gevel en bemoeilijkt bovendien de aanhechting van mossen en ander vuil op de muur.

Wat zijn de voordelen? De kans op vorstschade als gevolg van vocht in de muur wordt sterk verminderd. De levensduur van de gevel wordt ook verlengd. Bovendien blijft de buitenmuur dankzij het impregneermiddel langer proper.

Wat zijn de nadelen? De gevel moet proper en in goede staat zijn voor deze behandeling. Daarom zal je mogelijk eerst herstellings- en reinigingswerken moeten laten uitvoeren. Door het impregneermiddel kunnen latere gevelwerken, bijvoorbeeld schilderwerken, bemoeilijkt worden.

Wat is de prijs? De gemiddelde prijs voor een gevelimpregnatie varieert van 8 tot 12 euro per m2 (excl. herstellings- en reinigingswerken). Vraag hier een prijs op maat aan.

Meer weten over deze vochtbestrijdingsmethode? Ga dan naar het artikel “Gevel waterdicht maken“.

prijs vochtbestrijding gevel

 

Nieuwe gevelbekleding als vochtbestrijding

Waarom een nieuwe gevelbekleding als vochtbestrijding? Door een nieuwe waterdichte gevelbekleding te plaatsen kan je je woning beschermen tegen doorslaand vocht. Het vernieuwen van de gevelbekleding is overigens een ideale gelegenheid om te investeren in isolatie voor de buitenmuur.

Wat zijn de voordelen? Er zijn heel wat materialen waaruit je kan kiezen zodat je het uitzicht van je woning compleet kan vernieuwen. Veel materialen laten zich overigens makkelijk combineren met isolatie. Op die manier verhoog je je wooncomfort gevoelig: het vochtprobleem wordt opgelost én je kan efficiënter verwarmen dankzij de betere isolatie. Dit laatste kan overigens ook een lagere energiefactuur opleveren.

Wat zijn de nadelen? Voor een nieuwe bekleding aan de gevel heb je vaak een vergunning nodig. De prijzen kunnen bovendien snel oplopen. Dit is vooral afhankelijk van het materiaal en eventuele gevelisolatie.

Wat is de prijs? Voor een nieuwe gevelbekleding beginnen de prijzen bij ongeveer 40 euro per m2, maar de kosten kunnen snel oplopen, tot zo’n 250 euro per m2 of zelfs meer. Vooral de materiaalkeuze en eventuele isolatiewerken zijn zoals reeds gezegd belangrijke prijsbepalers. Vraag hier een prijs op maat aan voor een nieuwe gevelbekleding.

 

 

Vochtbestrijding met vochtwerende verf

Hoe vocht bestrijden met een vochtwerende verf? Een vochtwerende verflaag op de buitenmuur zorgt ervoor dat doorslaand vocht voorkomen of verholpen kan worden. Het aanbrengen van vochtwerende verf kan ook binnen, maar vaak is er dan een onderliggend vochtprobleem: het kan bijvoorbeeld gebeuren dat er door een teveel aan condensatievocht vochtplekken op de muren ontstaan. Vochtwerende verf is dan niet de oplossing; je plaatst dan beter een ventilatiesysteem (meer hierover later in dit artikel).

Wat zijn de voordelen? Je kan je muur een totaal andere look geven met een eenvoudig laagje verf. De vochtwerende verf kan zowel binnen als buiten toegepast worden.

Wat zijn de nadelen? In sommige gevallen is de vochtwerende verf geen definitieve oplossing: soms is een meer structurele aanpak nodig, zoals het plaatsen van een ventilatiesysteem.

Wat is de prijs? De gemiddelde kosten voor schilderwerken variëren van 15 tot 40 euro per m2. De precieze prijs is sterk afhankelijk van de omstandigheden: voor schilderwerken buiten zal de prijs doorgaans wat hoger liggen dan voor schilderwerken binnen. Vraag hier een prijs op maat aan voor schilderwerken met vochtwerende verf.

vochtbestrijding vochtwerende verf

 

Ventilatiesysteem plaatsen

Een ventilatiesysteem als methode van vochtbestrijding? Met een ventilatiesysteem regel je de luchtaanvoer en -afvoer in je woning. Als je te maken hebt met condensatievocht (condens op de ramen, vochtplekken op de muur, schimmelvorming op de muren), dan is een betere ventilatie een mogelijke oplossing. Dit kan door ramen en deuren regelmatig open te zetten of door een ventilatiesysteem te plaatsen.

Wat zijn de voordelen? De luchtaanvoer en -afvoer in de woning worden beter geregeld dankzij het ventilatiesysteem. Je hebt ook geen last van tocht.

Wat zijn de nadelen? Er kan wat geluidshinder ontstaan door het geluid van de ventilatoren van het ventilatiesysteem. Het systeem moet ook regelmatig gereinigd worden om ervoor te zorgen dat de luchtkwaliteit in de woning er niet op achteruitgaat.

Wat is de prijs? De kosten zijn sterk afhankelijk van het type ventilatiesysteem: systeem B en C kosten respectievelijk ongeveer 3.000 en 3.500 euro (incl. plaatsing), voor ventilatiesysteem D variëren de prijzen van 5.000 tot 8.000 euro (incl. plaatsing). Vraag hier een prijs op maat aan.

Meer weten over de werking van de verschillende soorten ventilatiesystemen? Je ontdekt er meer over in het artikel “Overzicht ventilatiesystemen“.

 

 

Vocht in huis? Vraag snel een prijs voor vochtbestrijding aan!

Als je te maken hebt met vochtproblemen in huis, dan moet je snel een diagnose stellen en de juiste methode van vochtbestrijding kiezen. Vochtproblemen vormen namelijk een gevaar voor de constructie van een woning en ze kunnen ook schadelijk zijn voor de gezondheid van de bewoners ervan.

Het is aangeraden om een specialist in vochtbestrijding in te schakelen. Dan kan je rekenen op een correcte diagnose van het vochtprobleem en de keuze van de juiste vochtbestrijdingstechniek. Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen op maat aanvragen bij professionele vochtbestrijders. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding kiezen. Klik hier om prijzen op maat voor vochtbestrijding aan te vragen.

 

 
Vochtproblemen? Vraag vrijblijvend offertes aan
Lees ook
kelderdichting
Kelderdichting: Methodes & Kostprijs
vochtbestrijdingstechnieken
Vochtbestrijding technieken
Doorslaand vocht binnenmuur
Doorslaand vocht: oorzaken en behandeling
Vocht in muur behandelen
Vochtige muren herstellen
salpeter verwijderen op de muren
Salpeter op muren verwijderen: info & stappenplan
Opstijgend vocht binnenmuur
Opstijgend vocht behandelen: Methodes + prijs
buitenmuur hydrofoberen kostprijs
Gevel impregneren: werkwijze en prijs per m2
kelder waterdicht maken drainage
Kelder waterdicht maken: 4 situaties + oplossingen