Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Vochtige muren herstellen

Heb je last van vochtige muren in je keuken, slaapkamer, woonkamer, …? Dan behandel je deze best zo snel mogelijk. Voor een kwalitatieve herstelling van je vochtige muren op lange termijn streef je best naar een totaaloplossing: eerst en vooral de oorzaak van je vochtige muren aanpakken en daarna de vochtschade op je muren herstellen. Je leest er alles over in dit artikel!

Ga snel naar:
STAP 1: oorzaken vochtige muren herstellen
STAP 2: gevolgschade vochtige muren herstellen
Prijs vochtige muren herstellen
Waarom vochtexpert inschakelen?
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Hoe vochtige muren herstellen?

Vocht is een sluipende vijand. Het nestelt zicht vaak ongemerkt in je muren, vloer, plafond, … Voor je de problemen goed en wel opmerkt, kan de schade al aanzienlijk zijn. Vermoed je dat je muren vochtig zijn? Dan moet je snel en doeltreffend die vochtige muren behandelen. Zo’n grondige aanpak omvat 2 belangrijke zaken:

 • STAP 1: oorzaak van de vochtige muren herstellen: vocht in je muren kan ontstaan door doorslaand vocht, opstijgend grondvocht, condensvorming, … Wil je vochtige muren behandelen, dan is het eerst en vooral belangrijk om de oorzaak van het vochtprobleem aan te pakken. Anders keren de problemen na verloop van tijd gewoon weer terug. Verder in dit artikel lees je meer over de mogelijke oorzaken van vocht in je muren én de oplossingen.
 • STAP 2: gevolgschade van de vochtige muren herstellen: vocht in je muren kan leiden tot zwarte schimmel, hardnekkige vochtplekken, … Is het vochtprobleem opgelost (zie stap 1) en zijn je muren uitgedroogd? Dan kan je ook de gevolgschade op je muren gericht aanpakken. Verder in dit artikel lees je meer over hoe je gevolgschade van vochtige muren kan herstellen.

Vocht in muur behandelen

 

 

Hoe herken ik vochtig in muren?

Hoe kan je vochtproblemen in je muren nu precies herkennen? De volgende symptomen wijzen doorgaans op vocht in je muren:

 • Donkerkleurige, grillige vochtplekken op je muren (bv. onder het behang, in je schilderwerk of op je pleisterwerk)
 • Blaasvorming op de muren of het loskomen van de muurafwerking (bv. opkrullend behangpapier, afbladderende verf, …)
 • Muffe geur in de kamer
 • Vorming van schimmels of witte aanslag op je muren

Wees zeker van een correcte diagnose van het vochtprobleem: merk je 1 of meerdere van deze symptomen op? Dan contacteer je best een professionele vochtexpert voor een vochtanalyse. Want een juiste diagnose van het vochtprobleem is de enige garantie op een kwalitatieve en duurzame oplossing. Kom in contact met verschillende vochtbestrijders actief in je buurt via onze gratis offerteservice.

 

STAP 1: oorzaken vochtige muren herstellen

Het opsporen van de oorzaak van vochtige muren is de eerste stap om vochtige muren te behandelen. Behandel je de oorzaak van het vochtprobleem correct? Dan kan de muur langzaam aan beginnen uit te drogen, waarna je de echte vochtschade kan herstellen. Er zijn verschillende soorten vochtproblemen, elk met hun eigen oplossingen. Een overzicht:

 

1. Opstijgend vocht

Opstijgend vocht binnenmuur

Merk je vochtplekken aan de onderkant van je muren op het gelijkvloers? En lopen daar geen waterleidingen? Dan is opstijgend grondwater hoogstwaarschijnlijk de boosdoener. Dat grondvocht trekt omhoog in je muren via slechte funderingen of een gebrekkige (of ontbrekende) waterkering. De hardnekkigheid van opstijgend vocht is afhankelijk van de grondwaterstand, de poreusheid en de dikte van de muren.

 

Oplossing 1: muren injecteren

Hierbij boort een vakman op specifieke plaatsen gaten in de binnen- en/of de buitenmuur. Die gaten vult hij op met een vochtwerende gel. Tijdens het opdrogen zet de vloeistof uit en vult zo elk hoekje en kiertje. Het vormt een waterkerende laag die opstijgend vocht geen kans meer geeft. Muren injecteren is de meest toegepaste methode om opstijgend vocht tegen te gaan.

Prijs muren injecteren: vanaf € 100 per lopende meter (excl. btw en incl. arbeidskosten en materialen). Ontvang gratis offertes.

 

Oplossing 2: muren onderkappen/onderzagen

Het onderkappen of onderzagen van muren is de meest ingrijpende methode om opstijgend grondwater een halt toe te roepen. Een vakman plaatst een kunststof waterkering in een horizontale gleuf die hij uitgekapt of gezaagd heeft ter hoogte van de vloerpas. Let op: gezien de breekwerken die erbij komen kijken is deze methode enkel aangeraden als je een grondige gevelrenovatie plant.

Prijs muren onderkappen/onderzagen: € 100 à 150 per lopende meter (excl. btw en incl. arbeidskosten en materialen). Ontvang gratis offertes.

 

 

2. Doorslaand vocht

optrekkend vocht buitenmuur oorzaak

Doorslaand vocht is een probleem dat zich voordoet bij verouderde of poreuze buitenmuren. Bij regenval dringt water de buitenmuren binnen. Van daaruit verspreidt het zich verder en tast het na verloop van tijd ook de binnenmuren aan. Doorslaand vocht kan zich ook voordoen bij zogenaamde ‘bouwkundige’ aansluitingen, bv. rondom ramen, bij vloerranden en openingen zoals een schoorsteen.

 

Oplossing 1: gevel impregneren

Bij deze methode brengt een vochtexpert een transparante, vochtwerende coating aan op de buitenmuren. Enerzijds remt het impregneermiddel de absorptie van water, maar het voorkomt ook een vasthechting van atmosferisch vuil. Voor de vochtexpert de gevel impregneert, is het belangrijk om die eerst grondig te reinigen.

Prijs gevel impregneren: € 8 à 12 per m² (excl. btw, reiniging & herstellingen). Ontvang gratis offertes.

 

Oplossing 2: gevel behandelen met vochtwerende verf

Het aanbrengen van vochtwerende verf op je buitenmuren is een uitstekende oplossing om doorslaand vocht te behandelen én te voorkomen. Bovendien fris je er ook de buitenkant van je woning mee op. Let wel dat ook deze methode eerst een grondige reiniging van je gevel vereist.

Prijs vochtwerende verf aanbrengen: € 15 à 35 per m² (excl. btw, reiniging & eventuele herstellingen). Ontvang gratis offertes.

 

Oplossing 3: nieuwe gevelbekleding

Bij een sterk verouderde en poreuze gevel is het plaatsen van een nieuwe, waterdichte gevelbekleding de beste methode om doorslaand vocht te behandelen. Je beschermt je gevel namelijk niet alleen doeltreffend tegen vochtproblemen, maar je zorgt tegelijk voor een fraaie, nieuwe uitstraling. Bovendien is zo’n gevelrenovatie ook het moment bij uitstek om buitengevelisolatie te plaatsen.

Prijs nieuwe gevelbekleding: vanaf € 40 per m² (excl. btw & incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes.

 

 

3. Condensatievocht

Vochtige muren herstellen

Vochtplekken op de binnenmuren vinden niet altijd hun oorsprong in verouderde, beschadigde muren. Soms heeft het eenvoudigweg te maken met een gebrekkige ventilatie. In dat geval is condensatievocht de oorzaak van de vochtige muren. Die condensvorming ontstaat door warme, vochtige lucht (bv. door te koken, wassen, strijken, …) die neerslaat op koudere oppervlakken als je muren.

 

Oplossing: ventilatiesysteem op maat

Een mechanisch ventilatiesysteem voert vervuilde binnenlucht af en voert verse buitenlucht aan. Zo zorg je voor een gezond binnenklimaat en krijgt condensatievocht geen kans. Welk ventilatiesysteem kies je nu het best? Dat hangt af van je woning, je budget en de ernst van de vochtproblematiek. Een vochtexpert kan je hierover uitgebreid informeren.

Prijs ventilatiesysteem: € 1.500 à 8.000 (excl. btw & incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes.

 

 

4. Lekkage

Herstellen vochtige muren

Lekkages in je dak, waterleidingen of afvoerbuizen kunnen veel schade aanbrengen. Zeker als het om een verborgen lekkage gaat. Loopt er een waterleiding of een afvoerbuis onderaan je muur? En komt de vochtschade op de muur enkel op die plaats voor? Dan kan het ook om een lekkage gaan. Zeker als je waterverbruik plots ook flink stijgt, is de kans groot dat je met een lek te maken hebt.

 

Oplossing: lekdetectie + lek herstellen

De locatie van een lekkage opsporen is vaak geen sinecure. Het lek kan bv. een paar meter verder zitten dan de plaats van de vochtschade op je muren. Daarom schakel je best een lekdetectiebedrijf in om een lekdetectie uit te voeren. Met gespecialiseerde apparatuur spoort deze expert dan het lek op en checkt hij ook of een lekkage wel degelijk de oorzaak is van je probleem. Is dat het geval? Schakel dan een vakman in om de lekkage te herstellen.

Prijs lekdetectie: 300 à 500 euro (excl. btw en excl. herstelling). Ontvang gratis offertes.
Prijs lek herstellen: afhankelijk van het soort lek en de gebruikte methode. Ontvang gratis offertes.

 

 

LET OP: correct diagnose vochtprobleem = noodzakelijk voor effectieve aanpak

Wil je definitief komaf maken met de vochtige muren? Dan is een correcte diagnose van het vochtprobleem essentieel. Je schakelt daarvoor best een vochtexpert in. Deze beschikt over de juiste apparatuur, ervaring, kennis, … om de precieze oorzaak van de vochtige muren te achterhalen. Op basis daarvan kan hij dan een een geschikte oplossing voorstellen. Dankzij een vochtexpert ben je zeker van een definitieve aanpak op maat met kwalitatieve producten, materialen, … Vergelijk vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat.

 


STAP 2: gevolgschade vochtige muren herstellen

Heb je de oorzaak van de vochtproblemen aangepakt? Laat de muur dan voldoende lang uitdrogen. Pas dan kan je de gevolgschade van de vochtige muren herstellen. Dat kan op de volgende manieren:

 

1. Professionele schimmelverwijdering

Blijven er grote en hardnekkige schimmelvlekken achter op je muren na het aanpakken van je vochtprobleem? Laat die dan verwijderen door een professional. Zo ben je zeker van een kwalitatief en duurzaam eindresultaat.

Prijs: € 20 à 30 per m² (excl. btw en incl. materiaal en arbeidskosten). Start hier je aanvraag.

 

2. Binnenmuren bepleisteren

Heeft het vocht lelijk huisgehouden? Dan zit er in vele gevallen niets anders op dan de beschadigde muurafwerking te verwijderen en je muren opnieuw te bepleisteren. Belangrijk: je muren moeten eerst goed uitgedroogd zijn. Anders loop je het risico dat het pleisterwerk niet goed hecht. Een stukadoor maakt je muren saus- of behangklaar of brengt een stijlvolle sierpleister aan als eindafwerking.

Prijs: € 15 à 30 per m² (excl. btw en incl. materiaal en arbeidskosten). Start hier je aanvraag.

 

3. Vochtige muren schilderen

Heeft je stukadoor de muren sausklaar gemaakt? Dan kan je de muren pas na 3 maanden verven, wanneer de pleister volledig droog is. Vooraf de nieuw aangebrachte stuc wat ontkorrelen, haalt de grootste oneffenheden weg. Na de aanbreng van nieuw schilderwerk is er geen spoor meer van de oorspronkelijke vochtplekken of schimmels op je muren.

Prijs: € 25 à 30 per m² (excl. btw en incl. materiaal en arbeidskosten). Start hier je aanvraag.

 

4. Binnenmuren behangen

Je kan je muur ook behangen als je dat mooier vindt. Vraag dan aan de stukadoor of hij de muur met pleister behangklaar maakt. Ook hiervoor geldt dat het pleisterwerk helemaal uitgedroogd moet zijn. Anders kan het behang na verloop van tijd loskomen. Je kan kiezen voor klassiek behang of glasvezelbehang.

Prijs: € 20 à 25 per m² (excl. btw en incl. materiaal en arbeidskosten). Start hier je aanvraag.

 


Prijs vochtige muren herstellen

De prijs om vochtige muren te herstellen is vooral afhankelijk van je vochtprobleem en de gekozen aanpak. We splitsen de prijzen hieronder op volgens de 2 herstellingsfasen:

 

1. Prijs vochtprobleem oplossen

De prijs voor het behandelen van een vochtprobleem hangt af van de oorzaak, de hardnekkigheid ervan en de toegepaste vochtbestrijdingsmethode. Doorgaans mag je op de volgende prijzen rekenen:

OorzaakOplossingGemiddelde prijs
(excl. btw ; incl. arbeid)
Opstijgend vochtMuren injecterenVanaf € 100 per lopende meter
Muren onderkappen/onderzagen€ 100 à 150 per lopende meter
Doorslaand vochtGevel impregneren€ 8 à 12 per m²
Gevel behandelen met vochtwerende verf€ 15 à 35 per m²
Nieuwe gevelbekleding plaatsenVanaf € 40 per m²
CondensatievochtMechanisch ventilatiesysteem€ 1.500 à 8.000
LekkageLekdetectie€ 300 à 500
Lekkage herstellenPrijs op aanvraag

Benieuwd naar de exacte prijs voor jouw project? Dan vraag je best offertes aan bij een ervaren vochtspecialist. Deze kan het vochtprobleem grondig analyseren en op basis daarvan een gepast oplossing en prijs voorstellen. TIP: vraag voorstellen aan bij verschillende vochtbestrijders. Zo kan je makkelijk prijzen,  vochtbestrijdingsmethodes, … vergelijken. Ontvang gratis offertes van vochtbestrijders actief in je buurt.

 

2. Prijs gevolgschade herstellen

Je kan pas de gevolgschade aan je vochtige muren herstellen als die uitgedroogd zijn. De prijs hangt af van onder meer de gekozen afwerking, oppervlakte, gewenste afwerking, … In het geval van professionele schimmelverwijdering hebben vooral de grootte en hardnekkigheid van de schimmel een invloed op de prijs.

MethodeGemiddelde prijs per m²
(excl. btw en incl. materiaal en arbeidskosten)
Professionele schimmelverwijdering€ 20 à 30
Muren bepleisteren€ 15 à 30
Muren schilderen€ 25 à 30
Muren behangen€ 20 à 25

Benieuwd naar de exacte prijs voor jouw project? Bovenstaande prijzen zijn slechts een richtlijn. Bovendien kunnen de prijzen verschillen per vakman. Wil je gericht prijzen, maar ook adviezen, uitvoeringstermijnen, … vergelijken? Dan vraag je best offertes aan bij verschillende vakmannen. Start hier je aanvraag.

 

Vochtplekken muur herstellen

Zelf vochtige muren behandelen of vochtexpert inschakelen?

Ontdek je vochtige muren in je slaapkamer, bureau, woonkamer, …? Dan grijp je best zo snel mogelijk in. Vochtige muren behandel je beter niet zelf. Reken daarvoor op de expertise van een ervaren vochtbestrijder. Zo ben je verzekerd van…

 • Juiste vochtdiagnose: bij vochtproblemen komt een vochtexpert langs om de bron van de problemen op te sporen. Zijn je vochtige muren te wijten aan opstijgend vocht? Of ligt de oorzaak bij condensatievocht? Een expert zoekt het voor je uit!
 • Aanpak op maat: na de vochtdiagnose stelt de specialist een aanpak op maat voor. Dankzij de juiste vochtbestrijdingsmethode ben je zeker van een duurzame oplossing voor je vochtige muren.
 • Juiste materialen & technieken: of het nu gaat om een vochtwerend middel om je muren mee te impregneren of te injecteren, een ervaren vochtbestrijder werkt enkel met hoogwaardige producten en materialen. Zo ben je ook zeker van een kwalitatief eindresultaat.
 • Correcte & vlotte uitvoering: een vochtexpert voert de noodzakelijke werken uit volgens de regels van de kunst. Bovendien gaat hij dankzij zijn ervaring en expertise ook snel te werk.
 • Duurzame oplossing: nadat je vochtige muren hersteld zijn, wil je zeker voorkomen dat het probleem zich opnieuw voordoet. Eenmaal een professional correct heeft ingegrepen, mag je er zeker van zijn dat de vochtproblemen niet meer zullen terugkeren.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar? Dan kan je genieten van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21%. En dat zowel voor de arbeidskosten als voor de gebruikte materialen.
 • Premies & subsidies: bepaalde soorten vochtbestrijding, zoals het impregneren van je gevel, het behandelen van vochtige muren in de kelder en het oplossen van opstijgend vocht , vallen onder de regeling van de overkoepelende renovatiepremie. Je vochtexpert kan je hierover uitgebreid adviseren.

 

 
Vochtproblemen? Vraag vrijblijvend offertes aan
Lees ook
kelder waterdicht maken drainage
Kelder waterdicht maken: 4 situaties + oplossingen
injecteren tegen vocht
Muren injecteren: Kostprijs en werkwijze
soorten vochtproblemen
Soorten vochtproblemen
technieken vochtbestrijding kosten
Vochtbestrijding: technieken & hun prijzen
Opstijgend vocht binnenmuur
Opstijgend vocht behandelen: Methodes + prijs
buitenmuur hydrofoberen kostprijs
Gevel impregneren: werkwijze en prijs per m2
salpeter verwijderen op de muren
Salpeter op muren verwijderen: info & stappenplan
spouwmuurisolatie vochtbestrijding
Vochtige buitenmuur: Oorzaken & Behandeling