by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Opstijgend vocht behandelen: Prijzen en methoden

Wanneer het metselwerk van de woning in contact komt met vocht dat zich in de grond bevindt, wordt het vocht door de capillaire werking in de muur getrokken. Dit proces begint vanzelfsprekend laag bij de grond en verplaatst zich dan langzaam verder naar boven. Vandaar dat men spreekt van opstijgend of optrekkend vocht. Doordat de muur steeds verder met vocht verzadigd raakt, kan dit binnen in de woning tot allerlei problemen leiden (vocht, schimmels, problemen met het pleisterwerk).

Graag een offerte en vrijblijvende diagnose van uw vochtproblemen? Vraag nu prijzen aan bij professionele vochtbestrijders via onze offerteservice. Klik hier voor meer informatie.

 

Optrekkend vocht herkennen

Optrekkend vocht kun je herkennen aan het feit dat het zich voordoet aan de onderkant van de binnenmuren en buitenmuren van de woning (ook in kelders.) Op de muur ontstaan vochtplekken of is er schade te zien in de vorm van loslatend pleisterwerk of loslatend behang. Daarnaast kan er sprake zijn van schimmelvorming of zijn er witte plekken waarneembaar van zout-uitbloei (salpetervorming.)

 

Oorzaak opstijgend vocht Oorzaken van opstijgend vocht

Een van de oorzaken van optrekkend vocht is het ontbreken van een goede waterkering in de opmetseling van de fundering. Vaak zie je dit terug in wat oudere woningen waarbij de waterkering niet goed is gerealiseerd of zelfs geheel ontbreekt. Bij moderne woningen kan het probleem ook ontstaan, alleen ligt de oorzaak dan meestal op het niveau van het maaiveld. Bij langdurige regenval bijvoorbeeld kan het grondwaterpeil dusdanig stijgen dat dit problemen gaat opleveren. Opstijgend vocht kan ook worden veroorzaakt door condensatie van vochtige lucht in de kruipruimte. Condensvocht gaat dan in de binnenmuren trekken waarna het door capillaire processen langzaam naar boven ‘kruipt’.

 

Gevolgen van optrekkend vocht

Wanneer de muren vochtig zijn, leidt dat onvermijdelijk tot schimmels, zwammen, mossen of algen. Bepaalde soorten schimmels zijn schadelijk voor de gezondheid wegens de schimmelsporen die ze verspreiden. Daarnaast trekt vocht ook ongedierte aan, waaronder bijvoorbeeld zilvervisjes of papiervisjes. Deze zijn niet schadelijk maar kunnen wel van eventueel aanwezig papier gaan snoepen (boeken, behang, etc.) Vocht is verder schadelijk voor de constructie van de woning , zeker wanneer het gaat om hout. Maar ook het pleisterwerk kan zwaar beschadigd raken onder invloed van vocht en zouten die zich op- en in de muur gaan afzetten. Het pleisterwerk wordt poreus en brokkelt langzaam af. Het is dus zaak om veel aandacht te besteden aan het voorkomen en bestrijden van optrekkend vocht.

 

Bestrijden van opstijgend vocht

Er zijn diverse methoden om te voorkomen dat vocht uit de grond nog langer in de muur kan trekken. De meest gangbare methoden zijn: het aanbrengen van een chemische waterkering of een mechanische waterkering:

 

Chemische waterkering: muurinjectie

opstijgend vocht muren injecteren
Dryzone

Bij een chemische waterkering worden er gaten in de muur geboord waarin een waterafstotend middel wordt gespoten. Dit noemt men het ‘injecteren van de muren’. Bij het injecteren van de muren wordt met behulp van bepaalde chemicaliën een waterkerende laag gecreëerd. De methode van injecteren kan gericht zijn op het vullen van de poriën in de muur of heeft het waterafstotend maken van de capillairen als doel.

 

Mechanische waterkering (onderkapping)

Bij het aanbrengen van een mechanische waterkering wordt er een (nieuwe) waterkering van lood of kunststof in de muur aangebracht. Dat kan op verschillende manieren gebeuren maar het principe is gericht op het onderbreken of onderkappen van de muur. Op de plaats van de onderbreking wordt  een waterkerende laag aangebracht. In sommige gevallen worden bakstenen daarbij vervangen door betonnen ‘keggen’.  Het aanbrengen van een mechanische waterkering is een tijdrovende klus en vergt veel expertise omdat er  ingegrepen wordt in de structuur van de woning. Het is zeker een effectieve methode van bestrijding van opstijgend vocht maar is vrij kostbaar. Vandaar dat men vaak eerst probeert om de muur te injecteren.

 

Prijzen opstijgend vocht behandelen

[box type=”info” size=”large”]De prijs voor opstijgend vocht te behandelen hangt af van diverse factoren. Zo is niet alleen het type gesteente belangrijk maar ook de dikte van de muur en de hoeveelheid grondvocht. Voor een exacte prijs op maat verwijzen we u door naar onze online offertepagina waar je prijzen kan aanvragen. Meer info vind je hier.[/box]

 
Vochtproblemen? Vraag vrijblijvend offertes aan
Lees ook
kelderdichting
Kelderdichting: Methodes & Kostprijs
soorten vochtproblemen
Soorten vochtproblemen
voorbeeld vochtige buitenmuur
Vochtige buitenmuur: Oorzaken & Behandeling
vochtbestrijdingstechnieken
Vochtbestrijding technieken
Vocht in muur behandelen
Vochtige muren herstellen
salpeter verwijderen op de muren
Salpeter op muren verwijderen: info & stappenplan
Doorslaand vocht buitenmuur herkennen
Doorslaand vocht: oorzaken en behandeling
schimmel muren
Schimmel op muren