Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Opstijgend vocht behandelen: Methodes + prijs

Optrekkend of opstijgend vocht is grondvocht dat ter hoogte van het maaiveld met het metselwerk van je muren in contact komt en langzaam naar boven trekt. Doordat de muur steeds verder met vocht verzadigd raakt, kan dit binnen in de woning tot allerlei problemen leiden. Hoe kan je opstijgend vocht behandelen? En hoeveel kosten deze vochtbestrijdingsmethodes? Je ontdekt het hier.

Ga snel naar:

Hoe opstijgend vocht behandelen?
Prijs opstijgend vocht behandelen
Oorzaken opstijgend vocht
Gevolgen opstijgend vocht
Mogelijke valkuilen
Ontvang vrijblijvend offertes

 

Wat is opstijgend vocht?

We spreken van opstijgend vocht wanneer grondvocht vanaf het maaiveld in de fundering en muren van je woning trekt. Optrekkend vocht doet zich voor aan de onderkant van de binnenmuren en buitenmuren van je woning en trekt langzaam naar boven.

Je herkent opstijgend vocht aan:

  • vochtplekken op de buitenmuur of binnenmuur. Deze vochtplekken starten onderaan de muren en trekken langzaam naar boven.
  • schimmelvorming of witte plekken op de muur.
  • loslatend pleisterwerk of behang.

Last van vochtproblemen? Een vochtspecialist stelt de juiste diagnose en gaat vervolgens aan de slag met de juiste vochtbestrijdingsmethode. Kom in contact met experts actief in jouw regio.

 

Hoe opstijgend vocht behandelen?

Er zijn verschillende methodes om te voorkomen dat vocht uit de grond nog langer in de buitenmuur of binnenmuur kan trekken. De meest voorkomende behandelingsmethodes zijn muren injecteren en muren onderkappen.

 

1. Muren injecteren (chemische waterkering)

De meest gebruike vochtbestrijdingsmethode is de muren injecteren met een waterafstotend middel. Hierbij boort een vochtspecialist eerst gaten in de binnenmuur of buitenmuur, waarin hij vervolgens een vochtwerende product aanbrengt. Zo wordt met behulp van chemicaliën een waterkerende laag gecreëerd. Na de behandeling moeten de muren eerst volledig uitdrogen voor je ze opnieuw kan bekleden.

Kostprijs muren injecteren: vanaf € 100 per lopende meter. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen.

 

2. Muren onderkappen (mechanische waterkering)

Bij het onderkappen van de muur wordt er een nieuwe (mechanische) waterkering van lood of kunststof in de muur aangebracht. De vochtbestrijder freest of kapt eerst horizontale sleuven in de muur, waarna hij een vochtkering aanbrengt. Muren onderkappen is de meest effectieve oplossing tegen optrekkend vocht, maar is ook tijdrovend, arbeidsintensief en duur. Deze klus veroorzaakt bovendien heel wat stof en schade aan zowel de binnenmuur als de buitenmuur. Je zal de muren nadien dus weer moeten bekleden.

Kostprijs muren onderkappen: € 100 à 175 per lopende meter. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen.

 

Welke vochtbestrijdingsmethode kiezen voor optrekkend vocht?

De beste oplossing tegen optrekkend vocht is je muren onderkappen. Deze methode wordt echter weinig toegepast doordat de werken erg ingrijpend en tijdrovend zijn. Deze klus vergt bovendien veel expertise omdat er wordt ingegrepen in de structuur van je woning.

Heb je last van opstijgend vocht, dan zal een vochtspecialist daarom vaak eerst proberen om de muren te injecteren. Ook deze techniek is erg doeltreffend en is de beste keuze wanneer je je vochtprobleem snel en efficiënt wilt laten behandelen.

BELANGRIJK: laat altijd een vochtanalyse uitvoeren door een vochtspecialist voor je het vochtprobleem laat behandelen. Enkel met de juiste diagnose kan de meest geschikte behandeling uitgevoerd worden. Ontvang advies op maat.

 

 

Opstijgend vocht behandelen

 

Prijs opstijgend vocht behandelen

De prijs om opstijgend vocht te behandelen hangt af van diverse factoren, maar varieert doorgaans van 100 tot 175 euro per lopende meter (excl. btw, incl. arbeidskosten). Belangrijke prijsbepalers zijn het type gesteente, de dikte van de muur, de hoeveelheid grondvocht en de gekozen behandelingsmethode. Onderstaande tabel geeft een idee van de richtprijzen:

VochtbestrijdingsmethodeGemiddelde prijs per lopende meter
(excl. btw, incl. arbeidskosten)
Muren injecterenvanaf € 100
Muren onderkappen€ 100 - 175

Een exacte prijs ontvangen voor de behandeling van jouw vochtprobleem? Vraag gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen aan bij 2 à 3 vochtspecialisten actief in jouw regio. Start hier jouw aanvraag.

 

Dekt mijn verzekering schade door opstijgend vocht?

Doorgaans wordt schade die veroorzaakt is door opstijgend vocht niet gedekt door de brandverzekering. Aangezien optrekkend vocht meestal het gevolg is van een ontbrekende, beschadigde of onderbroken waterkering, wordt opstijgend vocht door je verzekering beschouwd als nalatigheid.

Is opstijgend vocht in jouw woning het gevolg van een overstroming of hevige regenval? Dan komt de verzekering mogelijk wél tussen in de kosten.

 

Oorzaken opstijgend vocht

Optrekkend vocht is meestal het gevolg van problemen met de waterkering en komt vooral voor in oudere woningen. Wanneer de waterkering ontbreekt, beschadigd of onderbroken is, wordt het grondwater opgezogen door de fundering en muren met vochtschade als gevolg.

Ook bij moderne woningen kan dit vochtprobleem ontstaan. In dat geval moet de oorzaak elders gezocht worden, meestal op het niveau van het maaiveld. Bij overstromingen of langdurige regenval, bijvoorbeeld, kan het grondwaterpeil dusdanig stijgen dat de muren het vocht omhoog zuigen.

LET OP: opstijgend vocht is niet altijd de oorzaak van vochtplekken onderaan de muur. Laat daarom altijd de juiste diagnose stellen door een vochtspecialist zodat de correcte behandeling wordt toegepast en je grotere vochtschade vermijdt. Vraag vrijblijvend een vochtanalyse aan.

 

Gevolgen opstijgend vocht

Opstijgend vocht is één van de meest voorkomende vochtproblemen en kan verschillende nadelige gevolgen hebben, waaronder:

  • Structurele schade aan je woning: opstijgend vocht in de buitenmuur kan de fundering van je woning aantasten en bakstenen doen verpulveren of barsten. Heb je last van opstijgend vocht in de binnenmuur? Dan is de schade met vochtplekken, schimmels of loslatend pleisterwerk eerder visueel.
  • Lichamelijke klachten: opstijgend vocht in je woning kan ook gezondheidsproblemen veroorzaken, denk maar aan irritatie van de luchtwegen, allergieën, huidirritaties, …
  • Hoger energieverbruik: het duurt langer om vochtige lucht op te warmen dan droge lucht. Heb je last van opstijgend vocht in huis, dan zal je meer energie moeten verbruiken om je woning te verwarmen.

 

Mogelijke valkuilen behandeling opstijgend vocht

Heb je vochtproblemen in huis? Hou dan zeker rekening met onderstaande valkuilen voordat je een behandeling opstart:

  • Correcte diagnose stellen: vochtplekken onderaan je muur zijn meestal, maar niet altijd het gevolg van optrekkend vocht. Wil je zeker zijn van de juiste diagnose en vochtbehandelingsmethode? Laat dan altijd een vochtanalyse uitvoeren door een vochtspecialist.
  • Doe-het-zelven: net omdat een juiste diagnose zo belangrijk is om de juiste behandelingsmethode op te starten, wordt het afgeraden om opstijgend vocht zelf te behandelen. Vochtbestrijding vereist bovendien veel expertise, waardoor de kans bestaat dat je de gekozen methode niet helemaal correct uitvoert en het probleem daarmee niet volledig verhelpt.
  • Snelle aanpak: het is belangrijk dat optrekkend vocht zo snel mogelijk behandeld wordt. Merk je vochtplekken op onderaan de muur? Schakel dan meteen een vochtspecialist in om zo grote schade en andere negatieve gevolgen te voorkomen. Kom vrijblijvend in contact met 2 à 3 experts in jouw buurt via onze gratis offerteservice.
 
Vochtproblemen? Vraag vrijblijvend offertes aan
Lees ook
kelderdichting
Kelderdichting: Methodes & Kostprijs
injecteren tegen vocht
Muren injecteren: Kostprijs en werkwijze
soorten vochtproblemen
Soorten vochtproblemen
salpeter verwijderen op de muren
Salpeter op muren verwijderen: info & stappenplan
spouwmuurisolatie vochtbestrijding
Vochtige buitenmuur: Oorzaken & Behandeling
Vocht in muur behandelen
Vochtige muren herstellen
vochtbestrijdingstechnieken
Vochtbestrijding technieken
muren onderkappen
Muren onderkappen: Werkwijze & Kostprijs