Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Muren onderkappen: Werkwijze & Kostprijs

Als je last hebt van opstijgend vocht in je woning kan zich dit uiten op verschillende manieren: verf die afbladert, plakwerk dat lostkomt en ongezonde schimmels. Daarnaast voelt de woning ook kil aan en is de atmosfeer ongezond. Redenen genoeg dus om het probleem bij de wortel aan te pakken! Het onderkappen van de muren is de meest drastische methode om vocht te bestrijden, maar ook de meest effectieve en wordt vaak afgewogen tegen het injecteren van muren.

Graag een offerte en vrijblijvende diagnose van uw vochtproblemen? Vraag nu prijzen aan bij professionele vochtbestrijders via onze offerteservice. Klik hier voor meer informatie.

 

Muren injecteren of onderkappen: Het verschil

Opstijgend vocht komt vooral voor in gebieden waar het grondwater niet diep ligt. Door capillaire werking wordt het water als het ware in de muur omhoog ‘gezogen’, met alle gevolgen van dien. Nieuwbouwwoningen worden daarom voorzien van een vochtkeringslaag op de vloerpas, waardoor grondwater niet in de muren kan trekken. Bij oudere woningen werd dit nog niet toegepast of verkeerdelijk geplaatst waardoor het vocht vrij spel krijgt. Om dit op te lossen kan je ofwel een nieuwe waterwerende laag plaatsen (onderkappen) ofwel de muren injecteren.

Het onderkappen van de muren is een zeer adequate oplossing. Daarbij wordt er alsnog een waterkerende laag geplaatst. Door de muren te onderkappen ben je in een keer en voor altijd van optrekkend vocht verlost. Het is echter wel een arbeidsintensieve klus die behoorlijk omvangrijk is en vaak wordt toegepast bij grote renovatiewerken. Bij bewoonde huizen wordt daarom vaak gekozen voor muurinjectie.

 

Werkwijze van muren onderkappen

Muren onderkappen bestaat uit het plaatsen van een nieuwe waterkerende laag. Daarvoor wordt de muur, op ongeveer 2 centimeter boven de vloerpas, horizontaal ingezaagd. Vervolgens wordt de vochtkering, ook wel vochtscherm genoemd, met nieuw cement in de zaagsnede geplaatst. Omdat men uiteraard niet het hele huis in één keer los kan zagen, neemt men steeds een deel van maximaal 1 meter. Op die manier komt de stabiliteit van het huis niet in gevaar. De vochtschermen worden zo meter voor meter aangelegd waarbij ze elkaar voldoende moeten overlappen om waterdicht te blijven. Voor het vochtscherm kan men 4 soorten materiaal gebruiken; roestvrije metalen golfplaten, halfstijve vochtschermen, DPC folie of vochtwerende hydraulische mortel.

 

Muren onderkappen: de nadelen en voordelen

Onderkappen is klus die je niet moet onderschatten! Het is tijdrovend, arbeidsintensief en behoorlijk kostbaar. De muren van de woning moeten voor de onderkapping aan beide kanten goed bereikbaar zijn en het hele project zal dan ook flink wat rommel veroorzaken. Bovendien worden de muren zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant beschadigd en zullen dus opnieuw moeten worden afgewerkt.

muren onderkappen

Maar de voordelen van de onderkapping zijn dan ook groot. Het is de meest effectieve manier van vochtbestrijding en gaat een leven lang mee. Je wooncomfort wordt er echt vele malen groter door: geen optrekkende koude meer, geen schimmelvorming en geen afbladderende muren. Daarnaast heeft het uiteindelijk ook een financieel voordeel. Doordat je woning veel comfortabeler aanvoelt, zet je met gemak de verwarming een graadje lager. Je bespaart dus op de stookkosten en dat is ook nog eens beter voor het milieu!

 

Kostprijs muren onderkappen

Wat de kosten zijn voor onderkapping, hangt af van de dikte van de muren en wordt berekend per strekkende meter. Gemiddeld kan je uitgaan van prijzen vanaf ongeveer €100 per meter.

Vochtbestrijdingswerken worden financieel voordeliger dankzij enkele interessante premies. Voor het laten behandelen van muren tegen optrekkend vocht kan je aanspraak maken op de Mijn VerbouwPremie. Let op, want voor de premie gelden bepaalde voorwaarden. Ga op voorhand dus zeker na of je aan deze voorwaarden voldoet. Een van de belangrijkste voorwaarden is dat je de werken door een erkende aannemer laat uitvoeren. Prijzen kan je hier aanvragen.

 

Muren onderkappen? Huur een professional in!

Technisch gezien zou je, mits je twee rechterhanden hebt, ook zelf jemuren kunnen onderkappen. Toch is het sterk aangeraden om voor deze klus een professional aan te nemen. Er is namelijk altijd kans op scheurvorming en we hebben het hier ook over een klus die de stabiliteit van je woning tijdelijk ondermijnt.

Bovendien heeft het inhuren van een professionele vochtbestrijder ook andere voordelen. Zo krijg je veelal een garantie op het werk. Vochtbestrijdingswerken laten uitvoeren door een erkende aannemer is ook een voorwaarde om aanspraak te kunnen maken op een premie. Een mooie manier om de kosten flink omlaag te krijgen!

 

 
Vochtproblemen? Vraag vrijblijvend offertes aan
Lees ook
kelder waterdicht maken drainage
Kelder waterdicht maken: 4 situaties + oplossingen
schimmel muren
Schimmel op muren
gevel waterafstotend maken
Gevel waterdicht maken
Opstijgend vocht binnenmuur
Opstijgend vocht behandelen: Methodes + prijs
spouwmuurisolatie vochtbestrijding
Vochtige buitenmuur: Oorzaken & Behandeling
kelderdichting
Kelderdichting: Methodes & Kostprijs
injecteren tegen vocht
Muren injecteren: Kostprijs en werkwijze
Doorslaand vocht binnenmuur
Doorslaand vocht: oorzaken en behandeling