Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Gevel waterdicht maken

Een gevel die langdurig vochtig blijft kan tot allerlei vochtproblemen leiden. Belangrijk is om eerst de oorzaak van het probleem aan te pakken. Pas daarna kan de gevel effectief waterdicht gemaakt worden. Een gevel waterdicht maken? Ontdek hier alles over de werkwijze, voorwaarden, voordelen en kostprijs.

✓ Gratis prijzen en advies op maat aanvragen voor vochtbestrijding kan via de offertepagina.

 

Werkwijze gevel waterdicht maken

Een gevel behandelen tegen vocht gebeurt in drie stappen. Eerst is er het reinigen van de gevel, gevolgd door de inspectie van de gevel op barsten en scheuren. Tot slot volgt het waterdicht maken van de gevel.

 

gevel reinigen 1. Reinigen van de gevel

Een gevel waterafstotend maken begint bij het reinigen van die gevel. Dat betekent dat eventuele begroeiing, mossen, algen, oude verflagen, … verwijderd worden. Klimplanten (vooral klimop) kunnen de gevel zwaar beschadigen. Dat komt omdat de wortels  diep kunnen doordringen in het voegwerk waardoor het poreus kan worden en kan scheuren.

Een begroeide gevel die lang vochtig blijft is vaak een signaal van problemen met het voegwerk of de stenen zelf. Vochtige buitenmuren behandelen begint dus steeds met het verwijderen van eventuele begroeiing. Pas dan kan je de gevel waterafstotend maken.

 

Gevel inspecteren op barsten en scheuren 2. Inspectie van de gevel

Vochtige buitenmuren worden vaak veroorzaakt door barsten of scheuren in het voegwerk waarlangs vocht naar binnen kan sijpelen. Indien je een gevel waterdicht wil maken dan zal de beschadigingen eerst opgelost moeten worden.

Het is mogelijk om met allerlei vochtwerende coatings aan de slag te gaan om de gevel te behandelen tegen vocht, maar wanneer de gevel zelf beschadigd is haalt dat niets uit.

Het voegwerk zal eerst hersteld moeten worden. Hetzelfde geldt voor eventueel beschadigde stenen.

 

buitenmuur waterdicht maken 3. Aanbrengen van de vochtwerende vloeistof

Impregneren, of hydrofoberen houdt in dat de gevel behandeld wordt met een product dat diep in de poriën van het steenwerk trekt. Er zijn verschillende hydrofoberende producten op de markt met elk hun karakteristieke eigenschappen.

De meeste producten zijn ‘ademend’ en sluiten de muur dus niet volledig af. Door het impregneren neemt de gevel niet langer vocht op en zal het regenwater simpelweg langs de muur naar beneden druppelen. In de meeste gevallen zijn hiermee de vochtproblemen binnen opgelost. Het kan echter nog maanden duren voordat de gevel goed is uitgedroogd.

Prijs gevel behandelen tegen vocht

Een gevel waterdicht maken met een impregneermiddel kost gemiddeld €8 à €12 per vierkante meter. De kostprijs is natuurlijk afhankelijk van het aantal vierkante meters, de staat van de gevel en de bereikbaarheid ervan.

Benieuwd naar een prijs op maat voor het behandelen van je gevel tegen vocht?
✓ Gratis prijzen en advies op maat aanvragen voor vochtbestrijding kan via de offertepagina.

 

Waarom een gevel waterdicht maken?

Een gevel waterdicht maken lost in veel gevallen het vochtprobleem in je woning op. Toch zijn er nog meer voordelen aan verbonden:

1) Gevel wordt minder snel vuil.
vuildeeltjes zullen zich door de beschermlaag minder makkelijk aan het oppervlak kunnen hechten. Vervuiling die toch optreedt is makkelijker te verwijderen.

2) Mossen en algen groeien minder snel op de gevel.
Dat komt omdat de muur beter uitdroogt.

3) Langere levensduur van de gevel.
De gevel is dan ook beter beschermd tegen vorstschade. Daardoor neemt de waarde van de woning trouwens toe. Door een buitenmuur waterdicht te maken voorkom je namelijk dat haarscheurtjes ontstaan in de stenen of het voegwerk. Deze haarscheurtjes ontstaan doordat vocht opvriest en daarbij uitzet.

Doorheen de jaren zal het vocht steeds makkelijker in het metselwerk kunnen dringen. De enige oplossing is dan het metselwerk te renoveren en waterafstotend te maken.

 

gevel waterdicht maken

 

Hoe lang is de gevel beschermd na het waterdicht maken?

Na het waterdicht maken van de gevel met een impregneermiddel is de gevel gemiddeld acht tot tien jaar beschermd. De exacte beschermingstermijn is afhankelijk van het soort ondergrond, de conditie ervan en het type impregneermiddel. Meestal krijg je een garantie van vijf tot tien jaar op de coating.

Een inspectie van de gevel moet uitwijzen welk product gewenst is en of er geen contra indicaties zijn. Impregneren is immers niet altijd mogelijk en de gevel moet aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Voorwaarden buitenmuur waterdicht maken

Een buitenmuur waterdicht maken met een hydrofoberend middel moet je niet zien als een tovermiddel, eerder als een redmiddel wanneer andere (bouwkundige) oplossingen niet mogelijk zijn.

Impregneren is in bepaalde omstandigheden niet mogelijk en kan zelfs schadelijk zijn voor de gevel. Het is daarom belangrijk dat de gevel eerst door een expert beoordeeld wordt.

 

Voor het impregneren van de gevel moet de gevel doorgaans aan de volgende voorwaarden voldoen:

Het metselwerk (voegen en stenen) moet vrij zijn van scheuren.

Het voegwerk en het metselwerk moeten zoveel mogelijk homogeen zijn.
Dat wil zeggen dat de muur uit dezelfde soort stenen opgebouwd moet zijn. Zoniet kan het impregneermiddel niet goed egaal in de gevel trekken.

Om die reden zijn sommige oude bakstenen of natuurstenen gevels soms lastiger te behandelen. Deze zijn namelijk vaak opgebouwd uit verschillende steensoorten.

De gevel mag niet te veel vocht of zouten bevatten.
De zout- en vochtbelasting van je gevel kan je te weten komen via speciale metingen.

 

Buitenmuur waterdicht maken

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een ervaren vochtspecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Ervaren vochtspecialisten