Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Schimmel op muren

Schimmel op muren en vochtproblemen gaan vaak hand in hand. De sporen van schimmel kunnen voor heel wat gezondheidsklachten zorgen en daarom is het belangrijk zo snel mogelijk van de schimmel in je huis af te komen. Het verwijderen van schimmel is niet moeilijk, maar het is maar weinig zinvol als het vochtprobleem niet wordt aangepakt.

 

Hoe ontstaat schimmel op muren?

schimmel muur Voor schimmels is een vochtige ondergrond met een atmosfeer van stilstaande, warme lucht een ideale omgeving om zich te ontwikkelen. Als er in een vochtig huis slecht geventileerd wordt, vormen de muren dan ook een prima ondergrond voor schimmelvorming: de condensvorming op de muur in combinatie met de warme en vervuilde lucht zijn een feestmaaltje voor de schimmels en zij zullen zich daar dan ook lekker nestelen. Nu is het ook meteen duidelijk dat het weinig zinvol is de schimmels op de muren te gaan verwijderen als er niets aan de oorzaak van deze schimmels wordt gedaan.

 

 

 

Het vochtprobleem aanpakken

schimmel op muren Wil je echt iets aan de schimmel doen, dan moet je eerst de oorzaak van het vochtprobleem achterhalen. Aan de hand daarvan kan er een juiste manier van aanpak worden vastgesteld.

Opstijgend vocht kan verholpen worden door de muren te injecteren of door de muren te onderkappen. Bij doorslaand vocht kan je de buitenmuur impregneren en eventuele lekkages kunnen gerepareerd worden. Bij overmatige condensvorming in huis, bijvoorbeeld in de badkamer, is de oorzaak meestal onvoldoende ventilatie. Laat een ventilatiesysteem plaatsen dat de vochtige lucht naar buiten afvoert en zet na het douchen de deur en het raam open.

Ook elders in de woning is het belangrijk om te zorgen dat er beter geventileerd wordt. Elke dag luchten door de ramen open te zetten is al een goede start. Soms is dat echter niet voldoende omdat er niet genoeg ramen zijn die open kunnen. Laat in dat geval een ventilatierooster in het kozijn plaatsen, zodat je continu kan ventileren.

Pas als je het vochtprobleem en de ventilatie hebt aangepakt, kan je aan een adequate verwijdering van de schimmel op muren beginnen. Blijf echter ook daarna altijd goed ventileren om nieuwe schimmelvorming te voorkomen. Bovendien is frisse lucht in huis gezonder.

Heb je last van vochtproblemen en/of schimmelvorming in huis en wil je een vakman inschakelen om dit aan te pakken? Op de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij professionele vocht- en schimmelbestrijders. Klik hier voor meer informatie.

 

Schimmel op muren: hoe verwijderen?

Schimmel op muren kan je meestal zelf vrij eenvoudig verwijderen. Als het probleem heel erg is, of je hebt in ernstige mate last van allergie, dan is het aan te raden dit door een professional te laten doen. Ga je het zelf doen, zorg dan altijd dat je ‘nat’ werkt. Dus nooit een droge borstel of spons gebruiken. De sporen van de schimmel zijn namelijk hele fijne, onzichtbare stofdeeltjes die je verstuift als je droog werkt, waardoor ze gaan rondvliegen. Daarmee kan je ze niet alleen eerder inademen, maar ze kunnen daardoor ook weer makkelijk ergens anders neerslaan, waardoor je de schimmel dus eerder verspreidt dan verwijdert. Werk dus altijd met een natte spons of borstel en draag ter bescherming handschoenen en een mondkapje.

schimmel verwijderen

Er zijn speciale producten te koop om schimmels adequaat mee te verwijderen. Dat zijn prima middeltjes, maar gewoon bleekmiddel of soda werken ook goed. Soda is het meest vriendelijk voor het milieu en voor je muur. Het hangt een beetje van de ondergrond en de mate van schimmelvorming af welk alternatief het beste is. Heb je een witte muur met niet al te veel schimmelvlekken, dan is chloor een prima reiniger. Bij behang of een gekleurde muur kan je beter soda gebruiken. Zijn de schimmelvlekken echt overdadig aanwezig, dan zal je waarschijnlijk toch je muur opnieuw moeten afwerken (schilderen of behangen) en kan je net zo goed kiezen voor chloor of een echte schimmelverwijderaar. Verwijder dan eerst de oude lagen behang of verf en maak dan de muur grondig schoon. Als alles weer helemaal opgedroogd is, kan je nieuwe verf of behang aanbrengen. Spoel na het reinigen altijd na met schoon water en laat alles heel goed opdrogen.

Om definitief met schimmel af te rekenen moet je dus 3 dingen doen; het vochtprobleem aanpakken, zorgen voor voldoende ventilatie en de schimmel van je muur verwijderen. Zo ben je snel voorgoed van je schimmel af!

Heb je last van schimmel op muren in jouw woning en wil je dit laten aanpakken door een vakman? Via de offerteservice kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen aanvragen bij professionele vocht- en schimmelbestrijders. Zo kan je eenvoudig prijzen vergelijken. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 
Vochtproblemen? Vraag vrijblijvend offertes aan
Lees ook
injecteren tegen vocht
Muren injecteren: Kostprijs en werkwijze
soorten vochtproblemen
Soorten vochtproblemen
muren onderkappen
Muren onderkappen: Werkwijze & Kostprijs
Opstijgend vocht binnenmuur
Opstijgend vocht behandelen: Methodes + prijs
technieken vochtbestrijding kosten
Vochtbestrijding: technieken & hun prijzen
kelderdichting
Kelderdichting: Methodes & Kostprijs
kelder waterdicht maken drainage
Kelder waterdicht maken: 4 situaties + oplossingen
buitenmuur hydrofoberen kostprijs
Gevel impregneren: werkwijze en prijs per m2