Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Soorten vochtproblemen

Zowel in een moderne – als in een wat oudere woning kun je vroeg of laat te maken krijgen met vochtproblemen. Het kan veroorzaakt worden door condensatie van vochtige lucht of door infiltratie van grond- of regenwater maar er zijn meerdere oorzaken mogelijk. Met welke soorten vochtproblemen kun je zoal te maken krijgen?

Graag een offerte en vrijblijvende diagnose van uw vochtproblemen? Vraag nu prijzen aan bij professionele vochtbestrijders via onze offerteservice. Klik hier voor meer informatie.

 

Opstijgend vocht

Opstijgend vocht wordt veroorzaakt door infiltratie van grondwater. Door het ontbreken van een goede waterkering of door andere problemen met de constructie van het huis, wordt grondvocht door de muren opgenomen en gaat het zich verder in de muur verspreiden. Door opstijgend vocht worden de muren aan de onderzijde vochtig en raken pleisterlagen beschadigd. Schimmels en algen kunnen zich vervolgens op de muur gaan afzetten. Een veel voorkomende manier om opstijgend vocht te voorkomen is door het injecteren van de muren. Hierbij wordt in de muur een chemisch middel gespoten waar het een barrière gaat vormen tegen het opstijgende vocht. Voor meer informatie en prijzen kan je terecht op onze online offertepagina.

Opstijgend vocht

 

Condensatie

Een gemiddeld gezin produceert gemiddeld 10 liter vocht per dag bij het dagelijkse huishouden (koken, wassen, douchen, enz.).  Deze grote hoeveelheid vocht, die ook ontstaat door de vochtige lucht die wij uitademen, moet uit de woning worden afgevoerd. Wanneer dat niet voldoende gebeurt, bijvoorbeeld door het ontbreken van een goede ventilatie in huis, gaat de vochtige damp condenseren tegen ramen, deuren en koude muren. Op deze plekken ontstaat dan waterdruppels die plaatselijk voor een vochtprobleem kunnen gaan zorgen. Vochtproblemen veroorzaakt door condensatievocht komen vaak voor in badkamers en keukens aangezien daar de concentratie vocht het grootst is. Een condensatieprobleem kan opgelost worden door beter te gaan ventileren. Vaak is een mechanisch ventilatiesysteem nodig om het vochtprobleem effectief aan te kunnen pakken.

 

Vochtige kelder

Vocht in de kelder is ander veel voorkomend vochtgerelateerd probleem. Net als bij opstijgend vocht, is grondvocht hiervan de oorzaak. De wanden en de vloer van de kelder staan bloot aan het grondwater dat zich (onder hoge druk) een weg naar binnen probeert te banen. Een kleine scheur of spleet in de wand of een niet goed afgedichte doorvoer in de kelder kan al voldoende zijn om een vochtprobleem te veroorzaken. Vocht kruipt overal in, zeker wanneer het onder druk staat en veel kelders zijn hier niet tegen bestand. Om het probleem op te lossen kiest men vaak voor een kelderdichting in de vorm van bekuiping. De kelder wordt dan opnieuw bekleed aan de binnenkant met een waterdichte cementering. Wanneer bekuiping niet mogelijk is, past men meestal een vorm van drainage toe. Het grondwater wordt dan via een speciaal aangebracht drainagesysteem afgepompt.

 

Bouwvocht

Bouwvocht is condensatievocht dat ontstaat tijdens het droogproces van  bouwmaterialen die met water zijn vermengd. Pas aangebracht pleisterwerk of een vers gestorte betonnen vloer bevat een grote hoeveelheid vocht die moet gaan verdampen. Vooral in de wintermaanden, wanneer de ramen niet open staan kan dit voor problemen zorgen indien er niet voldoende ventilatie kan worden toegepast. Een bouwdroger kan in sommige gevallen uitkomst bieden. Deze neemt vochtige lucht op waardoor de luchtvochtigheid gaat dalen. Een voordeel hiervan is dat de uitdrogingstijd van de materialen aanzienlijk verkort wordt. Hierdoor kan er sneller begonnen worden met de afwerking van wanden en vloeren.

 

Lekkage

Een veel voorkomende oorzaak van vochtoverlast is lekkage. Het gaat dan meestal om zeer kleine lekkages aan waterleidingen of CV leidingen waaruit druppelsgewijs water komt. Lekkages blijven vaak voor lange tijd (soms jaren) onopgemerkt totdat er zichtbare gevolgen gaan optreden in de vorm van vochtige plekken en schimmels. Met speciale apparatuur, bijvoorbeeld infrarood camera’s kan een lekkage worden gedetecteerd. Als de locatie van het probleem eenmaal is vastgesteld kan men het probleem gericht verhelpen en het lek dichten.

 

Prijzen vochtproblemen oplossen

[box type=”info” size=”large”]Gezien de diverse soorten vochtproblemen is het aangeraden steeds verschillende vochtexperten raad te plegen. Zo kan je niet alleen prijzen vergelijken maar ook diverse oplossingen met elkaar vergelijken. Voor een vrijblijvende prijs op maat verwijzen we u graag door naar onze offerteservice.[/box]

 
Vochtproblemen? Vraag vrijblijvend offertes aan
Lees ook
technieken vochtbestrijding kosten
Vochtbestrijding: technieken & hun prijzen
Vocht in muur behandelen
Vochtige muren herstellen
spouwmuurisolatie vochtbestrijding
Vochtige buitenmuur: Oorzaken & Behandeling
muren onderkappen
Muren onderkappen: Werkwijze & Kostprijs
buitenmuur hydrofoberen kostprijs
Gevel impregneren: werkwijze en prijs per m2
Opstijgend vocht binnenmuur
Opstijgend vocht behandelen: Methodes + prijs
Doorslaand vocht binnenmuur
Doorslaand vocht: oorzaken en behandeling
salpeter verwijderen op de muren
Salpeter op muren verwijderen: info & stappenplan