Zonwering terras: soorten en prijzen
Als je op het terras wil genieten van het mooie weer maar niet rechtstreeks in de zon wil zitten, kan je overwegen om zonwering te installeren. Er bestaan heel wat constructies die het zonlicht weghouden, zonder al te ingrijpende bouwwerken te moeten doen. In dit artikel overlopen we de populairste zonweringen voor het terras en hun prijzen.
Soorten zonwering terras
Knikarmschermen
Knikarmschermen worden aan de gevel geplaatst en kunnen uitgerold worden dankzij twee armen. Het voordeel aan dit soort schermen is dat ze geen plaats op het terras zelf innemen zodat je ten volle kan blijven genieten van de volledige oppervlakte van je terras. Tegenwoordig kan de hellingsgraad van knikarmschermen ingesteld worden. Hierdoor kan je ook in de schaduw blijven zitten als de zon wat lager komt te staan. Als je de zonwering niet nodig hebt, kan je ze simpelweg oprollen in een houder, meestal uit aluminium, die bevestigd wordt aan de gevel. Zo blijft je zonwering dus in goede staat en het is een elegante constructie.
Staande zonwering
Met een staande zonwering kan je grote oppervlakken voorzien van een mooi schaduwplekje. Meestal wordt de constructie gemaakt uit aluminium, zodat ze erg stevig staat. Over deze constructie wordt een doek gespannen dat bestand is tegen de weersomstandigheden. Het doek is ook rot- en schimmelvrij en vereist nauwelijks onderhoud. Deze luifel kan bovendien makkelijk voorzien worden van verlichting en verwarming. Zo kan je dus zeer eenvoudig de ideale terraservaring creëren. De keuze voor de kleur en het motief van het doek is erg groot, dus je kan je zonwering zelf vormgeven.
Screens
Screens zijn zonweringen die aan de buitenkant van het huis worden aangebracht om zo de temperatuur binnen aangenaam te houden. Je ziet ze vaak bij veranda’s: zo kan je heerlijk genieten van een mooie zomerdag in je veranda zonder het veel te warm te krijgen. Onder het glas van de veranda wordt het namelijk al snel bloedheet. De schermen, meestal vervaardigd uit glasvezel of polyester, worden aan de buitenkant aangebracht, dus je hebt binnen in feite geen plaatsverlies. Dit soort zonwering is verkrijgbaar in allerlei kleuren zodat je zeker een kleur vindt dat bij jouw woning en/of veranda past.
Schaduwdoek
Een andere leuke manier van zonwering is een schaduwdoek. Hierbij wordt een doek gespannen tussen enkele palen en zo ontstaat een gezellig schaduwplekje. Schaduwdoeken houden een groot deel van de UV-straling van de zon tegen. Ze vervangen steeds vaker de traditionele parasol omdat je bij schaduwdoeken geen last hebt van de parasolvoet. Je kan ze in heel veel vormen en maten kopen, dus je vindt zeker wel een doek dat past bij jouw wensen en voorkeuren. Bovendien geven ze een trendy uitstraling aan je woning. De makkelijke plaatsing en reiniging van het doek zijn zeker extra troeven.
Bediening
Knikarmschermen en screens kan je manueel bedienen, maar je kan er ook voor opteren om ze elektrisch aan te sturen. Dit is erg comfortabel want je hoeft niet uit je terrasstoel te komen om meer of minder schaduw te hebben op je terras. Wil je elektrische zonwering laten installeren aan jouw huis? Klik dan hier om gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen.
Zonwering prijs
De prijs van knikarmschermen ligt tussen 800 en 1500 euro voor een scherm van ongeveer 4 meter breed. De prijs hangt onder meer af van de montage en de bediening, die manueel of elektrisch kan gebeuren.
Een basismodel van een vrijstaande zonneluifel kost ongeveer 600 euro. Voor grotere en luxueuzere modellen kan de prijs tot meer dan 1000 euro oplopen.
Voor een screen van een meter breed beginnen de prijzen bij 300 euro. Wil je bredere screens met elektrische bediening, dan kan de prijs van de plaatsing oplopen tot 800 euro.
Een schaduwdoek op zich is vrij goedkoop: de prijzen beginnen al rond 20 euro. Natuurlijk kost een hele constructie met palen een pak meer. De plaatsing van een constructie met palen en een kwalitatief zeil kost al snel 300 euro.
Hou er steeds rekening mee dat plaatsing extra kosten met zich kan meebrengen. Prijzen kan je hier aanvragen.