Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Zonnescreens

Op zoek naar een praktische én mooie manier om de zon uit jouw huis te weren? Dan zijn zonnescreens zeker het overwegen waard. Deze verticale zonwering houdt het huis lekker koel terwijl je, indien gewenst, toch de doorkijk naar buiten behoudt. Ontdek hier alles wat je moet weten over de mogelijkheden en prijzen van zonwering screens.

 

 

Wat zijn zonnescreens?

Een zonnescreen is verticale zonwering, in de vorm van een doek, die vlak naast het raam uitrolt en daarbij de volledige afmeting van het raam inneemt.

Je kan het zowel aan de binnen- als buitenkant van het raam plaatsen, maar meestal kiest men voor zonnescreens buiten. Op die manier kunnen de screens de zonnestralen tegenhouden nog voor ze het raam bereiken. Daardoor warmen de ramen minder op en blijft het ook in huis koeler. Naast warmte houdt deze zonwering ook licht tegen en biedt het optimale privacy.

Screens als zonwering hebben dezelfde werking als rolluiken. Het screendoek zit opgerold in een omkasting. Uit die omkasting schuift het doek langs twee geleiders naar beneden. Een screen is erg stabiel en windvast en neemt bovendien weinig ruimte in. Zowel het doek als de omkasting van zonnescreens is heel wat compacter en dunner als bij rolluiken. Net dat esthetische voordeel maakt ze zo populair.

 

TIP: Voor het plaatsen van zonnescreens doe je er goed aan een vakman in te schakelen. Deze heeft de nodige kennis en ervaring om de plaatsing correct uit te voeren, zonder schade toe te brengen aan de muren of ramen. Bovendien kan een professional ook gepast advies geven over welk type screens het best past bij jouw situatie en wensen. Vraag vrijblijvend advies en prijzen op maat aan bij professionele plaatsers van zonwering via de offertepagina.

 

 

Types zonwering screens

Algemeen zijn er 3 soorten screens als zonwering: De standaard screens, windvaste screens en zipscreens.

 

1. Standaard screens zonwering

Deze soort herken je aan de standaard manier waarop het doek en de onderlijst naar beneden wordt bewogen tussen de geleiders. Het screen bedekt niet het volledige raam, er zitten kleine kiertjes aan de zijkanten. Daardoor krijg je nog wat lichtinval in huis. Door de kiertjes is de zonwering ook niet insectenwerend en is de kans dat de onderlijst bij veel wind klappert groter. Standaard zonnescreens zijn wel het goedkoopst in vergelijking met de andere types.

Eigenschappen: kieren aan de zijkant, doek wordt soepeler met de tijd doordat het niet wordt opgespannen, goedkoper tov andere types, kan klapperen bij veel wind

 

2. Windvaste screens

Anders dan bij de standaard uitvoering, wordt het doek hier door een systeem van veren op spanning gehouden. Daardoor blijft het doek mooi en strak zitten en kunnen het doek en de onderlijst bij een felle windvlaag niet beginnen klapperen. Ook windvaste screens hebben kleine kieren aan de zijkanten.

Eigenschappen: kieren aan de zijkant, doek wordt door veren op spanning gehouden, gemiddelde prijs, klappert niet bij veel wind

 

3. Zipscreens

Bij een zipscreen of solid screen worden de zijkanten van het doek via een ritssluiting op spanning gehouden. Het systeem omsluit alle zijkanten waardoor het volledige raam bedekt wordt zonder kieren. Een zipscreen is ook winddicht en insectenwerend.

Eigenschappen: het systeem omsluit alle zijkanten (geen kieren aan de zijkant), het gehele screen wordt via een ritssluiting op spanning gehouden, klappert niet bij veel wind, duurder tov van andere types

 

zonwering-screens

 

Screens prijzen

De prijs voor binnen- of buitenzonwering screens is afhankelijk van verschillende factoren. De breedte, omkasting en bediening van de screens hebben samen met de plaatsingskosten de grootste invloed op het totale kostenplaatje. Enkele richtprijzen:

 

Opties zonnescreenGemiddelde prijs per screen (incl. btw)
Breedte1 - 3 meter ± €150 - €270
Omkastingafgeschuind / vierkant / afgerond± €0 - €40
Bedieninghandmatig / automatisch ± €35 - €400
PlaatsingOpm: hoe meer zonnescreens je laat plaatsen,
hoe lager de plaatsingskost per screen
± €100 - €150
Interesse in zonnescreens en benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw situatie en wensen? Vraag vrijblijvend offertes aan bij professionele zonnescreen plaatsers via de offertepagina.

 

1. Breedte

Zonwering screens uit bijvoorbeeld doe-het-zelf zaken zijn enkel beschikbaar in standaard afmetingen. Laat je zonnescreens buiten of binnen op maat maken, dan zijn ze in principe mogelijk in alle afmetingen. Met een op maat gemaakt exemplaar ben je m.a.w. verzekerd van een mooi eindresultaat doordat het screen het volledige raam bedekt. Natuurlijk, hoe groter het screen, hoe hoger de prijs.

Benieuwd naar advies en prijzen voor een op maat gemaakt zonnescreen? Vraag vrijblijvend offertes op maat aan bij professionele plaatsers via de offertepagina.

 

2. Omkasting

De omkasting van binnen- of buitenzonwering screens is mogelijk in verschillende vormen. Een afgeschuinde kast is doorgaans de standaard. Een rechte/vierkante of afgeronde omkasting is ook mogelijk, maar daar rekent men vaak een meerprijs (€20 à €40) voor aan.

Naast de vorm kan je ook de kleur van de omkasting kiezen. Erg populair zijn omkastingen in wit, creme, antraciet en zwart. Het is afhankelijk van de leverancier/vakman dat er voor bepaalde kleuren een meerprijs wordt aangerekend.

 

3. Bediening

Kies je voor een handmatige of elektrische bediening? Handmatige bediening van zonwering screens kan via een handslinger of draaistang aan de binnenkant van de woning (€35 à €50).

Elektrische zonwering is natuurlijk veel makkelijker en biedt ook meer mogelijkheden. Zo kan je kiezen voor elektrische bediening via een wandschakelaar (€50 à €160) of afstandsbediening (€200 à €250). Sluit je de zonnescreens aan op een domoticasysteem, dan kan je ze zelfs via een app op jouw smartphone bedienen.

Alles automatiseren via tijdgestuurde bediening waarbij de screens openen en sluiten op een ingesteld tijdstip behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden. Er zijn ook systemen die werken o.b.v. wind, regen of zonnecellen sensoren. Daarvoor kunnen de prijzen makkelijk oplopen tot €400.

 

4. Plaatsing

Er zijn verschillende manieren om binnen- of buitenzonwering screens te plaatsen:

 • Voorbouw: Lijst net voor het raam, op het kozijn.
 • Opbouw: Lijst op de muur, buiten het kozijn.
 • Inbouw: Lijst in de muur zodat het systeem niet zichtbaar is.

Voor het laten plaatsen van de screens, via welk systeem dan ook, kan je rekenen op een gemiddelde prijs van €100 à €150. Hou ook rekening met eventuele extra kosten zoals voorrijkosten of kosten voor het opmeten of de plaatsing op verdiep (€30 à €50).

Tip: Het monteren van screens als zonwering vraagt kennis en voorzichtigheid. Wil je jezelf verzekeren van een stevige plaatsing, zonder schade toe te brengen aan de muren of ramen? Schakel dan een vakman in. Deze heeft de nodige kennis en ervaring om jou te verzekeren van een goede plaatsing en kwaliteit op lange termijn. Vraag vrijblijvend offertes op maat aan bij professionele plaatsers via de offertepagina.

 

zonnescreens

 

Soorten screendoeken

Ook wat betreft het soort screendoek is er heel wat keuze. Screendoeken worden gemaakt van acryl of een combinatie van glasvezel en polyestervezels en hebben een open, geperforeerde structuur. Het grote voordeel? Ze houden zonlicht tegen terwijl de doorkijk naar buiten wordt behouden en de inkijk naar binnen wordt verhinderd.

Screendoeken zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en met verschillende openings- en transmissiefactoren. De openingsfactor bepaalt het doorzicht. De transmissiefactor bepaalt hoeveel zonlicht er wordt doorgelaten. Welk type screendoek je kiest zal vooral afhangen van jouw eigen voorkeuren.

 

 

Onderhoud zonnescreens buiten en binnen

Screens als zonwering zijn enorm handig in onderhoud. Je kan ze makkelijk met een doek of borstel en water afwassen. Voor hardnekkige vlekken kan je een zachte zeep gebruiken. Vermijd hoe dan ook agressieve en zure schoonmaakmiddelen. Ook het gebruik van de hogedrukreiniger is absoluut af te raden.

Tip: De vakman die jouw screens installeert, kan je perfect adviseren over het specifiek onderhoud dat jouw screens nodig hebben. Zo ben je er zeker van dat je op de juiste manier te werk gaat en je geen schade toebrengt aan jouw screens.

 

 

Voordelen van screens zonwering

 • Bescherming tegen licht.
 • Bescherming tegen warmte in de zomer (en kou in de winter).
 • Privacy: Uitkijk naar buiten blijft mogelijk, inkijk van buiten naar binnen niet.
 • Bescherming van het interieur tegen verkleuring doordat schadelijke UV-stralen gefilterd worden.
 • Esthetisch mooi: Minder opvallend dan andere types zonwering.
 • Mogelijk in verschillende uitvoeringen en kleuren.
 • Toepasbaar op verschillende soorten ramen.
 • Elektrische bediening is mogelijk.
 • Onderhoudsvriendelijk

 

 

Tip: De prijzen kunnen sterk verschillen van vakman tot vakman. Vergelijk daarom voorstellen van verschillende aanbieders. Zo kan je makkelijk prijzen, termijnen, realisaties, materialen, adviezen, … vergelijken en kies je het aanbod dat het best past bij jouw verwachtingen. Vraag vrijblijvend offertes op maat aan bij erkende zonnescreen specialisten uit jouw regio via de offertepagina.

 

Lees ook
terrasoverkapping
Terrasoverkapping plaatsen: Materialen en hun eigenschappen
zonwering terras
Zonwering terras: soorten en prijzen
zonwerend glas
Zonwerend glas: opties, kosten & alternatieven
muren isoleren voorbeeld
Muren isoleren: voordelen & soorten [+ Kosten]
goedkoopste pvc ramen en deuren
Goedkope ramen en deuren: hoe vergelijken?
kelder waterdicht maken drainage
Kelder waterdicht maken: 4 situaties + oplossingen
warmtepompboiler
Sanitair warm water
biomassaketel prijs
Biomassaketel