Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Terrasoverkapping plaatsen: Materialen en hun eigenschappen

Met een terrasoverkapping maak je van het terras een sfeervolle plek waar je heerlijk beschut tegen de zon, in je luie stoel kunt relaxen. En mocht er een zomers buitje vallen? Geen probleem, je kunt lekker buiten onder de overkapping blijven zitten en zo genieten van het verkoelende weer.

Soorten terrasoverkappingen

Het aanbod aan terrasoverkappingen is overweldigend groot. Er is een ruim aanbod aan materialen en type constructies. Het hangt af van de grootte van het terras, het type woning, je persoonlijke wensen en het beschikbare budget, voor welke soort terrasoverkapping je het beste kiest. Het handigst is het om als eerste een materiaalkeuze maken en dan vervolgens de voor- en nadelen van iedere materiaal tegen elkaar afwegen. Daarna kun je bekijken of  het binnen je budget past.

 

Houten terrasoverkapping

houten terrasoverkapping

Hout is altijd populair geweest als materiaal voor een terrasoverkapping en dat is het nog steeds.  Met hout geef je een natuurlijke uitstraling aan het terras. Door de grote keuze aan houtsoorten is er altijd wel geschikte soort te verzinnen en laat een houten terrasoverkapping zich makkelijk combineren met de meest uiteenlopende woningen en woningstijlen.

 

Houtsoorten

Bij een houten terrasoverkapping kun je kiezen uit verschillende houtsoorten zoals hardhout of geïmpregneerd hout maar er zijn nog meer soorten waar je uit kunt kiezen, waaronder de meer  ecologisch verantwoorde soorten. Belangrijk bij de keuze van de houtsoort is de duurzaamheid. De duurzaamheid van hout wordt uitgedrukt in duurzaamheidsklassen (van 1 tot 5) waarbij 1 staat voor het meest duurzaam en vijf voor het minst duurzaam. Hout van duurzaamheidsklasse 1 kan tot wel meer dan 25 jaar meegaan.

 

Voordelen en nadelen van een houten terrasoverkapping

Hout is een natuurproduct met een natuurlijke sfeervolle uitstraling. Je kunt er dus alle kanten mee op en het materiaal is makkelijk te bewerken. Het nadeel van een houten terrasoverkapping is het onderhoud dat ermee gemoeid is. Zelfs tropisch hardhout heeft enig onderhoud nodig in de vorm van een minerale olie, vernis of of beits. Daarnaast is hout niet het goedkoopste materiaal. Wil je een warme sfeervolle en natuurlijke uitstraling aan het terras geven en ben je niet bang voor een klein beetje onderhoud? Dan is hout als overkappingsmateriaal een goede kandidaat.

 

 

 

Aluminium terrasoverkapping

Aluminium is een licht materiaal dat sterk en duurzaam is. Een aluminium overkapping komt het beste tot zijn recht bij een modern strak ogend terras. Het is tegen alle weersomstandigheden bestand en vergt nagenoeg geen onderhoud. Schimmels en algen kunnen haast geen vat krijgen op het gladde oppervlak en mocht er eventueel toch een vervuiling ontstaan, dan laat deze zich eenvoudig verwijderen.

 

Opbouw van een aluminium terrasoverkapping

Bij een aluminium overkapping gebruikt men meestal steunpalen die ook van aluminium zijn gemaakt. Ze zullen niet, zoals houten palen, op termijn gaan rotten en zorgen voor een erg stabiele constructie. Het dak van het terras kan volledig van aluminium worden gemaakt maar wil je wat meer lichtinval dan kun je ook kiezen uit een kunststof zoals polycarbonaat.

 

Voordelen en nadelen van een aluminium overkapping

Aluminium heeft een moderne en luxe uitstraling. Door de stevige constructie kan het makkelijk gecombineerd worden met glazen schuifwanden. Een aluminium terrasoverkapping is zeer duurzaam en vergt weinig tot geen onderhoud. Een nadeel is dat de keuze aan kleuren vrij gering is en dat het materiaal een stuk moeilijker op maat is te maken dan bijvoorbeeld hout. Afhankelijk van de constructie en de hoeveelheid aluminium die nodig is, is een aluminium terras overkapping doorgaans wat duurder dan een houten overkapping.

 

 

 

Terrasoverkapping van kunststof (PVC)

PVC terrasoverkapping

PVC is een uiterst sterk materiaal en kent vele toepassingen. Het kan prima toegepast worden als materiaal voor een terrasoverkapping omdat het duurzaam is, transparant en niet zo snel zal breken als glas. PVC is een goedkoop materiaal (goedkoper dan glas) en wordt daarom frequent toegepast. Bij een terrasoverkapping van PVC wordt alleen het dak van kunststof gemaakt. De steunpilaren bestaan meestal uit hout of aluminium.

 

Voordelen en nadelen van een PVC terrasoverkapping

PVC blijft een bepaalde hoeveelheid licht doorlaten en kan voorzien worden van een UV-filter. Het is sterk en vergt weinig onderhoud. Aangezien PVC een licht materiaal is, zijn er weinig steunpalen of balken nodig. Een nadeel van PVC is dat algen en mossen zich vrij snel zullen gaan hechten aan dit materiaal waardoor regelmatig onderhoud nodig blijft. PVC is in vergelijk met glas niet erg krasbestendig.

 

 

 

Terrasoverkapping van glas

Ondanks de concurrentie van kunststof, wordt glas nog altijd zeer veel gebruikt bij de constructie van terrasoverkappingen. In de praktijk zie je vaak combinaties terug van glas, hout of aluminium waarbij het dak en- of de wanden dan van glas zijn gemaakt. Glas is zwaar, zeker omdat het een bepaalde sterkte moet hebben en hierdoor is het nodig dat de constructie van de overkapping voldoende stevig is. Zeker wanneer het hierbij om grote overspanningen gaat. Anders dan bij PVC bijvoorbeeld waarbij een beperkt aantal steunbalken of palen al voldoende zijn.

 

Eigenschappen van glas

Glas laat perfect licht door. Dat is zeer goed indien je een broeikas wilt creëren maar bij een terrasoverkapping wil je dit effect juist voorkomen. Gelukkig zijn er zeer veel soorten glas, zoals hoogrendementsglas of melkglas waarbij de warmte van de zon zoveel mogelijk buiten gehouden wordt. Je kunt er ook voor kiezen om screens aan te brengen waarmee je de lichtinval kunt beperken. Glas is natuurlijk perfect als je een veranda wilt creëren mits je rekening houdt met bovenbeschreven punten.

 

Voordelen en nadelen van een glazen overkapping

Glas heeft een natuurlijke uitstraling en past eigenlijk bij iedere stijl woning. Het is redelijk eenvoudig te reinigen en het is een duurzaam product. Nadeel van glas is de relatief hoge kostprijs. Isolatieglas is namelijk niet goedkoop en de stevige constructie die nodig is, leunt ook aardig op het budget. Daarnaast is glas breekbaar en minder sterk dan bijvoorbeeld PVC.

 

 

Terrasoverkapping met doek

terrasoverkapping doek
Een terrasoverkapping met doek kun je zien als een combinatie tussen een zonnescherm (knikarmscherm) en een vaste overkapping. Het grote voordeel ervan is dat je het doek naar wens in- en uit kunt schuiven naargelang de weersomstandigheden. In de winter kun je in sommige gevallen het doek zelfs in zijn geheel verwijderen waardoor het niet bloot staat aan allerlei weersinvloeden. Het doek bij dit type terrasoverkapping, wordt gemaakt van een composiet materiaal. Vaak is dit een combinatie van PVS en polyester. Het is ongelofelijk sterk, is volledig waterdicht en goed bestendig tegen vocht.

 

Terrasoverkapping met doek: voordelen en nadelen

Er is zeer veel keuze aan doeken. Ze zijn licht, houden de zon goed tegen en eenvoudig op maat te maken. Een nadeel ervan is dat het doek in de winter het beste binnen gehaald kan worden. Dit is echter afhankelijk van de constructie en het materiaal. Sommige mensen zien dit juist als een voordeel omdat met deze eenmalige handeling per jaar het doek mooi blijft. Dit in tegenstelling tot andere materialen zoals PVC die bloot blijven staan aan weersinvloeden. Een ander nadeel van doek is dat het over het algemeen wat lastig te reinigen is. Wat betreft onderhoud is het te vergelijken met het doek van een zonnescherm.

 

Lees ook
zonwering terras
Zonwering terras: soorten en prijzen
zonnescreens prijs
Zonnescreens
goedkoopste pvc ramen en deuren
Goedkope ramen en deuren: hoe vergelijken?
kelder waterdicht maken drainage
Kelder waterdicht maken: 4 situaties + oplossingen
warmtepompboiler
Sanitair warm water
biomassaketel prijs
Biomassaketel
pelletketel
Pelletketel
warmtepomp vs gas
Energiebesparing verwarming