Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Zonneboiler werking

Maak je eigen sanitaire water warm met behulp van een zonneboiler. Waarom nog langer je verwarmingsketel laten branden als de zon je gratis kan voorzien!

 

Werking

Het principe van een zonneboiler is eenvoudig. De collectoren (1) vangen de warmte van de zon op. Deze warmte wordt verpompt naar een boilervat (3) die deze warmte opslaat in het water. Wanneer de temperatuur in de collectoren hoger is dan in de boiler zet een regeleenheid (2) de pomp aan. Daardoor wordt het koudere water van de boiler opgewarmd. Van zodra de temperatuur gelijk is schakelt de regeleenheid de pomp uit. Zelfs al schijnt de zon zwak of nauwelijks, kan met een paar uur zonlicht de boiler al opgewarmd worden.

 

Benieuwd naar advies en een prijs op maat voor het laten plaatsen van een zonneboiler? Ontvang vrijblijvend offertes van erkende installateurs via de offertepagina

 

Systemen

De vlakkeplaatcollector bestaat uit een absorber laag met een speciale coating. Deze laag heeft een hoge absorptiefactor waardoor het de warmte opneemt van het licht en tegelijkertijd een lage emissiefactor zodat de warmte niet uitstraalt. Op deze manier kan een hoge temperatuur bereikt worden.

Aan de achterzijde van de absorber laag lopen dunnen leidingen waardoor de collectorvloeistof stroomt, die de opgenomen warmte opneemt. Verder is de collector aan de achterkant en de zijkanten geïsoleerd en aan de voorkant met een geharde, ijzerarme glasplaat afgewerkt.

 

voorbeeld zonneboiler

 

Energiebesparing

De jaarlijkse besparing met een vlakkeplaatcollector bedraagt per vierkante meter collectoroppervlak ongeveer 375 kWh per jaar. De besparing is afhankelijk van het waterverbruik. Voor een gemiddeld huishouden tot vier personen die gemiddeld ongeveer 800kWh per persoon per jaar verbruiken scheelt dat ongeveer de helft van het verbruikte gas, mazout of elektriciteit. Wat een jaarlijkse besparing van ongeveer 170€ aan gas, 280€ aan mazout of 375€ aan elektriciteit betekend.

 

Naverwarmen

Vermits de zonneboiler slechts de helft van het energieverbruik bespaart is een naverwarming noodzakelijk. Dit kan op drie manieren gebeuren.

De warm water uitgang van de boiler wordt aangesloten op de bestaande warm water verwarming. Dit kan een geïntegreerde ketel zijn in de centrale verwarming, een doorstroomgeiser of een bestaand sanitaire boiler.

De naverwarming wordt aangesloten aan de zonneboiler. De zonneboiler is uitgerust met een tweede verwarmingscircuit waaraan de huidige centrale verwarming wordt op aangesloten. Met behulp van een temperatuursvoeler in de zonneboiler wordt de centrale verwarming gestuurd om indien noodzakelijk bij te verwarmen.

In geval van elektrische verwarming kan een elektrische weerstand in de bovenste laag van de zonneboiler worden gemonteerd. Op die manier is er geen centrale verwarming meer nodig en kan de verbrandingsketel buiten het stookseizoen volledig worden afgezet.

 

Kan ik een zonneboiler ook aansluiten op de centrale verwarming?

De zonneboiler moet warmer zijn in de winter dan de retourtemperatuur van de CV om iets te kunnen toevoegen aan de verwarming. Vermits de zonneboiler te koud is in de winter doordat de zon in de winter nu eenmaal minder krachtig is en er ook minder zonnige dagen zijn moet de installatie overgedimentioneerd worden.

Hierdoor is er in de zomer veel te veel warmte over waar men niets mee is waardoor het rendement van de installatie aanzienlijk verminderd en nauwelijks zijn investering op aanvaarbare termijn kan terugverdienen. Trouwens de warmte die men van de zonneboiler toevoert aan de verwarming verliest men in de productie van het warme water, die men op die manier met de na verwarming extra moet gaan bij verwarmen.

Vandaar raden wij het aansluiten van een zonneboiler aan een centrale verwarming nooit aan.

 

Lees ook
prijs zonneboiler
Kostprijs zonneboiler: overzicht soorten
zonneboilercombi's
Zonneboilercombi: prijs & voordelen
warmtepompboiler
Warmtepompboiler
zonwerend glas
Zonwerend glas: opties, kosten & alternatieven
muren isoleren voorbeeld
Muren isoleren: voordelen & soorten [+ Kosten]
goedkoopste pvc ramen en deuren
Goedkope ramen en deuren: hoe vergelijken?
kelder waterdicht maken drainage
Kelder waterdicht maken: 4 situaties + oplossingen
warmtepompboiler
Sanitair warm water