Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Valse wand plaatsen

Wil je je zolder verbouwen tot meerdere kamers? Plan je een grote renovatie van je badkamer? Of ga je je woonkamer anders indelen om bv. een apart thuiskantoor te creëren? In al die situaties werk je beter met een vaste scheidingswand in plaats van een mobiele paneelwand. Wil je zo’n valse wand plaatsen? In dit artikel ontdek je een stappenplan, de gemiddelde prijzen, … voor zo’n project in je woning!

Ga snel naar:
Hoe een valse wand plaatsen?
Valse wand zetten: kostprijs
Belangrijke aandachtspunten
Zelf plaatsen of gyprocwerker?
Ontvang vrijblijvend je offertes

 

 

Waarom een valse wand plaatsen met gyproc?

Voor een valse muur kan je werken met houten planchetten en MDF, maar de meest praktische methode zijn metalstudwanden met gyproc. Zo’n valse wand plaatsen met gipsplaten en metalen profielen heeft de volgende voordelen:

  • Licht van gewicht en plaatsbesparend: metalen profielen en gipsplaten wegen absoluut niet zwaar. Zo vallen ze snel te plaatsen en belasten ze ook je vloer amper. Bovendien is zo’n scheidingswand ook dunner dan een valse wand met hout, waardoor je plaats uitspaart bij je verbouwing.
  • Geschikt voor elke ruimte in je woning: voor elk project in je woning kan je met metalstudwanden en gipsplaten werken. Voor de badkamer is er bv. waterwerende, groene gyproc en voor in de slaapkamer of een thuiskantoor bestaan er speciale, akoestisch isolerende platen.
  • Geen kans op scheurvorming: een houten frame kan door temperatuurverschillen krimpen en uitzetten, met een risico op scheurvorming tot gevolg. Dat is bij metalstudwanden niet het geval. Die zijn erg stevig en behouden altijd hun vorm.
  • Mogelijkheid tot doe-het-zelven: ben je handig en heb je de nodige ervaring met gyproc? Dan kan je eventueel alle materialen in een doe-het-zelfzaak kopen en zelf je valse wand plaatsen. Verderop in dit artikel lees je meer over enkele aandachtspunten bij het plaatsen van een valse wand.
  • Optimale geluidsisolatie: er bestaan speciale Soundbloc®-profielen om een goede geluidsisolatie te creëren met je valse wand. Combineer je die profielen met een laag glas- of rotswol tussen akoestisch isolerende gipsplaten? Dan geniet je van de best mogelijke geluidsisolatie!

Een valse wand plaatsen in je woning? Een ervaren gyprocwerker neemt je project in handen van a tot z. Zo ben je zeker van advies op maat, een optimaal eindresultaat en een snelle plaatsing van je wand. Kom nu in contact met ervaren gyprocwerkers in je buurt!

valse wand plaatsen

 

Valse wand plaatsen: stappenplan

Een valse wand plaatsen met hout is puur precisiewerk en laat je beter over aan een professionele schrijnwerker. De plaatsing met metalen profielen en gyproc is iets eenvoudiger en kan je, mits voldoende ervaring, eventueel zelf doen. Nog niet met metalstudwanden en gyproc gewerkt? Dan kan je hieronder lezen hoe een ervaren vakspecialist te werk gaat:

 

  1. Plaats van de valse wand bepalen

    Eerst tekent een gyprocwerker de maten van de nieuwe kamer(s) af op de vloer. Met een metselkoord trekt hij een lijn van muur tot muur. Dankzij een waterpas zorgt de expert ervoor dat die lijnen perfect loodrecht zijn. Wil je een deurkozijn plaatsen? Dan zal hij dat ook markeren op de vloer.

  2. Metalen frame op maat maken en plaatsen

    In een volgende fase maakt de vakspecialist het metalstudframe waarop hij later de gipsplaten zal vastschroeven. Hij snijdt die op maat en brengt op de buitenste profielen (die de vloer, plafond en muren raken) akoestische tape aan om contactgeluiden te dempen. Daarna brengt hij eerst de horizontale profielen aan op de vloer en het plafond, gevolgd door de verticale profielen tegen de muren en de tussenliggende verticale profielen.

  3. Gipsplaten snijden en vastschroeven

    Zijn de metalstudprofielen geplaatst? Dan is het tijd om de gipsplaten langs de ene kant van je valse wand aan te brengen. Een expert snijdt die platen ongeveer 1 cm korter dan de afstand tussen de vloer en het plafond. Hij begint altijd met één uiteinde aan de muur en nooit in het midden. Zijn alle platen vastgeschroefd op de verticale profielen? Dan brengt hij een naadloze isolatielaag en eventuele leidingen en kabels aan voor hij de andere kant afwerkt met gipsplaten.

  4. Gipsplaten afwerken

    Ten slotte is het tijd om de gipsplaten af te werken met een voegmiddel en voegband. Daarna zijn ze klaar om te bekleden. Een gyprocwerker kan je scheidingswand schilderen, bepleisteren of behangen, maar je kan die afwerking uiteraard ook zelf doen.

Op zoek naar een gespecialiseerde gyprocwerker? Vul dan gewoon het offerteformulier in en na enkele werkdagen nemen meerdere geschikte vakspecialisten contact op om je project te bespreken. Zo kan je gericht meerdere offertes vergelijken. Start hier je aanvraag!

 

Valse wand zetten: kostprijs

Op welk prijskaartje mag je rekenen als je een specialist inschakelt voor een valse wand plaatsen? Gemiddeld komt dit neer op 40 à 60 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing), maar dit kan nog enigszins wisselen. Is je huis daarnaast ouder dan 10 jaar? Dan betaal je slechts 6% btw op alle materiaal- en arbeidskosten. Als je zelf klust moet je natuurlijk nog alle benodigde materialen kopen aan 21% btw.

Een precieze prijs voor jouw scheidingswand? De totaalprijzen kunnen variëren van expert tot expert. Daarom loont het zeker de moeite om meerdere offertes aan te vragen en de kostenposten gericht naast elkaar te leggen. Vergelijk nu gratis meerdere prijsvoorstellen!

 

valse muur plaatsen

 

Belangrijke aandachtspunten

Een valse muur plaatsen met metalen profielen is makkelijker dan met hout. Toch staat of valt het eindresultaat met de nodige expertise en ervaring. Voor een optimaal resultaat zijn er namelijk bepaalde aandachtspunten waarmee je zeker rekening moet houden. We lichten er enkele uit:

 

  • Vervorming van de metalen profielen voorkomen: bij het werken met metalstudwanden is er een risico op vervorming van de profielen. Ga je zelf aan de slag? Wees hier dan aandachtig voor. Werk voorzichtig en subtiel met je boor bij het vastschroeven van deze draagstructuur.
  • Juiste type gipsplaten kiezen: in de badkamer is vochtwerende, groene gyproc het meest aangewezen. Plaats je een scheidingswand om een extra slaapkamer te creëren? Dan kies je beter voor akoestisch isolerende gyproc met een laag minerale wol ertussen. Voor een woonruimte zijn er dan weer gipsplaten met extra draagkracht. Zo kan je er bv. een televisie of een wandkast aan bevestigen.
  • Akoestische tape plaatsen: op de buitenste profielen van het metalstudframe is het belangrijk om akoestische tape aan te brengen. Zo zorg je voor een akoestische ontkoppeling en kunnen contactgeluiden zich moeilijker verder verplaatsen.
  • Gipsplaten 1 cm van de grond plaatsen: een vakspecialist snijdt de gipsplaten ongeveer 1 cm korter dan de afstand tussen de vloer en het plafond. Zo blijft de gyproc 1 cm van de vloer en kunnen de platen geen vocht opzuigen. Bij het monteren plaatst een gyprocwerker de platen op smalle latjes of een stukje gips.
  • Voegband aanbrengen tussen de gipsplaten: wil je voorkomen dat de gipsplaten op termijn gaan scheuren? Dan is het essentieel om voegband tussen de platen aan te brengen. Vakspecialisten werken vaak met zelfklevende voegband, waarover ze 2 lagen voegmiddel aanbrengen. Als dat voegmiddel is uitgehard, is je valse wand klaar voor de afwerkingslaag.

Advies op maat voor het plaatsen van je valse wand? Dan kan je altijd terecht bij een ervaren gyprocwerker actief in je buurt. Kom nu gratis in contact met meerdere professionals!

 

Zelf valse wand plaatsen of gyprocwerker inschakelen?

Mits voldoende ervaring is het mogelijk om je valse muur zelf te plaatsen. Heb je echter weinig kaas gegeten van gyprocwerken en wil je 100% zeker zijn van een optimaal eindresultaat? Of wil je jezelf simpelweg veel tijd en moeite besparen? Dan werk je beter samen met een ervaren vakspecialist in je buurt. Zo kan je gegarandeerd rekenen op…

 

  • Advies op maat: welk type gipsplaten met welke dikte zijn het meest geschikt voor jouw project? Is in jouw geval een dubbele beplating nodig voor extra geluidsisolatie? Hoe werk je je valse wand het beste af? Een gyprocwerker neemt je project in handen van a tot z en maakt altijd de beste keuzes.
  • Correcte plaatsing: een vakspecialist plaatst je valse wand gegarandeerd volgens de regels van de kunst. Zo ben je zeker van een stevige, duurzame scheidingswand met een goede isolatie, zowel op thermisch als op akoestisch vlak.
  • Snelle werken: een valse muur plaatsen als doe-het-zelver neemt behoorlijk wat tijd in beslag. Wil je dat de werken zo snel mogelijk vooruit gaan? Dankzij zijn ervaring en vakkennis plaatst een gyprocwerker je wand niet alleen correct, maar ook erg vlot. Zo kan je snel tot de afwerking van je wand overgaan.
  • Garantie: beschadig je je plafond, vloer, … tijdens de werken? Dan draai je daar als doe-het-zelver zelf voor op. Dat is niet het geval als je een vakspecialist inschakelt. Je geniet namelijk van een garantie op de uitgevoerde werken, waardoor zulke extra kosten voor de rekening van je gyprocwerker zijn.
  • Verlaagd btw-tarief: is je woning minstens 10 jaar oud? Dan betaal je slechts 6% btw op zowel de materiaal- als de arbeidskosten voor je project. Dat scheelt een flink stuk op je eindfactuur!

Wil je gratis offertes aanvragen bij gyprocwerkers in je buurt? Dat kan snel en eenvoudig door gewoon het offerteformulier in te vullen. Start je aanvraag hier!

 

 

Offertes voor gyprocwerken ontvangen?

Kies voor een ervaren vakspecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Ervaren gyprocwerkers