Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Metalstudwanden

Wil je van een grote ruimte 2 aparte zones maken? Metalstudwanden zijn de ideale oplossing als je een scheidingswand wil aanbrengen. Daarnaast zijn ze ook uitermate geschikt als voorzetwand bij de binnenmuren van je woning. Zo kan je zowel extra thermische als akoestische isolatie laten plaatsen. Lees hier meer over metalstudwanden, hoe ze geplaatst worden en over de gemiddelde kostprijs.

Ga snel naar:
Opbouw metalstudwand
Prijs metalstudwand
Plaatsing metalstudwand
Zelf plaatsen of laten plaatsen?
Alternatieven voor metalstudwand
Offertes aanvragen

 

 

Wat is een metalstudwand?

Een metalstudwand is een niet-dragende binnenwand. Metalstudwanden staan ook bekend als metal studs of simpelweg ms-wanden. Ze bestaan uit een thermisch verzinkt frame, waartussen isolatie wordt geklemd. Daarbovenop worden gipsplaten (vaak gyproc) of osb-platen vastgeschroefd.

Met een metalstudwand creëer je met gemak een scheidingswand in je woning. Wil je je binnenmuren extra isoleren? Geen probleem, je kan metalstudwanden ook laten plaatsen als voorzetwand. Ms-wanden hebben de volgende voordelen:

 • Plaatsbesparend: een metalstudwand is erg dun en licht en tegelijk stabiel en stevig. Zo kan je een scheidings- of voorzetwand plaatsen zonder veel plaats te verliezen.
 • Vlotte plaatsing: een metalstudwand is makkelijk op te bouwen, te wijzigen en af te breken. Je hebt bovendien geen cement, lijm of beton nodig. Zo kan je vlot kabels, leidingen, isolatie, … wegwerken.
 • Flexibel: je kan een metal stud plaatsen in zo goed als elke ruimte.
 • Duurzaam: door het verzinkte metaal heeft een metalstudwand een lange levensduur.
 • Esthetisch: een metalstudwand heeft een strakke en naadloze opbouw. Er zijn ook verschillende uitvoeringen en afwerkingen mogelijk, afhankelijk van de stijl die je voor ogen hebt.
 • Veel mogelijkheden: moet je metalstudwand vooral akoestisch of thermisch isoleren, of eerder beide? Over hoeveel draagkracht moet de wand beschikken? Afhankelijk van de opbouw van je ms-wand zijn er tal van mogelijkheden.

Metalstudwand

 

Opbouw metalstudwand

De opbouw van een metalstudwand is voornamelijk afhankelijk van het doel en het gewenste formaat. Wil je zware voorwerpen aan de muur hangen? Moet de wand akoestisch dempend zijn? Of moet die brandwerend zijn? De opbouw van een standaard metalstudwand ziet er doorgaans zo uit (van binnen naar buiten):

 • metalen profielen met isolatiemateriaal tussen geklemd
 • gipsplaten of osb-platen
 • gaasband (of papierband) op de naden van de platen
 • voegmiddel in de naden van de platen
 • afwerking met behangpapier, verf, …

 

Welke keuzes kan ik maken bij een metalstudwand?

De opbouw van een metalstudwand verschilt naargelang het doel, de ruimte waar de wand komt, … We zetten enkele keuzemogelijkheden op een rij:

 • Brandwerende wand: dubbele gipsplaten zijn hiervoor ideaal. Die zijn speciaal brandwerend en verhogen de levensduur van de platen tijdens een brand met wel 50%.
 • Akoestische wand: een dubbele gipsplaat verbetert ook de akoestische kwaliteiten van de metalstudwand. Speciale beplating en isolatie van de metalstudwand kan tot wel 70 dB geluid dempen.
 • Stevige wand met veel draagkracht: een enkele gipsplaat kan ongeveer 30 kg dragen. Gebruik je dubbele gipsplaten? Dan verhoog je de draagkracht tot ongeveer 60 kg. Ben je van plan om bv. een stevig boekenrek aan de scheidingswand te bevestigen? Opteer dan voor dubbele gipsplaten.
 • In vochtige ruimtes: hiervoor heb je geïmpregneerde gipsplaten nodig die amper water opnemen. Komt de wand in aanraking met opspattend water? Werk de platen dan af met een waterafstotende coating.
 • Gebogen of schuine wanden: metalstudprofielen zijn ook beschikbaar in een gebogen variant. In combinatie met buigzame gyprocplaten van 6.5, 9.5 of 12.5 mm dikte, is het mogelijk om gebogen scheidings- of voorzetwanden te plaatsen.

TIP: wil je graag een metal stud plaatsen? Je kan gratis offertes aanvragen bij vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

 

 

Prijs metalstudwand

De prijs van een metalstudwand is sterk afhankelijk van het type gipsplaat, de opbouw, de profielen en de isolatie. Reken voor een standaard wand zonder specifieke eisen en een dikte van 75 mm à 100 mm ongeveer op € 55 à € 75 per m² (inclusief btw & plaatsing).

LET OP: de prijs kan verschillen van vakman tot vakman. Wil je gericht prijzen, maar ook materialen, werkwijzen, … vergelijken? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij 2 à 3 vakmannen actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

metal stud wand plaatsen

 

Plaatsing metalstudwand

Of je metalstudwanden nu laat plaatsen als scheidingswand of als voorzetwand, doorgaans verloopt deze klus op dezelfde manier. Een professionele vakman gaat als volgt te werk:

 1. Metalstudprofielen bevestigen

  De vakman tekent met een potlood de lijnen waar de profielen moeten komen op de binnenmuur (bij een voorzetwand), het plafond en de vloer. Hij zorgt ervoor dat ze waterpas staan. De verticale profielen komen naast elkaar op een afstand van 60 cm. Bij een voorzetwand staan de horizontale profielen op ongeveer 7 cm van de muur. De vakman bevestigt de profielen stevig met een boor.

 2. Isoleren

  Wanneer de constructie met de profielen op punt staat, voegt de vakman het isolatiemateriaal toe. Harde isolatieplaten klikt hij tussen de profielen, zacht isolatiemateriaal klemt hij ertussen vast.

 3. Gipsplaten aanbrengen

  Zijn alle voorzieningen zoals elektriciteitsbedrading of leidingen doorheen de metalstudwanden gehaald? Dan brengt de vakman de gipsplaten aan. Die kunnen eenvoudig op maat worden gezaagd. De platen moeten ongeveer 1 cm korter zijn dan de afstand tussen de vloer en het plafond.

 4. Metalstudwanden afwerken

  De vakman werkt de metalstudwanden eenvoudig af met een voegmiddel. Daarna kan je ze geheel naar wens laten schilderen, behangen, betegelen of decoreren. Precies zoals je met een reguliere muur of wand zou doen.

 

 

Metalstudwand zelf plaatsen of laten plaatsen?

Een metalstudwand kan je zowel zelf plaatsen als laten plaatsen door een vakman. Maar wat is nu de beste optie? De keuze hangt voornamelijk af van jouw eigen handigheid, je budget en de aard van de wand(en). We zetten beide opties kort op een rij:

 

1. Metalstudwand zelf plaatsen

Jouw metalstudwand zelf plaatsen is niet zo complex, zeker niet voor iemand met enige doe-het-zelf ervaring. Doordat de profielen klemmen, kun je eenvoudig zelf te werk gaan. Toch mag je deze klus niet onderschatten. Er kunnen alsnog fouten optreden in de combinatie van de profielen, in het aanbrengen van isolatiemateriaal of het aanbrengen van de platen.

 

2. Metalstudwand laten plaatsen

Om die problemen te vermijden, kies je het best voor een professionele plaatser. Die heeft de nodige vakkennis en ervaring om je metal studs vlot en correct te plaatsen. Bovendien beschikt hij ook over het juiste gereedschap voor deze klus. Een vakman kan zijn materialen ook aankopen aan scherpere prijzen dan particulieren.

TIP: wil je graag een voorzetwand of scheidingswand in metal studs laten plaatsen? Buldit brengt je graag in contact met professionele plaatsers actief in jouw buurt. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes op maat via onze offertepagina.

 

Metal stud plaatsen

 

Alternatieven voor metalstudwand

Metalstudwanden zijn uiteraard niet de enige oplossing voor jouw scheidings- of voorzetwand. Je kan ook kiezen voor de volgende alternatieven:

 • Gipsplaten wand met houten frame: scheidings- of tussenwanden worden ook heel vaak vervaardigd uit een houten frame. Hierin wordt ook isolatiemateriaal aangebracht, waartegen dan gipsplaten komen. Dit kost ongeveer € 50 per m² (incl. btw & plaatsing). Een dubbele gipsplaat heeft al snel een meerkost van € 10 per m².
 • Wanden in cellenbeton: cellenbeton of Ytong-blokken zijn zeer licht, brandwerend, akoestisch isolerend en bovendien ongevoelig voor vocht. Zij kunnen verlijmd of gemetseld worden. Doorgaans worden ze bevestigd tegen een houten frame. Een scheidings- of voorzetwand in cellenbeton kost gemiddeld € 70 per m² (incl. btw & plaatsing).
 • Systeemwanden: systeemwanden bestaan uit kant-en-klare panelen die met profielen worden gekoppeld. Deze wanden hoeven niet meer afgewerkt te worden na plaatsing. Systeemwanden kan je al vanaf € 60 per m² verkrijgen (incl. btw & excl. plaatsing). Ook deze prijs is onderhevig aan specifieke vereisten zoals brandwerendheid of akoestische isolatie.

 
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Lees ook
valse wand plaatsen
Valse wand plaatsen
Stijlwanden
Stijlwand
zonwerend glas
Zonwerend glas: opties, kosten & alternatieven
muren isoleren voorbeeld
Muren isoleren: voordelen & soorten [+ Kosten]
goedkoopste pvc ramen en deuren
Goedkope ramen en deuren: hoe vergelijken?
kelder waterdicht maken drainage
Kelder waterdicht maken: 4 situaties + oplossingen
warmtepompboiler
Sanitair warm water
biomassaketel prijs
Biomassaketel