Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Stijlwand

Stijlwanden zijn scheidingswanden of tussenwanden. Het gaat om niet-dragende constructies waarmee je eenvoudig 1 aparte ruimte opsplitst in 2 aparte delen zonder grote breekwerken. Ze bestaan uit een skelet van hout of metalstuds en worden afgewerkt met plaatmateriaal. In dit artikel lees je meer over de soorten stijlwanden, hun opbouw, plaatsing en natuurlijk ook de prijs.

Ga snel naar:
Stijlwand plaatsen
Prijs stijlwand
DHZ vs. vakman
Vraag je offertes aan

 

Soorten stijlwanden

Wil je je woon-, bad- of slaapkamer opsplitsen zonder al te ingrijpende afbraakwerken? Dat kan met een stijlwand. Daarbij kan je onder meer kiezen voor een:

 

1) Vaste of demonteerbare stijlwand

  • Vaste stijlwand: deze scheidingswanden zijn opgebouwd uit een skelet met vulelementen, waaronder isolatie. Als deze scheidingswand geplaatst is, kan je hem niet meer verplaatsen zonder afbraakwerken. De montage gebeurt met afwerkingsprofielen, uithardend voegmateriaal en eventueel een elastische kit. Wil je de wand nadien afbreken? Dan kan je het merendeel van deze materialen niet meer recupereren.
  • Demonteerbare stijlwand: deze scheidingswanden zijn opgebouwd uit modules die je volledig kan demonteren en opnieuw opbouwen. De kans bestaat dat je wel sommige bevestigingselementen of dichtingsstrips zal moeten vervangen.

Let op: demonteerbare scheidingswanden zijn niet hetzelfde als verrijdbare scheidingswanden. Die laatste zijn platen op wieltjes die je eenvoudig kan verplaatsen.

 

2) Frame uit metalstuds of hout

  • Hout: dit is een natuurlijk en warm materiaal, maar heeft het nadeel dat het na plaatsing nog ‘werkt’. Dit kan je voorkomen door te kiezen voor recht, geschaafd hout. Ontstaan er tijdens de montage geen scheuren of barsten in het hout? Dan is dit materiaal even duurzaam als metalstuds.
  • Metalstuds: dit zijn metalen profielen die je kant-en-klaar kan kopen. Je moet ze alleen nog op de gewenste lengte snijden. Een stijlwand plaatsen met metalstuds gaat vaak sneller, aangezien je metalstuds niet moet (bij)schaven. Bovendien trekken ze niet scheef en zijn ze vaak goedkoper dan hun tegenhangers in hout.

 

Welke stijlwand kies ik best?

De keuze voor een stijlwand hangt af van jouw situatie en wensen. Waar wil je de stijlwand plaatsen en welke functie krijgt die? Verkies je een demonteerbare of een vaste stijlwand? Hou ook rekening met je budget. Hoe steviger en specifieker het plaatmateriaal is, hoe duurder de stijlwand zal worden.

TIP: wil je graag een stijlwand plaatsen? Maak dan gebruik van onze offerteservice en ontvang gratis offertes van vakmannen actief in je buurt. Start jouw aanvraag hier.

 

Stijlwand plaatsen

Of je nu kiest voor hout of metalstuds, de plaatsing van stijlwanden verloopt doorgaans op deze manier:

  1. Afstanden opmeten en aftekenen

    Alvorens het frame te monteren, is het belangrijk om eerst de afstanden tussen plafond, muur en vloer op te meten en af te tekenen. Daarna is het tijd om het houten of metalen frame te bevestigen met schroeven. Is het frame vastgeschroefd? Dan volgt de eigenlijke opbouw van de stijlwand.

  2. Nutsvoorzieningen wegwerken

    Metalstudwanden of houten balken bevatten vaak gaten voor nutsvoorzieningen als buizen (bv. in een badkamer) of elektrische bekabeling. Zo vallen die nutsvoorzieningen netjes weg te werken en is het ook mogelijk om nadien eenvoudig sfeerlicht in de wand te integreren.

  3. Isolatiemateriaal aanbrengen

    Het frame is ideaal om harde isolatieplaten tussen te klikken of om minerale wol tussen vast te klemmen. Door je wand thermisch en akoestisch te isoleren, neemt het wooncomfort aanzienlijk toe.

  4. Plaatmateriaal monteren

    Bovenop de isolatie komt het plaatmateriaal. Er bestaan verschillende soorten plaatmateriaal, waaronder gipskartonplaten (gyproc) en platen in hout (zoals OSB-platen, MDF, triplex- & multiplex platen).

  5. Stijlwand afwerken

    De voegen van het plaatmateriaal afwerken kan met voegband of voegpasta. Ook gaten boren voor sfeerverlichting is mogelijk. Dan is de stijlwand klaar voor een finale behang- of schilderbeurt. Je kan ook de stijlwand laten betegelen of bepleisteren.

 

Prijs stijlwand

De prijs voor een stijlwand hangt af van verschillende factoren als de gewenste uitvoering, de totale oppervlakte, de afwerking en de moeilijkheidsgraad van de plaatsing. Gemiddeld mag je rekenen op € 45 à € 60 per m² (incl. btw en plaatsing).

TIP: dit is slechts een richtprijs. Om een goed beeld te krijgen van de kostprijs van jouw project vraag je best meerdere offertes aan. Zo kan je prijzen, materialen en werkwijzen vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

Stijlwand

 

Stijlwanden zelf plaatsen of door vakman?

De plaatsing van stijlwanden kan je zelf doen of uitbesteden aan een ervaren vakman. We overlopen kort deze beide opties:

 

1) Stijlwanden zelf plaatsen

Heb je al wat ervaring als doe-het-zelver? Dan kan je perfect jouw stijlwand zelf plaatsen. Zo spaar je arbeids- en verplaatsingskosten uit. Daar staat tegenover dat doe-het-zelven behoorlijk wat tijd in beslag kan nemen. Je moet bovendien heel precies werken om het frame correct en recht te monteren. Anders krijg je achteraf problemen.

 

2) Stijlwanden laten plaatsen

Heb je weinig tijd om te klussen of weet je niet hoe je het best begint aan de constructie van jouw scheidingswand? Laat de klus dan over aan een ervaren vakman. Hij zal jouw stijlwand stevig monteren en mooi afwerken. Je kan dan nog altijd kiezen om de stijlwand zelf te schilderen of te behangen.

TIP: op zoek naar een vakman actief in je buurt? Ontvang gratis en vrijblijvend advies en prijzen op maat via onze offerteservice.

 

 
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Lees ook
Metalstudwanden
Metalstudwanden
valse wand plaatsen
Valse wand plaatsen
man en vrouw overwegen energetische renovatie
Energetische renovatie: regels & kosten
zonwerend glas
Zonwerend glas: opties, kosten & alternatieven
muren isoleren voorbeeld
Muren isoleren: voordelen & soorten [+ Kosten]
goedkoopste pvc ramen en deuren
Goedkope ramen en deuren: hoe vergelijken?
kelder waterdicht maken drainage
Kelder waterdicht maken: 4 situaties + oplossingen
warmtepompboiler
Sanitair warm water