Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Soorten dakisolatie en hun prijzen

Via een dak dat niet geïsoleerd is, gaat heel wat warmte verloren. Een goede dakisolatie kan dan ook een serieuze besparing op je energiefactuur betekenen, wat uiteraard ook ecologische voordelen met zich meebrengt. In dit artikel kom je te weten welke materialen je kan gebruiken voor dakisolatie en wat de prijs van de verschillende soorten dakisolatie is.

 

Soorten dakisolatie: materialen en hun prijzen per m2

Er bestaan heel wat isolatiematerialen die geschikt zijn voor het isoleren van daken. Onderstaande tabel toont alvast enkele van de populairste soorten dakisolatie en hun prijzen. Deze prijzen gelden voor het isoleren van het dak langs de binnenzijde. Meer info en prijzen voor dakisolatie langs de buitenzijde vind je verderop in dit artikel.

IsolatiemateriaalPrijs (incl. plaatsing)*
GlaswolVanaf 20 euro per m2
IsolatieplatenVanaf 25 euro per m2
PUR-schuim+/- 30 euro per m2
*De prijs is onder meer afhankelijk van de totale te isoleren oppervlakte, het type dak en het isolerend vermogen en de dikte van het isolatiemateriaal. Op zoek naar een prijs op maat van jouw project? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen aanvragen bij isolatiespecialisten. Klik hier om prijzen op maat te ontvangen.

 

dakisolatie plaatsing 1) Glaswol

Glaswol is een isolatiemateriaal dat vaak gebruikt wordt bij de isolatie van schuine daken. Meestal is het te verkrijgen in de vorm van een rol. Het voordeel van glaswol is dat ze naast een goede thermische isolatie ook een goede geluidsisolatie biedt: geluiden van buitenaf worden dus beter afgeweerd.
Klik hier voor meer info over glaswol.

Isolatiewol is vooral handig voor het opvullen van houten roosteringen van hellende daken. Het materiaal is goed samendrukbaar en daarom kan het erg nauwsluitend aangebracht worden. Vaak zijn de rollen verkrijgbaar met een apart dampscherm voor een optimale isolatie. Rotswol (ook wel steenwol genoemd) is net als glaswol een minerale isolatiewol, maar is wel iets duurder.

Prijs: vanaf €20/m2 (isolatie binnenzijde hellend dak). Vraag hier jouw prijs op maat.

 

 

isolatieplaten voor het dak 2) Isolatieplaten

Ook isolatieplaten zijn een veelgebruikt materiaal voor isolatiewerken aan het dak. Deze platen zijn makkelijk te hanteren. Daarom zijn ze zeer handig om snel een groot dakoppervlak te isoleren. Isolatieplaten kunnen doorgaans in een dunnere laag aangebracht worden dan de minerale wollen omdat ze een betere isolatiewaarde hebben.

Vaak zijn de isolatieplaten al uitgerust met een dampremmende laag, waardoor een dampscherm plaatsen overbodig wordt. Voor de isolatie van een plat dak zijn isolatieplaten het aangeraden materiaal. Er bestaan onder meer isolatieplaten in EPS (geëxpandeerd polystyreen), XPS (geëxtrudeerd polystyreen), PIR (polyisocyanuraat) en PUR (polyurethaan). Klik hier voor meer info over isolatieplaten.

Prijs: vanaf €25/m2 (isolatie binnenzijde hellend dak). Vraag hier jouw prijs op maat.

 

 

PUR-schuim dakisolatie 3) Dakisolatie met PUR-schuim

Polyurethaanschuim (of kortweg PUR-schuim) kan zowel voor de isolatie van schuine als platte daken gebruikt worden. Gespoten PUR heeft als groot voordeel dat het alle gaten en kieren goed opvult, waardoor een nagenoeg naadloze isolatie bereikt kan worden. Dit is vooral handig bij moeilijk te bereiken daken, bijvoorbeeld bij een renovatieproject.

Bovendien kan het schuim erg snel aangebracht worden en heeft het een lage droogtijd. De isolatiewerken zijn dus snel afgerond. PUR-schuim heeft een uitstekende isolatiewaarde en het is rotvrij, wat betekent dat schimmels en ongedierte ook op langere termijn geen kans krijgen in het materiaal.
Klik hier voor meer info over PUR-schuim.

Prijs: gemiddeld €30/m2. Vraag hier jouw prijs op maat aan.

 

Tip: dak isoleren met een ecologisch isolatiemateriaal

Wie het groene aspect van isoleren hoog in het vaandel draagt, kan kiezen uit verschillende soorten dakisolatie die ecologisch gezien hoog scoren. Zo zijn schapenwol, papiervlokken en kurk slechts enkele voorbeelden van alternatieven die ook voor een goede dakisolatie kunnen zorgen.

Deze materialen kunnen goed warmte opslaan en hebben een goede vochtregulerende werking, waardoor ze het dak als het ware laten ademen. Hun milieuvriendelijkheid danken ze aan het feit dat ze volledig recycleerbaar zijn en dat hun productie weinig energie vereist. Daarnaast is de voorraad aan deze producten vaak ook erg groot.

Klik hier voor meer info over de ecologische alternatieven voor dakisolatie.

 

 

Nog enkele aandachtspunten bij dakisolatie

Bij het uitvoeren van isolatiewerken aan het dak moet je op heel wat zaken letten. Daarom geven we nog volgende aandachtspunten mee:

 

1) Dak langs binnen, langs buiten of zoldervloer isoleren?

Het dak kan op verschillende manieren geïsoleerd worden. Dakisolatie langs binnen is een klassieker, maar bij het isoleren van bestaande daken langs buiten is de dakconstructie beter beschermd tegen temperatuurschommelingen. Deze laatste optie is wel een pak duurder omdat de oude dakbedekking moet verwijderd worden om vervolgens het isolatiemateriaal te plaatsen. Daarna wordt de oude bedekking teruggeplaatst of wordt er een nieuwe bedekking gekozen. Reken op prijzen vanaf 75 euro per m2 voor het verwijderen van een oude dakbedekking, het plaatsen van isolatie langs buiten en het plaatsen van een nieuwe dakbedekking.

Als je de ruimte net onder het dak niet bewoont, is zoldervloerisolatie misschien een betere keuze. Het volume van je woning dat dan moet verwarmd worden, wordt dan namelijk een pak kleiner en dat is natuurlijk gunstig voor de verwarming. De prijzen voor zoldervloerisolatie beginnen ongeveer bij 20 euro per m2. Ook hier spelen bij het berekenen van de kosten onder meer de materiaalkeuze, de dikte van het isolatiemateriaal, het type zoldervloer (massief of niet-massief) en de moeilijkheidsgraad van de werken een rol. Meer info over de keuze tussen isolatie van het dakoppervlak en van de zoldervloer vind je in dit artikel.

isolatie dak

 

2) Plat of hellend dak

Er is een belangrijk verschil tussen de isolatiemethode van een plat dak en de isolatiemethode van een schuin dak. Bij een plat dak wordt het isolatiemateriaal doorgaans aan de buitenkant aangebracht. Het spreekt voor zich dat je hierbij zeker moet opletten voor lekken en vochtproblemen. Het is dan ook van belang dat er een goede afwatering is op een plat dak. Een schuin dak wordt normaal gezien langs de binnenkant geïsoleerd.

 

3) Dikte van de isolatielaag

De dikte van het isolatiemateriaal is vooral afhankelijk van de beschikbare ruimte en de gekozen soort dakisolatie. Het isolerend vermogen van isolatiematerialen kan namelijk sterk verschillen. Hoe beter een isolatiemateriaal isoleert, hoe dunner de benodigde laag zal zijn. Gemiddeld wordt dakisolatie in een dikte van 10 à 20 centimeter aangebracht.

De dikte van het isolatiemateriaal is belangrijk voor het verkrijgen van de premie voor dakisolatie: er is namelijk een minimale Rd-waarde om in aanmerking te komen voor deze premie en deze Rd-waarde wordt onder meer door de dikte van het isolatiemateriaal bepaald.

Een isolatiespecialist kan bepalen welke soort dakisolatie de meest geschikte is voor jouw situatie en hoe dik er moet geïsoleerd worden om in aanmerking te komen voor de isolatiepremie. Door een professional in te schakelen kan je bovendien ook rekenen op een correcte uitvoering van de isolatiewerken en een premie. Als doe-het-zelver kan je geen premie krijgen. Wil je je dak laten isoleren? Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij professionele isolatiebedrijven. Klik hier om prijzen op maat van jouw project te ontvangen.

 

 
Dak of zolder isoleren?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Lees ook
zolder isoleren
Dak of zoldervloer isoleren?
isolatieplaten
Isolatieplaten dak
isolatie dak glaswol
Dak isoleren met glaswol
plat dak isoleren binnenzijde
Plat dak isoleren binnenzijde
dakisolatie pur
Dak isoleren met PUR schuim
muren isoleren voorbeeld
Muren isoleren: voordelen & soorten [+ Kosten]
goedkoopste pvc ramen en deuren
Goedkope ramen en deuren: hoe vergelijken?
kelder waterdicht maken drainage
Kelder waterdicht maken: 4 situaties + oplossingen