Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Dak of zoldervloer isoleren?

Tot wel 25% van de warmte in huis kan via het dak verloren gaan indien de zolder niet of onvoldoende geïsoleerd is. Maar kan je nu best het dak isoleren of de zoldervloer? Of beide? Dat hangt in de eerste plaats af van het gebruik van de zolderruimte. Gebruik je de zolder als leefruimte, dan kies je best voor dakisolatie. Is de zolders slechts een opslagplaats, dan kun je beter de zoldervloer isoleren. In dit artikel lees je meer over de mogelijkheden en prijzen.

 

Hellend dak zolder isoleren

Gebruik je de zolder frequent, of ben je van plan dat in de toekomst te gaan doen? Dan moet je zeker het hellend dak isoleren, en dit best in combinatie met de zoldervloer. Op die manier zal overbodige warmte van de onderliggende ruimtes niet stijgen. Een hellend dak kan op twee manieren geïsoleerd worden: langs binnen of langs buiten.

Traditioneel plaatst men de isolatie weliswaar aan de binnenkant. In geval van dakrenovatie kan het soms handig zijn om de isolatie aan de buitenkant te plaatsen. Harde isolatieplaten worden dan bovenop de dakconstructie vastgemaakt. De binnenafwerking van de zolder hoeft dus niet gewijzigd te worden en je behoudt evenveel plaats. Een dak isoleren van buitenaf is wel duurder omdat de dakbedekking veranderd moet worden.

Wil je een hellend dak langs buiten laten isoleren? Dan mag je gemiddeld uitgaan van een prijs rond de 40 à 60 EUR per m², exclusief afwerking. Een hellend dak langs binnen laten isoleren kost daarentegen 20 à 50 EUR per m².

 

dak isoleren glaswol

 

Welk isolatiemateriaal gebruiken?

Dankzij dakisolatie zul je geen last hebben van temperatuurschommelingen op zolder en kunnen genieten van een aangenaam woonklimaat. Minerale wol (glaswol of rotswol) is de gemakkelijkste en populairste optie om het dak aan de binnenkant te isoleren. Dit materiaal moet wel voldoende dik zijn (ca. 15 tot 25 cm). Het wordt tussen de dakspanten geplaatst en vervolgens afgewerkt met panelen. Als de spanten niet breed genoeg zijn, worden nieuwe kepers (dwars) tegen de bestaande gemonteerd.

Daarnaast is PUR (polyurethaan) spuitisolatie een erg efficiënte manier om het dak te isoleren. Met dit materiaal kan immers elke kier naadloos worden afgedicht. Zo kan warmteverlies dus maximaal worden vermeden. Bovendien heeft PUR een erg hoge isolatiewaarde, zodat de laag niet zo dik moet zijn.

Let wel: PUR isolatieschuim kan je niet zelf aanbrengen. Hiervoor is specifiek materiaal vereist. Laat deze klus dus uitvoeren door een professionele isolatie-expert. Via onze online offerteservice kan je gratis én vrijblijvend prijsoffertes ontvangen van verschillende specialisten. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

Een prijsoverzicht van alle dakisolatiematerialen:

IsolatiemateriaalGemiddelde prijs per m²
Glaswol€10 per m² (excl. plaatsing)
€20 per m² (incl. plaatsing)
Rotswol€20 per m² (excl. plaatsing)
€35 per m² (incl. plaatsing)
Spuitisolatie (PUR)€30 per m²
Isolatieplaten€12 per m² (excl. plaatsing)
€25 per m² (incl. plaatsing)

 

Afdichten van kieren & naden!

Om koudebruggen te vermijden is het belangrijk dat alle kieren en naden goed afgedicht worden met aluminiumtape nadat al het isolatiemateriaal geplaatst is. Ook vochtproblemen moeten uiteraard voorkomen worden: een dampscherm wordt daarom altijd over het geheel geplaatst.

zolderdak isoleren

 

Zoldervloer isoleren

Het komt er uiteraard op aan dat er zo weinig mogelijk energie verspild wordt. Wanneer er op zolder niet geleefd, gewerkt of geslapen wordt, hoeft de zolder niet verwarmd te worden. Door enkel de zoldervloer te isoleren spaar je dan energie uit. Een geïsoleerde zoldervloer zal vermijden dat de warmte verder opstijgt naar boven en via het dak ontsnapt. De isolatiewijze hangt af van de vloerconstructie. Een massieve zoldervloer vereist een andere aanpak dan een niet massieve zoldervloer.

 

Optie 1: de zoldervloer is massief

Beschik je over een massieve zoldervloer die je af en toe wenst te belopen? Dan is het aangeraden om te kiezen voor drukvaste isolatieplaten. Nadat eerst een dampscherm op de bestaande vloer is aangebracht, kunnen de harde isolatieplaten daar rechtstreeks bovenop geplaatst worden. Deze platen kunnen zeer snel geïnstalleerd worden en zijn minder dik dan bijvoorbeeld glaswol.

Je kan er weliswaar ook voor opteren om de massieve vloer te isoleren met (half)zacht isolatiemateriaal zoals glaswol, rotswol of steenwol. In dat geval moet er wel eerst een houten raamwerk op de vloer geconstrueerd worden. Dit kan dan worden opgevuld met het isolatiemateriaal. Ook PUR schuim is een optie. Professionele plaatsing hiervan kost €25-35 per vierkante meter. Wanneer het schuim opgedroogd is, krijg je een vaste en stevige structuur die eveneens goed beloopbaar is.

 

Optie 2: de zoldervloer is niet massief

Is je zoldervloer opgebouwd op een houten draagstructuur (spanten)? Dan kunnen de spanten gemakkelijk opgevuld worden met rotswol, glaswol of papiervlokken. Het beste rendement wordt bereikt met een laagdikte tussen de 15 en 23 cm. Ten opzichte van een massieve vloer, is hier geen sprake van ruimteverlies omdat de isolatie niet op de vloer zelf geplaatst moet worden.

Ook hier moet een dampremmende laag aangebracht worden. Sommige zachte isolatiematerialen beschikken al over een dampscherm (aluminiumfolie): we spreken dan over spijkerflensdekens. Is dit niet het geval, dan zal eerst een dampscherm geplaatst moeten worden.

Wil je je zoldervloer isoleren? Je kan hiervoor best beroep doen op een erkend vakman. Op die manier ben je verzekerd van een snelle en foutloze plaatsing. Gratis en vrijblijvend offertes op maat ontvangen van isolatiespecialisten in de buurt? Klik hier voor meer informatie. 

zoldervloer isoleren

 
Dak of zolder isoleren?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Lees ook
dakisolatie
Soorten dakisolatie en hun prijzen
isolatieplaten
Isolatieplaten dak
dakisolatie pur
Dak isoleren met PUR schuim
isolatie dak glaswol
Dak isoleren met glaswol
plat dak isoleren binnenzijde
Plat dak isoleren binnenzijde
zonwerend glas
Zonwerend glas: opties, kosten & alternatieven
muren isoleren voorbeeld
Muren isoleren: voordelen & soorten [+ Kosten]
goedkoopste pvc ramen en deuren
Goedkope ramen en deuren: hoe vergelijken?