Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Plat dak isoleren binnenzijde

In de meeste gevallen isoleren vakmannen nieuwe en bestaande platte daken langs buiten. Toch is het ook mogelijk om je plat dak te isoleren aan de binnenzijde. In welke situaties is deze isolatiemethode een optie? Hoe gaat een vakman te werk en waar let hij op om vochtproblemen te voorkomen? En wat met de prijs voor het isoleren van een plat dak aan de binnenkant? Je leest er alles over in dit artikel!

Ga snel naar:
Hoe plat dak isoleren aan de binnenzijde?
Plat dak isoleren binnenzijde: kosten
Belangrijke aandachtspunten
Alternatief: plat dak isoleren langs buiten
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan

 

 

Wanneer is je plat dak isoleren aan de binnenzijde een optie?

Een plat dak isoleren langs buiten is de standaard methode. Zo zit de dakconstructie mee in de isolatieschil en vermijd je schade aan je dakbedekking, vochtproblemen, … Bovendien zijn ook geen breekwerken in je woning nodig. Toch is ook het isoleren van een plat dak aan de binnenkant zeker mogelijk. Deze methode kan aangewezen zijn in de volgende situaties:

  • Als buitenisolatie niet mogelijk is: in sommige gevallen is dakisolatie aan de buitenkant van een plat dak niet mogelijk, bv. bij platte daken met een beperkte opbouwhoogte om technische redenen. In dat geval is langs binnen isoleren de enige mogelijkheid.
  • Bij houtskeletbouw: bij dit type woningen bestaat de draagstructuur van het plat dak uit een houten roostering. Zo’n dakconstructie is uitermate geschikt om vlot en eenvoudig isolatiemateriaal tussen te plaatsen. Zo kan je ook ecologisch isolatiemateriaal gebruiken (houtwol, cellulose, …) en is je gebouw minder hoog.
  • In combinatie met buitenisolatie: je kan er ook voor kiezen om plat dak isolatie aan de binnenkant én de buitenkant van de dakconstructie aan te brengen. Zo ben je zeker van een optimale thermische isolatie en ook een uitstekende geluidsisolatie.
  • Bij een aanbouw of veranda: kies je voor een veranda of een andere aanbouw aan je woning met een plat dak? Dan kiezen isolatiespecialisten er soms ook voor om dat plat dak te isoleren aan de binnenkant. Het gaat namelijk vaak om een lichtere dakconstructie met een houten roostering.

Wil je je plat dak isoleren langs de binnenzijde? Dan win je best eerst advies in bij een erkende isolatiespecialist. Neem vrijblijvend contact op met vakmannen in je buurt via onze offerteservice.

plat dak van binnen isoleren

 

Hoe plat dak isoleren aan de binnenzijde?

Kies je ervoor om je plat dak te isoleren aan de binnenzijde? Dan plaatst een isolatiespecialist het isolatiemateriaal onder het dakbeschot en tussen het dakgebinte. Hij volgt daarbij de volgende stappen:

  1. Dakgebinte voorbereiden

    Is er al een plafondafwerking aanwezig? Dan zal een vakman die eerst verwijderen. Daarna neemt hij de balken van je dakgebinte onder de loep. Als het niet mogelijk is om voldoende diep te isoleren, zal hij eerst extra houten latten op de constructie vijzen. Voldoende dikke houten balken zijn ook belangrijk om de plafondafwerking op te bevestigen.

  2. Dakgebinte opvullen met isolatiemateriaal

    Zijn de voorbereidende werken uitgevoerd? Dan vult de vakman het dakgebinte aan de binnenzijde volledig op met isolatiemateriaal tot aan het onderdak. Hij kiest daarbij voor isolatiedekens van glaswol, rotswol of houtwol. Maar ook spuitisolatie als icynene of inblaasisolatie als cellulose zijn mogelijke opties.

  3. Dampscherm aanbrengen

    Bij het isoleren van een plat dak aan de binnenzijde is een correct geplaatst, vochtregulerend dampscherm essentieel. Anders kan condensatievocht via de warme zijde van je woning in het isolatiemateriaal dringen. De isolatiespecialist zorgt er dus voor dat deze luchtdichte folie bij de randen en de overlappingen perfect is afgedicht.

  4. Plafondafwerking plaatsen

    Is het dampscherm correct aangebracht? Dan blijft enkel nog de afwerking van je plafond over. Een vakman kan kiezen voor gipsplaten, maar ook kunststof panelen zijn een optie. Die laatste moet je niet meer zelf gaan schilderen of bepleisteren.

Op zoek naar een vakman in je buurt? Je kan gratis en vrijblijvend voorstellen aanvragen bij meerdere isolatiespecialisten in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier!

 

Plat dak isoleren binnenzijde: kosten

De kosten voor het isoleren van een plat dak aan de binnenkant hangen vooral af van het gebruikte isolatiemateriaal, de oppervlakte, de moeilijkheidsgraad van de werken, … Je mag gemiddeld rekenen op 25 à 40 euro per m² (incl. plaatsing , excl. btw en afwerking). Let op: het eventuele verwijderen en opnieuw afwerken van je plafond is niet inbegrepen in deze richtprijs.

Benieuwd naar een precieze prijs voor jouw project? Dan vraag je best meerdere prijsvoorstellen aan bij 2 à 3 isolatiespecialisten actief in je buurt. Zo kan je gericht totaalprijzen vergelijken, maar ook adviezen, uitvoertermijnen, … Start je aanvraag hier!

 

isoleren plat dak binnenzijde

 

Belangrijke aandachtspunten

Een plat dak van binnen isoleren is niet zonder risico’s. Omdat de dakconstructie niet mee in de isolatieschil zit, kan je te maken krijgen met schade aan je draagstructuur en je dakbedekking, vochtproblemen, … Daarom houdt een vakman voor een optimaal eindresultaat rekening met belangrijke aandachtspunten. Enkele voorbeelden:

  • Sluitende en naadloze isolatielaag: een vakman let er goed op dat de isolatielaag aan de binnenkant van je plat dak volledig naadloos is. Anders kan je te maken krijgen met koude luchtstromen achter het isolatiemateriaal, met een slecht rendement tot gevolg.
  • Isolatiemateriaal op maat: doorgaans gaat het bij het isoleren van een plat dak langs binnen om een houten roostering als dakconstructie. Daarom kiest een vakman voor dampopen, ‘ademende’ isolatiematerialen als minerale wol, houtwol, icynene, … Zo kan eventueel vocht ontsnappen en vermijd je houtrot, schimmels, …
  • Droog dakgebinte: een vakman zal eerst en vooral je dakgebinte goed controleren vooraleer te starten met de isolatiewerken. Die draagstructuur moet namelijk in goede staat zijn én ook helemaal uitgedroogd zijn om vochtproblemen achteraf te vermijden.
  • Vochtregulerend dampscherm: dit is misschien wel het belangrijkste aandachtspunt bij het isoleren van een plat dak aan de binnenzijde. Komt warme binnenlucht namelijk tegen het koude, dampdichte onderdak in de winter? Dan krijg je interne condensatie en dat vocht kan het isolatiemateriaal en je dakconstructie aantasten. Daarom is een vochtregulerend dampscherm aan de warme zijde van de isolatielaag essentieel.
  • Geen schaduw of zonnepanelen op plat dak: wil je je plat dak van binnen isoleren? Dan moet je ‘koude dak’ zoveel mogelijk kunnen opwarmen door de zon. Daarom is het belangrijk dat je plat dak zo weinig mogelijk kampt met schaduwval. Ook zonnepanelen kunnen nefast zijn voor een goede opwarming van je plat dak. Wil je zonnepanelen plaatsen? Dan kies je beter voor dakisolatie aan de buitenkant.

Advies op maat nodig? Een erkende isolatiespecialist komt graag bij je langs voor een analyse van jouw plat dak. Zo krijg je gericht advies op maat van jouw project en maak je de juiste keuzes. Contacteer vrijblijvend meerdere isolatiespecialisten actief in je buurt!

 

Alternatief: plat dak isoleren langs buiten

Is het technisch mogelijk om je plat dak te isoleren langs de buitenzijde? Dan geniet die methode in de meeste gevallen sowieso de voorkeur. Zo vermijd je vochtproblemen, ben je zeker van een optimaal rendement, zijn er geen breekwerken in huis nodig, … Dakisolatie plaatsen aan de buitenkant van een plat dak kan op 2 manieren:

 

1. Warm dak

Bij deze methode liggen de isolatieplaten tussen de draagvloer van je dak en de dakbekleding (EPDM, roofing, …). Een vakman kan indien nodig eerst je dakbedekking verwijderen om dan te isoleren, maar ook isoleren op de huidige dakhuid is een optie. Dan houdt die waterkerende onderlaag eventueel condensatievocht tegen.

Richtprijs: € 70 à 100 per m² (excl. btw, incl. plaatsing en afwerking). Ontvang vrijblijvend offertes!

 

2. Omgekeerd dak

Gaat het om een plat dak dat je regelmatig zal belopen, bv. daktuin of dakterras? Dan kies je beter voor een omgekeerd dak. Daarbij plaatst een vakman vochtwerende isolatieplaten in EPS of XPS op de bestaande dakbedekking. Daarbovenop komt dan een ballastlaag van grind of tegels om die isolatielaag op zijn plaats te houden en te beschermen.

Richtprijs: € 45 à 50 per m² (excl. btw, incl. plaatsing en afwerking). Ontvang vrijblijvend offertes!

 

TIP: laat je plat dak isoleren langs de binnenzijde en buitenzijde

Je hoeft niet noodzakelijk te kiezen tussen dakisolatie langs binnen of langs buiten. Ben je bezig met een grondige renovatie? Dan kan je ook binnen- en buitenisolatie voor je plat dak combineren. Vraag hierover wel advies op maat aan een ervaren isolatiespecialist om mogelijke vochtproblemen te vermijden.

Vrijblijvend offertes aanvragen? Je kan gratis meerdere isolatiespecialisten actief in je buurt contacteren via onze offerteservice.

 
Dak of zolder isoleren?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Lees ook
zolder isoleren
Dak of zoldervloer isoleren?
dakisolatie pur
Dak isoleren met PUR schuim
dakisolatie
Soorten dakisolatie en hun prijzen
isolatie dak glaswol
Dak isoleren met glaswol
isolatieplaten
Isolatieplaten dak
goedkoopste pvc ramen en deuren
Goedkope ramen en deuren: hoe vergelijken?
kelder waterdicht maken drainage
Kelder waterdicht maken: 4 situaties + oplossingen
warmtepompboiler
Sanitair warm water