Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Salpeter op muren verwijderen: info & stappenplan

Hebben je muren aan de onderkant een witte uitslag, die lijken op kristal? Dan hebben je muren last van salpeter. Om definitief van het vochtprobleem af te raken, moet je het aanpakken bij de wortel. In dit artikel ontdek je meer over de oorzaak en oplossingen.

 

salpeter verwijderen op de muur Oorzaak van salpeter

Salpeter is witte aanslag op de muur die wordt veroorzaakt door optrekkend vocht. Optrekkend vocht is grondwater dat door de poreuze muur opgenomen wordt en omhoog gezogen. Dat grondwater bevat allerlei elementen zoals ammoniak, zout, kalk, nitraatbacteriën, chloride, sulfaten en kalk. Vooral de ammoniak en nitraatbacteriën veroorzaken een chemische reactie. Deze reactie veroorzaakt kaliumnitraat, ofwel salpeter.

Vooral in slecht geventileerde ruimtes met vochtige muren ontstaat salpeter uitslag. Deze uitslag ziet er niet alleen lelijk uit, het is ook nog eens heel schadelijk. Het tast de muren en de vloer aan en vreet de stenen weg.

 

Gevolgen van salpeter op muren

Salpeter zelf verergert het vochtprobleem. De zouten in de uitslag trekken namelijk vocht aan. Zowel vanuit de omgevingslucht als vanuit de muur zelf. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel die steeds sterker wordt. Als je er niets aan doet, wordt het vochtprobleem dus steeds groter! Het eerste wat je moet doen is het salpeter van de muren verwijderen en vervolgens moet het vochtprobleem zelf aangepakt worden.

 

Tip: om langdurig komaf te maken met salpeter, moet je de oorzaak van opstijgend vocht aanpakken. Hiervoor raadpleeg je best vochtexperts. Kom hier in contact met de beste vochtbestrijders uit uw regio.

 

Salpeter verwijderen: stappenplan

Salpeter verwijderen is gelukkig niet zo moeilijk. Mits je een beetje handig bent, kan je het zelf doen. Raadpleeg toch altijd een expert om zeker te zijn. Het is namelijk belangrijk dat je niet salpeter niet alleen verwijdert van de muur, maar dat je het probleem ook bij de wortel aanpakt.

 

Stap 1: voorbereiding

De muur moet helemaal schoon gekrabd worden om de kristallen op die manier te verwijderen. Eventuele muurbekleding (verf, behang e.d.) moet ook verwijderd worden. Vervolgens moet dan de muur worden afgeborsteld met een oplossing van azijn of zoutzuur. Gebruik een verhouding van 10 delen water en 1 deel zoutzuur. (Draag beschermende kleding en een stofbril draagt want het water kan makkelijk spatten.) Lucht goed tijdens het werk zodat je de schadelijke dampen zo min mogelijk inademt. Na deze reiniging moet de muur eerst 2 weken drogen.

salpeter verwijderen op de muur met spons

Stap 2 : anti-salpetermiddel aanbrengen

Als muur droog is, kun je het anti-salpetermiddel op de muur rollen. Je kan daarvoor een gewone roller gebruiken, dat gaat het snelst. De behandeling moet in 2 lagen plaatsvinden met daar tussenin een droogtijd. Volg de aanwijzingen op de verpakking goed op en vooral voor wat betreft de droogtijden. Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat tijdens het drogen zich nieuwe uitslag vormt. Herhaal dan gewoon de procedure van het weg borstelen en breng opnieuw de behandelvloeistof aan.

 

Stap 3 : oorzaak salpeter aanpakken

Daarom is het essentieel dat ook de oorzaak van het probleem wordt aangepakt. Doe iets tegen het optrekkend vocht. Daarvoor kan je de muren onderkappen. Dat houdt in dat er een vochtscherm wordt aangebracht, zodanig dat het grondwater niet meer in de muur kan trekken. Soms kom je overigens ook een heel eind met goede ventilatie. Kom je er zelf niet uit, vraag dan een expert om advies!

 

 
Vochtproblemen? Vraag vrijblijvend offertes aan
Lees ook
Vocht in muur behandelen
Vochtige muren herstellen
vochtbestrijdingstechnieken
Vochtbestrijding technieken
buitenmuur hydrofoberen kostprijs
Gevel impregneren: werkwijze en prijs per m2
injecteren tegen vocht
Muren injecteren: Kostprijs en werkwijze
Opstijgend vocht binnenmuur
Opstijgend vocht behandelen: Methodes + prijs
technieken vochtbestrijding kosten
Vochtbestrijding: technieken & hun prijzen
muren onderkappen
Muren onderkappen: Werkwijze & Kostprijs
Doorslaand vocht binnenmuur
Doorslaand vocht: oorzaken en behandeling