Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Pleister toepassingen

Pleister is een populair materiaal voor het afwerken van een woning. Er bestaan verschillende soorten pleisters. In dit artikel kom je te weten meer te weten over de samenstelling en toepassingen van pleister.

 

Waarvoor gebruikt men pleister?

Voorbeeld van pleister Bepleisteren wordt vaak toegepast voor het afwerken van gevels. Dit heet simpelweg gevelbepleistering. Hiervoor wordt vaak siliconenpleister gebruikt. Maar ook het afwerken van de binnenmuren kan met pleister. De muren zijn er snel egaal mee. Daarboven kan dan eender welke gewenste afwerking aangebracht worden. Gevels van huizen worden bepleisterd om te renoveren of om de buitenmuren te isoleren. Oude gevels geef je er een opknapbeurt mee. Daarnaast zorgt een gevelbepleistering voor een mooie egale gevel die beschermd is tegen vocht en regen. De samenstelling van het pleister zelf, is afhankelijk waarvoor het moet dienen. Je kan een onderscheid maken tussen grondpleister en afwerkpleister.

 

 

Tip: Pleister aanbrengen laat je best over aan een stukadoor met ervaring. Dit is een onderdeel van de afwerking die echt ervaring vereist. Kom hier in contact met stukadoors uit jouw omgeving.

 

Samenstelling van grondpleister

Een grondpleister is meestal een organisch bindmiddel of een mineraal bindmiddel waar meestal een acrycaat aan toegevoegd wordt. De bindmiddelen zijn bepalend voor de eventuele scheurvorming. Zo zijn organische grondpleisters elastischer dan minerale pleisters.

 

Samenstelling van afwerkpleister

Een afwerkpleister wordt aangebracht boven de grondpleister. Deze afwerkpleister bestaat in verschillende bindingen. Afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur, kies je voor de ene dan wel voor de andere.

Samenstelling van pleister

1) Minerale pleisters

Een minerale pleister bestaat uit een cement of kalk, een organisch element (zoals gemodificeerde cement) en vulstoffen. Hier moet ter plekke nog water aan toegevoegd worden.

 

2) Silicaatpleisters

Een silicaatpleister bestaat uit kaliumsilicaat, polymeren, en anorganische pigmenten en vulstoffen. Daarnaast wordt er een organisch bindmiddel toegevoegd zodat de waterabsorptie vermindert, maar zonder de waterdampdoorlaatbaarheid te beïnvloeden.

 

3) Organische pleister

Organische pleisters bestaan uit vulstoffen, acrylaathars en additieven. Ze zijn niet alkalisch omdat ze geen organische bindmiddelen bevatten. De toevoeging van een biologisch biocide is noodzakelijk, waardoor de pleister beschermd is tegen algen en mos.

 

4) Organische siliconenpleisters

Een siliconenpleister is gemaakt op basis van siliconenhoudende acrylhars, polymeren, pigmenten, vulstoffen en additieven. Deze pleister heeft een goede waterdampdoorlaatbaarheid.

 

Lees ook
pleisterwerken met siliconenpleister
Siliconenpleister: voordelen & kostprijs
spachtelputz aanbrengen
Spachtelputz: prijzen & voordelen
methode voor gevel bepleisteren
Stukadoor: soorten werken & de prijs
muren isoleren voorbeeld
Muren isoleren: voordelen & soorten [+ Kosten]
goedkoopste pvc ramen en deuren
Goedkope ramen en deuren: hoe vergelijken?
kelder waterdicht maken drainage
Kelder waterdicht maken: 4 situaties + oplossingen
warmtepompboiler
Sanitair warm water
biomassaketel prijs
Biomassaketel