Siliconenpleister: voordelen & kostprijs
Siliconenpleister wordt gebruikt om gevels egaal af te werken. Het is waterafstotend, elastisch en verkrijgbaar in meer dan 100 verschillende kleurtinten. Ontdek hier meer over het gebruik, de voordelen en de prijs van siliconenpleister.
Wat is siliconenpleister?
Siliconenpleister is een specieke soort pleister op basis van siliconen. Het behoort tot de familie van de kunstharspleisters of synthetische pleisters. Deze pleister vormt tezamen met de minerale pleister de categorie van sierpleisters. Siliconenpleisters worden voornamelijk gebruikt voor gevelbepleistering. Hij is samengesteld op basis van siliconenhoudende hars, polymeren, pigmenten, vulstoffen en additieven. Je kan hem verkrijgen in heel wat kleuren. Kunstharspleisters worden niet in de massa gekleurd. Dat wil zeggen dat enkel de bovenste laag met kleurpigment wordt afgewerkt. Ze worden gebruikt voor het egaal afwerken van gevels, en als afwerkingslaag voor buitenisolatie.
Prijs van siliconenpleister
De prijs voor het bepleisteren met siliconen wordt bepaald door het feit of er al dan niet isolatie moet worden aangebracht. De gemiddelde prijs voor het aanbrengen van siliconenpleister bedraagt 72 euro/m² (exclusief btw). Siliconenpleister met een isolatielaag bedraagt ongeveer 90 euro euro/m². Benieuwd naar de prijs van siliconenpleister voor jouw project? Vraag via deze site gratis prijzen op maat aan bij verschillende aannemers. Zo kan je zelf de prijs vergelijken.
Voordelen van kunstharspleister
Siliconenpleister is niet voor niets een populaire sierpleister. Het biedt dan ook heel wat voordelen.
- Egaal uitzicht: siliconenpleister geeft de gevel een egaal & afgewerkte look.
- Kras-en stootvrij: de gevel afgewerkt met kunsthars zijn gevrijwaard van krassen en stoten.
- Waterafstotend: de siliconen stoten goed water af.
- Licht waterdampdoorlatend
- Waterdicht
- Weersbestendig: deze pleister is bestand tegen heel wat verschillende weersinvloeden.
- Vuilafwerend: vuil wordt makkelijk afgestoten. Hierdoor krijgen schimmels, mossen, algen en ander vuil geen kans. Een witte gevel met siliconenpleister blijft heel lang proper.
- Elastisch: siliconen zijn elastisch. Daardoor is de kans op scheurtjes nihil.
Synthetische pleister met siliconen of minerale pleister ?
Naast siliconenpleister kan je ook kiezen voor minerale pleister voor de afwerking van je gevel. In bepaalde gevallen kies je voor siliconenpleister, in andere gevallen kies je dan weer voor minerale pleister. Alles hangt af van je persoonlijke smaak, de ondergrond en de reden van bepleistering.
Kies voor siliconenpleister als….
Siliconenpleister kies je als je de buitengevel wil voorzien van een extra isolatielaag. Daarnaast is hij ook lichter qua structuur dan minerale pleister. Kunstharspleisters zijn ook dunner en worden vaak in twee lagen aangebracht. Het is de ideale keuze als je een onderhoudsvriendelijke en waterafstotende gevel wil.
Kies voor minerale pleister als…
Een minerale pleister wordt vaak gekozen om oneffen ondergronden te verbergen en egaler te maken. Minerale pleisters zijn vaak dikker en worden dan ook in één keer aangebracht. Ideaal voor het renoveren van oude gevels. Als je houdt van een korrelige structuur, is een minerale krabpleister ook aangewezen. De naam krabpleister slaat op het feit dat er een structuur gekrabd wordt in de gevel. Het is ook ideaal als je op zoek bent naar een milieuvriendelijke pleister. Door het gebruik van natuurlijke bestanddelen zoals kalk, cement en zand is dit een ecologisch alternatief. Omdat minerale pleisters in de massa gekleurd zijn, zijn ze ook kleurvaster.