Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Ontkalker waterleiding: Mogelijkheden & Prijzen

Jarenlange kalkafzetting in de waterleidingen kan nare gevolgen hebben. Het zorgt onder andere voor rendementsverlies, een hogere energierekening, meer vlekken van kalkaanslag, snellere slijtage van toestellen, … Maar hoe ontdoe je de waterleidingen nu van kalkaanslag? Wel, de beste oplossing is een waterontkalker. Alles wat je moet weten over ontkalkers voor de waterleiding ontdek je hier.

Ga snel naar: Oorzaken verkalkte leidingenGevolgen verkalkte leidingen – Oplossing: Ontkalker waterleidingWaterverzachter: Soorten & PrijzenVoordelen waterverzachter

 

 

Hoe ontstaan verkalkte waterleidingen?

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen hard water en zacht water. Het verschil zit hem in de hoeveelheid calciumcarbonaat en magnesiumzouten in het water. Hoe meer er van deze mineralen in het water zitten, hoe ‘harder’ het water.

Het is vooral hard water dat zorgt voor kalk in de leidingen. Het calciumcarbonaat en de magnesiumzouten komen namelijk vrij wanneer het water verdampt (bvb. bij warm water). Ze zetten zich dan in de vorm van kalkaanslag af in de leidingen, het kraanwerk en huishoudelijke toestellen.

Kortom, hoe hoger de waterhardheid en temperatuur van het water, hoe hardnekkiger de kalkaanslag. Kalkaanslag vermijden en tegengaan kan dus enkel door hard water om te zetten in zacht water. Dat kan met een waterontharder.

 

 

Gevolgen van kalk in water

Verkalkte waterleidingen kan je maar beter snel ontkalken. Kalk in water heeft namelijk enkele nare gevolgen:

 

1. Kalkaanslag

Het zichtbare gevolg van kalk in de waterleidingen is natuurlijk kalkaanslag op de verwarmingselementen van de kranen, douche en andere sanitaire apparaten. Glascorrosie, kalkstrepen bij het schoonmaken van de ramen, kalkaanslag in de koffiemachine, in het toilet, op de lavabo, op de douchewand, … Het zijn allemaal gevolgen van kalk in het water.

Hoewel je kalkaanslag met de juiste schoonmaakmiddelen wel kan verwijderen, kost het je toch heel wat schoonmaakwerk, tijd en geld.

 

2. Droge huid

Op zich is hard water niet nadelig voor de gezondheid. Wel kan het een droge huid veroorzaken. De mineralen in hard water hebben vooral een effect in combinatie met warm water, bijvoorbeeld wanneer we een warm bad of een warme douche nemen. De huidporiën staan dan meer open waardoor de mineralen beter naar binnen kunnen dringen en irritatie kunnen veroorzaken. Dat is vooral het geval bij mensen die reeds last hebben van huidproblemen. Hun huid is al gevoeliger en dus vatbaarder.

 

3. Schade aan apparatuur + hoger energieverbruik

Naast de zichtbare kalkaanslag, kan verkalking van de leidingen ook heel wat andere schade aanrichten die niet meteen zichtbaar is. Kalk hoopt zich ook op aan de binnenkant van de leidingen, kranen, huishoudtoestellen, de verwarmingsketel, … Op termijn zullen deze als gevolg van kalk niet meer optimaal werken of zelfs kapot gaan.

Ongeacht de mogelijke (onherstelbare) schade aan allerlei apparaten en installaties, jaagt kalk in het water sowieso het energieverbruik de lucht in. Kalkaanslag heeft een isolerende werking waardoor verwarmingsinstallaties, boilers en andere apparaten minder goed werken. Rendementsverlies dus met een hoge energierekening als gevolg. 1mm kalkaanslag bij een elektrisch toestel kan al leiden tot 10% meer energieverbruik. Bij 5mm kalkaanslag is dat al snel 25%.

 

De installatie van een waterontharder is de beste manier om waterleidingen te ontkalken en kalkaanslag in de toekomst te vermijden. Benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw situatie? Vraag vrijblijvend offertes aan bij gespecialiseerde installateurs van waterverzachters via de offertepagina.

 

 

kalk in water

 

Oplossing: Ontkalker waterleiding

Het verwijderen van zichtbare kalkaanslag of het ontkalken van een koffiezet of waterkoker is nog relatief makkelijk. Leidingen ontkalken daarentegen lijkt een andere zaak. Toch is de oplossing vrij simpel. Een waterleiding ontkalken kan namelijk heel eenvoudig met een waterontharder.

Hoe? Een waterontharder of waterverzachter heeft een reservoir met harskorrels. De harskorrels halen de calcium- en magnesiumionen, die kalkaanslag veroorzaken, uit het water en vervangen ze door natriumionen. Het komt erop neer dat het hele proces, ionenuitwisseling genoemd, hard water omzet in zacht water. Kalkaanslag krijgt zo geen kans. » Lees hier meer over de werking van waterontharders.

Door een waterverzachter die zacht water aflevert te plaatsen kan kalk zich dus niet meer afzetten in de leidingen. Het zacht water zal bovendien ook de bestaande kalkaanslag in de leidingen na verloop van tijd losmaken en oplossen. Kortom, de bestaande kalkaanslag wordt verwijderd en maakt ook in de toekomst geen kans meer. Vrijblijvend prijzen en advies op maat aanvragen voor een waterontharder kan via de offertepagina.

 

 

Ontkalker waterleiding prijs + soorten

De prijs van een waterontkalker is vooral afhankelijk van het type. We onderscheiden 2 soorten:

 

Eigenschappen
Mechanische waterverzachter
Elektronische waterverzachter
Verbruik
Werkt op waterdruk, geen elektriciteitskosten
Verbruikt elektriciteit
Regeneratie
Na bepaalde periode (tijdgestuurd) of na bepaald watervolume (volumegestuurd)
Verschillende programma's mogelijk, aan te passen aan verbruik
Onderhoud
Minder onderhoudskosten
Duurder onderhoud bij schade aan elektrische onderdelen
Prijzen
Vanaf +/- 700 euro
Vanaf +/- 900 euro

1. Mechanische waterverzachter

Een mechanische waterverzachter is vooral aangeraden wanneer jouw waterverbruik doorheen het hele jaar vrij stabiel is. Een mechanische of hydraulische waterontharder werkt op waterdruk waardoor je geen elektriciteitskosten hebt. Het doet de zoutspoeling na een bepaalde periode of wanneer een bepaalde hoeveelheid water is verbruikt. Dit simpel werkingsprincipe maakt dat een mechanische waterverzachter zo’n 20% goedkoper is dan de elektronische variant.

Richtprijs mechanische waterontharder: Gemiddeld vanaf €700
⇒ Vrijblijvend offertes op maat aanvragen kan via de offertepagina

 

2. Elektronische waterverzachter

Een elektronische waterontharder is elektronisch gestuurd, wat een slimme besturing met tijdsprogramma’s mogelijk maakt. Onnodige spoelingen worden zo vermeden waardoor je kan besparen op de energiekosten en kosten voor zout (noodzakelijk bij de spoeling). De duurdere prijs van een elektronische waterontharder, in vergelijking met een mechanische waterontharder, wordt zo door het slimme verbruik gecompenseerd.

Richtprijs elektronische waterontharder: Gemiddeld vanaf €900
⇒ Vrijblijvend offertes op maat aanvragen kan via de offertepagina

 

 

ontkalker waterleiding

 

Voordelen waterontharder opgesomd

Wanneer je een waterontkalker overweegt, wil je natuurlijk weten of jouw investering zal lonen. Welke type waterontkalker je ook kiest, de voordelen zijn hetzelfde:

  • Lagere energiekosten: Kalkaanslag heeft een isolerende werking waardoor apparaten niet meer optimaal werken. Dat leidt tot rendementsverlies en een hoge energierekening. Met een waterverzachter wordt dat probleem opgelost en vermeden in de toekomst.
  • Langere levensduur van apparaten: Huishoudelijke apparaten en installaties hebben te lijden onder hard water. Ze vertonen daardoor sneller (onherstelbare) schade. Met een waterverzachter wordt dat probleem opgelost en vermeden in de toekomst.
  • Je kan minder zeep gebruiken: Er is minder wasverzachter voor de wasmachine en minder zout voor de vaatwasser nodig. Zeep (waspoeder, douchegel, …) kan ook beter zijn werk doen in combinatie met zacht water. In combinatie met hard water moet je dus eigenlijk meer zeep gebruiken om hetzelfde effect te bereiken als bij zacht water.
  • Minder schoonmaakwerk: Plekken van kalkaanslag op de kranen, in de douche, …  zijn verleden tijd.
  • Voordelig voor het milieu: Je bespaart op de energiekosten, je hoeft minder zeep te gebruiken alsook minder schoonmaakmiddelen om kalkaanslag te verwijderen, je hoeft geen flessenwater meer te kopen aangezien het kraanwater nu drinkbaar is, huishoudtoestellen gaan langer mee, … Een waterontharder is niet alleen goed voor jouw portemonnee, maar ook voor het milieu. » Lees hier meer over de mogelijke besparingen met een waterverzachter.

 

Overweeg je een waterverzachter en ben je benieuwd naar de mogelijkheden op maat van jouw situatie en wensen? Vraag vrijblijvend offertes aan bij gespecialiseerde installateurs van waterverzachters via de offertepagina.

 

Lees ook
waterontkalker
Waterontharder plaatsen: Werking - nut & prijzen
voordelen waterontkalker
Waterontkalker kopen: hoeveel besparen met een waterverzachter?
Waterontkalker-prijs
Waterontkalker prijs: factoren die de prijs beïnvloeden
goedkoopste pvc ramen en deuren
Goedkope ramen en deuren: hoe vergelijken?
kelder waterdicht maken drainage
Kelder waterdicht maken: 4 situaties + oplossingen
warmtepompboiler
Sanitair warm water
biomassaketel prijs
Biomassaketel
pelletketel
Pelletketel