Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Waterontharder plaatsen: Werking - nut & prijzen

Over het nut ervan zijn al vele discussies gevoerd, toch heeft de waterontharder in vele woningen zijn waarde al bewezen. Een waterontkalker maakt een einde aan kalkaanslag op je sanitair en zorgt ervoor dat je apparaten langer meegaan. Meer info over de werking, prijzen en voordelen van waterontharders lees je hier.

Prijzen vergelijken? Vraag hier offertes aan bij gespecialiseerde installateurs van waterontharders.

 

Werking waterontharder

Een waterontharder verwijdert calcium en magnesium uit het drinkwater en zorgt ervoor dat het water dat uit de kraan komt, zacht is. Maar hoe werkt het eigenlijk? Een waterontharder bevat een reservoir met harsbolletjes; de harsfilter. Het harde water wordt door deze harsfilter geleid zodat er een natuurkundig proces plaatsvindt; de harsbolletjes scheiden natriumionen af aan het water en nemen calcium- en magnesiumionen op. Het water dat uit de filter komt is vervolgens zacht.

Na verloop van tijd is de harsfilter verzadigd. Dan moeten de harsballetjes gereinigd worden en teruggebracht worden in de oude staat. Dat heet regenereren. Daarvoor wordt speciaal zout gebruikt waarmee de waterontharder wordt gespoeld. Het pekelwater reinigt de harsballetjes en het zo ontstane spoelwater en de kalk worden via de riolering afgevoerd. De harsbolletjes zijn dan weer helemaal schoon en klaar voor gebruik.

 

Hoe vaak er geregenereerd moet worden, hangt af van de hardheid van het water en de hoeveelheid water die er verbruikt wordt. Regeneratie kan handmatig of automatisch gebeuren. Er zijn waterontharders die dit proces regelen naar aanleiding van de hoeveelheid verwerkt water (volume gestuurd), terwijl andere toestellen het op basis van vastgestelde tijdstippen uitvoeren. De volume gestuurde waterontharder maakt dus niet schoon als dit nog niet nodig is. Dit in tegenstelling tot de tijd gestuurde waterontharders die gewoon op een vast tijdstip regenereren, ongeacht de mate van vervuiling.

 

Moet ik een waterontharder laten plaatsen?

Hoe hoger de hardheid van je water, hoe nuttiger een waterontharder natuurlijk is. De mate van hardheid van water wordt uitgedrukt in Franse graden. Onder de 15 °F is het water zeer zacht tot zacht. Tussen de 15 – 22 °F wordt de hardheid als gemiddeld bestempeld. Daarboven spreekt men van hard water of, boven de 32°F, van zeer hard water.

Uit onderzoek is gebleken dat een waterontharder nuttig is bij een waterhardheid van 25-30°F of meer. Bij een lagere hardheid is hij uiteraard ook wel effectief, maar de vraag is dan of het de investering wel waard is. Je kan bij je gemeente informeren wat de waterhardheid bij jou thuis is en of er in de nabije toekomst plannen zijn om het drinkwater centraal te ontharden (want dan heb je zelf geen waterontharder meer nodig).

 

waterontharder palatsen

 

Wat kosten waterontharders?

De prijzen voor waterontharders kunnen nogal uiteenlopen. Dit hangt af van de leveranciers en van het type ontharder. Voor een mechanische waterontharder betaal je een gemiddelde prijs vanaf €700. Voor een elektronische waterontharder betaal je een gemiddelde prijs vanaf €900.

Is de woning ouder dan 10 jaar en gaat het om een privéwoning (of slechts een bijkomstig gedeelte ervan wordt voor professionele doeleinden gebruikt), dan betaal je slechts 6% btw. De werken moeten dan wel rechtstreeks aan de eindgebruiker (eigenaar of huurder) gefactureerd worden. Prijzen kan je makkelijk online aanvragen en vergelijken via onze offerteservice. Klik hier voor meer informatie.

 

Voordelen van een waterontharder

  • Geen kalkaanslag meer in je huishoudelijke apparaten
  • Je hoeft niet meer te ontkalken (tijdbesparend)
  • Geen lelijke kalkaanslag meer op je sanitaire voorzieningen en ook geen verstopte douchekoppen meer
  • Betere warmteoverdracht; je CV heeft meer rendement, waardoor je kan besparen op de stookkosten
  • Je kleding en andere textiel blijft langer mooi
  • Zeep en detergenten werken beter; je kan dus ook besparen op de aanschaf ervan
  • Langere levensduur van je huishoudapparaten. (Berekening via www.waterontharder-expert.be)

 

Lees ook
voordelen waterontkalker
Waterontkalker kopen: hoeveel besparen met een waterverzachter?
waterleiding ontkalken
Ontkalker waterleiding: Mogelijkheden & Prijzen
Waterontkalker-prijs
Waterontkalker prijs: factoren die de prijs beïnvloeden
muren isoleren voorbeeld
Muren isoleren: voordelen & soorten [+ Kosten]
goedkoopste pvc ramen en deuren
Goedkope ramen en deuren: hoe vergelijken?
kelder waterdicht maken drainage
Kelder waterdicht maken: 4 situaties + oplossingen
warmtepompboiler
Sanitair warm water
biomassaketel prijs
Biomassaketel