Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Waterontkalker prijs: factoren die de prijs beïnvloeden

Een waterontkalker is een slimme investering waardoor je huishoudapparatuur langer zal meegaan. Om voordeel te trekken uit deze aankoop is het belangrijk om de kosten juist in te schatten en af te stemmen op jouw persoonlijke waterverbruik. Hieronder lees je welke factoren de aankoopprijs zullen beïnvloeden.

 

Welke waterontkalker kopen?

Er zijn twee types van waterontharders: mechanische en elektrische. Als je watergebruik doorheen het jaar redelijk stabiel is, dan kies je best voor een mechanische waterverzachter. Bij mechanische waterontharders wordt het water op vaste tijdstippen met zout gespoeld (ook al verbruik je het niet). Een elektronische waterontkalker is het interessantst wanneer je waterverbruik erg varieert doorheen het jaar – bijvoorbeeld als je vaak lang op reis bent of het verschil  van verbruik in de zomer en de winter erg verschilt.

 

mechanische waterontkalker prijs Mechanische waterontharder

Als je waterverbruik doorheen het jaar redelijk stabiel is, dan kies je best voor een mechanische waterontkalker.

Dit type spoelt het water op vaste tijdstippen met zout, ongeacht je waterverbruik. De mechanische onderdelen zijn duurzamer dan elektrische waardoor de onderhoudskosten lager zullen liggen.

Bovendien zijn deze soort ontkalkers wel 20% goedkoper dan de elektronische variant.

Prijs vanaf €700
Mechanische waterverzachter kopen? Vergelijk hier prijzen op maat!

 

 

 

elektrische waterontkalker prijs Elektronische waterverzachter

Dit type werkt met een elektronisch besturingssysteem met verschillende programma’s die zijn afgestemd op jouw waterverbruik. Een groot voordeel hiervan is, dat je geen verspilling van zout meer hebt, omdat het water enkel wordt gespoeld wanneer nodig.

De elektronische waterontkalker is wel duurder, maar door de slimme besturing zal je ook enkel betalen voor wat je verbruikt. Zo heb je je verbruik en dus ook de prijs beter zelf in de hand en kan je snel geld uitsparen. Lees hier meer over besparing dankzij een waterontkalker.

Prijs vanaf €900
Een elektronische waterontharder kopen? Vergelijk hier prijzen op maat!

 

 

Volume

De grootte van je waterverzachter hangt af van de hoeveelheid water die je verbruikt. Dit is een belangrijke keuze: een te klein volume zal te veel water moeten spoelen en een te groot volume zal te veel zout verbruiken. Het volume van de installatie wordt daarom berekend op basis van het aantal inwoners in het huis en het gemiddelde watergebruik.

 

BTW-kost

De BTW die je zal betalen op de aankoop van een waterontkalker hangt af van de leeftijd van je woning. Als je woning ouder dan 10 jaar is, hoef je slechts 6% BTW te betalen. Voor een jongere woning betaal je het standaard BTW-tarief van 21%. Daarom je het interessant om je aankoop nog even uit te stellen als jouw woning bijna aan die 10-jaar grens komt.

Let op! Deze BTW-korting voor oudere huizen geldt enkel als je de waterverzachter door een erkende installateur laat plaatsen. Het moet ook gaan om een privéwoning (of een woning waarvan slechts een bijkomstig gedeelte voor professionele doeleinden gebruikt wordt). De werken moeten ook rechtstreeks aan de eindgebruiker (eigenaar of huurder) gefactureerd worden. ✓ Klik hier om een erkende installateur te vinden in de buurt.

 

Waterontkalker prijs onderhoudscontract

Onderhoudscontract: voor- en nadelen

Bij de aankoop van een waterontharder kan je er voor opteren bij de firma een onderhoudscontract aan te gaan. Installateurs bieden vaak een zeer goedkope aankoopprijs aan, maar hou daarbij de kosten voor het onderhoud in je achterhoofd.

Tijdens een onderhoudsbeurt wordt het zout van de waterverzachter aangevuld en wordt de waterzachtheid en de eventuele aanwezigheid van bacteriën gecontroleerd. Om niet voor verrassingen op de factuur te komen te staan, sluit je best een akkoord waarin de prijs voor het onderhoud vast wordt gelegd en welke kosten onder het contract kunnen vallen. Je bent helemaal niet verplicht om een onderhoudscontract aan te gaan. Het is echter wel handig aangezien je je dan nergens zorgen over hoeft te maken.

Bij het onderhoudscontract is het aanvullen van zout inbegrepen. Wanneer je dit een te hoge kost vindt, kan je kan evengoed zelf zout en reinigingsproducten kopen in de standaard doe-het-zelf-winkel.

Ontdek de prijzen voor een waterontkalker en een onderhoudscontract via de offertepagina en vergelijk!
✓ Vergelijk hier vrijblijvend de prijzen

 

Lees ook
waterleiding ontkalken
Ontkalker waterleiding: Mogelijkheden & Prijzen
voordelen waterontkalker
Waterontkalker kopen: hoeveel besparen met een waterverzachter?
waterontkalker
Waterontharder plaatsen: Werking - nut & prijzen
muren isoleren voorbeeld
Muren isoleren: voordelen & soorten [+ Kosten]
goedkoopste pvc ramen en deuren
Goedkope ramen en deuren: hoe vergelijken?
kelder waterdicht maken drainage
Kelder waterdicht maken: 4 situaties + oplossingen
warmtepompboiler
Sanitair warm water
biomassaketel prijs
Biomassaketel