Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Waterontkalker kopen: hoeveel besparen met een waterverzachter?

Een waterontkalker voor je leidingwater kan je een hoop ellende besparen. Je hoeft je apparaten niet meer steeds te ontkalken en ze gaan daardoor ook langer mee. Maar wist je dat je met onthard water ook minder zeep nodig hebt en dat je kleding langer mooi blijft? Bereken hier hoeveel je kan besparen door een waterverzachter te installeren.

 

Waterontkalker kopen = besparen

waterontkalker Onderzoek heeft aangetoond (Battelle-studie) dat men bij zacht, koud water met 50% minder wasmiddel hetzelfde reinigend effect bereikt als bij hard water. Dat betekent dat men met zacht water op lagere temperaturen en met minder wasmiddel de was net zo schoon krijgt als bij hard water op hogere temperatuur en met dubbel zoveel wasmiddel. Een waterontkalker plaatsen levert dus op meerdere fronten een besparing op. Je kan niet alleen besparen op schoonmaakmiddelen en ontkalkingsmiddelen, maar ook op energiekosten. Bovendien is het erg waarschijnlijk dat je je investering na drie jaar al terugverdiend hebt. Daarom is de aanschaf van een waterontharder een investering die dus zeker het overwegen waard is! Prijzen met installatie kan je hier aanvragen.

 

Minder detergenten, efficiënter wassen

Een gemiddeld gezin gebruikt op jaarbasis voor ongeveer €420 aan detergenten en schoonmaakmiddelen zoals waspoeder en afwasmiddel. Door gebruik te maken van een waterontkalker kan dat verbruik met de helft verminderd worden. Bovendien heb je ook geen anti-kalkmiddelen en wasverzachters meer nodig. Dat is dus niet alleen een besparing voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.

Een ander voordeel van het gebruik van een waterontharder is dat kleding en textiel langer mooi blijven. Bij het gebruik van hard water ontstaat er namelijk ook in de textielvezels kalkaanslag. Dat is een probleem dat met een waterontkalker voorkomen kan worden, waardoor men kleding minder snel hoeft te vervangen. Dat levert een besparing op van ongeveer €175 op jaarbasis.

 

Minder energieverbruik en minder slijtage

Daarnaast verbruiken de apparaten die met warm water werken bij onthard water ook zo’n 15 % minder energie. Aangezien er geen sprake meer is van kalkafzetting op het verwarmingselement, blijft het toestel net zo efficiënt als toen het nieuw was. Neem bijvoorbeeld een verwarmingsketel. In een huishouden met hard water wordt de ketel door kalksteenvorming steeds minder effectief. Na verloop van tijd kan de efficiëntie afnemen met bijna 50%.

waterontkalker kopen

Ook kranen en douchekoppen hebben last van kalksteenvorming; de doorstroming raakt erdoor beperkt en het kan zelfs lastig worden de douche op de juiste temperatuur af te stellen. Het verwarmingselement in de waterkoker of het koffieapparaat wordt eveneens minder effectief als er kalk op is afgezet. Dan zal er ontkalkt moeten worden met azijn. Het grootste nadeel van dit alles is echter dat al deze items bij gebruik van hard water veel sneller aan slijtage onderhevig zijn.

Een gemiddeld gezin spendeert ongeveer €200 per jaar aan onderhoud en vervanging van warmwatertoestellen, kranen, douchekoppen en leidingen. Dat is een kostenpost die bijna tot 0 gereduceerd kan worden bij het gebruik van onthard water.

 

Waterontkalker kopen: waterverzachter prijs en hoeveel kan je besparen?

Als je bovengenoemde bedragen bij elkaar optelt, plus een besparing op de energiekosten, kom je uit op een gemiddelde besparing van ongeveer €650 per jaar voor een modaal gezin. Naast die besparing maakt de waterverzachter je leven ook een stuk comfortabeler én draag je bij aan het behoud van het milieu.

Voor je deze besparing kan bereiken, moet je uiteraard eerst investeren in een waterontkalker. Basismodellen kosten ongeveer 850 euro, voor de gesofisticeerdere versies kan de prijs oplopen tot 1500 euro.

Wil je een waterontkalker kopen en laten installeren door een vakman? Maak dan gratis en vrijblijvend gebruik van de offertedienst. Zo kan je gemakkelijk prijsvoorstellen vergelijken. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

Lees ook
waterontkalker
Waterontharder plaatsen: Werking - nut & prijzen
waterleiding ontkalken
Ontkalker waterleiding: Mogelijkheden & Prijzen
Waterontkalker-prijs
Waterontkalker prijs: factoren die de prijs beïnvloeden
goedkoopste pvc ramen en deuren
Goedkope ramen en deuren: hoe vergelijken?
kelder waterdicht maken drainage
Kelder waterdicht maken: 4 situaties + oplossingen
warmtepompboiler
Sanitair warm water
biomassaketel prijs
Biomassaketel
pelletketel
Pelletketel