Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Elektrische vloerverwarming: Voor-en nadelen verschillende systemen

Elektrische vloerverwarming is relatief eenvoudig te installeren, niet duur in aanschaf en vooral geschikt voor ruimtes die niet constant verwarmd hoeven te worden. Er zijn drie verschillende systemen waaruit je kunt kiezen. In dit artikel lees je er alles over.

Interesse in elektrische vloerverwarming? Vraag hier gratis & vrijblijvend offertes aan bij aannemers en vergelijk de prijzen.

 

Drie soorten elektrische vloerverwarming

Wanneer je kiest voor elektriciteit als verwarming, heb je de keuze uit verschillende mogelijkheden. Als je hierbij kiest voor elektrische vloerverwarming, zijn er drie systemen: matten, folies en kabels. Deze systemen zijn verschillend in capaciteit en opbouw en worden elk op een specifieke plaats in- of op de vloer aangebracht. De matten en kabels zijn geschikt voor verwerking in- en op stenen vloeren, de folies zijn speciaal bedoeld voor verwerking onder een houten vloer of laminaatvloer.

 

 

Vloerverwarming met matten 1) Elektrische vloerverwarming met matten

Dit systeem bestaat uit matten van glasvezel waarop elektrische kabels zijn bevestigd. De matten zijn in totaal maximaal 4 mm. dik en kunnen vanwege de geringe dikte rechtstreeks op een bestaande afwerkchape worden gelegd. Direct op de matten komt een anhydrietchape te liggen of kan een lijmlaag worden aangebracht waarin de tegels worden gelegd. Dit systeem met matten wordt erg veel toegepast in badkamers omdat het makkelijk is te installeren en de bestaande vloer niet uitgebroken hoeft te worden.
Voordelen mattensysteem: eenvoudig te installeren, vloer warmt relatief snel op omdat de kabels vrij dicht onder het vloeroppervlak liggen.

 

 

Elektrische-vloerverwarming met kabels

2) Elektrische vloerverwarming met kabels

Bij een systeem met kabels liggen de verwarmingskabels  ín de vloer. Daarom moeten er sleuven in de vloer worden gefreesd. Men klemt de elektrische verwarmingskabel dan in de sleuven waarna de vloer wordt afgevuld met een dunne anhydrietchape. Indien de dekvloer nog moet worden gelegd, stort men de verwarmingskabels in de chape zelf. De verwarming wordt daarna aangesloten op 220 volt en op een thermostaat.

Voordelen t.o.v. mattensysteem: voordelig in aanschaf, vloer blijft langer warm omdat de kabels dieper in de vloer liggen.
Nadelen: installeren op een bestaande vloer kost meer tijd (sleuven frezen), vloer warmt trager op.

 

 

elektrische vloerverwarming folie 3) Elektrische vloerverwarmingsysteem met folie

Speciaal voor gebruik onder een parketvloer of laminaatvloer zijn er de foliesystemen. Dit zijn zeer dunne kunststof folies van nog geen twee millimeter dik waarin koperen banen zijn verwerkt die warmte kunnen opwekken. Om warmteverliezen te beperken moet de folie op dunne isolatieplaten worden gelegd. Direct bovenop de folie komt een vochtscherm te liggen met daarop de uiteindelijke afwerkvloer (bijvoorbeeld laminaat of parket). Dit systeem met folie kan aantrekkelijk zijn wanneer je een koude houten vloer hebt die je snel wilt bijverwarmen. Aangepaste versies (met een lager voltage) van dit soort elektrische folies worden ook wel gebruikt in caravans, campers en boten waar ze snel onder de vloerbedekking zijn te installeren.

Voordelen: snelle plaatsing mogelijk onder een houten vloer, verschillende warmtezones mogelijk, dunne vloeropbouw.
Nadelen: folie is vrij dun, kans op beschadiging bij doorboren (zeker bij 220 volt een risico).

 

Welke vloerbedekking is ideaal?

Het meest geschikt voor vloerverwarming zijn steenachtige materialen omdat deze de warmte goed kunnen opnemen en afgeven. Keramische tegels, natuursteen en beton zijn dus erg geschikt als vloerafwerking in combinatie met vloerverwarming. Maar er zijn nog meerdere soorten vloerbedekking mogelijk, al moet je bij gebruik ervan wel rekening houden met wat aandachtspunten:

A) Laminaat / parket. Hout is niet de meest ideale vloerbedekking in combinatie met vloerverwarming, maar toch kun je het gebruiken. Kies dan wel voor een houtsoort die geschikt is voor vloerverwarming. Het hout mag niet te dik zijn en niet te veel vocht meer bevatten. Meestal zijn soorten als: merbau, eiken, padoek en teak geschikt. Elektrische vloerverwarming met folie onder hout moet altijd gebruikt worden in combinatie met een isolatiemateriaal onder de folie omdat de warmte anders langs de dekvloer gaat verdwijnen.

B) Tapijt: ook tapijt kun je gebruiken in combinatie met elektrische vloerverwarming maar niet alle soorten tapijt zijn geschikt. Of een tapijt geschikt is of niet, valt in de regel af te lezen aan het fabriekslabel. Goedkope vloerbedekking met een rug van foam kunnen niet gebruikt worden omdat de warmte dan niet goed afgegeven kan worden aan de ruimte.

C) Vinyl: voor vinyl geldt hetzelfde als vloerbedekking: meestal kun je het zonder problemen gebruiken in combinatie met vloerverwarming. De dikte van het vinyl bepaalt echter hoe efficiënt de warmte getransporteerd kan worden.
Informeer voordat je een vloer gaat afwerken altijd bij de fabrikant van de vloerbedekking wat de voorwaarden zijn voor gebruik in combinatie met vloerverwarming. Bij verlijming van een product worden er soms eisen gesteld aan de maximale temperatuur van de vloerverwarming en er kunnen ook nog andere factoren een rol spelen. Houd ook rekening met opstook protocollen, wanneer je net tegels hebt gelegd bijvoorbeeld.

vloerbedekking voor vloerverwarming

 

Voor welke ruimtes is het geschikt?

Elektrische vloerverwarming pas je het beste toe in ruimtes die niet constant verwarmd hoeven te worden. Denk hierbij aan: badkamer, toilet, garage en hobbykamer. In dit soort ruimtes kan het financieel aantrekkelijk zijn om elektrische vloerverwarming aan te leggen omdat het installeren relatief eenvoudig is en je geen CV ketel (of leidingen hier naartoe) nodig hebt. Je gaat wel meer aan stroomkosten betalen. Gelukkig hoeven de ruimtes niet constant verwarmd te worden en vallen de energiekosten  mee. Als hoofdverwarming is elektrische vloerverwarming minder geschikt omdat elektriciteit in verhouding duurder is dan gas. Voor ruimtes die constant verwarmd moeten worden is een conventionele vloerverwarming in de regel meer geschikt. Zeker wanneer je de vloerverwarming koppelt aan een energiebesparende warmtepomp.

 

Welke capaciteit heb je nodig?

Gemiddeld heb je voor een standaard ruimte (met goede isolatie) 100 Watt per vierkante meter nodig. Gaat het om een slecht geïsoleerde ruimte, reken dan 120 Watt per vierkante meter. In een badkamer kun je echter meestal niet het complete vloeroppervlak benutten. In die ruimte moet je extra capaciteit voorzien. Voor een badruimte (of wc) heb je in de regel dan ook minimaal 50 watt extra nodig. Daarmee komt het totaal voor de badkamer op 150 watt per vierkante meter. Ga je de elektrische vloerverwarming alleen gebruiken als verwarmingsondersteuning? Dan heb je meestal voldoende aan 80 watt per vierkante meter.

Samenvattend:

-Als hoofdverwarming: 100 – 120 watt
-Als bijverwarming: 80-100 watt
– Wanneer de totale vloeroppervlak niet benut kan worden: 150 watt

 

Kostprijs elektrische vloerverwarming

Wat kan de vloerverwarming voor een badkamer van 5 vierkante meter kosten? Je kan er elektrische vloerverwarming met matten gebruiken van 160 Watt, die je op maat kan snijden. Wil je daarbij nog een thermostaat? Dan betaal je ongeveer 275 tot 350 euro. Benieuwd naar de prijs voor elektrische vloerverwarming voor jouw woning? Vraag dan verschillende prijsbestekken aan bij gespecialiseerde bedrijven en vergelijk. Prijzen op maat vergelijken loont altijd. Vraag hier gratis & vrijblijvend verschillende offertes op maat bij professionele aannemers.

Lees ook
aanleggen van vloerverwarming
Soorten vloerverwarming bij een nat systeem
elektrische vloerver
Vloerverwarming prijs
vloerverwarming of radiatoren
Vloerverwarming of radiatoren?
vloerverwarming plaatsing
Vloerverwarming leggen: werkwijzen en prijs
vloerverwarming met parket leggen
Vloerverwarming onder parket: advies & info
man en vrouw overwegen energetische renovatie
Energetische renovatie: regels & kosten
zonwerend glas
Zonwerend glas: opties, kosten & alternatieven
muren isoleren voorbeeld
Muren isoleren: voordelen & soorten [+ Kosten]