Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Vloerverwarming of radiatoren?

Zowel voor hoofd- als bijverwarming in je woning kan je kiezen voor vloerverwarming of radiatoren. Wat zijn nu de voor- en nadelen van deze verwarmingstoestellen? Hoe geven deze systemen hun warmte af en welke types bestaan er? En vooral, wat is de beste keuze voor jouw situatie? In dit artikel wegen we vloerverwarming en radiatoren gericht tegen elkaar af!

Ga snel naar:
Kies ik best voor vloerverwarming of radiatoren?
OPTIE 1: vloerverwarming
OPTIE 2: radiatoren

 

Kies ik best voor vloerverwarming of radiatoren?

Zowel bij een nieuwbouw als een (energetische) renovatie kan je kiezen voor vloerverwarming of radiatoren. Maar welke optie is voor jouw project nu de beste keuze? Dat hangt vooral af van jouw situatie en je persoonlijke wensen. We zetten beide mogelijkheden kort op een rij:

 

OPTIE 1: vloerverwarming is een goede keuze als je…

 • bezig bent met een nieuwbouw of een grondige (energetische) renovatie.
 • wil verwarmen op lage temperatuur (bv. met een warmtepomp).
 • een optimaal geïsoleerde woning hebt.
 • vloer nog niet volledig is afgewerkt of aan een renovatie toe is.
 • plaats wil besparen in je woning (geen radiatoren aan je muren).

Verderop in dit artikel vind je meer informatie over vloerverwarming en de prijzen

 

OPTIE 2: radiatoren zijn een goede keuze als je…

 • een kleine (energetische) renovatie wil laten uitvoeren.
 • vloer mooi is afgewerkt en in goede staat is.
 • woning niet optimaal is geïsoleerd.
 • een verwarmingsketel hebt om je woning snel op te warmen (bv. met gas).
 • voldoende plaats hebt aan je muren voor radiatoren.

Verderop in dit artikel vind je meer informatie over radiatoren en de prijzen

 

ALTERNATIEF: combineer vloerverwarming met radiatoren!

Vloerverwarming en radiatoren in dezelfde ruimte? Ook dat is zeker een optie. Heb je bv. een grote woonkamer en volstaat vloerverwarming niet? Dan kan je eventueel kiezen voor vloerverwarming in combinatie met radiatoren. Wil je je badkamer snel kunnen opwarmen ’s ochtends? Ook dan kan de combinatie van vloerverwarming en radiatoren nuttig zijn.

Gratis advies op maat ontvangen? Een professionele installateur informeert je graag over de mogelijkheden voor jouw project. Ontvang gratis voorstellen op maat bij meerdere specialisten actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier!

 


OPTIE 1: vloerverwarming

vloerverwarming vs radiatoren

Er bestaan verschillende types vloerverwarming. Welke soort voor jouw project de beste keuze is, hangt vooral af van jouw situatie. Gaat het om hoofd- of bijverwarming? Om een nieuwbouwwoning of een renovatie met een beperktere opbouwhoogte? Een kort overzicht van de verschillende mogelijkheden:

 • Natte vloerverwarming (als hoofdverwarming bij nieuwbouw): bij dit systeem liggen de verwarmingsbuizen in de natte chapelaag. Daaronder plaatst een vakman een isolatielaag om warmteverlies naar onder te voorkomen. De opbouwhoogte bedraagt 18 à 20 cm, maar bij een nieuwbouw is dat doorgaans geen probleem.
 • Droge vloerverwarming (als hoofdverwarming bij renovatie): bij dit systeem liggen de buizen niet in de chape, maar in een voorgevormde isolatieplaat. Daarboven komt dan een dunne dekvloer en de vloerafwerking. Daardoor is de opbouwhoogte beperkter (13 à 18 cm).
 • Ingefreesde vloerverwarming (als hoofd- of bijverwarming bij renovatie): bij dit systeem moet je je chape niet uitbreken. Een vakman freest sleuven in je bestaande dekvloer en plaatst daarin de buizen voor je vloerverwarming. Zo kan een vakman je vloerverwarming al op 1 à 2 dagen leggen.
 • Elektrische of infrarood vloerverwarming (als bijverwarming bij renovatie): deze systemen bestaan uit matten of folies die een vakman gewoon op je bestaande vloerbekleding kan plaatsen. Zo kan je dit type vloerverwarming plaatsen met een beperkte opbouwhoogte vanaf 2,5 cm. Ideaal voor bv. een badkamer.

 

Welk type vloerverwarming kies ik best?

Dat hangt volledig van jouw situatie af. Wil je zeker zijn van het juiste type vloerverwarming voor jouw project? Vraag dan zeker advies op maat aan een erkende installateur actief in je buurt. Bovendien zorgt zo’n vakman ook voor een efficiënte plaatsing van je vloerverwarming met uitsluitend duurzame, kwalitatieve materialen.

TIP: je kan gratis en vrijblijvend voorstellen aanvragen bij meerdere vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

 

 

Voor- en nadelen vloerverwarming (vs. radiatoren)

Naast vloerverwarming in je woning kan je ook kiezen voor radiatoren aan je muren. Wat zijn de voor- en nadelen van vloerverwarming ten opzichte van die radiatoren? Een kort overzicht:

 

Voordelen vloerverwarming (vs. radiatoren)

 • Energiezuiniger: met vloerverwarming verwarm je je woning op een lagere temperatuur dan met radiatoren (tenzij je kiest voor lage temperatuur radiatoren met bv. een warmtepomp). De warmteafgifte gebeurt ook gelijkmatiger via je vloer. Zo kan de thermostaat makkelijk een paar graden lager.
 • Hoger wooncomfort: met vloerverwarming geniet je altijd van lekker warme voeten. De aangename stralingswarmte verspreidt zich ook in de hele ruimte, niet enkel in de buurt van de radiatoren.
 • Geen stof- en luchtcirculatie: dankzij de stralingswarmte van vloerverwarming krijg je geen luchtstromen in je woning. Zo vermijd je op- en neerdwarrelend stof.
 • Geen plaatsverlies: vloerverwarming neemt geen extra plaats in zoals radiatoren dat wel doen. Dat oogt ook esthetischer en je geniet van meer vrijheid bij het indelen van je ruimtes.
 • Ook koeling: met vloerverwarming kan je je woning ook passief koelen op warme dagen. Het koude cv-water dat door de buizen stroomt, absorbeert de warmte uit je woning en de warmtepomp geeft die warmte af aan de buitenlucht, de bodem of het grondwater.

 

Nadelen vloerverwarming (vs. radiatoren)

 • Duurder: vloerverwarming komt duurder uit dan radiatoren. Door de zuinige werking verdien je die extra kosten wel terug dankzij je lagere energiekosten.
 • Tragere opwarming van je woning: met radiatoren kan je je woning sneller opwarmen dan met vloerverwarming. Let op: is de vloerverwarming eenmaal op temperatuur? Dan geniet je wel van een constantere warmteafgifte.
 • Complexere plaatsing: vloerverwarming leggen is uiteraard arbeidsintensiever dan radiatoren aansluiten. Je doet dan ook best een beroep op een ervaren vakman met de nodige expertise.
 • Opletten bij werkzaamheden: bij warmwater vloerverwarming let je best op als je werkzaamheden in je woning uitvoert. Raak je een verwarmingsbuis onder je vloerafwerking? Dan is het geen sinecure om zo’n lek te herstellen.

 

Prijs vloerverwarming

De kosten voor het leggen van vloerverwarming hangen vooral af van het type vloerverwarming, de oppervlakte, de moeilijkheidsgraad van de werken, … Gemiddeld mag je rekenen op de volgende richtprijzen per type vloerverwarming:

Soort vloerverwarmingGemiddelde prijs per m² (excl. btw, plaatsing & eindvloer)
Natte vloerverwarming€ 30 à 50
Droge vloerverwarming€ 35 à 65
Ingefreesde vloerverwarming€ 30 à 45
Elektrische en infrarood vloerverwarming€ 60 à 70

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen voor de vloerverwarming zelf. Je moet ook nog rekening houden met de plaatsingskosten, voorbereidende werken, … Bovendien kunnen de prijzen ook verschillen van vakman tot vakman. Wil je gericht kosten, adviezen, werkwijzen, … vergelijken? Vraag dan vrijblijvend prijsvoorstellen aan bij meerdere vakmannen actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 


OPTIE 2: radiatoren

vloerverwarming of radiator

In plaats van vloerverwarming te leggen kan je natuurlijk ook radiatoren laten plaatsen tegen je muren. Deze verwarmingstoestellen kan je net als vloerverwarming gebruiken als hoofd- of bijverwarming. Maar uit welke types radiatoren kan je kiezen? Een kort overzicht:

 • Radiatoren aangesloten op je cv-water (als hoofdverwarming bij nieuwbouw of renovatie): dit zijn radiatoren waar je cv-water door stroomt. Je kan ze combineren met een cv-ketel op gas, mazout, pellets, … Daarnaast bestaan er ook lage temperatuur radiatoren die je kan koppelen aan een ecologische warmteopwekker als een warmtepomp of een zonneboilercombi.
 • Elektrische radiatoren (als hoofd- of bijverwarming bij nieuwbouw of renovatie): er bestaan ook verschillende elektrische radiatoren (bv. keramisch, infrarood, …) om tegen je muren te laten plaatsen. Gaat het om hoofdverwarming? Dan berekent een vakman het correcte vermogen op basis van je energieverbruik. Zo kan je je verbruikskosten beperken.

 

Welk type radiatoren kies ik best?

Deze keuze hangt in de eerste plaats af van jouw situatie. Gaat het om een klein en goed geïsoleerd appartement? Dan kan je bv. elektrische radiatoren als hoofdverwarming gebruiken. In een grotere woning zullen radiatoren aangesloten op je cv-water dan weer een betere en energiezuinigere keuze zijn. Ook voor bijverwarming zijn er verschillende opties: een elektrische buisradiator in de badkamer, een paneelradiator in je bureau, …

TIP: je kan gratis advies en prijzen op maat aanvragen bij meerdere vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

 

 

Voor- en nadelen radiatoren (vs. vloerverwarming)

Naast radiatoren in je woning kan je ook kiezen voor vloerverwarming. Wat zijn de voor- en nadelen van radiatoren aan je muren ten opzichte van die vloerverwarming? Een kort overzicht:

 

Voordelen radiatoren (vs. vloerverwarming)

 • Goedkoper: radiatoren zijn budgetvriendelijker dan vloerverwarming. Die lagere prijs heeft te maken met de materialen, maar ook met de vlottere plaatsing.
 • Snelle opwarming van de ruimte: radiatoren warmen een ruimte sneller op dan vloerverwarming. Daar staat wel tegenover dat de opwarming minder gelijkmatig is dan bij vloerverwarming.
 • Snelle montage: een vakman sluit klassieke radiatoren vlot aan op de leidingen van je cv-installatie. Doorgaans zijn er weinig tot geen breekwerken vereist. Bij elektrische radiatoren gebeurt die plaatsing nog sneller. Bij bepaalde toestellen volstaat het om ze gewoon in het stopcontact te steken.
 • Minder risico’s bij werkzaamheden: met vloerverwarming moet je bij werkzaamheden in je woning opletten dat je geen buizen raakt. Dat is bij radiatoren niet het geval.

 

Nadelen radiatoren (vs. vloerverwarming)

 • Hoger energieverbruik: gaat het niet om lage temperatuur radiatoren? Dan vergen ze een hogere watertemperatuur dan vloerverwarming om je woning te verwarmen. Daardoor liggen je stookkosten gemiddeld ook hoger.
 • Lager wooncomfort: met radiatoren blijft je vloer koud aanvoelen (tenzij je investeert in vloerisolatie). De binnentemperatuur is ook minder constant en de radiatoren verwarmen eerder de lucht in plaats van een aangename stralingswarmte gelijkmatig af te geven.
 • Stof- en luchtcirculatie: bij radiatoren stijgt de opgewarmde lucht rond deze toestellen om dan weer te dalen als ze afkoelt. Door deze luchtstroom ontstaat ook de circulatie van stof en moet je vaker schoonmaken rond de radiatoren.
 • Plaatsverlies in je woning: met radiatoren aan je muren heb je onvermijdelijk plaatsverlies in je woning. Bovendien ogen ze vaak niet zo esthetisch. Al bestaat vandaag de dag wel een brede waaier aan stijlvolle designradiatoren (paneelradiatoren, buisradiatoren, …).
 • Koeling is niet mogelijk: met vloerverwarming kan je je woning ook passief koelen op warme dagen. Met radiatoren kan je dat koelende effect niet bereiken.

 

Prijs radiatoren

De kostprijs van radiatoren hangt vooral af van het aantal toestellen dat je nodig hebt, het gekozen type en hun vereiste vermogen. Enkele richtprijzen op een rij:

Type radiatorGemiddelde prijs per stuk (incl. btw, excl. plaatsing)
Radiator voor cv-water€ 75 à 400
Elektrische radiator€ 300 à 600
Infrarood paneel€ 180 à 1.000
Keramische kachel€ 20 à 45

LET OP: deze richtprijzen zijn exclusief plaatsing. Wil je zeker zijn van een optimale, energiezuinige werking van je radiatoren? Dan schakel je best een erkende installateur in. Die houdt rekening met het vereiste vermogen, de indeling van de ruimtes, … Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij meerdere vakmannen actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

Lees ook
elektrische vloerverwarming
Elektrische vloerverwarming: Voor-en nadelen verschillende systemen
vloerverwarming met parket leggen
Vloerverwarming onder parket: advies & info
vloerverwarming plaatsing
Vloerverwarming leggen: werkwijzen en prijs
elektrische vloerver
Vloerverwarming prijs
aanleggen van vloerverwarming
Soorten vloerverwarming bij een nat systeem
muren isoleren voorbeeld
Muren isoleren: voordelen & soorten [+ Kosten]
goedkoopste pvc ramen en deuren
Goedkope ramen en deuren: hoe vergelijken?
kelder waterdicht maken drainage
Kelder waterdicht maken: 4 situaties + oplossingen