Soorten vloerverwarming bij een nat systeem
Vloerverwarming zorgt voor een aangename warmteverdeling en laat je de mogelijkheid om elke ruimte ten volle te benutten. Meer info over de verschillende soorten vloerverwarming, hun opbouw en kosten vind je hier. Benieuwd naar de prijs voor vloerverwarming in uw woning? Vraag hier vrijblijvend offertes aan bij onze aangesloten aannemers.
Nat systeem: Tackers, noppenplaten of netten
Er zijn drie methodes om de waterleidingen in de vloer te verwerken: met tackerplaten, met noppenplaten of montage op metalen netten. Welke methode je het beste kiest, hangt voornamelijk af van de opbouw van de vloer. Ligt er een uitvulchape zonder isolatie dan ligt het voor de hand om te werken volgens het tackersysteem. Je kunt met deze platen vrij dik isoleren en het ’tackeren’ van de slang op de platen gaat vrij snel. Bij gebruik vanhet tackersysteem moet de PUR vloerisolatie geschuurd worden zodat deze mooi vlak ligt.
Bij het gebruik van noppenplaten klik je de buizen gewoon met je voeten in het noppenprofiel. De vloer moet bij het gebruik van noppenplaten wel volledig vlak zijn. Vloerisolatie met netten is natuurlijk ook mogelijk. De chape wordt er wat sterker door en de leidingen komen wat hoger in de vloer te liggen wat weer ten goede komt aan de warmteafgifte. Een ander voordeel is dat het isolatiemateriaal niet doorboord wordt, zoals bij het tackersysteem.
Voordelen en nadelen van de verschillende systemen
Noppen systeem
+ Leidingen zijn makkelijk te plaatsen
+ Isolatie wordt niet doorboord
– Relatief duur
– Ondergrond moet volledig vlak zijn
Tackers
+ Relatief goedkoop
+ Snel aan te brengen
– Hechting in de isolatie is soms wat minder sterk (vooral in de bochten)
– Isolatie wordt geperforeerd door de tackers
Netten
+ Goede hechting van de leidingen (blijven goed op hun plaats liggen).
+ Geen doorboring van isolatiemateriaal.
+ Leidingen zijn goed op gelijke afstand te leggen.
– Arbeidsintensiever dan overige methodes.
– Duurder dan tackeren.
Randisolatie
Welk systeem vloerverwarming (nat systeem) je ook kiest, je zult altijd randisolatie moeten toepassen om scheuren in de dekvloer te voorkomen die door krimp- en uitzetspanningen kunnen ontstaan. Deze isolatie, die bestaat uit een dunne laag samendrukbaar isolatiemateriaal, moet rondom de gehele vloer tegen de wand aangebracht worden. Let bij het plaatsen ervan goed op de hoeken en andere objecten waar de vloer tegenaan komt te liggen. De meeste folies hebben een kleefzijde die je eenvoudig tegen de muur kunt bevestigen en zijn voorzien van een overlapfolie die de muur beschermt tegen opspattend cement.
Kostprijs vloerverwarming nat systeem
De kostprijs van vloerverwarming is sterk afhankelijk van de totale oppervlakte en de tussenafstand tussen de leidingen. Grote ruimtes of verwarming op lage temperatuur vragen een dichtere plaatsing. Gemiddeld mag je rekenen op een kostprijs tussen de 40 en 80 euro per vierkante meter inclusief plaatsing. Benieuwd naar een prijs op maat? Vraag hier vrijblijvend offertes aan bij onze aangesloten aannemers.
Legpatroon vloerverwarming
Een veel gebruikt legpatroon is het slakkenhuispatroon. Hierbij liggen de aanvoer- en retourleiding direct naast elkaar. De vloer wordt op deze manier gelijkmatig warm. Het is echter ook mogelijk om de leiding in een meanderpatroon (haarspeldpatroon) te leggen. Dit systeem wordt wel eens toegepast in woningen met grote glaspartijen. De warme aanvoerleidingen worden dan langs de koelere delen van de vloer gelegd zodat daar de meeste warmte vrijkomt (en minder warmte in het midden van de ruimte). Je hebt bij dit patroon wel meer bochten wat nadelig kan zijn voor de doorstroomsnelheid van het systeem.
Doe het zelf vloerverwarming: Tips en stappenplan
Vloerverwarming leggen met metalen netten
1. Leg de metalen netten op het isolatiemateriaal. Zorg er bij gespoten PUR voor dat de vloer goed gladgeschuurd is. Je kunt de metalen matten op maat knippen met een betonschaar. Leg de netten met de mazen netjes naast elkaar.
2. Na het leggen van de matten kun je de verwarmingsleidingen gaan leggen. Vloerverwarming leg je in meerdere groepen. Bij hoofdverwarming moeten de slangen ongeveer 10 cm. van elkaar komen te liggen. Begin 10 cm. van de kant en breng na iedere 50 cm. een binddraad (of tie-wrap) aan. Leg de slang in een slakkenhuispatroon. Gebruik in de bochten indien nodig meerdere draden om de slang goed op zijn plaats te houden.
3. Let er goed op dat je voldoende lengte overhoudt om terug te kunnen komen bij de verdeelunit. Mocht dit niet het geval zijn, gebruik dan géén koppelingen! Je loopt dan risico op lekkage die na het leggen van de vloer zeer lastig op te sporen en te herstellen is. Beter is het om alles los te maken en de groep wat korter te maken.
4. Sluit alle slangen met behulp van de juiste koppelingen aan op de verdeelunit.
5. Je kunt het systeem nu testen op lekkage. Met een compressor gaat dit goed (3 bar) maar je kunt ook water gebruiken. Laat de druk er een half uur op staan en kijk of het systeem nergens water lekt (of lucht).
Vloerverwarming leggen met noppen
1. De noppenplaten kun je met een stanleymes op maat snijden. Zorg er bij het leggen voor dat het noppenpatroon netjes in elkaar overloopt anders kun je de slangen niet recht leggen.
2. De slangen dien je in groepen aan te brengen. Ga je de verwarming gebruiken als hoofdverwarming (zonder extra radiatoren) leg ze dan 10 centimeter uit elkaar. Voor bijverwarming kun je een afstand van 15 cm. aanhouden. De verwarmingsslang kun je eenvoudig met je voeten in het noppenprofiel duwen.
3. Bochten maken gaat bij dit soort noppenplaten vrij eenvoudig. De slang blijft goed zitten en je kunt de positie ervan eenvoudig corrigeren. Zorg ervoor dat de buis nergens knikt.
4. Sluit iedere groep op de verdeelkast aan.
5. Test het systeem op lekkage.
Vloerverwarming leggen met tackerplaten
Tackerplaten zijn isolatieplaten van gemiddeld 2 tot 3 centimeter dik waarop de leidingen van de vloerverwarming met zogenaamde tacker-clips wordt ‘vastgeniet’. Hiervoor heb je een tacker-apparaat nodig. Dit is een soort nietmachine die de plastic clips met weerhaakjes (tacker-clips) in het isolatiemateriaal vastniet. Gebruik om de 30 centimeter een clip en in de bochten eventueel een extra clip omdat hier nogal wat spanning op de leiding staat. De isolatieplaten zijn voorzien van een ruitpatroon waardoor het wat makkelijker is om de leidingen recht en op dezelfde afstand van elkaar te leggen.
Voor de overige stappen: zie vloerverwarming met netten en vloerverwarming met noppen.
Aandachtspunten bij het leggen van vloerverwarming
• De wand waaraan de verdeler komt moet voldoende stevig zijn, niet alleen in verband met het gewicht van de verdeler maar ook i.v.m. trillingen van de pomp.
• Zorg ervoor dat eventuele drinkwaterleidingen op voldoende afstand van de vloerverwarming komen te liggen. In verband met legionellavorming mag de temperatuur van de drinkwaterleiding niet boven de 25°C uitkomen. Een vloerverwarmingsleiding mag een drinkwaterleiding alleen kruisen wanneer beide leidingen voldoende zijn geïsoleerd.
• Volg na het storten van de vloer het opstook- en afkoelprotocol nauwkeurig op. Je voorkomt ermee dat er scheuren in de vloer gaan ontstaan. Bij een cementdekvloer moet je gemiddeld 25 tot 30 dagen wachten voordat je kunt beginnen met dit protocol.
[widgets_on_pages id=”Advertentie artikel bottom”]