Domotica verhoogt het comfort in je leven aanzienlijk. Er zijn heel wat mogelijkheden om je huis te automatiseren zodat je je geen zorgen meer hoeft te maken over kleine dingen. In dit artikel ontdek je meer over de werking en mogelijkheden van domotica.

 

Wat is domotica?

domotica in huisDomotica verbetert met behulp van technologieën en diensten de kwaliteit van de manier waarop je woont of leeft. Zo is het mogelijk om via één druk op de knop verlichting, verwarming, garagepoorten, alarmsystemen, rolluiken, etc. te bedienen en te controleren. Dat kan via je iPad, smartphone of met een ander interactief systeem. Domoticasystemen werken op basis van sensoren, die bepaalde toepassingen in gang zullen zetten. Die sensoren worden ingesteld met behulp van een processor. Dit alles vindt zijn oorsprong in de industrie. Daar zorgde bedrijfsautomatisering al jaren voor een productieve en efficiënte  gang van zaken.

 

 

Voordelen van domotica

Domotica heeft enkele voordelen in petto. We sommen ze hier even op.

  • Controle van je energieverbruik: dankzij de automatisering van toepassingen zoals verlichting of verwarming kan je instellen waar, wanneer en hoe veel energie mag verbruikt worden. Daarmee zal je ongetwijfeld heel wat uitsparen.  Dankzij één druk op de knop zet je het licht of de verwarming in verschillende ruimtes aan of uit.
  • Veiligheid : Alarmsystemen automatiseren verhoogt je veiligheid. Eén bericht naar de centrale is voldoende om levens te redden. Daarnaast hebben ouderen ook baat bij domotica. Bejaarden die moeilijk te been zijn kunnen via één druk op de knop heel wat toepassingen automatisch bedienen. Het bad laten vollopen, rolluiken naar beneden doen, thuisverpleging verwittigen, etc. wordt veel makkelijker.
  • Gemak:  Als je alles van op afstand kan bedienen, wordt het leven natuurlijk een pak makkelijker. Nooit meer naar de bovenverdieping moeten lopen om het licht uit te doen is daar een voorbeeld van. Via één geïntegreerd systeem kan je vlot heel wat toepassingen bedienen.

 

Toepassingen van domotica

Domotica kent verschillende toepassingen. Hieronder sommen we er een aantal op:

 

automatisering verwarmingsysteemKlimaatregeling

Het automatiseren van klimaatregeling zoals airco en verwarming zorgt niet alleen voor een besparing op je energiefactuur. Het zorgt ook voor meer comfort en gemak. Met één centraal systeem kan je de temperatuur van de airco of verwarming instellen voor elke kamer apart. Nog makkelijker wordt het wanneer je deze systemen ook kan bedienen met je smartphone of iPad. Zo zal je huis verwarmd zijn voor je binnenkomt. Daarmee heb je het ook nooit te warm of te koud.

 

 

Automatisering van verlichtingVerlichting

Het automatiseren van alle verlichting binnenshuis kan via één geïntegreerd systeem. Zo kan je bijvoorbeeld tijdens je werk nagaan of ergens vergeten bent de lichten te doven. Vanop afstand kan je ze makkelijk aan- of uitzetten. Dit biedt ook mogelijkheden voor ouderen die zich moeilijk kunnen verplaatsen. Ook voor ouderen kan dit handig zijn. Mensen die niet meer kunnen lopen of stappen kunnen nu zelfstandig alle lampen controleren en bedienen via één systeem.

Meer info over de mogelijkheden en prijs van domoticaverlichting vind je hier.

 

 

Automatisering van alarmsystemenAlarmsystemen

Het verhogen van de veiligheid is één van de voordelen van domotica. Dankzij domotica kan je alarmsystemen instellen en bedienen vanop afstand. Hierdoor wordt het bijvoorbeeld makkelijk om zelfs op vakantie op de hoogte te blijven van ongewenste indringers. Deze automatisatie bied je de mogelijkheid om jezelf en je gezin te beschermen. Je kan er zelfs een brandalarm aan koppelen, waardoor meteen de hulpdiensten verwittigd worden.

Alle soorten alarmsystemen met hun prijzen vind je hier.

 

 

automatiseren deuren en poorten

Deuren & poorten

Deuren openen en sluiten kan moeiteloos dankzij één centraal & geïntegreerd systeem. Domotica systemen bieden de mogelijkheid om vanop afstand je garagepoort te openen of te sluiten. Ook het op slot doen van deuren is mogelijk op de knop. Daarmee kan je ook meteen je huis beschermen tegen inbraak. Daarmee is het gedaan met twijfelen of je al dan niet de deur op slot had gedaan. Hiermee heb je minder kopzorgen en bespaar je heel wat tijd.

 

 

 

voorbeeld elektrische gordijnenAutomatische zonwering

Om zowel zon als inbrekers geen kans te geven, is de automatisatie van gordijnen en rolluiken een goede keuze. Dankzij domoticasystemen kan je ze van op afstand makkelijk openen of sluiten.  Om de verwarming niet te laten ontsnappen langs de ramen, kan je ze via één centraal systeem allemaal sluiten. Anderzijds kan je op die manier ook je privacy eenvoudiger beschermen. Daarom is domotica zeker het overwegen waard.

Ontdek hier meer over automatische gordijnen en rolluiken.

 

 

Domotica systemen plaatsen

Er zijn verschillende domotica systemen op de markt waarmee je heel wat kanten opkan. De mogelijkheden van domotica zijn in principe eindeloos. Daarom is het ook moeilijk om een gemiddelde prijs op te geven. Wens je de exacte prijs te kennen voor hetgeen jij in gedachten hebt?

Hier kan je gratis in contact komen met professionals om vrijblijvend prijzen op maat aan te vragen.