Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Domotica systemen: soorten & voordelen

Dankzij domotica systemen wordt het leven een pak eenvoudiger. Er zijn heel wat verschillende soorten domotica systemen op de markt met hun specifieke voor-en nadelen. Afhankelijk van je persoonlijke behoefte, kies je voor het ene dan wel het andere systeem. Ontdek er meer over in dit artikel.

Ga snel naar:
Voordelen domoticasysteem
Soorten domoticasystemen
Prijs domoticasysteem
Domotica bij nieuwbouw en renovatie

 

Wat is een domoticasysteem?

Via een domoticasysteem kan je handelingen zoals de bediening van verlichting, een alarmsysteem, de garagepoort, verwarming, zonwering, airco, … automatiseren. Zowel in nieuwbouwwoningen als in bestaande woningen kan je domotica integreren. Bij het installeren van een domotica systeem is het aangeraden om op voorhand even na te denken waar je het meeste behoefte aan hebt. Wil je graag meer energie besparen? Of wil je graag domotica in huis om het jezelf makkelijker te maken? De mogelijkheden zijn eindeloos. 

TIP: een gespecialiseerde domotica installateur informeert je over de mogelijkheden en helpt je bij het maken van de beste keuze voor jouw project. Vergelijk vrijblijvend voorstellen en prijzen op maat.

 

Voordelen domoticasysteem

  • Mobiel: hedendaagse domoticasystemen kan je bijvoorbeeld bedienen vanop je smartphone en tablet.
  • Energiebesparend: je hebt meer controle op de aangesloten toepassingen zoals de verlichting, verwarming, … Alle verlichting automatisch uitschakelen op een bepaald uur? Of de verwarming in een ruimte uitschakelen zodra je een raam open zet. Het kan. Het resultaat? Minder energieverspilling en een lagere energiefactuur.
  • Comfortabel en makkelijk: vanuit je luie zetel kan je verschillende toepassingen bedienen. Door het huis lopen om bijvoorbeeld alle rolluiken naar beneden te laten wordt zo overbodig.
  • Veilig: domotica systemen zorgen voor een betere beveiliging van jouw woning. Zo kan je het alarmsysteem automatisch laten in- en uitschakelen of vanop afstand bedienen als je er niet bent. Ben je lang op reis en wil je toch de indruk wekken dat je thuis bent? Dan kan je de rolluiken, verlichting, … perfect vanop afstand bedienen.

 

Soorten domotica systemen

Met een hedendaagse domotica systemen kun je moeiteloos heel wat toestellen en toepassingen bedienen vanop afstand. Er zijn dan ook heel wat systemen op de markt. Zo kan je kiezen voor draadloze of bekabelde domotica systemen. Daarnaast zijn er ook open of gesloten domoticasystemen en ten slotte centrale of decentrale systemen. Je keuze is afhankelijk van je persoonlijke behoefte en de staat van je woning.

 

1. Draadloos of bekabeld?

In nieuwbouwwoningen en huizen waar zeer ingrijpend gerenoveerd wordt,  kan het systeem geïntegreerd worden in de elektrische installatie. Bij bedrade systemen zal de bekabeling worden geleid naar een centraal punt, zoals bijvoorbeeld de meterkast. Daarvoor moet deze schakelruimte wel groot genoeg zijn, zeker als je er veel toepassingen op aansluit.

Heb je een bestaande woning? Dan zijn er ook mogelijkheden om het systeem draadloos te installeren. Deze systemen worden aangesloten via stopcontacten of inbouwdozen. De draadloze sensors worden in dit systeem gevoed door batterijen.

 

2. Open of gesloten?

Daarnaast kan je dan ook nog kiezen tussen open of gesloten systemen. Bij een open systeem kan je componenten van andere fabrikanten of merken aansluiten. Een open domoticasysteem is als het ware compatibel met componenten binnen een bepaalde standaard. Bij gesloten systemen kan je enkel componenten aansluiten die van dezelfde fabrikant of hetzelfde merk komen.

Grote bedrijven zoals Google, Samsung en Apple ontwikkelden elk apart een domoticasysteem waarop je toestellen kan aansluiten die enkel op hun eigen systeem kunnen aangesloten worden. Een voorbeeld daarvan is de Nest Thermostat. Dat is een thermostaat die speciaal ontwikkeld is voor het Google Nest-domoticasysteem. Er zijn wel steeds meer domotica oplossingen die compatibel zijn met deze systemen.

 

3. Centraal of decentraal?

Er zijn ook centrale en decentrale systemen. Bij een centraal systeem stuurt één toestel de rest van de componenten aan. Als dat toestel uitvalt, werkt de rest niet meer. Met een decentraal systeem staan alle onderdelen op zichzelf. Als één onderdeel niet werkt, blijft de rest wel nog werken.

 

Welk soort domotica systeem installeer ik best?

Dat hangt volledig af van jouw situatie en wensen? Bij nieuwbouwwoningen is het bijvoorbeeld makkelijker om te kiezen voor een bekabeld systeem. Gaat het om een bestaande woning en wil je grote breekwerken vermijden? Dan kies je beter een draadloos domoticasysteem. Wil je niet dat de verschillende onderdelen van je domoticasysteem afhankelijk zijn van een centrale unit? Dan kies je beter voor een decentraal systeem. Dat is doorgaans wel iets duurder.

TIP: een gespecialiseerd domoticabedrijf en/of elektricien kan je informeren over de mogelijkheden voor jouw situatie en helpen bij het maken van de beste keuze. Ontvang en vergelijk vrijblijvend voorstellen en prijzen op maat van jouw project via de offertepagina.

 

 

geintegreerde domotica systemen

Prijs domotica systeem

Voor welk systeem je ook kiest: Hoe meer toepassingen, hoe hoger de prijs. Door de evolutie die domotica de laatste jaren doorgemaakt heeft, zijn de prijzen sterk gedaald ten opzichte van vroeger. Voor een elektrische installatie met een standaard bekabeld domotica systeem in een nieuwbouwwoning kan je rekenen op een prijs vanaf € 3.800 (excl. btw en plaatsing). Voor de installatiekosten mag je uitgaan van het gemiddeld uurloon van een elektricien: € 35 à 40 per uur (incl. btw).

Meer richtprijzen:

  • Elektrische installatie met standaard bekabeld domoticasysteem (bekabeling + extra’s in de zekeringskast + automatisering rolluiken en verlichting): vanaf gemiddeld € 3.800 (excl. btw en plaatsing)
  • Automatisering verwarming: gemiddeld + € 900 (excl. btw en plaatsing)
  • Automatisering alarmsysteem: gemiddeld + € 1.500 (excl. btw en plaatsing)
  • Automatisering audio: gemiddeld + € 2.000 (excl. btw en plaatsing)

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Bovendien kunnen de prijzen verschillen per domotica installateur. Je doet er daarom goed aan offertes aan te vragen bij 2 à 3 verschillende domotica installateurs. Op die manier kan je makkelijk prijzen, voorstellen, werkwijzen, … vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

Domotica bij nieuwbouw en renovatie

Domotica integreren kan kan zowel bij nieuwbouwwoningen als bestaande woningen die gerenoveerd worden. Een overzicht van de mogelijkheden.

 

1. Domotica bij nieuwbouw

Bij een nieuwbouwwoning heb je volledige keuzevrijheid bij de installatie van een domotica systeem. Het is wel belangrijk om er op tijd over na te denken. Op de plannen van je woning moet je eigenlijk ook al de inplanning van je bedraad domoticasysteem terugvinden. Je keuzes op vlak van domotica hebben namelijk een invloed op de diverse onderdelen van het bouwproces en bepalen waar de installateurs van verwarming, alarm, zonwering, … rekening mee moeten houden. Bij een draadloos domoticasysteem is dat van minder belang. Draadloze domotica installeren kan op elk moment, maar de mogelijkheden zijn wel beperkter.

 

2. Domotica bij renovatie

De mogelijkheden van domotica in bestaande woningen hangen af van de mate waarin je wil renoveren:

Domotica bij grondige renovatie
Bij een grondige renovatie of volledige verbouwing kan je zonder problemen kiezen voor een bekabeld domoticasysteem. De bestaande bekabeling en bedieningspunten kunnen dan gewoon vervangen en vernieuwd worden, de elektriciteitskast wordt aangepast, en dat tegen een beperkte meerkost. Het brengt wel breekwerk met zich mee, maar je kan wel alle mogelijkheden van domotica benutten.

Domotica bij beperkte renovatie
Wil je grote breekwerken vermijden? Dan kies je beter voor een draadloos domoticasysteem. Je moet dan enkel een ‘gateway’ installeren die alle onderdelen van het systeem met elkaar verbindt. Ook moet je enkele bestaande schakelaars en stopcontacten vervangen door geconnecteerde exemplaren. Een draadloze schakelaar kan je gewoon op de muur kleven of schroeven. Bij een draadloos domoticasysteem zijn de mogelijkheden wel beperkter. Standaard sturen ze enkel verlichting en rolluiken aan. Het is wel mogelijk kom via ‘integraties’ ook andere toestellen aan te sturen. Informeer je hier zeker over bij een vakman.

 

 
Domoticasysteem plaatsen?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Lees ook
elektrische rolluiken afstandsbediening
Elektrische rolluiken
verlichting domotica
Automatische verlichting: mogelijkheden en prijs
elektrische gordijnen
Elektrische gordijnen
Domotica toepassingen in huis
Domotica: mogelijkheden & toepassingen
automatische rolluiken in huis
Automatische rolluiken
goedkoopste pvc ramen en deuren
Goedkope ramen en deuren: hoe vergelijken?
kelder waterdicht maken drainage
Kelder waterdicht maken: 4 situaties + oplossingen
warmtepompboiler
Sanitair warm water