Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Bewakingscamera buiten

Een bewakingscamera buiten plaatsen kan helpen bij de identificatie van ongewenste indringers, maar werkt vooral preventief. Ontdek hier waarop je moet letten bij het aankopen van camerabewaking voor buiten en kom meer te weten over de prijs, het onderhoud en de wetgeving.

 

Let hierop bij de plaatsing van bewakingscamera’s buiten

Belangrijke eigenschappen van een buitencamera: Goede zoomfunctie en grote kijkhoek, voorzien van nachtzicht en weersbestendigheid.

 

voorbeeld bewakingscamera opnamebeelden 1. Zoomfunctie en kijkhoek

Wil je een groot terrein beveiligen, dan is een bewakingscamera die je kan besturen en waarmee je kan inzoomen een goede zet. Zie je bij de inkom iets verdachts gebeuren? Dan kan je gemakkelijk deze specifieke plek in beeld brengen.

Het is belangrijk dat een bewakingscamera buiten een voldoende groot bereik heeft. Hoe groter de kijkhoek van de beveiligingscamera, hoe kleiner de kans dat indringers uit beeld blijven. Als je de gepaste ophangplek vindt, is een Dome Camera daarvoor een uitstekend idee. De Dome camera is bolvormig en bevestig je op het plafond, wat een optimale kijkhoek oplevert.

 

 

voorbeeld bewakingscamera nachtzicht 2. Camerabewaking met nachtzicht

Inbrekers of vandalen schieten vooral ’s nachts in actie. Des te belangrijker is het om je bewakingscamera buiten te voorzien van nachtzicht. Dat betekent dat de camerabeveiliging overschakelt op infrarood zodra het donker wordt. Infrarood zorgt ervoor dat je bij volledige duisternis precies kan zien wat er gebeurt.

Goedkope bewakingscamera’s werken door hun infraroodfunctie minder goed bij daglicht waardoor de camerabeelden minder scherp zijn. Je kiest dus best voor een kwalitatief merk. Je kan ook kiezen voor een gewone bewakingscamera in combinatie met buitenverlichting met bewegingssensor om dat nadeel weg te werken.

 

 

voorbeeld bewakingscamera overdekt 3. Weerbestendige camerabewaking

Plaats je een bewakingscamera buiten, dan kan deze maar beter weersbestendig zijn. Regen, hagel, sneeuw of vorst, het is de bedoeling dat een bewakingscamera werkt bij alle weersomstandigheden. Bij buitencamera’s worden de kabels vaak weggewerkt in de behuizing of voet van de beveiligingscamera.

Tip: hang de camera op een goed bereikbare plaats zodat je de de lens kan schoonmaken indien dat nodig is. Door de bewakingscamera op een beschutte plaats te hangen, zoals onder een afdakje, voorkom je beschadiging door weer of andere invloeden. (Meer info over onderhoud vind je later in de tekst).

 

 

Prijs bewakingscamera buiten

Er bestaan verschillende soorten camera’s, elk met hun eigen eigenschappen en kostprijs. De prijs van camerabewaking is vooral afhankelijk van het type camera en het aantal camera’s dat je voorziet. Een standaard analoge camera vind je vanaf 50 euro per stuk (excl. BTW). Voor een IP camera betaal je al snel 100 euro per stuk. Voor een draadloze camera kan je rekenen op een prijs vanaf 100 euro per stuk. Daarnaast hangt de prijs ook af van de gewenste beeldkwaliteit, zoomopties, automatische bewegingsdetectie,…

Het is aangeraden om een camera te kopen in combinatie met een recorder. Afhankelijk van de software, opslagcapaciteit en het soort camera waarvoor deze bedoeld is, betaal je voor een recorder gemiddeld 200 euro. Voor een analoge bewakingscameraset met 1 camera, inclusief recorder en eventuele accessoires, mag je dan ook rekenen op startprijzen van ongeveer 300 euro. Voor een ip cameraset met 1 camera starten de prijzen rond 500 euro.

Hou er rekening mee dat de plaatsing van camerabewaking ook kosten met zich meebrengt.

 

Benieuwd naar de beste oplossing voor jouw situatie? Vraag vrijblijvend advies en een offerte aan bij een erkende installateur.

 

Een bewakingscamera buiten onderhouden

Een bewakingscamera buiten krijgt vaak heel wat te verduren door het weer. Onderhoud betekent voornamelijk dat de lens schoon gehouden moet worden. Pollen, zand, regen en wind hebben de grootste invloed op de beeldkwaliteit. Ze hechten zich vast op de lens of zorgen ervoor dat de camera zichzelf gaat verblinden. De lens en camera schoonmaken doe je met een vochtige doek of speciale schoonmaakdoekjes.

Verder is het ook belangrijk om de bewakingscamera vrij te houden van spinnenwebben en de kabels te controleren op scheurtjes en uitdroging. Bij goedkopere doe-het-zelf bewakingscamera’s kan zonlicht ervoor zorgen dat de kabel stijf wordt en gaat scheuren.

 

Camerabewaking: wetgeving

Een bewakingscamera plaats je met de bedoeling om indringers af te schrikken en op beeld vast te leggen. Net dat kan voor problemen zorgen. Camerabeveiliging plaatsen gaat gepaard met het naleven van regels. Oorspronkelijk moest iedereen die een beveiligingscamera installeerde enkel de privacywet naleven. Sinds 2007 bestaat er een bijkomende camerawet om tegemoet te komen aan de belangen van de filmer en gefilmde.

Belangrijk om op te letten:

  • Het plaatsen van een camerasysteem moet je verplicht aangeven bij de Commissie voor de Bescherming van de Persoonlijke Levenssfeer. Dit kan online en moet vóór de ingebruikname van de camerabewaking.
  • Op elke toegang tot de plaats die uitgerust is met camerabeveiliging moet een pictogram te zien zijn die deze camerabewaking aankondigt.
  • Als particulier mag je geen camera plaatsen op of beelden maken van openbare plaatsen. 

Voor meer informatie over de specifieke wetgeving kan je terecht bij de installateur van je camerabewakingssyteem. Ontdek samen de beste oplossing voor jouw situatie. Vraag advies en een offerte aan bij een erkende installateur.

 

Voorbeeld camerabewaking buiten

 

 

 

 
Camerabewaking installeren?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Lees ook
camerabewaking
Camerabewaking: soorten & prijs
camerabeveiliging plaatsen
Camerabeveiliging plaatsen
ip camera
IP camera plaatsen
man en vrouw overwegen energetische renovatie
Energetische renovatie: regels & kosten
zonwerend glas
Zonwerend glas: opties, kosten & alternatieven
muren isoleren voorbeeld
Muren isoleren: voordelen & soorten [+ Kosten]
goedkoopste pvc ramen en deuren
Goedkope ramen en deuren: hoe vergelijken?
kelder waterdicht maken drainage
Kelder waterdicht maken: 4 situaties + oplossingen