Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Wat kost een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is de ideale oplossing om optimaal gebruik te maken van de groene stroom van je zonnepanelen. Maar hoeveel kost een thuisbatterij doorgaans? Welke factoren spelen hierbij een rol en hoe kan je deze kostprijs verlagen? Je leest het in dit artikel.

 

Wat kost een thuisbatterij…

1. volgens soorten
2. volgens vermogen
3. volgens merken

Thuisbatterij laten plaatsen? Vergelijk dan vrijblijvend de voorstellen van meerdere erkende installateurs in je buurt van onze gratis offerteservice.

 

 

Wat kost een thuisbatterij in 2024?

Een thuisbatterij maakt het mogelijk om overtollige groene stroom van je zonnepanelen op te slaan om ’s avonds en ’s nachts te gebruiken. Zo kan je je zelfconsumptie van zonne-energie verhogen van 30% tot wel 70%. Dat is erg belangrijk door de sterk schommelende stroomprijzen. Zo moet je namelijk veel minder elektriciteit van het net halen. Maar hoeveel kost zo’n thuisbatterij in 2024? Doorgaans kan je uitgaan van de volgende prijzen voor thuisbatterijen (excl. btw, incl. plaatsing):

Vermogen thuisbatterijGemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Thuisbatterij van 3 kWh € 4.000
Thuisbatterij van 8 kWh€ 5.000 - 8.000
Thuisbatterij van 14 kWh€ 10.000

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. Voor prijzen op maat vergelijk je best gericht voorstellen van vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice. Start je aanvraag hier.

wat kost een thuisbatterij

 


1. Wat kost een thuisbatterij volgens het type?

Heb je besloten om een thuisbatterij aan te schaffen? Dan zijn er verschillende soorten om te overwegen. De types thuisbatterijen variëren namelijk op vlak van kwaliteit, levensduur, opslagcapaciteit, … Een woordje uitleg per type:

 

OPTIE 1: Lithium-ion thuisbatterij

Dit is de populairste thuisbatterij. Lithium-ion batterijen zijn een stuk kleiner en compacter dan de alternatieven en gaan tegelijkertijd lang mee met een hoge opslagcapaciteit. Zo geniet je van ruim 6.000 à 7.000 laadcycli bij dit soort thuisbatterijen. Lithium-ion batterijen zijn echter wel brandgevoeliger en minder budgetvriendelijk dan zoutwater batterijen.

Richtprijs: € 4.000 à 10.000 (excl. btw en incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes.

 

OPTIE 2: Zoutwater thuisbatterij

Zoutwater batterijen zijn relatief nieuw en functioneren als een duurzaam en ecologisch verantwoord alternatief op lithium-ion accu’s. Deze batterij bestaat grotendeels uit een opslagvat met zout en zoet water, die door contact stroom opwekken. Daardoor zijn ze recycleerbaar en veilig te produceren. Let op: het gaat wel om een grotere batterij.

Richtprijs: € 4.000 à 10.000 (excl. btw en incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes.

 


2. Wat kost een thuisbatterij volgens het vermogen?

Doorgaans kies je voor een thuisbatterij met een vermogen tussen 3 kWh en 14 kWh. Hierbij ligt de gemiddelde aankoopprijs tussen € 4.000 – 10.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Het meest aangewezen vermogen hangt vooral af van je stroomverbruik en de productie van je zonnepanelen. Hoe meer stroom van zonnepanelen je overdag namelijk overhoudt, hoe meer je moet opslaan.

TIP: een erkende installateur kan precies de meest aangewezen opslagcapaciteit voor jouw thuisbatterij berekenen. Ontvang gratis advies op maat bij meerdere specialisten in je buurt!

 

hoeveel kost een thuisbatterij

 


3. Wat kost een thuisbatterij volgens het merk?

De ontwikkeling van thuisbatterijen gaat snel. Door de onderlinge concurrentie tussen fabrikanten blijven de prijzen van thuisbatterijen ook gestaag dalen. Ook tussen die merken kunnen er lichte prijsverschillen zijn. Hieronder een kort overzicht van een aantal bekende merken en hun aanbod:

  • Tesla: sinds 2015 produceert Tesla de Powerwall. Dit is een lithium-ion thuisbatterij met hoge opslagcapaciteit (13,5 kWh) en een ingebouwde omvormer. Ook is het mogelijk om meerdere Powerwalls aan elkaar te koppelen voor je zonnepanelen.
  • LG: deze Zuid-Koreaanse fabrikant staat vooral bekend om zijn televisies, smartphones, …, maar produceert als LG Chem al jaren kwalitatieve thuisbatterijen. Ze variëren op vlak van opslagcapaciteit en zijn te combineren met vele verschillende soorten omvormers. Let wel: thuisbatterijen van LG beschikken niet over een geïntegreerde omvormer. Deze zal je dus apart moeten aanschaffen.
  • Huawei: ook Huawei investeert al jaren in technologie voor thuisbatterijen. Deze zijn beschikbaar met een capaciteit van 5 kWh, 10 kWh of 15 kWh en zijn allemaal relatief compact gebouwd. Daarnaast beschikken ze ook over een ontladingsdiepte van 100%.
  • Solarwatt: deze Duitse fabrikant bestaat al sinds 1993 en is ondertussen marktleider op vlak van glas-glas zonnepanelen. Daarnaast bieden ze thuisbatterijen aan die zijn af te stellen op jouw woonsituatie. Afhankelijk van de capaciteit die je nodig hebt, stelt een installateur je thuisbatterij samen met een specifiek aantal batterijmodules.
  • Solax: producent Solax biedt 1 type thuisbatterij aan, namelijk die van 5,8 kWh. Hierbij geniet je van een compacte, lichte thuisbatterij met een relatief hoog aantal laadcycli. Heb je echter meer nodig? Dan kan je tot wel 4 van dit soort batterijen aansluitend laten installeren.

 

CONCLUSIE: welke thuisbatterij kies ik het best?

Er is geen thuisbatterij merk dat het beste is. Het is vooral belangrijk om voor een kwalitatieve thuisaccu te kiezen met een opslagcapaciteit op maat van jouw situatie. Idealiter vergelijk je de voorstellen van meerdere installateurs om een doordachte keuze te kunnen maken. Ontvang vrijblijvend offertes bij specialisten in je buurt via onze gratis offerteservice.

 


Hoe kostprijs thuisbatterij drukken?

Een thuisbatterij is en blijft een behoorlijke investering. Er zijn echter meerdere manieren om deze kostprijs enigszins te drukken. Hieronder een aantal belangrijke tips!

TIP 1: ga na of je van financiële voordelen kan genieten

Enkel als je de plaatsing en installatie van een thuisbatterij overlaat aan een professional, krijg je financieel een duwtje in de rug. Let op, je kan geen aanspraak meer maken op de thuisbatterij premie.

Je komt wel in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief wanneer je als onderdeel van een renovatie een thuisbatterij plaatst. Op materiaal- en arbeidskosten betaal je dan maar 6% btw in plaats van 21%.

 

TIP 2: ga voor een thuisbatterij met aangepaste omvormer

Heb je al zonnepanelen op je dak? Dan heb je een extra omvormer nodig voor je thuisbatterij. Je kiest dan best voor een thuisbatterij met geïntegreerde omvormer, vooral omdat deze precies op elkaar zijn afgesteld. De meest budgetvriendelijke optie is om je thuisbatterij en zonnepanelen tegelijkertijd aan te schaffen, zodat de plaatsing vlotter gaat.

 

TIP 3: vergelijk meerdere installateurs

Werkwijzen, uitvoertermijnen, gebruikte materialen en natuurlijk ook prijzen variëren flink van vakman tot vakman. Wil je dus zeker zijn van een zo voordelig mogelijke kostprijs? Dan vergelijk je best meerdere offertes van verschillende installateurs. Vraag ook zeker naar alle details op gebied van onderhoud, service, productgarantie, …

 

Offertes vergelijken = lagere kostprijs thuisbatterij

Wat kost een thuisbatterij binnen jouw woonsituatie, en hoe kies je de juiste? Laat je vrijblijvend adviseren door ervaren vakmensen via onze gratis offerteservice. Zo vergelijk je gemakkelijk werkwijzen, uitvoertermijnen, … en geniet je van gericht advies + prijzen op maat bij 2 à 3 installateurs actief in jouw buurt. Start je aanvraag hier!

 

Lees ook
hoeveel kost een thuisbatterij
Zelfverbruik management
energieverbruik
Energieverbruik
goedkoopste pvc ramen en deuren
Goedkope ramen en deuren: hoe vergelijken?
kelder waterdicht maken drainage
Kelder waterdicht maken: 4 situaties + oplossingen
warmtepompboiler
Sanitair warm water
biomassaketel prijs
Biomassaketel
pelletketel
Pelletketel
warmtepomp vs gas
Energiebesparing verwarming