Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Spouwmuur na isoleren: Voordelen en nadelen

Het na isoleren van de spouwmuur is de laatste jaren een bijzonder populaire maatregel bij het energiezuinig maken van bestaande woningen. Door de luchtspouw tussen binnen- en buitenmuur te vullen kan er heel wat energie uitgespaard worden en zal het algemeen comfort in de woning aanzienlijk toenemen. Een overzicht van alle voordelen, nadelen en aandachtspunten bij het na isoleren van een spouwmuur vind je hier.

Benieuwd naar de prijs van spouwmuurisolatie? Vraag nu offertes aan bij professionele bedrijven en vergelijk online hun prijzen en isolatiemethoden. Klik hier voor meer info.

 

Komt mijn spouwmuur in aanmerking?

De eerste belangrijke vraag die gesteld moeten worden is of jouw spouw in aanmerking komt om na te isoleren. Om je investering rendabel te maken is namelijk een minimale spouwdikte van 3,5 centimeter vereist en is het ook belangrijk dat de spouwmuur vrij is van afval en mortelresten. De kans dat je dit van buiten weet is bijzonder klein, maar geen nood! Dit kan je gratis laten onderzoeken wanneer je een offerte aanvraagt! Klik hier voor meer informatie.

 

Voordelen spouwmuur na isoleren

Het isoleren van de spouwmuur kost al snel enkele honderden euro’s. Om maximaal te genieten van je investering is het belangrijk dat je alle voor- en nadelen goed tegen elkaar afweegt. De positieve punten zijn:

 

1. Minder energiekosten
Door je spouwmuur na te isoleren zal het warmteverlies door de buitenmuren sterk afnemen.  Hierdoor hoef je veel minder hard te stoken en kan de thermostaat in de kamer gerust een graadje minder gezet worden. Op jaarbasis kan je de energiefactuur zo al snel 5  tot 10% doen dalen.

2. Aangenamer binnenklimaat
Aangezien de temperatuur beter bewaart wordt zullen er minder temperatuurschommelingen zijn in huis wat zorgt voor een aangenaam en comfortabel leefklimaat. Het gevoel van tocht.

3. Minder warm in de zomer
Isolatie houdt niet alleen de warmte binnen tijdens de winter maar zal ook de warmte buitenhouden tijdens de zomermaanden. Zo blijft het veel koeler in je woning en hoef je geen airco systeem te plaatsen.

4. Beter voor het milieu
Het isoleren van de spouwmuur gaat ervoor zorgen dat er zo weinig mogelijk brandstof verloren gaat. Dit verkleint het broeikaseffect (uitstoot van CO2) en vermindert de schadelijke gassen en dampen die vrijkomen tijdens de verbranding.

5. Beperkt geluid van buitenaf
Je spouwmuur na isoleren biedt niet alleen heel wat voordelen op gebied van warmte recuperatie, ook op het vlak van geluid scoort deze energiebesparende maatregel bijzonder goed. Net zoals bij de overstap van enkel naar dubbel glas zal ook het verschil tussen een holle en gevulde spouw duidelijk merkbaar zijn. Hier is het dan wel belangrijk te kiezen voor spouwmuurisolatie die ook geluidsisolerende eigenschappen heeft.

 

Werkwijze na isoleren spouwmuur
BASF – Neopixels

Een ander bijkomend voordelen van spouwmuurisolatie, is het feit dat er zonder ingrijpende verbouwingen het huis op een gemakkelijke manier geïsoleerd kan worden. Meestal zelfs binnen 1 dag.

 

Nadelen spouwmuur na isoleren

Hoewel de voordelen natuurlijk opwegen tegen de nadelen, is het wel verstandig met beiden rekening te houden. Door bij beiden stil te staan kun je beslissen of het na isoleren van de spouwmuur in jouw situatie een meerwaarde heeft.

Hoge kostprijs
Isolatie is vrij duur. Een spouwmuur na isoleren kost voor een gemiddelde woning al snel tussen de 800 en 2000 euro. Deze kostprijs heb je gemiddeld terugverdiend na 4 tot 8 jaar maar je moet het geld er natuurlijk wel eerst leggen.

Vocht- en schimmelplekken in huis
Een goed geïsoleerd huis moet ook voldoende geventileerd worden. Het is aangeraden om je ramen en deuren per dag minstens een kwartier open te zetten.Het plaatsen van mechanische ventilatie is uiteraard ook een mogelijkheid. Onvoldoende ventileren na het aanbrengen van spouwmuurisolatie is een van de grootste fouten bij spouwmuurisolatie. Ontdek hier de 6 grootste fouten bij spouwmuurisolatie en hoe je ze kan voorkomen.

 

Vaak gebruikte isolatiematerialen

Voor het isoleren van de spouwmuur wordt vaak gebruik gemaakt van glaswol, PUR en EPS-parels. Naar milieuvriendelijkheid toe scoren EPS-korrels het best. Glaswol is dan weer prima wanneer je ook geluidswerend wilt werken en PUR is dan weer handig waneer je elke kier perfect wil dichten.

spouwmuurisolatie laten plaatsen

Kostprijs na isoleren van spouwmuren

Ben je benieuwd hoeveel het na isoleren kost voor jouw woning? Vraag nu een vrijblijvende offerte aan via onze offerteservice en ontdek welke materialen en mogelijkheden er gebruikt kunnen worden voor jouw woning. Klik hier voor meer informatie.

 

 
Spouwmuur isoleren?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Lees ook
spouwmuurisolatie glaswol
Glaswol spouwmuurisolatie: voordelen & prijzen
eps spouwmuur isolatie
EPS korrels als spouwmuurisolatie: mogelijkheden & voordelen
spouwmuurisolatie problemen
6 grootste fouten bij spouwmuurisolatie
spouwmuren opvullen boorgaatjes
Spouwmuren opvullen: 5 vragen & antwoorden
spouwmuur isoleren nadelen
Spouwmuurisolatie nadelen
spouwmuurisolatie kostprijs
Kostprijs spouwmuurisolatie
spouwmuur isoleren pur
PUR spouwmuurisolatie: Prijzen - Nadelen & Voordelen
spouwmuur isoleren of niet
Spouwmuur isoleren of niet?