Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Spanplafond plaatsen

Een spanplafond plaatsen kan snel en aan een zeer schappelijke prijs. Het is de ideale oplossing als je een nieuw plafond wil plaatsen of als je oude aan vervanging toe is. Spanplafonds zijn te verkrijgen in verschillende materialen, kleuren en afwerkingen.

 

spanplafond plaatsen Voordelen van een vals plafond

De belangrijkste redenen voor het plaatsen van een spanplafond zijn de betaalbaarheid en de snelheid. De plaatsing duurt maximum één dag. Bovendien zijn ze ook praktisch. Je hoeft je oude plafond niet uit te breken.

Spanplafonds zijn vochtwerend, kleurvast en schimmelwerend. Een spanplafond reinigen is eenvoudig. Daarnaast zijn ze ook makkelijk te vervangen. De kwaliteit van spanplafonds hoeft zeker niet onder te doen voor gyproc of andere materialen. Een spanplafond met verlichting plaatsen is vrij eenvoudig.

 

Spanplafond prijs

De prijzen per m2 van een standaard spanplafond bedragen tussen € 70 en 85. Deze kostprijs is inclusief professionele plaatsing en btw. De prijs kan nog verder oplopen, bijvoorbeeld door het toevoegen van isolatiemateriaal of verlichting of door een moeilijke bereikbaarheid van het plafond.

Ook de oppervlakte van het plafond is een belangrijke prijsbepaler. De genoemde prijzen gelden dan ook voor ruimtes van gemiddelde grootte (vanaf ongeveer 70m²). Voor kleinere ruimtes kan de prijs per m2 wat hoger uitvallen. Reken voor een oppervlakte van ongeveer 40m² op een prijs van € 80 à 90 per m².

Tip: overweeg je de plaatsing van een spanplafond? Vergelijk dan zeker altijd prijzen van verschillende bedrijven. Vergelijk hier gratis prijzen op maat.

 

Spanplafond plaatsen: stappenplan

Een professionele plaatser werkt met een vast stappenplan. Hieronder overlopen we de vijf stappen voor het plaatsen van een spanplafond.

 

Stap 1: opmeten

Als eerste stap worden de afmetingen van het vals plafond berekend. Dit kan door het oude plafond op te meten. Een andere mogelijkheid is het opmeten van de vloer. Dit kan enkel als je beschikt over rechte muren. Tegenwoordig gebruikt men hiervoor een lasermeter.

 

Stap 2: plaatsen van bevestigingsprofielen

De bevestigingsprofielen worden op maat gesneden. Vervolgens worden ze op de randen en hoeken bevestigd. Dit kan gebeuren met behulp van lijm en / of schroeven.

 

Stap 3: plaatsen en opspannen van het doek

Bij een polyester spanplafond wordt gebruik gemaakt van een spandoek dat iets groter is dan de oppervlakte van het plafond. Het doek wordt in de profielen gerold met een afgerond mes en zo op spanning gebracht. Alles gebeurt bij kamertemperatuur.

Bij een pvc spanplafond wordt de kamer verwarmd tot een temperatuur van 40 à 50°C. Onder invloed van die warmte versoepelt het pvc-doek en kan het makkelijk bevestigd en opgespannen worden. Naarmate de temperatuur daalt, wordt het pvc-doek strakker, met een mooi en egaal plafond als resultaat.

 

Stap 4: afwerking en accessoires aanbrengen

Als laatste stap worden de overgebleven stukken doek van het vals plafond afgesneden. Ten slotte worden er openingen in het plafond gemaakt voor het ophangen van verlichting en andere zaken.

 

Laten plaatsen of zelf plaatsen?

Een spanplafond zelf plaatsen is af te raden. De plaatsing is niet zo eenvoudig. Het plafond moet perfect recht hangen. Daarnaast moet het doek ook perfect strak getrokken worden. Tenslotte moet je ook erg oppassen voor scheurtjes. Als je het doek niet wil beschadigen, begin je er best niet zelf aan. Een professionele plaatser heeft het juiste gereedschap en de ervaring snel en correct te werken.

Tip: vraag gratis info en prijzen bij professionele plaatsers.

 

plaatsing spanplafonds

Welke kleuren en materialen kiezen?

  • Materialen: PVC, polyester en een combinatie hiervan zijn populaire materialen voor het plaatsen van een vals plafond. De keuze voor pvc of polyester is afhankelijk van de afwerkingsopties die je wenst. Twijfel je welke materiaal geschikt is in jouw situatie? Lees er meer over in het artikel: “Spanplafonds“.
  • Kleuren: wat betreft de kleuren kan je alle kanten op. Wit vergroot je ruimte optisch. Donkere kleuren versmallen de ruimte. Afwisselende kleuren zijn ook mogelijk. Hierbij wordt er een LED-driver achter een wit spanplafond gemonteerd.
  • Prints: fotobedrukkingen en prints zijn perfect mogelijk. Op die manier kan je je spanplafond een persoonlijke toets geven.
  • Akoestisch spanplafond: wil je de geluidsoverlast beperken? Dan is een spanplafond met een geluidsisolerende werking de ideale oplossing.
  • Visuele effecten: Glanzende of matte effecten zijn geen probleem. Maar ook speciale effecten zoals een sterrenhemel zijn makkelijk te creëren met een spanplafond. Hiervoor wordt een LED-driver met glasvezels gebruikt, die afwisselend knipperen.

 

Ontvang GRATIS offertes voor spanplafonds

Benieuwd naar de kostprijs en mogelijkheden van een spanplafond voor jouw project? Ontvang hier in één klik gratis en vrijblijvend offertes, prijzen en informatie van maximaal 3 gespecialiseerde spanplafond installateurs uit jouw regio.

 

 

 

Lees ook
Tips badkamerrenovatie
Badkamerrenovatie: tips & prijzen
trap renovatie
Trap renovatie: 4 mogelijkheden & prijzen
overzettreden trappen
Traprenovatie met overzettreden: mogelijkheden & prijs
keuken renovatie
Keuken renoveren
Bordestrap woonkamer
Soorten trappen: voor- en nadelen
traprenovatie of nieuwe trap
Nieuwe trap of traprenovatie?
spanplafonds in moderne woningen
Spanplafonds: prijs per m² & mogelijkheden
steenstrips binnen plaatsen
Binnen- en buitenmuren afwerken met steenstrips