Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Keuken renoveren

Je keuken is een opvallend deel van je huis en heeft een grote invloed op de uitstraling van de rest van je interieur. Zijn delen van je keuken beschadigd of verouderd of wil je een keuken met een andere stijl? Dan kan het een goed idee zijn om je keuken te renoveren. In dit artikel lees je alles over de mogelijkheden tijdens zo’n renovatie, de gemiddelde prijzen, … Laat je zeker ook inspireren door de voorbeelden onderaan!

Ga snel naar:
Keuken renoveren: mogelijkheden
Keuken renovatie kosten
Zelf keuken renoveren of installateur?
Inspiratie & voorbeelden
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Laat ik beter mijn keuken renoveren of vervangen?

Eerst moet je de omvang van je keuken renovatie bepalen. Laat je enkel bepaalde delen van je keuken renoveren of ga je voor een totaalrenovatie van die ruimte? Wat je het best kiest, is afhankelijk van je wensen en je budget. Hieronder beide opties in een overzicht:

 • Keuken renoveren: tijdens een renovatie vernieuw je delen van de keuken, waardoor die een andere look krijgt. Maar het is en blijft dezelfde keuken. Denk aan het aanpassen van keukenfronten, het schilderen van kasten, een nieuw keukenblad, … Dit zijn kleinere klussen die invloed hebben op de look en feel van je keuken. Ga uit van een richtprijs van € 500 à 3.000 (excl. btw en incl. plaatsing).
 • Keuken vervangen: je laat een keuken vervangen als je deze anders wil indelen, functionaliteiten wil toevoegen, … Vooral als je huidige keuken al wat ouder is, kan je deze beter compleet vervangen door een nieuwe keuken. Het nadeel van zo’n totaalrenovatie is wel dat het duurder is en meer tijd in beslag neemt. Zo’n ingrijpend project kost gauw € 10.000 à 25.000 (excl. btw en incl. plaatsing).

Niet zeker of je jouw oude keuken moet renoveren of vervangen? Een van onze experts helpt je graag verder. Maak gebruik van de offerteservice van Solvari en vergelijk vrijblijvend voorstellen van meerdere vakmensen actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

keuken renovatie

 

Keuken renoveren: mogelijkheden

Is het meer dan tijd om je keuken te renoveren? Dan zijn er verschillende werkzaamheden die je kan laten uitvoeren. Een lijstje met de mogelijkheden:

 

1. Keukenbladen

Je keukenblad is 1 van de belangrijkste onderdelen van je keuken. Hier kook je, bereid je drankjes voor, … Afhankelijk van je woonstijl en wensen zijn er verschillende uitvoeringen om te overwegen. Een overzicht van de mogelijke materialen:

 • Composiet: op zoek naar een praktisch werkblad dat er ook strak uitziet? Overweeg dan composiet. Dit materiaal bestaat uit kunstmatig samengestelde gesteenten, waar kwarts vaak het grootste deel van uitmaakt. Verder is het materiaal beschikbaar in verschillende kleuren, is het op meerdere manieren af te werken en is het 1 van de meest hygiënische opties.
 • Hout: vroeger werden keukenbladen vaak van hout gemaakt. Echter zie je ze steeds minder omdat ze niet bestand zijn tegen vocht of hitte. Ook zijn ze niet krasvast. Houten keukenbladen zijn wel te beschermen met een toplaag, maar toch blijft het risico aanwezig. Je kiest dus alleen voor hout als je een fan bent van de uitstraling en je er voorzichtig mee om gaat. Er zijn dan verschillende houtsoorten om te overwegen.
 • RVS: dit materiaal ontstaat door chroom en nikkel te vermengen en staat vooral bekend om hoe praktisch het is. Zo is het erg stevig, hygiënisch, roestvrij, … Als gevolg gaat het jaren lang mee. Ook is het materiaal technisch gezien bestand tegen krassen, maar zullen deze wel zichtbaar zijn.
 • Keramiek: een keramisch werkblad bestaat uit gebakken klei, porselein, keramische bindmiddelen en bepaalde kleurstoffen om de uitstraling te bepalen. Keramiek is verder erg duurzaam, bestand tegen hitte en vocht, onderhoudsvriendelijk, … Echter zijn de randen van zo’n keukenblad wel wat gevoeliger en kan keramiek slecht tegen zure chemische middelen.
 • Graniet: dit is een erg harde steensoort met een luxueuze uitstraling. Ook zijn er verschillende soorten, waardoor je altijd een unieke uitstraling kan realiseren. Verder is het materiaal stevig, krasvast, bestand tegen hitte, … Wel is graniet licht poreus, waardoor vocht een probleem kan worden. Ook kan het niet goed tegen bijtende middelen. Denk hierbij aan producten voor ontstoppen, ontkalken, …

Richtprijs keukenblad: € 250 à 550 per lopende meter (excl. btw en plaatsing)

 

2. Keukenfronten

Er zijn vele materialen beschikbaar om keukendeurtjes te renoveren. Mogelijkheden zijn kunststof, hout, glas, … Deze materialen hebben elk hun eigen voor- en nadelen. Zo heeft hout een authentieke en warme uitstraling, maar geniet je met kunststof van een betere prijs-kwaliteitverhouding. Daarnaast kan je jouw fronten ook simpelweg verven. Dat scheelt veel geld.

TIP: let op de afmetingen van je huidige keukendeurtjes als je deze wil laten vervangen. Aangezien je de keukenkasten tijdens een renovatie doorgaans niet vervangt, zullen niet alle beschikbare keukenfronten naadloos aansluiten.

Richtprijs keukenfronten renoveren: € 10 à 90 per front (excl. btw en incl. plaatsing)
Richtprijs nieuwe keukenfronten: € 100 à 300 per front (excl. btw en plaatsing)

 

3. Keukenkasten

Naast de fronten kan je ook je keukenkasten renoveren. Denk aan het aanpassen en/of toevoegen van handgrepen, de keukenkasten verven, … Ook kan je slijtage goed wegwerken door te spuiten, zandstralen of luchtgommen. Keukenkasten worden tijdens een renovatie meestal alleen aangepast, maar niet vervangen of verwijderd.

Richtprijs keukenkasten renoveren: € 20 à 40 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

 

4. Spatwanden

Een minder vanzelfsprekend, maar toch cruciaal onderdeel van je keuken is de spatwand. Deze beschermt de aangrenzende muur bij je keuken tegen opspattend vocht en vuil. Populaire opties zijn composiet, natuursteen, inox, … Daarnaast kan je ook tegels gebruiken. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om keramische, geëmailleerde of mozaïektegels.

Richtprijs spatwand: € 20 à 150 per m² (excl. btw en plaatsing)

 

5. Spoelbak & kraan

Een keuken bestaat niet alleen uit kastjes en fronten. Zo kan je bv. ook je spoelbak en kraan vervangen. Hier wordt vaak voor gekozen als er ook een nieuw werkblad wordt geplaatst, aangezien de spoelbak en kraan hier in, onder óf op zijn verwerkt. Populaire materialen hiervoor zijn inox of keramiek.

Richtprijs spoelbak en kraan: € 200 à 700 (excl. btw en plaatsing)

 

6. Apparatuur

Ten slotte moet je kijken naar je huidige apparaten en beoordelen of deze aan vervanging toe zijn. Het gaat bv. om je koelkast, vaatwasser, kookplaat, dampkap, … Niet alleen zorgt nieuwe apparatuur voor een frisse en moderne uitstraling, maar je geniet ook van nieuwe functionaliteiten. Je kan zo zelfs energie besparen!

Als gevolg is nieuwe apparatuur erg populair tijdens keuken renovaties, maar zijn je opties qua indeling wel beperkt. Let hier dus goed op voor je een aankoop doet.

Richtprijs koelkast: vanaf € 200 (excl. btw en incl. plaatsing)
Richtprijs vaatwasser: vanaf € 300 (excl. btw en incl. plaatsing)
Richtprijs dampkap: vanaf € 80 (excl. btw en incl. plaatsing)
Richtprijs kookplaat: vanaf € 250 (excl. btw en incl. plaatsing)

 

TIP: laat je adviseren door een keukenspecialist!

Hoe wil je jouw bestaande keuken renoveren? Hoeveel zou het je kosten? Of kies je toch voor een compleet nieuwe keuken? Wat je ook kiest, je kan terecht bij erkende vakmensen via Solvari. Zij helpen je met gericht advies en prijzen op maat. Vergelijk 2 à 3 experts in je buurt.

 

Keuken renovatie kosten

De exacte prijs van een keuken vernieuwen is lastig te bepalen. Er zijn namelijk veel klussen die hier onder kunnen vallen en vaak laat je maar een paar van die werkzaamheden uitvoeren. Wat is dan een gangbare prijs voor een keuken renovatie en hoe is dit te vergelijken met een compleet nieuwe keuken? Een overzicht:

WerkzaamhedenGemiddelde prijs (excl. btw en incl. plaatsing)
Keuken renovatie€ 500 - 3.000
Nieuwe keuken€ 10.000 - 25.000

LET OP: dit zijn alleen richtprijzen. Niet alleen variëren de totale kosten naargelang de gekozen werkzaamheden, materialen, … Ook verschillen tarieven per keukenspecialist. Wil je dus geld besparen? Vergelijk dan zeker meerdere offertes. Start je aanvraag via onze gratis offerteservice.

 

keuken renoveren

 

Zelf keuken renoveren of installateur?

In principe kan je prima zelf een keuken renoveren. Toch is het meestal verstandiger om het over te laten aan specialist. Hieronder overlopen we beide opties:

 

OPTIE 1: zelf keuken renoveren

Renoveer je jouw keuken zelf? Dan bespaar je de arbeidskosten van een specialist en ben je dus goedkoper uit. Dit is een goede optie wanneer je simpele klussen wil uitvoeren, zoals het verven van keukenkasten en -fronten, het monteren van handgrepen, het betegelen van een spatwand, … Moeilijkere werkzaamheden kan je ook zelf uitvoeren, maar laat je voor de zekerheid toch beter over aan een keukenspecialist.

 

OPTIE 2: keuken laten renoveren

Laat je de gehele keukenrenovatie over aan een specialist? Dan geniet je van een breed scala aan voordelen. Denk maar aan…

 • Correcte en snelle uitvoering: een specialist plaatst elke dag nieuwe keukens en weet dus precies hoe die jouw keuken correct en snel kan renoveren.
 • Kwalitatieve materialen: vakmensen werken alleen met kwalitatieve werkbladen, keukenfronten, accessoires, … van betrouwbare leveranciers. Dit betekent dat je zeker kan zijn van een lange levensduur en een mooi ogende keuken.
 • 1 aanspreekpunt: doorgaans kan een expert je gehele keuken renoveren en moet je dus geen contact zoeken met meerdere specialisten. Dit bespaart je tijd en maakt het proces overzichtelijker.
 • Verlaagd btw-tarief: is je huis ouder dan 10 jaar en laat je de keuken renoveren door een keukenspecialist? Dan geniet je van een verlaagd btw-tarief van 21 naar 6%.

 

Zeker zijn van een mooi eindresultaat? Kies voor een expert!

Alleen met een ervaren keukenspecialist ben je zeker dat de keuken renovatie goed zal verlopen. Maak daarom gebruik van onze gratis offerteservice en vergelijk vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 experts actief in je buurt. Vergelijk offertes van keukenspecialisten.

 

Inspiratie & voorbeelden

Weet je dat je jouw keuken wil renoveren, maar twijfel je nog over de stijl, materialen, …? Hieronder geven we een aantal voorbeelden van hoe je jouw keuken kan laten vernieuwen:

 

1. Klassieke keuken

klassieke keuken renovatie
Voor deze keuken zijn nieuwe keukenfronten geplaatst voor de kasten en lades, met aansluitende handgrepen. Niet alleen geven deze houtlook fronten de keuken een landelijke uitstraling, maar ze zorgen ook voor een duidelijk contrast met de donkere tegels op de vloer en de wanden.

 

 

2. Moderne keuken

moderne keuken renovatie
Voor deze moderne keuken zijn het keukenblad en de spoelbak vervangen, zodat deze beter aansluiten bij de glanzende spatwand en bovenste keukenkastjes. Het werkblad en de spoelbak zijn allebei vervaardigd uit graniet, maar hebben een andere kleur.

 

 

3. Landelijke keuken

landelijke keuken renovatie
Ben je fan van minimalistische oplossingen? Dan is deze lichte keuken een mooi voorbeeld. Hier zijn het keukenblad en de keukenfronten vervangen met licht eikenhout, wat mooi aansluit bij de witte wand en de spoelbak van keramiek.

 

Oude keuken laten opknappen?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk!
Lees ook
steenstrips binnen plaatsen
Binnen- en buitenmuren afwerken met steenstrips
Bordestrap woonkamer
Soorten trappen: voor- en nadelen
spanplafonds in moderne woningen
Spanplafonds: prijs per m² & mogelijkheden
traprenovatie of nieuwe trap
Nieuwe trap of traprenovatie?
Spanplafond plaatsen in woning
Spanplafond plaatsen
Tips badkamerrenovatie
Badkamerrenovatie: tips & prijzen
trap renovatie
Trap renovatie: 4 mogelijkheden & prijzen
overzettreden trappen
Traprenovatie met overzettreden: mogelijkheden & prijs