Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Trap renovatie: 4 mogelijkheden & prijzen

Een trap is een centraal onderdeel van je woning en vormt een echte meerwaarde in je interieur. Wil je je trap grondig onder handen nemen? Dan heb je keuze uit verschillende methoden. Hulp nodig bij het bepalen van de beste trap renovatie? En benieuwd naar de kosten van je project? Je ontdekt het in dit artikel.

Ga snel naar:
Wat zijn de verschillende soorten traprenovaties?
Wat is de prijs van een trap renovatie?
Wat zijn de aandachtspunten bij een traprenovatie?

 

Wanneer is mijn trap aan renovatie toe?

Vertoont je trap stevige slijtagesporen als afbladderende verf, scheuren, een afgesleten toplaag, …? Of nam je recent je interieur grondig onder handen en past je trap echt niet meer? Kies dan voor een traprenovatie. Je hebt keuze uit…

OPTIE 1: overzettreden

OPTIE 2: zandstralen of luchtgommen

OPTIE 3: trap schilderen

OPTIE 4: stofferen

BELANGRIJK: is de trapconstructie aangetast en brengt dit risico’s met zich mee? Dan plaats je veiligheidshalve beter een compleet nieuwe trap! Twijfel je of je je trap kan laten renoveren? Of is een geheel nieuwe trap meteen een beter idee? Een trapspecialist in je buurt vertelt je graag meer.

 

Wat zijn de verschillende soorten traprenovaties?

Voor een grondige trap renovatie kan je rekenen op verschillende werkwijzen. Hieronder vind je alvast een overzicht van de 4 meest voorkomende methodes:

OPTIE 1: overzettreden

trap laten bekleden

Overzettreden zijn de meest voorkopende toepassing om een snelle, stofvrije trap renovatie uit te voeren. De nieuwe traptreden plaats je eenvoudig over je bestaande treden. Doorgaans is je trap binnen de dag compleet afgewerkt. Het aanbod aan overzettreden bestaat uit meerdere materialen en stijlen, zoals PVC, hout, vinyl, laminaat, …  Met overzettreden pak je ook snel de traprenovatie van je open trap aan.

⇒ Prijs: gem. € 125 à 150 per trede (excl. btw, incl. plaatsing). Vraag prijzen op maat aan.

OPTIE 2: zandstralen of luchtgommen

houten trap renoveren

Je houten trap renoveren naar z’n natuurlijke, landelijke look? Dan is zandstralen of luchtgommen iets voor jou! Deze methode herstelt het hout in z’n oorspronkelijke glorie. Een vergelijking:

 • Zandstralen: tijdens het zandstralen spuit een expert kleine zandkorrels, keramische parels of glasparels aan een hoge druk tegen het oppervlak. Zandstralen is de ideale oplossing voor hardhouten trappen.
 • Luchtgommen: luchtgommen verloopt op een gelijkaardige manier, maar onder een lagere druk. Een specialist kan zo gecontroleerd en fijn te werk gaan. Deze methode is geschikt bij trappen in zacht hout.

Met beide methoden schuur je de oude verflagen weg. Het gaat sneller dan manueel schuren en je kan er bovendien de kleinste hoekjes en kiertjes mee bereiken. Je splinternieuw ogende houten trap werkt een vakspecialist af met beits of olie. Vergeet wel niet dat bij deze methoden veel stof vrijkomt.

⇒ Prijs: gem. € 30 à 40 per m² (excl. btw, incl. uitvoering). Vraag prijzen op maat aan.

OPTIE 3: trap schilderen

zelf trap renoveren

Benieuwd naar een andere manier voor een snelle trap renovatie? Dan behoort het schilderen van een trap ook tot de mogelijkheden. Het voordeel aan schilderen? Dat is dat je het uitzicht van je trap helemaal zelf kan kiezen. Zelfs felle kleuren zijn mooi en kunnen je interieur een extra boost geven.

Het schilderen van je trap is een klus die je makkelijk zelf kan uitvoeren. Op voorwaarde dat je secuur te werk gaat en goede voorbereidingen treft. Een fout is namelijk snel gemaakt en trek je niet zomaar recht. Wil je een piekfijn eindresultaat? Vertrouw dan op een ervaren schilder.

⇒ Prijs: gem. € 15 à 20 per trede (excl. btw, incl. uitvoering). De trapleuning kost € 10 à 15 per lopende meter (excl. btw, incl. uitvoering). Vraag prijzen op maat aan.

OPTIE 4: stofferen

trap renovatie

Trapbekleding in stof behoort helemaal niet tot het verleden. Het is niet alleen stijlvol, maar biedt ook uitstekende akoestische demping. Zo heb je geen last van storende geluiden bij het belopen van de trap. Je hebt 2 mogelijkheden:

 • Traploper: hierbij bekleed je slechts een deel van je trap. Doorgaans is dat het midden, waardoor een gedeelte van je treden zichtbaar blijft. Je kan een pas geverfde trap afwerken met een traploper om je trap een compleet nieuw uitzicht te geven.
 • Volledige stoffering: is je trap compleet verweerd? Dan los je dit op met een volledige stoffering. Zo wordt elke traptrede met vast tapijt bekleed en werk je de schade aan je treden vakkundig weg.

Binnen het aanbod traptapijt heb je een uitgebreide keuze aan bekleding in verschillende materialen en kleuren. Trapbekleding is vaak hoogpolig en stevig. Pas zo verkrijg je een mooi, slijtvast eindresultaat.

⇒ Prijs: gem. € 300 à 800 (excl. btw, incl. plaatsing) voor de complete trap. Vraag prijzen op maat aan.

 

Welke traprenovatie is de beste keuze?

Wat is nu de meest geschikte renovatie voor jouw trap? Dat bepaal je op basis van…

 • De huidige staat van je trap. Ernstig beschadigde trappen lap je het best op met kwalitatieve trapbekleding. Wil je schilderen? Dan zal je de beschadigde delen eerst grondig moeten wegwerken.
 • Je budget speelt ook een doorslaggevende rol in je keuze. Wil je een goedkope traprenovatie? Dan kies je sneller voor overzettreden of een laagje verf.
 • Ook de omvang van de werken is ongetwijfeld een belangrijke keuzefactor. Wens je zo weinig mogelijk stofvorming? Vermijd dan renovaties waarbij je moet schuren en opteer voor overzettreden of tapijt.
 • Ten slotte zijn ook je esthetische voorkeuren belangrijk Als je echt niet houdt van tapijt, dan kies je beter voor een andere oplossing.

TIP: liever een traprenovatie in betonlook? Of een traprenovatie met PVC? Dat kan allemaal! Er zijn nog veel meer manieren om je trap een nieuwe look te geven. Weet je niet goed wat te kiezen? Laat je adviseren door een specialist.

 

Wat is de prijs van een trap renovatie?

De totale traprenovatie kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren. De belangrijkste prijsbepaler is het type trap renovatie en de afwerkingsgraad. Een luxueuze afwerking van je trap doet het prijskaartje ook de hoogte inschieten. Daarnaast is ook de moeilijkheidsgraad van de werken (soort trap, aantal treden, …) een doorslaggevende prijsfactor. Een overzicht:

Type traprenovatieGem. prijs (excl. btw, incl. uitvoering)
OverzettredenHout€ 150 per trede
Laminaat € 125 per trede
PVC / vinyl€ 145 per trede
Zandstralen€ 30 à 45 per m²
Trap schilderenOpen treden€ 15 per trede
Gesloten treden€ 20 per trede
Trapleuning€ 10 à 15 per m²
Stofferen€ 50 à 120 per trede

BELANGRIJK: dit zijn richtprijzen. Liever een exacte voorstelling van de totale kosten? Neem dan contact op met een vakspecialist. Die helpt je graag verder. Start hier je aanvraag.

 

Wat zijn de aandachtspunten bij een trap renovatie?

Kies je voor een grondige trap renovatie? Dan hou je beter rekening met de volgende elementen:

 • Budget: zoals bij elke renovatie kan ook het bedrag van een traprenovatie flink oplopen wanneer je op voorhand geen budget vastlegt. Bespreek je verwachtingen met een trappenspecialist en beslis samen wat de beste oplossing is voor jouw project!
 • Veiligheid: een trap moet ook veilig zijn. Zeker wanneer je kinderen hebt. Denk daarbij aan een stevige trapleuning, trapverlichting en een antislip om je trap gebruiksvriendelijker en veiliger te maken.
 • Stijl: bepaalde renovaties resulteren in een specifieke stijl. Een gezandstraalde trap heeft een rustieke uitstraling, tapijt maakt je trap luxueuzer, terwijl overzettreden goed passen in een strak interieur.
 • Onderhoudsvriendelijkheid: een trap gebruik je frequent. Kies daarom een onderhoudsvriendelijk materiaal dat je makkelijk met wat lauwwarm water en detergent schoonmaakt.
 • Voorbereidende werken: wil je je trap schilderen? Dan moet je vooraf alles goed afplakken en je trap grondig opschuren. Ook luchtgommen of zandstralen vergt het nodige voorbereidingswerk. De extra werktijd beperken? Dan zit je goed met overzettreden.

 

ONZE TIP? Vertrouw je klus toe aan een trappenspecialist!

Bepaalde klussen, zoals het verven van je trap, kan je prima zelf uitvoeren. Op voorwaarde dat je de juiste materialen hebt en voldoende voorbereidingen treft. Wil je problemen of fouten vermijden? Vertrouw dan op een trapspecialist. Zo ben je zeker van…

 • Traprenovatie op maat: een specialist komt langs en bestudeert de huidige staat van je trap. Hij is op de hoogte van alle aandachtspunten. Op basis van deze inspectie bespreken jullie samen het gewenste eindresultaat.
 • Correcte uitvoering: staat de renovatie vast? Dan zorgt een professional voor een nette en correcte renovatie volgens de regels van de kunst. Luchtgommen, beitsen of bekleden? Voor hem is het een koud kunstje.
 • Nette afwerking: kies je voor een methode met enige stofvorming of niet? Een expert laat je project piekfijn achter: hij zorgt voor een afwerkingslaag en ruimt alles nadien netjes op.
 • Verlaagd btw-tarief: laat je de werken door een vakman uitvoeren in een oudere woning (> 10 jaar)? Dan kan je genieten van het verlaagd btw-tarief en betaal je slechts 6% btw op de materiaal- en arbeidskosten.

Gratis verschillende professionals vergelijken? Het kan! Vul het aanvraagformulier in en ontvang binnen enkele werkdagen adviezen en offertes op maat van jouw project.

Lees ook
steenstrips binnen plaatsen
Binnen- en buitenmuren afwerken met steenstrips
overzettreden trappen
Traprenovatie met overzettreden: mogelijkheden & prijs
Bordestrap woonkamer
Soorten trappen: voor- en nadelen
keuken renovatie
Keuken renoveren
Spanplafond plaatsen in woning
Spanplafond plaatsen
traprenovatie of nieuwe trap
Nieuwe trap of traprenovatie?
spanplafonds in moderne woningen
Spanplafonds: prijs per m² & mogelijkheden
Tips badkamerrenovatie
Badkamerrenovatie: tips & prijzen